«Να δηλώσω συμμετοχή σε καμπ προεπιλογής; Αξίζει τον κόπο;» – Ήρθαν… τα «Football trials in Greece»

Ετοιμαζόμασταν να γράψουμε και εμείς ένα παρόμοιο άρθρο που να εμφανίζει την κατάσταση που πάει να δημιουργηθεί με το νέο «φρούτο» που τελευταία μπήκε στη ζωή μας και προβληματίζει αρκετούς γονείς και παιδιά. Μας πρόλαβε η Δώρα Ιωακειμίδου με ένα πολύ καλό άρθρο της και πραγματικά αξίζει τον κόπο να το αναπαραγάγουμε.

«Να δηλώσω συμμετοχή σε καμπ προεπιλογής; Αξίζει τον κόπο;»

Όσοι ζούμε τις υποδομές καθημερινά, μπορούμε εύκολα να δώσουμε την απάντηση. Τα email που λαμβάνουμε στο football-academies.gr είναι πραγματικά πολλά, από τους γονείς που προβληματίζονται στις δύσκολες αυτές στιγμές που ζούμε, αν θα πρέπει να δώσουν χρήματα από το υστέρημά τους, για να πάνε τα παιδιά τους για 2-3 ημέρες, να τα δουν κάποιοι …ειδικοί επί του ποδοσφαίρου.

Ας δούμε παρακάτω την ανάλυση που μας βρίσκει, στο μεγαλύτερο μέρος της, απόλυτα σύμφωνους.

«Αγαπητοί φίλοι του acadimies.gr καλημέρα σας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με τα Χριστουγεννιάτικο καμπ προεπιλογής που θα γίνουν τον Δεκέμβριο στην Αθήνα. Αρχικά θα ήθελα να σας ρωτήσω αν είναι καλό για ένα νέο να πάρει μέρος και δεύτερον, αν υπάρχουν παιδιά που έχουν καταφέρει σε παρόμοια τουρνουά να βρουν είτε ομάδα είτε να γίνουν επαγγελματίες. Με λίγα λόγια, αξίζει τον κόπο;».

Πολλά παρόμοιου τύπου μηνύματα καταφτάνουν καθημερινά μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο acadimies.gr,  καταγράφοντας την σοβαρή δυσπιστία που κυριαρχεί στις οικογένειες των νεαρών παικτών σχετικά με τις διοργανώσεις. Οι αναγνώστες της ιστοσελίδας ζητάνε τη προσωπική μου άποψη μου για τη συμμετοχή των παιδιών τους σε διάφορα επί πληρωμή καμπ που διοργανώνονται τόσο στην Αθήνα, όσο και σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας ή του εξωτερικού, καθώς δεν υπάρχει κανείς πλέον να τους πει την αλήθεια…

Προσωπικά, λοιπόν, έχω να επισημάνω πως η οικονομική κρίση αφενός περιόρισε τις σπατάλες που κατά κανόνα γίνονταν σε όλο τον αθλητικό τομέα, σε οικογενειακό και συλλογικό επίπεδο και αφετέρου, προβλημάτισε τους συμμετέχοντες αναφορικά με τις επιλογές τους.

Παλιότερα, στις μέρες των παχέων αγελάδων δεν υπήρχε ζήτημα.
Οι γονείς χωρίς καν να ρωτήσουν τα παιδιά τους, τα μετέφεραν από πόλη σε πόλη για ένα δοκιμαστικό ή ένα πανάκριβο τουρνουά και όπου τα βγάλει…
Το κόστος συμμετοχής περνούσε σε δεύτερη μοίρα, καθώς το ζητούμενο ήταν η εμπειρία και όχι τόσο η επιτυχής έκβαση της όλης ενέργειας. Το κίνητρο μεταφρασμένο σε ελπίδα για συμμετοχή του παιδιού άμεσα σε μια επαγγελματική ομάδα, χλόμιαζε επιμελώς και μεταφραζόταν εν τέλει σε αθλητική εκδρομή…

Τα πράγματα όμως άλλαξαν δραματικά, και πλέον οι πάντες ψάχνουν πολύ το που θα ακουμπήσουν τις ελπίδες και (κυρίως) τα λιγοστά χρήματά τους.

