«Με τον ΑΤΡΟΜΗΤΟ κάθε ΜΕΡΑ είναι ΓΙΟΡΤΗ!!!»

Το football-academies.gr βρέθηκε στις προπονητικές εγκαταστάσεις της Ακαδημίας του Ατρόμητου στην Κηπούπολη στο Περιστέρι. Εκεί μας υποδέχθηκε ο υπεύθυνος της Ακαδημίας του Ατρόμητου, Απόστολος Αποστόλου. Ο κ. Αποστόλου μαζί με τους συνεργάτες του, έχει αναλάβει τη φετινή χρονιά την αναμόρφωση της εξαιρετικής αυτής ακαδημίας, η οποία κατά καιρούς έχει αναδείξει σπουδαία ταλέντα από τα σπλάχνα της, τα οποία πρωταγωνιστούν στα Ελληνικά πρωταθλήματα και όχι μόνο. Αξιοσημείωτο είναι ότι τη σεζόν που διανύουμε, από τις υποδομές και την ομάδα του Ατρόμητου, έχουν κληθεί 15 ποδοσφαιριστές στις Εθνικές ομάδες.

Ο κ. Αποστόλου πέραν των καθηκόντων του ως υπεύθυνος της ακαδημίας, έχει και τα καθήκοντα του σκάουτερ του Ατρομήτου, που σε συνεργασία με τον τεχνικό διευθυντή των ομάδων Κ20 και Κ17, Τάκη Μιχαλέτο, έχουν επιτύχει πολύ μεγάλες μεταγραφές στις υποδομές, αλλά και στην πρώτη ομάδα.

Με την παρέμβαση του προέδρου της ΠΑΕ Ατρόμητος, κ. Σπανού, αναμορφώθηκε πλήρως το αθλητικό κέντρο και με τους πλέον έμπειρους προπονητές που διαθέτει, αλλά και την οργάνωση, που με την πρώτη ματιά φαίνεται, η ακαδημία έχει ανέβει επίπεδο.

Συναντήσαμε στο αθλητικό κέντρο και τον πρόεδρο του ΑΠΣ Ατρόμητος Αθηνών κ. Αντώνη Πατατανέ, ο οποίος μας δήλωσε ότι τον εκφράζει απόλυτα αυτό που στο φυλλάδιο του Ατρόμητου έχει δηλώσει: «Με τον ΑΤΡΟΜΗΤΟ κάθε ΜΕΡΑ είναι ΓΙΟΡΤΗ!!! Από φέτος κάνουμε μια νέα αρχή. Μαζί με τους καλύτερους προπονητές – παιδαγωγούς ετοιμάζουμε τα νέα ταλέντα της ομάδας μας. Με έμφαση στη σωστή δουλειά, τη μεθοδικότητα και την οργάνωση. Σε άριστες εγκαταστάσεις θα κάνουμε το καλύτερο για τα παιδιά σας. Τα δικά μας παιδιά»

Ακολούθως συζητήσαμε για δύο περίπου ώρες, με τον κ. Απόστολο Αποστόλου και μας ανέλυσε διεξοδικά τη λειτουργία της ακαδημίας.

Κύριε Αποστόλου πείτε μας δυο λόγια, σε ότι αφορά τη δομή και την οργάνωση της ακαδημίας

Ο Ατρόμητος ειδικότερα από φέτος είναι ένα. Όλα τα τμήματα, από την Κ20 μέχρι και τα Προτζούνορ, προπονούνται εδώ, που το ονομάζουμε αθλητικό κέντρο ακαδημιών Ατρομήτου.

Ο κ. Μιχαλέτος είναι ο Τεχνικός Διευθυντής στα τμήματα Κ20, Κ17 και στο Εφηβικό της ΠΑΕ ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ επιτελώντας σπουδαίο έργο όλα αυτά τα χρόνια στην ακαδημία του Ατρομήτου. Από φέτος εγώ (σ.σ Απόστολος Αποστόλου) ανέλαβα υπεύθυνος στην Ακαδημία του Ερασιτέχνη Ατρομήτου, ώστε να δοθεί μεγάλη βαρύτητα και στις μικρές ηλικίες. Είμαι υπεύθυνος στα παιδιά που είναι γεννηθέντες από το 1998 ως και το 2007.

Πάντα υπήρχε η ακαδημία αυτή, αλλά φέτος η προσπάθεια είναι εκ βάθρων. Πρώτα πρώτα ας ξεκινήσουμε από το γηπεδικό.

