ΑΕΚ – “Χείμαρρος” ο Ντανιέλ Μπατίστα : «Ο Κοπιτσής δεν θέλει να συνεργαστεί…» – «Ο Κόλα δεν είχε κάνει και καμιά καλή δουλειά στην ομάδα…»

Αποκλειστικό

Ο Ντανιέλ Μπατίστα έχει ξεχωρίσει κάποια παιδιά, που θα μπορούσαν να σταθούν στην πρώτη ομάδα, τα οποία και ονοματίζει…

Ο Ντανιέλ Μπατίστα, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ, αλλά και διεθνής μας, αφού είχε 14 συμμετοχές με την εθνική μας ομάδα, μας παραχώρησε στο football-academies.gr μια συνέντευξη που θα συζητηθεί.

Χειμαρρώδης, με πολύ καλή άποψη για το ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι στην Ελλάδα, ο προπονητής της Κ-20 της ΑΕΚ, μας είπε τα πάντα για την ακαδημία της ΑΕΚ και τους μικρούς ή και τους λίγο μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές. Και όχι μόνο…

Ντανιέλ Μπατίστα, είστε ο προπονητής της ομάδας της Κ-20 της ΑΕΚ, πείτε μας δυο λόγια πως τη βλέπετε την ομάδα σας φέτος.

Καλή είναι η ομάδα μου. Θα μπορούσε να γίνει καλύτερη. Για κακή τύχη ορισμένων παιδιών, δεν μπορούν να πάρουν παιχνίδια, λόγω του ότι είναι μικροί ακόμα, δεν έχουν τις δυνάμεις ακόμα και αναγκάζομαι να παίζω φιλικά. Κάποια απ’ αυτά τα παιδιά όμως, θα πρέπει να τα στείλουμε στην Κ-17.

Αλλά είχαμε ένα πρόβλημα με τον κ. Κοπιτζή, τον προπονητή της Κ-17, που δεν ήθελε ορισμένα παιδιά στην Κ-17, ήθελε να πάει με τα παιδιά του (τους 96άρηδες) μόνο…. Συνεργασία είναι αυτό, δεν ήθελε να συνεργαστεί. Ήθελε να κρατήσει τα παιδιά τα δικά του, αυτά που είχε από παλιά. Έτσι γίνεται μια δουλειά, όχι και τόσο καλή. Όχι καλή συνεργασία. Πρέπει τα παιδιά που είναι σε μένα και είναι ακόμα μικροί, να παίζουν εκεί, στην Κ-17 . Και ο Χάρης έχει μικρούς παίκτες έχει παίκτες του ‘96…

Έχει και κάποιους του ‘95…

Έχει και του ‘95, αλλά έχει πολλούς 96άρηδες που δεν μπορούν ακόμα. Με τίποτα. Γι’ αυτό η Κ-17 δεν πάει καλά. Αν τρώει 5 γκολ τη μια φορά, 5 γκολ την άλλη… και θεωρούν ότι αυτό είναι σωστό…

Εγώ διαφώνησα από την αρχή της χρονιάς και τους είπα : «αυτό δεν είναι σωστό».

Έπρεπε τα παιδιά που τα είχε πέρυσι ο Μανώλης ο Παπαδόπουλος, που έπαιζαν στην Κ-17 και ήταν ‘95 και ‘94, να μείνουν ορισμένοι φέτος  και να πλαισιώσουν (την φετινή Κ-17) μαζί με κάποια παιδιά του Χάρη (Κοπιτζή), που μπορούν να σταθούν. Όχι όλοι οι ’96 και κάποιοι ‘95.

Και έτσι να μπορεί να γίνει μια καλή ομάδα μαζί με παιδιά δικά μου, που ανεβήκαν σε μένα από την Κ-17, που δεν παίρνουν σε μένα συμμετοχή σε παιχνίδια (στην Κ-20). Να παίξουν στην Κ-17 που θα μπορούσαν, φέτος. Δεν το δεχτήκανε.