Ευτυχώς, θα έλεγα, σκεπτόμενη τα «άκυρα» καμπ προεπιλογής που έγιναν τη τελευταία δεκαετία, δίνοντας την ευκαιρία σε πολλούς «αεριτζήδες» να κερδοσκοπήσουν βγάζοντας πολλά λεφτά στη πλάτη των γονιών…

Το φαινόμενο της άκρατης κερδοσκοπίας με αφετηρία τα καμπ και τις αθλητικές εκδρομές, αναγκαστικά τείνει να εκλείψει καθώς ΔΕΝ συμμετέχουν οι γονείς… Που σημαίνει πως αν υπήρχαν λεφτά, η κοροϊδία θα συνεχιζόταν χωρίς να μπορεί κανείς να τη σταματήσει…
Εκδηλώσεις τύπου, “πληρώστε και φέρτε τα παιδιά σας να τα μάθουμε σε πέντε μέρες, όλα αυτά που δεν έμαθαν οχτώ χρόνια στην ακαδημίας τους“, ή “πληρώστε και φέρτε τα παιδιά σας να τα αξιολογήσουμε και να τα πάμε για δοκιμαστικά στην Ολλανδία και να τα εντάξουμε σε επαγγελματική ομάδα”, θέλω να πιστεύω πως τέλειωσαν…

Διάβασα πρόσφατα τις δηλώσεις των διοργανωτών μιας από τις αντίστοιχες χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, και συγκεκριμένα του “Christmas Soccer Challenge” που θα γίνει στην Αθήνα με στόχο την προεπιλογή παικτών για το εξωτερικό ή την Ελλάδα. Ένας από τους «εκλέκτορες», μιλώντας στην ιστοσελίδα των διοργανωτών, εξυμνούσε το καμπ και τις δυνατότητές του:

«Σε τέτοιες διοργανώσεις είναι μεγάλη ευκαιρία για τους νέους να δείξουν το ταλέντο τους, να ανακαλυφθούν και να αξιολογηθούν από ειδικούς και εξειδικευμένους ανθρώπους του ποδοσφαίρου. Με τις διάφορες μορφές παιχνιδιού σε συνδυασμό με την τεχνική και την τακτική, μας δείχνουν τα θετικά και αρνητικά στοιχεία του ποδοσφαιριστή. Εκεί πραγματικά βλέπουμε αν ένας νέος έχει ποδοσφαιρικό ταλέντο και με τι τρόπο μπορούμε να το αξιοποιήσουμε», επεσήμανε.

Προσωπικά, κουμπώθηκα με το πόσους γονείς μπορούν να επηρεάσουν τέτοιες «εμπνευσμένες» δηλώσεις… Τις οποίες βέβαια έχουμε ξανακούσει!

Για ποια μεγάλη ευκαιρία μιλάει ο Γιώργος Μεταξαράκης;
Υπάρχει καταγεγραμμένη εμπειρία από αντίστοιχες διοργανώσεις και μάλιστα πολλοί από τους αναγνώστες αυτών των γραμμών, μπορούν να επιβεβαιώσουν πως δεν οδήγησαν πουθενά!
Θα ήθελα να τον ρωτήσω, λοιπόν, πως είναι δυνατό να κρίνει και να αξιολογήσει ένα παιδί ερασιτεχνικής ομάδας μέσα σε λίγες ώρες;
Θα διαπιστώσει τα ταλέντα και τις δεξιότητές ενός αγχωμένου παιδιού που καλείται σε ένα σύντομο χρονικά καμπ να αποδείξει στον πατέρα του και σε ξένους ανθρώπους πως είναι ο νέος Νεϊμάρ;