Έχουμε ένα εξαιρετικό αθλητικό κέντρο, το οποίο και με τη συμβολή του κ. Σπανού του προέδρου μας, ανακαινίστηκε φέτος πλήρως, που σημαίνει ότι έγινε η περίφραξη, μεγάλωσε το γήπεδο σε όλες του τις διαστάσεις, φτιάχτηκαν καινούργια αποδυτήρια, μπήκαν θέσεις καθήμενων, τύπου εξέδρας η οποία είναι στο καφέ που διατηρούμε εδώ και είναι και σκεπαστή.

Έχει γίνει μια πλήρης ανακαίνιση στο γήπεδο και οι συνθήκες προπόνησης για τα παιδιά αλλά και για τους γονείς που παρακολουθούν, είτε την προπόνηση, είτε κάποιον αγώνα, είναι εξαιρετικές και ιδανικές. Τα παιδιά προπονούνται απρόσκοπτα κι έχουν στο μυαλό τους την προπόνηση και τίποτα άλλο.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό εδώ στην Αθήνα ειδικά, να έχεις εξασφαλισμένο ένα γήπεδο δικό σου για την ακαδημία σου. Ξεκινάνε λοιπόν τις προπονήσεις από τις 3.00 ως και τις 9.00. Η Κ20 αρκετές φορές κάνει προπόνηση και στο άλλο γήπεδό μας, στον Ασπρόπυργο, που είναι με φυσικό χλοοτάπητα.

Μάλιστα μερικά παιχνίδια της Κ20 φέτος έχουν διεξαχθεί εδώ και η Κ17 φέτος παίζει τα παιχνίδια του πρωταθλήματος της Super League, πάλι εδώ.

Υπάρχει η διοίκηση του ΑΠΣ Ατρόμητος Αθηνών, της οποίας ηγείται ο πρόεδρος Αντώνης Πατατανές με τους συνεργάτες του, οι οποίοι μετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο, καθώς και ο κ. Θανάσης ο Κασπίρης, που είναι η ψυχή του αθλητικού κέντρου και γενικός αρχηγός της ακαδημίας. Όλοι οι προαναφερθέντες κάνουν στο διοικητικό κομμάτι εξαιρετική δουλειά.

Από κει και πέρα έγινε μια ριζική αλλαγή στους προπονητές που έχουμε φέτος κοντά μας, δημιουργήσαμε ηλικιακές ομάδες, που αυτό σημαίνει ότι οι 1998 είναι μια ομάδα, οι 1999 είναι άλλη ομάδα κτλ. Μάλιστα στους 2001 έχουμε δύο ομάδες, έχουμε δυο 16άδες παιδιών.

Και έχουμε φτάσει τώρα στο πρωτάθλημα της ΕΠΣΑ, στο Παμπαιδικό να κατεβάζουμε τρεις ομάδες και να παίζουν έτσι, όλα τα παιδιά.

Από Εφηβικό ως και Παμπαιδικό, στο πρωτάθλημα της ΕΠΣΑ έχουμε επτά ομάδες που αγωνίζονται : Στο Εφηβικό δύο ομάδες, στο Παιδικό δυο ομάδες και στο Παμπαιδικό τρείς ομάδες.

Στο Εφηβικό έχουμε δυο ομάδες, γιατί εκτός από την κανονική μας την ομάδα, έχουμε δημιουργήσει και μια δεύτερη που αποτελείται από παιδιά που δεν παίζουν το Σαββατοκύριακο στην Κ17 ή στην Κ20, ώστε να παίρνουν ένα παιχνίδι χωρίς να μας ενδιαφέρει το αποτέλεσμα. Να κάνουν μέσω του παιχνιδιού αυτού, μια καλή προπόνηση. Να μη μένει το Σαββατοκύριακο για κάποιο παιδί κενό, εφόσον για κάποιους λόγους που ξέρει ο προπονητής, δεν έχει επιλεγεί να παίξει στην Κ20 ή στην Κ17.

Αυτά τα παιδιά (της δεύτερης ομάδας των εφήβων), τι γίνονται μετά το Εφηβικό. Δηλαδή, πείτε ότι δεν παίζουν στην Κ20, δεν μπορούν να πάνε στην Κ20 για λόγους αγωνιστικούς…

Μπαίνουν φέτος στο εφηβικό και στο τέλος, ανάλογα με την εξέλιξή τους θα υπάρχει και η επιλογή.