Επειδή έχω μιλήσει παλιότερα, πριν 5 μήνες με τον κ. Κοπιτζή, ο οποίος μας είχε παραχωρήσει μια συνέντευξη, μας είχε πει ότι στόχος του δεν είναι το αποτέλεσμα, αλλά να φτιάξει τα παιδιά ποδοσφαιρικά, ώστε να μπορούν να παίξουν αργότερα σε υψηλό επίπεδο…

Εγώ προσωπικά, θεωρώ ότι αυτά είναι δικαιολογίες. Η ΑΕΚ είναι μια ομάδα στην Ελλάδα ανταγωνιστική και πρέπει μεν να φτιάξεις ομάδα, αλλά και να έχεις αποτελέσματα. Κι εγώ προσωπικά θέλω να φτιάξω ομάδα, αλλά θέλω και να κερδίζω όμως…

Χάνω κι εγώ. Δεν πάω πολύ καλά. Αλλά δεν χάνω και με 5-0, χάνω με 2-1 και τα παιδιά μου είναι και πιο μικροί από τους άλλους. Αλλά έρχονται και παιδιά και παίζουν μαζί μου από την πρώτη ομάδα και δεν έχω τόσο πρόβλημα. Ο Χάρης, όταν του λέμε ότι πρέπει να πάρει παιδιά από εμένα, να παίξουν μαζί του (στην K-17) δεν το ήθελε από την αρχή.

Αυτά είναι δικά σας θέματα; Δεν είναι θέματα του τεχνικού διευθυντή;

Ήταν (άποψη) και του τεχνικού διευθυντή, του κ. Κόλα. Για μένα προσωπικά αυτά που έκαναν, δεν ήταν σωστά.

Ο κ. Κόλα όμως έφυγε από την ακαδημία …

Όλα αυτά θα τα έμαθε ο πρόεδρος και όλοι. Δεν μπορείς να σταθείς αν έχεις αυτή τη φιλοσοφία για την ομάδα. Για μένα προσωπικά δεν είχε κάνει και καμιά καλή δουλειά στην ομάδα…

Αυτό που βλέπει κανείς, οι κάποιοι που ξέρουν λίγο…, όπως εγώ ο Χατζόπουλος και ο Τάσος ο Στασινόπουλος  που είμαστε εδώ τώρα, ο Τάσος που έχει μπει τεχνικός διευθυντής και ο Χατζόπουλος, που είναι στην ακαδημία που είναι οι πιο μικροί, τους είπαμε λοιπόν όλοι, ότι αυτά δεν είναι σωστά και θα έχει επιπτώσεις στη πρώτη ομάδα, γιατί η ακαδημία, η δουλειά της ακαδημίας είναι να τροφοδοτεί την πρώτη ομάδα, να φτιάξει παίκτες για την πρώτη ομάδα.

Όταν ο Χάρης έρχεται με παιδιά, που δεν κάνουνε για την ομάδα της ΑΕΚ και τα κουβαλάει τόσα χρόνια και δεν παίρνει άλλα παιδιά, που να αξίζουν πραγματικά  να είναι στην ομάδα της ΑΕΚ… Και κάποια που δεν αξίζουν να φύγουνε. Γιατί αυτό δεν είναι κακό, είναι το σωστό.  Δεν το κάνουνε όμως… Ε, πως θα φτιάξει η ΑΕΚ παίκτες για την πρώτη ομάδα.

Αυτό έχει επιπτώσεις σε μένα μετά. Μετά έρχονται παίκτες σε μένα δηλαδή, στη Β’ ομάδα. Δεν θα υπάρχουν παίκτες από κει (από την Κ17), που θα μπορούν να σταθούν στην Β’ ομάδα, μετά από 2,3,4 χρόνια πιστεύω εγώ.

Ο Χάρης έχει τη φιλοσοφία ότι τα παιδιά θα τα φέρει μετά  στη δεύτερη ομάδα της ΑΕΚ και μετά θα πάνε όλα στην πρώτη ομάδα. Πέστε μου εσείς, αν στέκεται  αυτό. Σε οποιαδήποτε ακαδημία του κόσμου αν γίνεται αυτό. Δεν υπάρχει πουθενά!

Ο κ. Ανδρέας (Σταματιάδης) το δέχτηκε αυτό στην αρχή. Εγώ μίλησα με τον Γκρέταρσον με τον Πρέδρε, με τον κ. Ανδρέα και τους είπα ότι αυτό που γίνεται δεν είναι σωστό και αυτή η γνώμη, δεν ήταν μόνο δική μου,  αλλά και ο Μανώλης ο Παπαδόπουλος, λέει ότι δεν είναι σωστό αυτό που γίνεται,  ακόμα και ο Τάσος ο Στασινόπουλος που ήταν μαζί μου, σαν συνεργάτης, λέει ότι δεν είναι σωστό, ο Αγγέλου που είχε τα παιδιά του ΄97 λέει ότι δεν είναι σωστό. Μόνο ο Χάρης και ο Κόλα είχαν αυτή τη σκέψη, που πιστεύω ότι εξυπηρετούσε καταστάσεις στην ομάδα.

