Σάμιος: «Η κρίση κάνει καλό στις ακαδημίες»

Ένα ρεπορτάζ του Κωνσταντίνου Σπυρόπουλου

Για τον τρόπο δομής και λειτουργίας των ακαδημιών του Παναθηναϊκού, αλλά για τους στόχους των τμημάτων του συλλόγου, μίλησε στους σπουδαστές του Κέντρου αθλητικού ρεπορτάζ, ο προπονητής της ομάδας U20 των πρασίνων, Βαγγέλης Σάμιος.

«Η ακαδημία είναι ανεξάρτητη από την πρώτη ομάδα, η κρίση κάνει καλό στις ακαδημίες» ήταν τα πρώτα λόγια του έμπειρου τεχνικού ενώ στη συνέχεια τόνισε πόσο σημαντική είναι η παρουσία του Γιάννη Σαμαρά στη θέση του τεχνικού διευθυντή της ομάδας, υπογραμμίζοντας πως έχει υπό την εποπτεία του όλα τα τμήματα υποδομών του Παναθηναϊκού. Μεταξύ άλλων, αξιοσημείωτη ήταν η δήλωση του που έκανε λόγο πως «η πρώτη ομάδα τρέχει το πρόγραμμα της ακαδημίας», έτσι όλος ο σύλλογος λειτουργεί κάτω από τις ίδιες συνθήκες και κρατάει μια ενιαία γραμμή.

Στη συνέχεια, ο κ. Σάμιος παρουσίασε αναλυτικά τη δομή των τμημάτων των ακαδημιών του τριφυλλιού. Τα παιδιά μπορούν να ενταχτούν στην ομάδα από την ηλικία των 9 ετών, όπου και θα παίξουν με την ομάδα της U10. Έπειτα, υπάρχουν οι ομάδες των U11, U12, U13 και U14, που βρίσκονται υπό την εποπτεία των Κυριαζή, Παπαδάκη, Σίμο, με συμμετοχή εδώ και 10 ημερών, των Κλή και Μαυρουδή. Ακολούθως υπάρχουν οι ομάδες του U15 με προπονητή τον Κώστα Ταράση και  U17 με προπονητές τους Κώστα Φραντζέσκο και Ράικο Γιάνγιανιν. Τέλος, ένα βήμα πριν το μεγάλο σκαλοπάτι, υπάρχει η ομάδα της U20 η οποία δουλεύει κάτω από τις οδηγίες των Βαγγέλλη Σάμιου και Σπύρου Μαραγκού.

Αφού η παρουσίαση της δομής τελείωσε, ο κ. Σάμιος «αποκάλυψε» με αναλυτικό τρόπο, τους τομείς στους οποίους δίνεται βάση σε κάθε τμήμα και στους οποίους ο νεαρός ποδοσφαιριστής πρέπει να βελτιωθεί. Αρχικά ξεκίνησε με τις ομάδες των U10, U11 και U12 στις οποίες η προπόνηση κατά 80% περιέχει ασκήσεις με μπάλα, αφού δίνεται έμφαση στην τεχνική κατάρτιση του παιδιού και την επαφή του με τη μπάλα. Μέσα στην εβδομάδα πραγματοποιούνται τρεις προπονήσεις και ένας αγώνας, ενώ το σύστημα που «υποστηρίζεται» από τα τμήματα αυτά είναι το 3-2-3.

Στις ομάδες του U13 και U14, με τέσσερις και πέντε προπονήσεις την εβδομάδα αντίστοιχα, προέχει η τεχνική του κάθε παίκτη, αλλά εισάγεται και το Mental training που αφορά στον τρόπο που σκέπτεται και συμπεριφέρεται ο ποδοσφαιριστής εντός και εκτός γηπέδου. Στην U15, εκτός από την τεχνική που συνεχίζεται να δουλεύεται, προστίθεται και η ατομική τακτική. Ουσιαστικά, το παιδί μαθαίνει τη θέση του μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Εκεί οι προπονήσεις είναι πέντε την εβδομάδα και η ομάδα παίρνει μέρος σε διάφορα τουρνουά.

Oι U17 και U20 του Παναθηναϊκού, λαμβάνουν μέρος στο πρωτάθλημα υποδομών της Super League και πλέον πλησιάζουν στα επαγγελματικά πρότυπα. Σε αυτές τις ομάδες, οι παίκτες βελτιώνονται στην ομαδική τακτική, τελειοποιούν την τεχνική τους και τέλος εξειδικεύονται. Το σύστημα, από την ομάδα του U13 μέχρι αυτή του U20, είναι το 4-3-3 και ακολουθείται πιστά από όλους τους προπονητές.

Κλείνοντας αυτό το μεγάλο κύκλο που αφορά τα τμήματα και τη δομή τους, ο κ. Σάμιος αναφέρθηκε στις εγκαταστάσεις της Παιανίας, οι οποίες περιέχουν οτιδήποτε θελήσει ο ποδοσφαιριστής. Επιπλέον, έπλεξε το εγκώμιο για την ψυχολόγο της ομάδας, Μαρία Ψυχουντάκη και για τη διατροφολόγο Τόνια Μαχαίρα, οι οποίες είναι τα πρόσωπα που δε φαίνονται, αλλά κάνουν ουσιαστική και καθοριστική δουλειά.

Αναφορικά με το scouting της ομάδας, ο τεχνικός της ομάδας U20 των πρασίνων παραδέχθηκε πως η ακαδημία σε αυτόν τον τομέα υστερεί και γίνονται προσπάθειες να «ξαναστηθεί» από την αρχή, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στις 52 πράσινες ακαδημίες που κάνουν εξαιρετική προσπάθεια και κάθε χρόνο προτείνουν παίκτες για την ένταξή τους στα κύρια τμήματα του συλλόγου.

Το «παράπονο» που εξέφρασε ο έμπειρος προπονητής, ήταν πως είναι πλέον απαραίτητο να υπάρξει στην Ελλάδα ομάδα ανάμεσα στην U20 και την ανδρική ομάδα και να θεσμοθετηθεί και αντίστοιχο πρωτάθλημα. Δηλαδή να υφίσταται στους συλλόγους ομάδα U23 στην οποία θα προπονούνται και θα αγωνίζονται οι ποδοσφαιριστές που δεν έχουν άμεσα τη δυνατότητα να παίξουν στην πρώτη ομάδα. Έτσι μέσα από αυτή, θα μπορούν να βελτιώνουν τυχόν μειονεκτήματα που έχουν και να εμφανίζονται πιο έτοιμοι όταν τους δοθεί η ευκαιρία να αγωνιστούν στην ανδρική ομάδα.

Ο Βαγγέλης Σάμιος, έκλεισε την παρουσίαση στους σπουδαστές του Κέντρου Αθλητικού Ρεπορτάζ, μέσα στους οποίους βρίσκεται και ο συντάκτης του football-academies.gr, Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, δηλώνοντας: «Στόχος της ακαδημίας είναι να εξελίξει τα παιδιά, να δημιουργήσει ένα γκρουπ από Έλληνες, δημιουργικούς, ποδοσφαιριστές οι οποίοι θα αφήσουν το στίγμα τους στο Ελληνικό ποδόσφαιρο». «Ο σύλλογος πρέπει να δημιουργήσει ταυτότητα και τη δικιά του φιλοσοφία»

Σχόλια