Θέλω να πω υπάρχουν κάποιες ομάδες στις οποίες προωθούνται αυτά τα συγκεκριμένα παιδιά;  Που πηγαίνουν μετά αυτά τα παιδιά; Έχετε κάποια σχέση με άλλες ομάδες;

Αυτός είναι ένας απώτερος στόχος που ειδικότερα φέτος, τον έχουμε πετύχει σε μεγάλο βαθμό. Δηλαδή τι σημαίνει αυτό:  Ότι τα παιδιά που δεν επιλέγονται για την Κ20, είτε θα πάνε δανεικά κάπου, να πάρουν παιχνίδια και να γυρίσουν πιο έτοιμα.

Θέλουμε να δημιουργήσουμε σχέσεις με τα σωματεία του Περιστερίου και με τους όμορους δήμους, γιατί ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο η Super League, ποδόσφαιρο είναι και η Β και η Γ και η Δ Εθνική και το Τοπικό και η Α κατηγορία τοπικού. Εμένα προσωπικά με ενδιαφέρει τα παιδιά  να παίζουν.

Γιατί σίγουρα μέσα από μια ακαδημία δεν μπορούν όλοι να παίξουν. Κι  εγώ είμαι ειλικρινής με τα παιδιά. Αυτή τη στιγμή αριθμούμε από τους ΄98 και κάτω 160 παιδιά. Δεν μπορούν όλοι να παίξουν στη  Super League ή στην πρώτη μας ομάδα κάποια στιγμή. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν ετοιμάζουμε ποδοσφαιριστές για όλες τις κατηγορίες.

Και για τα σωματεία λοιπόν, που θέλουν  να έχουν αυτή τη σχέση με τον Ατρόμητο είμαστε ανοικτοί. Και δικιά μου και του κ. Σπανού και τη διοίκησης είναι κοινή η επιθυμία να δημιουργήσουμε αυτές τις σχέσεις, έτσι ώστε τα παιδιά να διοχετεύονται και να παίζουν ποδόσφαιρο σε ομάδες του Περιστερίου ή όμορων δήμων. Και να δημιουργούμαι  μια πολύ όμορφη σχέση μεταξύ μας.

Η Κ17, η Κ20 και τα δύο Εφηβικά ανήκουν στην ΠΑΕ. Τα υπόλοιπα τμήματα, ανήκουν στον ερασιτέχνη ως είχαν;

Ναι, τυπικά είναι αυτά, αλλά όπως το λέτε, δηλαδή από την ηλικία γεννηθέντων 1998 και κάτω, διοικητικά υπεύθυνος είναι ο πρόεδρος του ερασιτέχνη ο κ. Πατατανές.

Εγώ είμαι υπεύθυνος της ακαδημίας και έχω και κάποιους άλλους ρόλους, εδώ και χρόνια στον Ατρόμητο. Είμαι κατά πρώτον υπεύθυνος στο τμήμα Scouting της ΠΑΕ και κατά δεύτερον στα καθήκοντά μου είναι να παρακολουθώ και να κάνω ανάλυση στον εκάστοτε προπονητή της αντρικής ομάδας, του προσεχή αντιπάλου αυτής. Στο κομμάτι αυτό της ανάλυσης από φέτος έχω τη βοήθεια ενός εξαιρετικού συνεργάτη, του Άρη Σαρακινού, ο οποίος βοηθάει με τις γνώσεις του και σε άλλα θέματα οργάνωσης και προπόνησης στην ακαδημία.

Κι έχετε κάνει πραγματικά πολύ καλή δουλειά πάνω σ’ αυτό το κομμάτι!

Σας ευχαριστώ. Από κει και πέρα έχουμε στελεχώσει την ακαδημία μας, με οκτώ προπονητές που έχουμε μαζί μας φέτος. Είναι όλοι με πτυχία, είτε με διπλώματα της ΕΠΟ, UEFA A, UEFA B και οι περισσότεροι είναι και καθηγητές φυσικής αγωγής και το κυριότερο είναι προπονητές που έχουν ασχοληθεί ή ασχολούνται με το παιδικό ποδόσφαιρο.

Γιατί μπορεί να υπάρχει ένας πολύ καλός προπονητής, που να είναι μόνο για τις επαγγελματικές κατηγορίες. Αλλά ένας προπονητής καλός για την ακαδημία, εγώ θεωρώ πρέπει να γνωρίζει για τα παιδιά και να ξέρει, ότι έχει να κάνει με τα παιδιά. Είναι πολύ σημαντικό αυτό. Κι είναι όλοι ένας κι ένας, πολύ καλοί χαρακτήρες και επιστήμονες, με πολύ καλή προσέγγιση στα παιδιά και είναι χρόνια στο χώρο.