Τα αποτελέσματα τώρα, όλος ο κόσμος τα βλέπει. Μίλησα και με τον προπονητή της Εθνικής (Παίδων) τον κ. Παχατουρίδη και μου είπε, ότι μόνο δύο παιδιά από κει μπορούν να στέκονται και να είναι καλοί και ο ένας έφυγε κιόλας το καλοκαίρι.

Πιστεύω ότι το αποτέλεσμα μιλάει. Αλλά όταν μια ομάδα σαν την ΑΕΚ, τρώει 5 γκολ και μετά άλλα 5 και χάνει συνέχεια, τα παιδιά τι θα κάνουνε; Θα χαλάσουν την ψυχολογία τους, θα απογοητευτούνε, θα καταλάβουν από μόνα τους ότι δεν μπορούν να σταθούν σε αυτό το επίπεδο και θα τα παρατήσουν μετά.

Αυτή είναι η γνώμη μου. Και πολλά από τα δικά μου τα παιδιά, θα έπρεπε να παίξουν στη Κ-17 και θα είχε μια πολύ καλή ομάδα. Θα έπαιρναν και οι δικοί μου πολλά παιχνίδια  και θα κέρδιζε και η ομάδα (η Κ17), γιατί (οι δικοί μου) είναι καλοί παίκτες.

Και έτσι δεν έχει η ΑΕΚ τώρα, ούτε καλή ομάδα στην Κ-17, ούτε κι εγώ έχω τόσο δυνατή ομάδα. Εγώ μπορώ να έχω λίγο δυνατότερη ομάδα, γιατί έχω τα παιδιά από την πρώτη ομάδα, όπως τον Κλωναρίδη, τον Μπουγαΐδη, τον Τσουκαλά, τον Εγγλέζου, που ήταν δικός μου πέρσι, τον Γεωργιάδη και τον Χέλγκασον. Αναγκαστικά εγώ θα παίξω με 4 παιδιά απ’ αυτά που είχα πέρυσι και μετά θα μπορούσα να στείλω άλλα 6 παιδιά στον Κοπιτζή να παίξουν. Αλλά αφού δεν θέλει να συνεργαστεί, εγώ δεν μπορώ να το κάνω.

Και αναγκάζεται όλο το σύστημα να μην είναι σωστό. Ο κ. Σταματιάδης που είναι γενικός υπεύθυνος της ακαδημίας,  λέει ότι τώρα βλέπει, ότι έχουν γίνει έτσι τα πράγματα. Προσπαθήσαμε το καλοκαίρι, αφού είχε αλλάξει ο τεχνικός διευθυντής και στη θέση του κ. Κόλα πήγε ο Στασινόπουλος, να το διορθώσουμε, αλλά δεν προλαβαίναμε.

Για την ομάδα σας την Κ20, τι έχετε να μας πείτε;

Εμείς όλα τα παιχνίδια τα παλεύουμε με αξιοπρέπεια, στεκόμαστε, παρόλο που τα παιδιά ορισμένες φορές είναι πιο μικροί από των άλλων ομάδων. Έχουμε χάσει τρία παιχνίδια αλλά στο τέλος, στο 90΄, από τακτικά λάθη και τεχνικά, που αυτό είναι νορμάλ. Έχουμε χάσει 2-1, δυο φορές που κερδίζαμε 1-0 και με τον Πανιώνιο παίζαμε με 10 παίκτες και παίζαμε καλύτερα (από τον Πανιώνιο) στο δεύτερο ημίχρονο.  Χάσαμε από ένα λάθος των αμυντικών, με τον τερματοφύλακα μαζί, έγινε το λάθος και χάσαμε στο 90΄.

Εμείς το παλεύουμε και πολλά από τα παιχνίδια θα μπορούσαμε και να τα κερδίσουμε ή και να τα χάσουμε όπως και τα χάσαμε. Αλλά είμαστε μες το παιχνίδι, προσπαθούσαμε, έχουμε δυνάμεις, είμαστε καλά στημένοι, απλώς μας λείπουν κάποιες εμπειρίες, γιατί κάποια από τα παιδιά είναι και μικροί, δεν έχουν μεγάλες εμπειρίες.