Πως είναι δυνατό να πειστεί ένας σώφρον ενήλικας πως το παιδί του θα αξιολογηθεί σωστά μέσα σε λίγες ώρες και θα κληθεί από μεγάλο επαγγελματικό σύλλογο, για μια ακόμη προεπιλογή σε ξένη χώρα, όταν δεν έχει διακριθεί πρώτα στην ίδια του την ομάδα; Και επιτέλους ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΤΑΙ στη προκήρυξη των διοργανώσεων ΞΕΚΑΘΑΡΑ η όλη διαδικασία, ώστε να γνωρίζουν οι συμμετέχοντες όλες τις λεπτομέρειες;

Αν ήταν έτσι, γιατί δεν συγκεντρώνεται όλη η ήδη προεπιλεγμένη εθνική παίδων Κ15 σε μία ανάλογη εκδήλωση και με τη στήριξη των διεθνών διαμεσολαβητών, αύριο κιόλας να πάρει το κάθε παιδί ξεχωριστά το εισιτήριο για τα τμήματα υποδομής (για παράδειγμα) της Μπάγερν ή της Ρεάλ;

Λυπάμαι που για άλλη μια φορά χαλάω το όνειρο, αλλά από σπάνια ως ποτέ δεν επιλέγονται παιδιά με αυτόν τον τρόπο για μεγάλα κλαμπ… Η διαδικασία καταξίωσης είναι εντελώς διαφορετική και οι περισσότεροι που εμπλέκονται επί χρόνια την γνωρίζουν.

Επιτέλους, κάποτε θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι γονείς που τρελαίνονται από τις υψηλές προσδοκίες και τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, πως ΔΕΝ γίνεται έτσι ένα παιδί επαγγελματίας.

Ο Μεταξαράκης, σωστά πρόσθεσε στις παραπάνω δηλώσεις του ότι «στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο υπάρχουν και άλλες αξίες που έρχονται με την πάροδο του χρόνου.
Το ποδοσφαιρικό ταλέντο μόνο δεν φτάνει», ενώ συμπλήρωσε, αναφερόμενος στο ελληνικό ταλέντο ότι «σε αρκετές χώρες και ειδικά στην Ελλάδα, σύμφωνα με την 30χρονη πείρα μου, υπάρχουν αρκετά ταλέντα, ειδικά στους νέους, τα οποία δεν έχουν ακόμα ανακαλυφθεί»… και κατέληξε πως «κάθε ποδοσφαιριστής θα αξιολογείται από τους υπεύθυνους των ομάδων, με τους κορυφαίους να έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε trials μεγάλων ομάδων στην Ευρώπη και την Ελλάδα».

Δηλαδή, trial στο trial και στη κορφή κανέλα!

Παράλληλα, τα παιδιά που τελικά θα πληρώσουν το τίμημα των 150 ευρώ για το διήμερο, θα αξιολογήσουν τόσο ο Γκάρεθ Μπάρκερ από την Μπόλτον, ο Μάρτιν Χάγκελε, τους οποίους επίσης και δεν γνωρίζω, όπως και τον Γιώργο Μεταξαράκη, ο οποίος και έκανε τις παραπάνω δηλώσεις.

Οπως δεν γνωρίζω και τις προθέσεις τους οι οποίες ελπίζω να είναι ειλικρινείς. Μαθαίνω από το διαδίκτυο πως ο Μεταξαράκης είναι Έλληνας που ζει στη Γερμανία πολλά χρόνια. Απασχολείται ως προπονητής ποδοσφαίρου σε ιδιωτική ακαδημία που δημιούργησε στη περιοχή της Στουτγάρδης την MTV Suttgart και είναι γυμναστής με ειδικότητα στο ποδόσφαιρο. Επίσης έχει οργανώσει και μικρά τουρνουά. Ενδεχομένως να έχει οριστεί μεταξύ άλλων συνεργατών και ως σκάουτερ ανεύρεσης ταλέντων στην ευρύτερη περιοχή της Στουτγάρδης για παιδιά ηλικίας 10-12 ετών…

Δεν θέλω να αμφισβητήσω τη διοργάνωση, όπως και τις άλλες που ενδεχομένως να γίνουν το επόμενο διάστημα. Ούτε και να ακυρώσω τις ικανότητες πρόβλεψης που μπορεί να έχουν οι δυνητικά χαρισματικοί επιβλέποντες των συγκεκριμένων προεπιλογών.