Θα πω μια λέξη. Είναι «πολυτέλεια» για τα παιδιά αυτά, που έχουν αυτούς τους προπονητές. Τους διδάσκουν πρώτα απ’ όλα το ήθος και μετά το ποδόσφαιρο.

Επιπλέον στην ακαδημία, έχουμε τη γραμματειακή μας υποστήριξη από την κυρία Μάρα Μαντζουράνη, που είναι καθημερινά κοντά μας το απόγευμα και που κρατά επίσης το αρχείο μας στον υπολογιστή,  για το κάθε παιδί ξεχωριστά. Υπάρχουν τα στοιχεία του και μια ατομική καρτέλα, με τις ιατρικές εξετάσεις που το συνοδεύουν…

Έρχεται ο γονέας σε αυτό το χώρο για να ενημερωθεί, είτε να πληρώσει τη συνδρομή του, είτε να ζητήσει κάτι από τη γραμματεία μας. Πάντα υπάρχει άνθρωπος εδώ, που εξυπηρετεί .

Στην καρτέλα που τηρείται για κάθε παιδί, εισάγετε και τα προπονητικά στοιχεία που αφορούν το παιδί;

Ναι τα πάντα, τα πάντα. Είναι μια ατομική καρτέλα που έχει από ιατρικές εξετάσεις, τι βάρος έχει το παιδί, μέχρι τι νούμερο παπούτσι φοράει για παράδειγμα.

Σε ότι αφορά τα προπονητικά στοιχεία που είπατε, έχω ζητήσει από τους προπονητές, κάθε τρεις μήνες να υπάρχει μια αξιολόγηση, που να δείχνει την εξέλιξη, ή τη στασιμότητα του κάθε παιδιού. Δηλαδή μέσα στο χρόνο θα έχουμε τρεις φορές αξιολογήσει όλα τα παιδιά.

Υπάρχουν όπως θα δείτε, δύο φυσικοθεραπευτές, υπάρχει έφορος υλικού. Είναι μια οργανωμένη ακαδημία.

Και πέρα από τους ανθρώπους αυτούς, έχουμε και κάποιους εθελοντές που μας βοηθάνε την προσπάθεια αυτή. Όχι γονείς.

Τα τμήματά σας, που τα παρακολουθούμε στις υποχρεώσεις τους, στα παιδικά πρωταθλήματα που συμμετέχουν βλέπουμε ότι  κατ’ αρχήν παίζουν καλό ποδόσφαιρο και κατά δεύτερον βρίσκονται και στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας. Ποιο είναι το πρωτεύον για σας που αφορά την ποδοσφαιρική εκπαίδευση των παιδιών; Τι δίνεται εσείς στα παιδιά;

Από την αρχή της σεζόν, έχω κάνει πολλές συζητήσεις με τους γονείς βασικά, αλλά και με τα παιδιά. Με τους γονείς έχουμε συμφωνήσει σε κάποια πράγματα. Τους έχω πει ότι εμείς σαν ακαδημία έχουμε αρχικά σαν στόχο τη διαπαιδαγώγηση του παιδιού τους. Από κει και πέρα εφιστούμε την προσοχή στο σχολείο. Πάρα πολύ μεγάλο βάρος ρίχνουμε εκεί. Και το αποτέλεσμα (του αγώνα) είναι το τελευταίο.

Μετά τη διαπαιδαγώγηση, είναι η εκπαίδευση πάνω στο ποδοσφαιρικό κομμάτι. Να του δώσουμε όλες αυτές τις γνώσεις, όλα τα εφόδια, ώστε  να εξελιχθεί το κάθε παιδί πάνω στο ποδόσφαιρο.

Το τρίτο είναι αυτό που σας λέω το αποτέλεσμα. Που άλλοι το βάζουν πρώτο. Για μένα το αποτέλεσμα έρχεται, εφόσον έχεις σωστούς αθλητές σαν ανθρώπους κι εφόσον έχεις εκπαιδεύσει σωστά τα  παιδιά αυτά. Το αποτέλεσμα θα έρθει με μαθηματική ακρίβεια. Κι αν δεν έρθει, γιατί στο ποδόσφαιρο δεν έχεις κάνει συμβόλαιο μόνο με τη νίκη, έχεις και την ισοπαλία έχεις και την ήττα, δεν πειράζει. Τα παιδιά πρέπει να γαλουχηθούν με όλα τα αποτελέσματα και με όλες τις εκφάνσεις του ποδοσφαίρου.