Μου έρχονταν και κάποια παιδιά  από την πρώτη ομάδα, που τους έστελνε ο Μανόλο Χιμένεθ, τους έκανε προπόνηση στις 6 το απόγευμα και αρκετή προπόνηση, δύο ώρες και έρχονταν σε μένα κουρασμένοι κι έλεγαν «τα πόδια μας είναι βαριά και δεν μπορούμε να τρέχουμε». Ήταν κουρασμένοι χάλια, δεν μπορούσαν να τρέξουνε να βοηθήσουνε τ’ άλλα παιδιά.

Και με τον Πανιώνιο, που χάσαμε είχαμε περίπου 5 απουσίες… Στο πρώτο ημίχρονο, κάναμε ένα κακό παιχνίδι αλλά προηγηθήκαμε. Στο δεύτερο ημίχρονο αν και μείναμε με 10 παίκτες παίζαμε καλύτερα από τον Πανιώνιο. Είχαμε μεγαλύτερη κατοχή, δημιουργήσαμε πολλές ευκαιρίες για γκολ που δεν μπήκανε και στο τέλος κάναμε μια χαζομάρα και τρώμε γκολ και χάσαμε. Ο νόμος του ποδοσφαίρου.

Και στην Ξάνθη κερδίζαμε μέχρι το 80΄ και στο τέλος από ένα λάθος, μια έξοδος του τερματοφύλακα και φάγαμε ένα γκολ.

Τον Πωλ Κατσέτης, που ήρθε από την Αυστραλία, πως τον βλέπετε…

Το παιδί αυτό είναι είναι 96άρης και κατά τη γνώμη μου πρέπει να παίξει στην Κ-17, μπορεί να σταθεί πολύ καλά εκεί. Στη Κ-20, όχι ακόμα. Μου είπαν το καλοκαίρι, ότι στεκόταν καλά με την πρώτη ομάδα (στην προετοιμασία). Ήρθε σε μένα και στο πρώτο  φιλικό που τον είδα κατάλαβα ότι ούτε για την Κ-20 είναι έτοιμος ακόμα, πολύ περισσότερο για την πρώτη ομάδα. Έχει πολύ δυνατό κορμί, είναι ψηλός, αλλά δεν γίνεται ένα παιδάκι σ’ αυτήν την ηλικία να πάει στην πρώτη ομάδα. Θέλει και κάποιο χρόνο να ενσωματωθεί στην ομάδα, να γίνει και πιο ομαδικός. Ποιοτικά είναι πάρα πολύ καλός παίκτης, αριστεροπόδαρος, τεχνίτης.

Έχετε ξεχωρίσει κάποια παιδιά, που θα μπορούσαν να σταθούν στην πρώτη ομάδα;

Εννοείται. Έχουμε τον Βλάχο που είναι από τα μεγαλύτερα ταλέντα στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, που παίζει στην Εθνική Παίδων με τον κ. Παχατουρίδη.

Ο  Φούντας είναι του ‘95 γεννηθείς και πέρυσι έπαιξε το μισό πρωτάθλημα με την Κ-20 και στεκόταν πάρα πολύ καλά. Και τον περίμενα να ξεχωρίζει και περισσότερο.

Έχουμε τον Ντούμπερε, ένα παιδί από τη Αφρική, που είναι εδώ στην ακαδημία της ΑΕΚ πολλά χρόνια. Πολύ καλός στόπερ και πολύ καλός παίκτης.

Έχουμε και άλλα παιδιά με προοπτικές, τον Παπαδημητρίου, τον Αργυρίου, που είναι πολύ δυναμικά παιδιά. Δηλαδή για την ηλικία αυτή είναι πολύ δυνατοί, πολύ γρήγοροι και μπορούν να το παλέψουν. Εξαρτάται από δω και πέρα τι εξέλιξη θα έχουν.

Κάποιοι εξελίσσονται, κάποιοι όμως μένουν στάσιμοι.

Ντανιέλ Μπατίστα έχετε παίξει σε πολύ ψηλό επίπεδο. Τι χρειάζεται να έχει ένας παίκτης, ώστε να παίξει σε ψηλό επίπεδο;

Ταλέντο πρώτα απ’ όλα. Και μετά είναι η σκληρή δουλειά. Και το ταλέντο χωρίς δουλειά δεν πάει πουθενά. Είναι η σκληρή δουλειά. Θέλει πολύ ιδρώτα και να έχεις συνείδηση του τι κάνεις .

Στην Ελλάδα δουλεύουν τα παιδιά ;

Εγώ πιστεύω ότι δουλεύουν. Δεν φταίνε τα παιδιά πρώτα απ’ όλα.

