Σίνισα Γκόγκιτς : «Το όραμά μου»

Συνέντευξη στον Γιώργο Κορτσιδάκη*

Μετά από μια μεγάλη ποδοσφαιρική καριέρα, μέσα από την οποία  χάρισε στο Ελληνικό κοινό όμορφες ποδοσφαιρικές στιγμές και υπέροχα γκολ, ο Σίνισα Γκόγκιτς στα 49 του χρόνια, θέλει να χαράξει και μια ανάλογη, με αυτή που είχε ώς ποδοσφαιριστής, προπονητική πορεία. Μέχρι σήμερα ο δρόμος για τον ίδιο δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Το αντίθετο, θα έλεγε κανείς. Ο πρώην μεγάλος φόρ του Ολυμπαικού έχτισε μεγάλο ποδοσφαιρικό όνομα σε Ελλάδα και Κύπρο, αλλά σε καμία ομάδα δεν κατάφερε να στεριώσει, ως προπονητής. Στην Ελλάδα με τον Παναιτωλικό και στην Κύπρο με τον Απόλλωνα Λεμεσσού έκανε περάσματα, πήγε μέχρι και την Κίνα (Σεζέν), δούλεψε στους Κ20 του Ολυμπιακού, αλλά και τον Ερυθρό Αστέρα. Στον τελευταίο μάλιστα κάθισε και στον πάγκο της πρώτης ομάδας και είχε μπροστά του μια μεγάλη πρόκληση, αλλά οι διοικητικές ανακατατάξεις στην μεγάλη Σέρβικη ομάδα, τον οδήγησαν στην έξοδο. Ο ίδιος αναζητούσε όπως λέει, μια ασφαλή προπονητική στέγη για να μπορέσει να δουλέψει με ηρεμία και όταν ο συγχωρεμένος Απόστολος Παπουτσάκης, του έκανε την πρόταση το θεώρησε ώς μεγάλη ευκαιρία. Ο Γκόγκιτς, αλλά και ο Εργοτέλης, στάθηκαν άτυχοι όμως.

Ο Απόστολος «έφυγε» και μαζί με αυτόν έφυγε και  η σιγουριά και η ασφάλεια που παρείχε ο σύλλογος σε όλους. Προπονητές, παίκτες, συνεργαζόμενους. Τα οικονομικά προβλήματα, αποτέλεσμα του υποβιβασμού και της απώλειας των εσόδων της Σούπερ Λίγκ, έφεραν δυσχέρεια στο σύλλογο. Ο οποίος καλείται να επιστρέψει ξανά στην μεγάλη κατηγορία για να μπορέσει μέσα απο τα τηλεοπτικά έσοδα, να διαχειριστεί το οικονομικό του άνοιγμα.

Πρόσφατα, έγραψα ότι προπονητικά το καλύτερο γκολ του Γκόγκιτς, είναι ο Εργοτέλης. 
Γιατί μέσα σε ένα κυκεώνα προβλημάτων κρατάει την ομάδα πρώτη και μέσα στο όνειρο της επιστροφής στην μεγάλη κατηγορία, που είναι ο μοναδικός δρόμος (και) για τον Εργοτέλη, για να λύσει τα προβλήματα του. Γιατί παρουσιάζει μέχρι τώρα μια ομάδα που παίζει καλό ποδόσφαιρο, βγάζει ενότητα και ομοψυχία, αλλά προσφέρει και καλό θέαμα,σε αυτούς που την παρακολουθούν.

Ο Σίνισα Γκόγκιτς φιλοξενήθηκε στην WEB -ΤV του prismasport.gr σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης. Μίλησε για το όραμα που έχει για τον Εργοτέλη, για τις δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει, αλλά και τα δικά του προπονητικά σχέδια. Μίλησε για την μεταγραφή του Βερπακόφσκις και τις πιθανότητες που έχει ο Εργοτέλης, να επιστρέψει ξανά στην Σούπερ Λίγκ.