Τα έχουμε πει με τους γονείς, ώστε να τους αποσυμφορήσω και αυτούς, να μην τρελαίνονται τόσο  για το αποτέλεσμα, όσο με την πρόοδο των παιδιών τους.

Τους έχω δώσει το δικαίωμα αν δουν ότι δεν προχωράει το παιδί, να έρθουν να το συζητήσουμε. Να παρακολουθούν αν ο προπονητής μαθαίνει στα παιδιά πράγματα, αν τα βοηθάει να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι. Κι αν οι γονείς θεωρήσουν ότι ο προπονητής δεν φέρεται σωστά, μαλώνει και  βρίζει κτλ , τότε τους έχω δώσει το δικαίωμα να έρθουν να το συζητήσουμε.

Να μη μου πουν όμως, ξέρεις τον έβαλε δεξί μπάκ, δεξί χαφ… Τους έχω πει με αυτά τα πράγματα να μην ασχολούνται.

Το κυριότερο που τους έχω ζητήσει είναι, στα παιχνίδια να δείχνουμε ένα ποδοσφαιρικό πολιτισμό σαν ακαδημία, που αυτό σημαίνει ότι μόνο μπράβο και χειροκρότημα σε όλα τα παιχνίδια και να μην ασχολούνται ούτε με το παιδί τους κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ούτε με τον αντίπαλο, ούτε με το διαιτητή, ούτε με αντιπάλους γονείς.

Θέλουμε να απολαμβάνουν το παιχνίδι. Σε όλες τις φάσεις του παιχνιδιού να λένε τα μπράβο που πρέπει και μέχρι εκεί

Απ’ ότι καταλαβαίνουμε δηλαδή, όλο αυτό είναι η φιλοσοφία που έχετε σαν ακαδημία.

Ναι γιατί θα ξέρετε κι εσείς, ότι υπάρχουν γονείς που θέλουν να λαμβάνουν μέρος και στην προπόνηση, με τον τρόπο τους. Τους έχω ζητήσει να μην προσπαθούν να αντικαταστήσουν τον προπονητή .

Γιατί δόξα τω Θεό, έχουμε οκτώ προπονητές,  που αυτοί οι προπονητές θα κριθούν από μένα και από τη διοίκηση και όχι από τους γονείς. Αν δουν κάτι στραβό σε ότι αφορά τη παιδαγώγηση του παιδιού,  έχουν το δικαίωμα να έρθουν να μου το πούνε. Οι υπόλογοι είναι οι προπονητές και οι υπεύθυνοι. Το ξέρετε κι εσείς, κάποιοι γονείς έχουν φτάσει στα παιχνίδια ειδικά, να μιλάνε αυτοί στα παιδιά περισσότερο απ’ ότι οι προπονητές.

Τα παιδιά μπερδεύονται και δεν μπορούν να αποδώσουν αυτό που πραγματικά αξίζουν. Συν όλη την πίεση που μεταφέρουν στο παιδί.

Συγκεκριμένα είχαμε μια συνάντηση την προηγούμενη εβδομάδα με όλους τους γονείς και τους απένειμα τα εύσημα, διότι σ’ αυτά που έχουμε συμφωνήσει από την αρχή, είναι κύριοι, ανεξάρτητα με ποιους παίζουμε, ανεξάρτητα αν έχουμε προκλήσεις από τους αντιπάλους και όλα αυτά. Μέχρι τώρα έχουμε κρατήσει ένα πολύ καλό επίπεδο κι έχουμε έναν ποδοσφαιρικό πολιτισμό.

Αυτό θέλουμε να εκφράζει την ακαδημία του Ατρομήτου και έτσι επιτρέπεται και στις προπονήσεις η είσοδος στο χώρο, αλλά οι γονείς μακριά και διακριτικά. Δεν μιλάει κανένας, παρακολουθεί μόνο, πίνουν τον καφέ τους, βλέπουν το παιδί τους να προπονείται, είναι απόλυτα ήσυχοι και αυτό το απολαμβάνουν και τα παιδιά τους.

Και το άλλο τώρα για να κλείσω το θέμα, είναι ότι έχω ζητήσει στο τέλος κάθε αγώνα, τα παιδιά να πιάνονται χέρι χέρι και οι δύο ομάδες και να χαιρετάνε τον κόσμο. Αυτό γίνεται σ’ όλα τα τμήματα, στα εντός έδρας, αλλά και στα εκτός έδρας παιχνίδια, αφού έχουμε έρθει σε συνεννόηση και με τον αντίπαλο προπονητή ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του αγώνα.