Πιστεύω ότι η Ελλάδα τόσα χρόνια είχε έλλειψη από εκπαιδευτές. Τώρα τα τελευταία χρόνια έχει ανοίξει μια σχολή στην Ελλάδα που μαθαίνουν πώς να δουλεύουν προπονητικά, οι προπονητές.

Εγώ προσωπικά έχω πάει στη σχολή κι έχω μάθει πάρα πολλά πράγματα, που σαν παίκτης δεν τα ήξερα και καλά και πιστεύω αν τότε είχα ένα προπονητή, που ήξερε να δουλεύει αυτά τα συστήματα που μαθαίνεις στη σχολή, θα ήμουνα μπορεί και 60% ή 70% καλύτερος ποδοσφαιριστής. Και το πιστεύω πραγματικά.

Τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να δουλεύουν εξειδικευμένα ακόμα και στις ακαδημίες και πιστεύω ότι αν κόσμος κοιτάξει και λιγάκι θα δει ότι έχουν βγει πολλοί παίκτες από ακαδημίες ποδοσφαίρου που έχουν πάει στο εξωτερικό, στη Γερμανία. Αλλά στην Ελλάδα απλώς δεν δίνονται ευκαιρίες στους μικρούς.

Όπως ο Παπαδόπουλος του Ολυμπιακού. Αν είχε μείνει εδώ στην Ελλάδα δεν υπήρχε περίπτωση να είχε παίξει στον Ολυμπιακό βασικός. Θα ήταν στον πάγκο, εκτός 18άδας, δεν θα έπαιζε στην Εθνική. Πήγε στην Γερμανία και παίζει βασικός και παίζει στην Εθνική, μια χαρά.

Αυτή είναι όλη η ιστορία. Δεν δίνουν ευκαιρίες στους μικρούς.

Θα σας ενδιέφερε να γίνετε κάποια στιγμή προπονητής και σε επαγγελματική ομάδα;

Mε ενδιαφέρει κι εμένα, αλλά δεν το κυνηγάω και πολύ. Αφήνω να έρθουν τα πράγματα όπως τα φέρει η ζωή. Όπως όταν ήμουν ποδοσφαιριστής, δεν το κυνήγησα και τόσο πολύ να γίνω επαγγελματίας, απλώς κάποια στιγμή κατάλαβα ότι μπορώ και άρχισα να δουλεύω περισσότερο, άρχισα να ψάχνομαι. Έβλεπα ποιες ήταν οι αδυναμίες μου και τις δούλευα για να παίξω επαγγελματικά.

Αυτό πιστεύω ότι είναι ένα πράγμα, που δεν το κοιτάζουν τόσο τα νέα παιδιά. Δεν ψάχνουν να βρουν τις αδυναμίες τους και να δουλέψουν τις αδυναμίες τους. Πιστεύω ότι ένα παιδί που ξέρει τι του λείπει, θα πρέπει να δουλέψει μόνο του, ατομικά και μετά και ομαδικά.

Αλλά πολλά από τα παιδιά στην Ελλάδα, που βλέπω εγώ τώρα που είμαι στην ΑΕΚ, έχουν μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους.

Πολλά από τα παιδιά που παίζουν στην ΑΕΚ, στον Ολυμπιακό στον Παναθηναϊκό, δεν μπορούν να παίξουν επαγγελματικά σε ψηλό επίπεδο. Μπορούν να πάνε μέχρι Γ’ Εθνική, άλλος μπορεί να πάει μέχρι Β’ Εθνική, άλλος μπορεί μόνο στη Δ’ εθνική, που αποδεικνύει ότι πολλά παιδιά που παίζουν στον Ολυμπιακό, ή στην ΑΕΚ για παράδειγμα, όταν φύγουν από τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ δεν μπορούν να σταθούν στη Γ’ Εθνική, παίζουν στη Δ’ Εθνική μετά.

Και πολλά από τα παιδιά, νομίζουν ότι πρέπει να παίζουν στην ΑΕΚ, ή στον Ολυμπιακό, ενώ δεν έχουν τις ικανότητες. Και τους φουσκώνουν τα μυαλά οι μανατζαραίοι και οι γονείς κάποιες φορές και τα παιδιά νομίζουν ότι είναι παικταράδες. Αφού τους έχουνε όλο «παιχταρά, παιχταρά μου» και κάποια στιγμή απογοητεύονται και λένε μέχρι εδώ!

Σας ευχαριστούμε πολύ, για την συνέντευξη που παραχωρήσατε στο football-academies.gr.

Να’ στε καλά και εγώ ευχαριστώ.

 

Σχόλια