Στόχος του άρθρου είναι να προβληματίσω τους γονείς και τα παιδιά που θα διαβάσουν το κείμενο για το ΣΚΟΠΟ της συμμετοχής τους.

Αν ο βαθύτερος στόχος τους είναι η μεταγραφή σε μεγάλη ομάδα του εξωτερικού, ας κρατήσουν μικρό καλάθι… Τα στατιστικά είναι αρνητικά.
Αν είναι απλά η χαρά της συμμετοχής και μέσω της σύγκρισης με άλλα παιδιά να αποκομίσουν το άκουσμα μιας δεύτερης γνώμης πέραν αυτής του προπονητή τους, τότε έχει καλώς…

Όπως και να έχει, ας το δουν όλοι χαλαρά… καθώς μεταγραφή μέσω καμπ προεπιλογής, δεν πήρε κανένας πιτσιρικάς… Τη δουλειά τη κάνουν οι μάνατζερ που πιστεύουν στο παιδί που έχουν αξιολογήσει από καιρό και το προωθούν σε εύλογο χρόνο σε μια ομάδα που έχουν άκρη και περνάει ο λόγος τους.

Συνήθως τα παιδιά που ξεχωρίζουν σε ανάλογες διοργανώσεις, κερδίζουν μια βόλτα σε ευρωπαϊκά προπονητικά κέντρα, καλεσμένα από τους διοργανωτές.
Το εισιτήριό τους, βέβαια το έχουν προπληρώσει όλοι οι άλλοι πιτσιρικάδες που συμμετείχαν, αλλά δεν διακρίθηκαν…

*Το “Christmas Soccer Challenge” θα διεξαχθεί στο δημοτικό στάδιο του Ν. Ηρακλείου στην Αθήνα από στις 27-28 και 29-30 Δεκεμβρίου, με πρωτοβουλία της εταιρείας Agenda Sport Action για παιδιά ηλικίας 12-19 ετών.

Τέλος, τις ίδιες αμφιβολίες έχω να εκφράσω και για μία ακόμη διοργάνωση η οποία υπόσχεται κάτι άλλο

“Τρεις μέρες γεμάτες ποδόσφαιρο προσφέρει το Trials Camp της SOCCER PROMO. 100 αθλητές θα προπονηθούν και θα εργομετρηθούν από 10 προπονητές του Camp και θα μάθουν την διαδικασία των δοκιμαστικών. Στόχος του Camp είναι ο αθλητής να δει τα δυνατά και αδύνατα σημεία του καθώς και να προετοιμαστεί στις διαδικασίες των δοκιμαστικών που τόσο συχνά καλείται να κάνει ένας αθλητής ποδοσφαίρου. Σε καμία των περιπτώσεων το Camp δεν είναι δοκιμαστικό κάποιας ομάδας. Κόστος 100 ευρώ”.

Κάτι σαν φροντιστήριο, δηλαδή, δοκιμαστικών…
Έλα να σου μάθουμε τι ζητάνε στα τράιαλ… Τι άλλο θα ακούσουμε, Θεέ του ποδοσφαίρου;
Ποιοι είναι όλοι αυτοί που εκμεταλλεύονται τα παιδιά και τα όνειρά τους; Γιατί δεν υπάρχει Police Academy να τους ελέγξει και να τους σταματήσει;

Τα συμπεράσματα είναι εντελώς δικά σας…
Εγώ αποχωρώ από το κείμενο σε ένδειξη διαμαρτυρίας, και προτείνω δουλειά, ψυχραιμία, σύνεση, λογική και υπομονή.
Αν ένα παιδί είναι καλό και έχει ταλέντο, κανένας προπονητής που σέβεται τον εαυτό του δεν θα το “εξαφανίσει”, γιατί αργά ή γρήγορα θα βρει το δρόμο του, μέσα από συγκροτημένες ομάδες και συλλόγους…

acadimies.gr

Σχόλια