Γιατί οι πρωταγωνιστές είναι τα παιδιά και στο τέλος πρέπει, τα παιδιά να φεύγουν αγκαλιασμένα και φίλοι. Ειδικά εδώ μέσα στο γήπεδό μας το κάνουμε σ’ όλα τα παιχνίδια και το’ χω εφαρμόσει και στα εκτός έδρας, αρκετοί προπονητές το δέχονται. Εκεί φεύγουν και όλα τα πάθη και οι πιέσεις και των γονιών και των παιδιών. Χαλαρώνουν να βλέπουν  τα παιδιά αγκαλιασμένα να φεύγουν μέσα από το γήπεδο και να τους χειροκροτούνε.

Παιδιά που είχατε στην ακαδημία έχουν κάνει το άλμα – θα μου πείτε εσείς πόσα παιδιά είναι αυτά- και βρίσκονται στην πρώτη ομάδα. Γνωρίζουμε την τελευταία επιτυχία και την παραχώρηση του Μαμιδάκη στην Μπρέσια. Κάποια άλλα παιδιά έχουν φύγει στο εξωτερικό που ήταν στην ακαδημία του Ατρόμητου, κάποια άλλα έχουν πάει σε κάποιες άλλες μεγάλες ομάδες.

Τα τελευταία 7-8 χρόνια είναι φιλοσοφία του προέδρου μας, του κ. Σπανού πρώτα απ όλα το ελληνικό στοιχείο να είναι κυρίαρχο στο ρόστερ του Ατρομήτου.

Θυμάστε τα προηγούμενα χρόνια που οι ξένοι ερχόντουσαν σωρηδόν στην Ελλάδα και κάποιες ομάδες από τους 25 παίκτες, έφταναν να έχουν τους 23 ξένους.

Στον Ατρόμητο, πάντα το 70-80% ήταν πάντα Έλληνες, και από αυτό το 70-80%, τα 7-8 παιδιά προέρχονταν από τον Ατρόμητο, από την παραγωγική διαδικασία των ακαδημιών.

Έτσι λοιπόν εμείς δεν το κάνουμε τώρα, επειδή το επιβάλουν οι καιροί και η κρίση στην Ελλάδα, το κάναμε πάντα και χαιρόμαστε με την πρόοδο των παιδιών.

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα όπως ο Μαρίνος που είναι τώρα στον Παναθηναϊκό, ο Αποστολόπουλος που είναι στην Ουγγαρία, ο Καραγκούνης που πήγε στην Ουντινέζε και τώρα είναι στον Ολυμπιακό, ο Μανιδάκης που τώρα πήγε στην Μπρέσια και πολλά άλλα παιδιά.

Όπως σας είπα προηγουμένως ότι δεν είναι μόνο η Super League, τα παιδιά που έχουν περάσει από τη διαδικασία αυτή, παίζουν σε Β και σε Γ εθνική και πρωταγωνιστούν, συν τα παιδιά που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην πρώτη ομάδα του Ατρόμητου και παίζουν.

Ο Καραγκιολίδης για παράδειγμα που είναι τρίτος τερματοφύλακας 8η χρονιά φέτος, τον έχουμε πάρει από την Πτολεμαΐδα από 16 χρονών και έχει μεγαλώσει μαζί μας.

Ο Σκόνδρας που είναι αρχηγός στον Ατρόμητο, και θα κάνει και μεταγραφή, τον έχουμε από τα 14, από τα Τρίκαλα.

Ο άλλος Καραγκούνης ο Θανάσης είναι μέσα από αυτή τη διαδικασία της παραγωγής και του scouting που υπάρχει όπως και ο Καραμάνος ο Τάσος, ο Μανώλης ο Καλέργης και ο Αντώνης ο Αθανασίου είναι παιδιά νέα που πρωταγωνιστούν στο Ατρόμητο.

Το καλοκαίρι είδαμε πολλές επιτυχημένες κινήσεις στις μεταγραφές. Ως site για τις ακαδημίες, παρακολουθήσαμε και εντυπωσιαστήκαμε από αυτές τις κινήσεις και τους μικρούς παίκτες που φέρατε στον Ατρόμητο. Ήρθαν πολλά παιδιά από την Αθήνα, αλλά και την επαρχία και ήδη αρκετά από αυτά, κλήθηκαν και στις μικρές Εθνικές Ομάδες…

Αυτό είναι άλλο μεγάλο κεφάλαιο και για μας είναι τιμή, τα παιδιά του Ατρομήτου και της Ακαδημίας μας ειδικότερα, να μετέχουν στις εθνικές ομάδες.

