Ζιβάνοβιτς : «Όπου και να κοιτάξεις θα βρεις scouter από κάποιον σύλλογο του εξωτερικού»

Ο Milos Zivanovic είναι υπεύθυνος και προπονητής της ALBICELESTE F.C. η οποία εδρεύει σε άρτιες εγκαταστάσεις με δύο γήπεδα, στο  Μενίδι, στη διεύθυνση Ξενοδοχοϋπαλλήλων 22. Γεννήθηκε στην Σερβία το 1970 και ζει στην Αθήνα από το 1997. Έπαιξε ποδόσφαιρο στην τότε Γιουγκοσλαβία και ασχολείται με την προπονητική από το 2006.

Ο κ. Zivanovic μίλησε στο football-academies.gr για τις ακαδημίες και τους νεαρούς ποδοσφαιριστές της Ελλάδας και επισήμανε τις διαφορές με τη Σερβία. Επίσης αναφέρθηκε στην πολύ αποτελεσματική δουλειά που γίνεται στην ακαδημία της ALBICELESTE F.C.

Κύριε Ζιβάνοβιτς, πως βλέπεται τις υποδομές ποδοσφαίρου στην Ελλάδα. Ποια η γνώμη σας για το οργανωτικό κομμάτι των υποδομών; Τα τουρνουά που συμμετέχουν τα παιδιά είναι αρκετά και το επίπεδο το βρίσκεται ικανοποιητικό;

Μπορώ να πω ότι το επίπεδο ακαδημιών ποδοσφαίρου έχει ανέβει αρκετά και πολλά παιδιά ασχολούνται με το ποδόσφαιρο και αυτό είναι πολύ καλό.

Όσο αφορά την οργάνωση των ακαδημιών πρέπει να προσέξουμε πάρα πολλά πράγματα. Καταρχήν τα παιδιά θα πρέπει να έχουν έντονη αγωνιστική δραστηριότητα (πολλούς αγώνες).

Ευτυχώς τα τουρνουά είναι αρκετά τα τελευταία χρόνια και υπάρχει η δυνατότητα οργάνωσης τουρνουά, με βάση την ποδοσφαιρική ικανότητα των ομάδων. Εννοώ ότι μια καλή ομάδα θα πρέπει να παίζει με άλλες καλές ομάδες. Δεν είναι καλό για τα παιδιά να χάνουν ή να κερδίζουν με μεγάλη διαφορά τερμάτων, εκεί δεν ωφελείται κανείς.

Η ακαδημία σας σε ποιο τουρνουά συμμετείχε;

Εμείς συμμετείχαμε σε ένα πολύ ωραίο τουρνουά το οποίο το διοργανώνει η ΔΟΞΑ ΆΝΟΙΞΗΣ – AQUA LIFE. Για την ακρίβεια ο προπονητής και υπεύθυνος ο κ. Νίκος Πετρίτσης έχει διοργανώσει το τουρνουά με μια φιλοσοφία που διαφέρει από τα υπόλοιπα τουρνουά.

Είχατε επιτυχίες σε αυτό το τουρνουά;

Σαν υπεύθυνος της ακαδημίας της ALBICELESTE F.C.,  είμαι πολύ ευχαριστημένος και με τα αποτελέσματα. Το εφηβικό μας τμήμα, κατέκτησε την πρώτη θέση και το παιδικό κατάφερε να μπει στο final four.

Ποια είναι η φιλοσοφία, που ακολουθείτε στην ακαδημία σας και σαν προπονητής που δίνεται περισσότερη βάση;

H ALBICELESTE F.C. είναι μια σχετικά καινούργια ακαδημία. Στην ακαδημία έχουμε περίπου 60 παιδιά και το θετικό για εμάς είναι ότι ο αριθμός ολοένα και αυξάνεται.

Στόχος της ακαδημίας είναι τα παιδιά να μάθουν τα βασικά πράγματα του ποδοσφαίρου. Εγώ προσωπικά δίνω μεγάλη βάση στην τεχνική. Το βασικό για μένα είναι το κοντρόλ και η πάσα. Αν ένα παιδί κατέχει αυτά τα δυο πράγματα τα υπόλοιπα είναι πιο εύκολα. Επίσης, προσπαθώ να μάθω στα παιδιά να παίζουν ομαδικά και όσο πιο απλά γίνεται. Άλλο ένα κομμάτι βασικό για μένα είναι η σωματική συναρμογή και ο συγχρονισμός των κινήσεων.