«Ο Προτάσοφ ήθελε σαν τρελός τον Βερπακόφκις»

Η συζήτηση με τον τεχνικό του Εργοτέλη στο φιλόξενο ξενοδοχείο «Λατώ» ξεκίνησε απο την μεταγραφή του Βερπακόσφκις. Ο Σέρβος τεχνικός έχει σε μεγάλη εκτίμηση το Λετονό στράικερ για τον οποίο λέει ότι «είναι ευχάριστα νέα για μας. Αυτό που θέλαμε κάναμε. Μαζί με τα άλλα τρία παιδιά που κάναμε επαγγελματικό συμβόλαιο, αλλά και τον Κοτσώνη, που πήραμε απο τον Άρη, θα μας δώσουν λύσεις που χρειαζόμαστε. Τον Βερπακόφσκις τον θυμάμαι από τότε μου ήμουν στον Ολυμπιακό, βοηθός του Προτάσοφ. Τον ήθελε σαν τρελός τότε. Στον Εργοτέλη έκανε σπουδαία παιχνίδια, όλοι τον αγαπούν και τον εκτιμούν. Είναι σημαντικός και ποιοτικός παίκτης. Θα μας δώσει πολλές λύσεις επιθετικά, κάτι που χρειαζόμαστε. Πάνω από ένα μήνα πάλευε την υπόθεση ο Γενικός Αρχηγός του Εργοτέλη ο Σταύρος Λαμπράκης. Με ενημέρωσε ότι ο Βερπακόφσκις ήθελε να έρθει στην Κρήτη, στο Ηράκλειο, στον Εργοτέλη. Είμαι πολύ ευχαριστημένος που η υπόθεση αυτή τελείωσε θετικά» λέει ο Γκόγκιτς.

«Ταιριάζουν Βερπακόφσκις και Ζαχόρα »

Για το ρόλο του Βερπακόφκις, λέει ότι «κάθε έμπειρος και ποιοτικός παίκτης θα μας δώσει λύσεις. Το χρειάζονται τα νέα παιδιά. Να βοηθηθούν και να γίνουν καλύτεροι και αυτοί. Ο Βερπακόφσκις είναι γρήγορος, είναι πολύ καλός στο ένας εναντίον ενός, έχει το εύκολο γκολ, το οποίο δεν είχαμε μέχρι τώρα. Τον φέραμε γιατί νομίζω ότι ταιριάζει με τον Ζαχόρα. Εψαχνα ένα σέντερ φόρ, που να έχει ταχύτητα, που να έχει διαφορετικά στοιχεία από τον Ντάριο και θα μπορέσουν να ταιριάξουν. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι φέραμε και ένα άλλο παιδί τον Κοτσώνη, ένα στόπερ, ένα παιδί που έχει τα στοιχεία που θέλαμε μετά τον τραυματισμό του Δασκαλάκη, έπρεπε να έχουμε μια λύση. Το παιδί αυτό έρχεται από τον Άρη, μια ομάδα Σούπερ Λίγκ και αυτό δείχνει ότι κάποια παιδιά θέλουν να έρθουν στον Εργοτέλη, γιατί είναι μια οικογένεια και μια ομάδα που δίνει ευκαιρίες στους νέους παίκτες. Πιστεύω ότι είναι και πιο έτοιμος από τον Βερπακόφσκις, γιατί έρχεται από μια διακοπή στο πρωτάθλημα του Αζερμπαιτζάν. Έχει όμως ξεκινήσει προετοιμασία ένα μήνα. Θα τον δούμε στην προπόνηση».

«Προτάσεις για …γέλια»

O Eργοτέλης έκανε λίγες μεταγραφές, αλλά κράτησε τους παίκτες του, απέναντι σε κάποιες προτάσεις που υπήρχαν. Ο Γκόγκιτς λέει για αυτό ότι «διάβαζα και εγώ στα σάιτ για τις προτάσεις. Ηρθε και κάποια επίσημη πρόταση για τον Σαρρή, αλλά ήταν για γέλια. Ούτε τα παιδιά ήταν ζεστά να φύγουν. Είναι δεμένοι μεταξύ τους, κάνουν παρέα, έχουμε οικογενειακό κλίμα. Για αυτό δεν ήθελαν να φύγουν από την ομάδα. Και οικονομικά όμως οι προτάσεις δεν κάλυπταν τον Εργοτέλη. Η ομάδα έχει οικονομικό πρόβλημα, αλλά όταν είναι να δώσεις ένα παίκτη από την ενδεκάδα, θα πρέπει να κερδίσεις».