Από τον Ατρόμητο, αυτή τη στιγμή, υπάρχουν από την Ανδρών έως και την Παίδων τουλάχιστον 15 ποδοσφαιριστές στις Εθνική Ομάδα.

Είναι μεγάλη ευχαρίστηση και μια επιβράβευση της δουλειάς μας και των παιδιών των ιδίων, που είναι εξαιρετικά ταλέντα.

Ο Ατρόμητος διαθέτει και το αθλητικό κέντρο στο Μαζαράκη ….. Φιλοξενούμε γύρω στα 30 παιδιά απ’ όλη την Ελλάδα γεννηθέντες από 94 ως και 98.

Καταλαβαίνεται ότι και ο Σκόνδρας που αναφέραμε και είναι αρχηγός, έχει περάσει μέσα από αυτό το χώρο.

Πόση χωρητικότητα έχει το κέντρο;

Αυτή τη στιγμή μπορούν να μείνουν άνετα 30 παιδιά.

Και τι τους παρέχετε;

Τους παρέχουμε πλήρη διατροφή, υπάρχει μάγειρας εκεί που μαγειρεύει καθημερινά στα παιδιά δυο καθαρίστριες που φροντίζουν την καθαριότητα, υπάρχει φύλακας που είναι κοντά στα παιδιά, μέσα στο αθλητικό κέντρο και το σχολείο είναι στα 200μ και τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο με τα πόδια. Υπάρχει άνθρωπος, ο οποίος είναι ο κ. Ρίζος συγκεκριμένα, που είναι καθηγητής φυσικής αγωγής και είναι και προπονητής μας στην ακαδημία και είναι ο ενδιάμεσος κρίκος, ανάμεσα στο σχολείο και την οικογένεια που στέλνει το παιδί της από την επαρχία.

Η οικογένεια από την επαρχία απευθύνεται σε ότι θέλει, κατ ευθείαν στον κ. Ρίζο;

Ναι ο κ. Ρίζος επιμελείται το κομμάτι αυτό και έρχεται σε επαφή και με την  οικογένεια και με το σχολείο. Ενημερώνεται για την πρόοδο αυτών των παιδιών.

Έξτρα μαθήματα φροντιστηριακά, κάνουν τα παιδιά αυτά;

Ναι έχουμε δημιουργήσει ειδικό χώρο μέσα στο Μαζαράκη όπου τα παιδιά κάνουν φροντιστήρια και Αγγλικά τα πάντα ότι χρειάζονται τα παιδιά και από πέρυσι έχουμε ένα μικρό βανάκι 12 θέσεων που μεταφέρει τα παιδιά από το αθλητικό κέντρο του Μαζαράκη, στο αθλητικό κέντρο εδώ, των ακαδημιών, για να μην ταλαιπωρούνται. Και το θέμα της μετακίνησης ο κ. Σπανός το έχει επιλύσει.

Είναι μια πλήρως οργανωμένη κατάσταση που πάνω απ’ όλα δημιουργούμε ανθρώπους και αθλητές και μέσα από αυτήν την προσπάθεια βγάζουμε και παιδιά που όχι μόνο παίζουν στην πρώτη ομάδα, αλλά κάνουν και μεταγραφές από τον Ατρόμητο και είναι χαρά μας.

Οι στόχοι σας ποιοι είναι για τη φετινή χρονιά και θέλουμε να ρωτήσουμε αν έχετε θέσει και μακροπρόθεσμους στόχους όσο αφορά την ακαδημία και μέχρι το επίπεδο Κ-17, Κ-20.

Οι στόχοι για μας παραμένουν ίδιοι όλα αυτά τα χρόνια. Είναι αυτοί που σας είπα προηγουμένως, απλώς με τη δουλειά που γίνεται φέτος στην ακαδημία δημιουργούμε και άλλα πράγματα.

Ένα παιδί που ξεκινάει 5 χρονών στην ακαδημία μας καταλαβαίνετε τι εφόδια παίρνει. Και σαν άνθρωπος κατευθείαν μπαίνει σε μια ομάδα και στην πειθαρχία και μαθαίνει και κάποιους κανόνες στο πως πρέπει να λειτουργεί, πλάθεται σαν ποδοσφαιριστής και συγχρόνως με αυτή τη διαδικασία δημιουργούμε και το καινούργιο κύμα των φιλάθλων του Ατρομήτου.

Διότι αυτό το παιδί υποστηρίζεται από μια οικογένεια και από συγγενείς που όλοι αυτοί πλέον ασχολούνται με τον Ατρόμητο. Και έτσι γίνεται μια μεγάλη κυψέλη που ασχολείται με τον Ατρόμητο.