Έχω παρατηρήσει ότι τα περισσότερα παιδιά από την αρχή της ποδοσφαιρικής χρονιάς μέχρι τον Ιούνιο ψηλώνουν πολύ γρήγορα μέχρι και 7-8 πόντους. Με τον τρόπο της προπόνησης που κάνουμε, τους βοηθάμε να μην χαλάσουν το στυλ τρεξίματος τους, επαναφέρουμε γρήγορα την συναρμογή τους κ.τ.λ.

Στις μικρές ηλικίες προσπαθούμε τα παιδιά να αγαπήσουν το ποδόσφαιρο, να ευχαριστιούνται στην προπόνηση και να φεύγουν χαρούμενα μετά απ’ αυτή.

Παρακολουθείτε ακαδημίες μεγάλων ομάδων; Τι γνώμη έχετε για αυτές; Πιστεύετε πως εκεί υπάρχουν καλοί ποδοσφαιριστές;

Βεβαίως και παρακολουθώ, σχεδόν όλα τα τμήματα των μεγάλων ομάδων. Όντως υπάρχουν μεγάλα ταλέντα εκεί. Το πρόβλημα είναι ότι πάρα πολύ λίγα παιδιά φτάνουν στις πρώτες ομάδες. Ο λόγος γι αυτό είναι η μεταβατική περίοδος από το παιδικό στο αντρικό ποδόσφαιρο. Αν την περίοδο αυτή ο ποδοσφαιριστής τη χειριστεί σωστά, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να παίξει σε υψηλό επίπεδο.

Σε μεγάλο ποσοστό όμως δεν φταίνε οι ομάδες επειδή κάποιο παιδί δεν θα προχωρήσει. Δεν φταίει καμιά ομάδα επειδή κάποιος ποδοσφαιριστής σε ηλικία 16-17 έχει κολλήσει στα ηλεκτρονικά παιχνίδια και στο facebook και χαθεί για πάντα σαν ποδοσφαιριστής. Αυτά τα δυο είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί των ποδοσφαιριστών, κατά τη γνώμη μου.

Τι διαφορές βλέπετε να υπάρχουν μεταξύ των ελληνικών και σέρβικων ακαδημιών ποδοσφαίρου;

Οι βασικές διαφορές είναι οι εξής:

Στην Σερβία δεν υπάρχουν πολλές ιδιωτικές ακαδημίες. Επίσης, οι προπονήσεις γίνονται σε 11χ11 με φυσικό χόρτο.

Δίνουν πάρα πολύ μεγάλη σημασία στην τεχνική σε μικρές ηλικίες. Μεγάλο πρόβλημα όμως είναι το ότι παιδιά που ξεχωρίζουν φεύγουν στο εξωτερικό σε πολύ μικρή ηλικία.

Όπου και να κοιτάξεις θα βρεις scouter από κάποιον σύλλογο του εξωτερικού. Επίσης, όπως στην Ελλάδα έτσι και στην Σερβία τα πραγματικά ταλέντα είναι όλο και λιγότερα.

Πότε τελειώνει η ποδοσφαιρική χρονιά στην ακαδημία σας και ποια είναι τα σχέδια για την επόμενη σεζόν;

Η χρονιά τελειώνει με ένα προπονητικό camp το οποίο διοργανώνει η ακαδημία της ALBICELESTE F.C. από 1-5 Ιουλίου. Τώρα για την επόμενη σεζόν θα ξεκινήσουμε νωρίς με ένα ταξίδι που θα κάνουμε στην Σερβία.

Θα είναι μια εκδρομή προετοιμασίας 8 ημερών (20/8 – 30/8). Αυτό το ταξίδι πιστεύω πως θα είναι κάτι το ξεχωριστό για τα παιδιά.

Τα παιδιά εκεί θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν αγώνες και να κάνουν προπόνηση στο φυσικό χόρτο, κάτι το οποίο δεν είχαν την ευκαιρία να το κάνουν εδώ. Επίσης, θα επισκεφτούμε δυο γήπεδα ιστορικών συλλόγων, του ΕΡΥΘΡΟΥ ΑΣΤΕΡΑ και της ΠΑΡΤΙΖΑΝ και μάλιστα λόγω οικονομικής κρίσης, προσπαθήσαμε το ταξίδι να βγει σε πολύ χαμηλή τιμή.

Σχόλια