«Βλέπω τους παίκτες σαν πατέρας»

Τα οικονομικά προβλήματα υπάρχουν στον Εργοτέλη και είναι μεγάλα. Ο Γκόγκιτς λέει για την κατάσταση ότι «όλοι μαζί διαχειριζόμαστε καλά την κατάσταση. Κάθε μέρα μιλάω με τα παιδιά, από την εμπειρία που έχω. Τους έλεγα ότι είμαστε μόνοι μας. Αν θέλουμε αυτή η ομάδα να επιζήσει θα πρέπει με το ποδόσφαιρο μας και τα αποτελέσματα μας να κάνουμε κάποιον να ενδιαφερθεί για αυτήν. Αν δεν το κάναμε αυτό, η ομάδα δεν θα είχε καλό τέλος. Έχουμε περάσει δύσκολες στιγμές, αλλά τα παιδιά είναι δεμένα μεταξύ τους. Τους βλέπω σαν πατέρας και προσπάθησα πολλές φορές ακόμα και έξω από το ποδόσφαιρο να τους δώσω συμβουλές».

«Εύχομαι να βρει λύση ο Δημήτρης Παπουτσάκης»

Ο Γκόγκιτς είναι σε επαφή με τον Δημήτρη Παπουτσάκη, περιμένοντας τις εξελίξεις στο ιδιοκτησιακό. Για το θέμα αυτό επισημαίνει πως «καθαρά, δεν έχω να πω κάτι. Ξέρω όμως ότι προσπαθούν να βρουν λύση. Λένε ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Μακάρι να γίνει όσο πιο γρήγορα γίνεται. Αν δεν βρούμε  θα έχουμε πρόβλημα. Είμαι σίγουρος για αυτό».

«Διαφορετικό στυλ» και «πρωτάθλημα μαραθώνιος»

Για το κατά πόσο ο στόχος της ανόδου σε αυτό το μαραθώνιο πρωτάθλημα της Football league είναι εφικτός, ο Γκόγκιτς, λέει πώς «ο Εργοτέλης έπαιζε χρόνια άλλο στυλ ποδοσφαίρου. Από την πρώτη προπόνηση, προσπάθησα να περάσω τη δική μου φιλοσοφία. Ένα πιο επιθετικό ποδόσφαιρο. Είμαστε σε καλό δρόμο, αλλά πιστεύω ότι τα παιδιά αυτά μπορούν να δώσουν περισσότερα και μαζί με αυτές τις μεταγραφές που κάναμε, πιστεύω ότι θα πάμε πολύ καλύτερα. Είναι εύκολο είναι να το λες απ’ έξω, ότι θα ανέβουμε κατηγορία. Περνάω πολλές ώρες με φιλάθλους του Εργοτέλη στο Μαρτινέγκο. Είναι μαραθώνιος. Είμαστε σε καλό δρόμο. Κανένας δεν πίστευε ότι θα είμαστε στην πρώτη θέση. Ούτε εγώ το περίμενα. Μας βοήθησαν και κάποια αποτελέσματα. Είναι δύσκολο πρωτάθλημα. Εύχομαι να πάμε ακόμα καλύτερα. Δεν μπορώ να υποσχεθώ ακόμη τίποτε. Εχει πολλά παιχνίδια ακόμη. Τραυματισμοί και κάρτες θα κρίνουν πολλά. Πρέπει να έχεις καλό ρόστερ να μείνεις ψηλά. Ευτυχώς εμείς έχουμε παίκτες που πεινάνε για ποδόσφαιρο».

