Κώστας Φραντζέσκος «Σε έξι-επτά χρόνια θα τρίβετε τα μάτια σας»

Ο προπονητής της ομάδας Κ17 στην ακαδημία του Παναθηναϊκού, Κώστας Φραντζέσκος μίλησε στον Sentra 103.3 για την δουλειά που γίνεται στις ακαδημίες των «πράσινων» στην Παιανία, τονίζοντας πως σε έξι – επτά χρόνια ο κόσμος θα «τρίβει τα μάτια του» με τα ταλέντα που θα βγουν.

Ο Παναθηναϊκός τελείωσε τον αγώνα Κυπέλλου με την Προοδευτική με έξι παιδιά που προέρχονται από τις ακαδημίες (Λαγός, Τριανταφύλλοπουλος, Χουχούμης, Φουρλάνος, Δώνης και Αποστολόπουλος) και ο Φραντζέσκος απάντησε αρχικά στο ερώτημα εάν είναι ευχαριστημένος με την προεργασία που γίνεται στις υποδομές:

«Το θέμα είναι πως ο Παναθηναϊκός ανέκαθεν είχε πολύ καλές υποδομές και έβγαζε παίκτες. Τα τελευταία χρόνια που εργάζομαι στην Παιανία, το βλέπω και εγώ πως γίνεται καλή και συστηματική δουλειά. Πολλά παιδιά έχουν καταφέρει να κάνουν προπόνηση στην πρώτη ομάδα. Για μας αυτό είναι ό,τι το καλύτερο. Δείχνει πως βαδίζουμε σωστά. Ο στόχος της κάθε ακαδημίας όχι μόνο στον Παναθηναϊκό είναι να βγάλει παίκτες που θα παίξουν σε μεγάλες ομάδες. Όμως και τα παιδιά θα πρέπει να δείξουν χαρακτήρα ώστε να ανταπεξέλθουν σε ότι έχουν διδαχτεί από μας όλα αυτά τα χρόνια σε αυτό το επίπεδο».

Για το γεγονός πως οι σύλλογοι αγνοούσαν τα παιδιά των ακαδημιών τους τα προηγούμενα χρόνια και βασιζόντουσαν σε ξένους παίκτες, είπε: «Δυστυχώς πιο παλιά οι ομάδες είχαν την ευχέρεια να παίρνουν ξένους είτε για να σωθούν είτε για να χτυπήσουν το πρωτάθλημα με αποτέλεσμα οι ομάδες να χτίζονται με πλάνο για μία σεζόν. Κοίταζαν το τώρα και όχι πιο βαθιά. Κοιτάνε το δέντρο και χάνουν το δάσος, για αυτό φτάσαμε σε αυτό το σημείο το ελληνικό ποδόσφαιρο. Οι ομάδες δεν βλέπανε το αύριο. Όμως δυστυχώς, ακόμα δεν βλέπουν την ανάγκη να στηριχτούν σε δικά τους παιδιά. Δεν το βλέπουν έτσι όλοι παρά τις δυσκολίες της εποχής».

Για τον αν στον Παναθηναϊκό έχουν οργανωμένο πλάνο στις ακαδημίες: «Η φιλοσοφία που έχουμε όλοι οι προπονητές στην Παιανία και την οποία μας την πέρασε ο Γιάννης Σαμαράς (τεχνικός διευθυντής) δεν είναι να πάρουμε το πρωτάθλημα των Κ-20 ή το Κ-17. Το πρωτάθλημα δεν είναι ο πρωταρχικός στόχος. Ο πρωταρχικός στόχος είναι η σωστή εκπαίδευση των παιδιών. Λειτουργούμε ώστε τα παιδιά να έχουν την καλύτερη δυνατή εκμάθηση και να πηγαίνουν σκαλί-σκαλί στην επόμενη κατηγορία».

Για το αν υπάρχει ενιαία στρατηγική και στυλ ποδοσφαίρου: «Ετσι ακριβώς. Ο Χουάν Ραμόν Ρότσα που πήγε από την Κ-20 στην πρώτη ομάδα, είναι άνθρωπος της ακαδημίας. Ολοι οι προπονητές γνωρίζουμε όλα τα παιδιά σε όλα τα τμήματα».

Για τον αν ήταν ορόσημο το γεγονός πως ο Παναθηναϊκός τελείωσε τον αγώνα με την Προοδευτική με έξι παίκτες από τις ακαδημίες: «Είναι μεγάλη ευχαρίστηση για μας τους προπονητές. Όμως ακόμα μεγαλύτερη χαρά θα έχουμε εάν έχουν και διάρκεια. Αυτό είναι το άγχος μας. Εάν παίξουν 2-3 φορές δεν λέει τίποτα. Το ζητούμενο είναι να καθιερωθούν σε ένα μεγάλο επίπεδο».

Για το αν είναι καλύτερο τα παιδιά να πέφτουν στα βαθιά όπως έγινε στην ΑΕΚ ή να μπαίνουν προσεκτικά στην πρώτη ομάδα, είπε: «Το παράδειγμα της ΑΕΚ είναι η απάντηση στο ερώτημα. Δεν θέλω να πω για την ΑΕΚ αλλά για τα παιδιά του Παναθηναϊκού. Δεν μπορούν 16 ή 18 ή 11 παιδιά από την ομάδα των Νέων να παίξουν στην Σούπερ Λίγκα όλα μαζί. Πρέπει βήμα-βήμα».

Για το αν ο Παναθηναϊκός δεν είχε το περιθώριο να κάνει κάτι διαφορετικό: «Πέρα από αυτή την φουρνιά μετά από μια εξαετία και επταετία θα τρίβετε τα μάτια σας όλοι. Θα το δείτε. Δεν είναι μόνο τα παιδιά από την Κ-20 και την Κ-17 αλλά και τα παιδιά που είναι γεννημένα το από το 1998 ως το 2003. Πραγματικά υπάρχει πολύ καλό υλικό στην Παιανία».

Για το αν για ένα παιδί το ποδόσφαιρο αποτελεί πλέον και κίνητρο επιβίωσης: «Πρέπει να έχει το ίδιο όνειρα και να το κυνηγήσει. Όχι να είναι όνειρο των γονιών του γιατί έχουμε δει πολλά τέτοια παραδείγματα. Αναζητά διέξοδο στα οικονομικά εκεί που δεν πρέπει».

Σχόλια