«Η επιθετική άμυνα του Ουέλιγκτον»

Στο σημείο αυτό ο Γκόγκιτς κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο νεαρό Βραζιλιάνο Ουέλιγκτον, δείχνοντας ότι τον πιστεύει πολύ. Όπως λέει «έχει δείξει ότι είναι ένα παιδί που έχει διαφορετικά στοιχεία από Έλληνες παίκτες. Δεν είναι μόνο το Βραζιλιάνικο ταπεραμέντο. Έχει επιθετική άμυνα. Αυτό λείπει από τον Έλληνα παίκτη. Ο Ουέλιγκτον πάει πάντα μπροστά για να πάρει την μπάλα από τον αντίπαλο. Ακόμη έχει ηρεμία στο παιχνίδι ου και καλή πρώτη πάσα. Το μειονέκτημα του είναι ότι δεν μιλάει καμία γλώσσα. Πρέπει να μάθει γρήγορα τη γλώσσα. Μπορεί να δώσει πολλά και επιθετικά».

«Ο Θεός ήθελε να πάρει τον Απόστολο»

Η συνέντευξη με τον Γκόγκιτς, έκλεισε με προσωπικές ερωτήσεις. Τι σημαίνει πλέον για αυτόν ο Εργοτέλης. Όπως λέει «προσπάθησα όλα αυτά τα χρόνια να βρω μια υγιή ομάδα. Ο Εργοτέλης ήταν ότι καλύτερο. Δυστυχώς ο Θεός ήθελε να πάρει τον Απόστολο ψηλά. Ο Δημήτρης προσπάθησε. Τον βλέπω σαν παιδί και τον καταλαβαίνω. Έχασε από την μια μέρα τον πατέρα του και ήρθαν όλα πάνω του. Μιλήσαμε πολύ. Ξέρω ότι προσπάθησε να βρει λύση για Εργοτέλη. Δεν τα κατάφερε. Εύχομαι αυτή τη φορά να βρει τη λύση και να γίνει ο Εργοτέλης, ότι ήταν πριν. Πιστεύω στον Δημήτρη και εύχομαι να τα καταφέρει ».

«Να δείξω την αξία μου»

Για την δική του προπονητική παρουσία και το όραμα του για τον Εργοτέλη, λέει ότι «για μένα μέχρι τώρα, είχα δύσκολο δρόμο. Και σαν παίκτης και σαν προπονητής. Το ξέρω. Δεν μπόρεσα να βρω μια ομάδα με ησυχία. Για μένα καλύτερη ευκαιρία ήταν ο Ερυθρός Αστέρας, ως βοηθός του Γιανέφσκι. Κάθισα 5 παιχνίδια πρώτος προπονητής και πήγαμε πολύ καλά. Αν έμενε η ίδια διοίκηση, ίσως ήμουν καλό δρόμο. Άλλαξε διοίκηση και πήρε άλλο προπονητή.
Θέλω στον Εργοτέλη να δείξω την αξία μου. Και αν γίνεται να καθίσω χρόνια. Θέλω μια ομάδα που θα παίζει καλό ποδόσφαιρο και θα αγαπηθεί από τον κόσμο. Αν όχι, να βρω μια ομάδα, ένα βήμα που θα μπορώ να δείξω τι προπονητής είμαι».

Πρέπει να γνωρίζετε για τον Σίνισα Γκόγκιτς

Ο Σίνισα Γκόγκιτς γεννήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 1963 στη Νις της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Ως ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε στη Ραντνίτσκι της γενέτειράς του και στη συνέχεια στη Ραντ Βελιγραδίου. Το 1989 μετακινήθηκε στην Κύπρο για λογαριασμό του ΑΠΟΕΛ και στη συνέχεια της Ανόρθωσης. Επόμενοι σταθμοί της ποδοσφαιρικής καριέρας του ήταν ο Ολυμπιακός Πειραιώς, εκ νέου ο ΑΠΟΕΛ και τέλος ο Ολυμπιακός Λευκωσίας. Παράλληλα, πήρε την κυπριακή υπηκοότητα και αγωνίστηκε με την Εθνική ομάδα της Κύπρου. Ως προπονητής έχει εργαστεί στον Απόλλωνα Λεμεσού, στον Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου, τον Παναιτωλικό, στην κινεζική Σενζέν και τη σεζόν που ολοκληρώθηκε στην ομάδα Κ20 του Ολυμπιακού.

Ο Γιώργος Κορτσιδάκης αρθρογραφεί στο prismasport.gr

Σχόλια