Έχετε παιδιά που έρχονται στην ακαδημία καθημερινά, από μακρινές περιοχές

Βεβαίως. Έχουμε παιδί που έρχεται από τη Θήβα να σας δώσω να καταλάβετε, για να συμμετάσχει στην ακαδημία του Ατρομήτου και είναι 10 ετών. Δε συζητάμε για άλλες περιοχές της Αθήνας που είναι πολλά παιδιά. Επειδή ο Ατρόμητος έχει αναπτύξει έτσι την ακαδημία του κι έχει αυτό το πολύ καλό όνομα που δεν το λέμε μόνο εμείς, αλλά θεωρώ ότι το λένε όλοι. Αυτό είναι ένα κίνητρο για το γονιό να υποστεί αυτή τη θυσία και αυτή την ταλαιπωρία, για να φέρει το παιδί του εδώ, ακόμα κι από μακριά.

Πως μπορεί να έρθει ένα παιδί να εγγραφεί στην ακαδημία σας;

Εμείς έχουμε βγάλει από το καλοκαίρι τις ανακοινώσεις μας, που αφορούν το τι συμβαίνει φέτος στον Ατρόμητο. Έχουμε βγάλει και φυλλάδια που τα έχουμε διανείμει παντού σε σχολεία, σε καταστήματα. Μέσα από το σάιτ μας, ενημερώνουμε καθημερινά και υπάρχουν τα τηλέφωνα που λειτουργούν καθημερινά. Υπάρχει η γραμματεία και προσκαλούμε τους γονείς να έρθουν κι από κοντά να δουν το περιβάλλον, να μας γνωρίσουν, να τους γνωρίσουμε, γιατί άλλο να τα πεις από το τηλέφωνο κι άλλο να τα δει κάποιος την εικόνα.

Σε ποια διαδικασία αξιολόγησης μπαίνει ένα παιδί που έρχεται στην ακαδημία σας, γιατί απ’ ότι καταλαβαίνω, μπορεί να υπάρχουν και τρία τμήματα σε μια ηλικιακή κατηγορία και το παιδί θα πρέπει να αξιολογηθεί και να μπει στο κατάλληλο τμήμα.

Ανάλογα την ηλικία. Όταν έρχεται εδώ ένα παιδί 6 χρονών, αυτό που μετράει πρωτίστως είναι το παιχνίδι και να περάσει καλά. Από κει πέρα όλα τα άλλα στην πορεία θα υπάρχουν τέτοιες αξιολογήσεις που θα μπει εκεί που πρέπει. Άρα λοιπόν ανάλογα με την ηλικία, κάνουμε την αντίστοιχη αξιολόγηση. Αυτό που έχω σαν άνθρωπος είναι η ειλικρίνεια. Είναι κακό να αφήνεις τους γονείς να πλάθουν όνειρα και κάποιες φιλοδοξίες χωρίς να υπάρχουν.

Όταν πρέπει, στο κατάλληλο χρονικό διάστημα, πρέπει να μιλήσουμε στους γονείς, με τη γλώσσα της αλήθειας, γιατί εδώ δεν είμαστε μια ακαδημία που το κάνουμε για είσπραξη, το κάνουμε για ένα συγκεκριμένο σκοπό. Ούτε θέλουμε να γεμίσουμε με 1000 παιδιά. Έχουμε έναν σκοπό. Ο σκοπός μας είναι η διαπαιδαγώγηση του παιδιού και του αθλητή και από κει και πέρα να παίρνουμε και παιδιά για την πρώτη ομάδα. Αν κάποιο παιδί στην πορεία δεν μπορεί να ανταποκριθεί, είναι καλύτερα να του πεις την αλήθεια. Γιατί τα τμήματα εδώ στην πορεία θα γίνουν άκρως επιλεγμένα και κει θα πρέπει να είσαι ειλικρινής. Γιατί και το παιδί όταν δεν μπορεί να συναγωνιστεί με έναν συμπαίκτη του, έχει κι αυτό πρόβλημα και πρέπει λοιπόν να του πεις έγκαιρα την άποψή σου και να πάει σε μια άλλη ακαδημία που να έχει περισσότερο χρόνο συμμετοχής, να ευχαριστιέται.

Πόσες προπονήσεις κάνουν τα παιδιά την εβδομάδα και πόσες ώρες προπονούνται. Εξαρτάται βέβαια και από την ηλικία…

Ξεκινάμε από 4-5 προπονήσεις την εβδομάδα και τα πιο μικρά παιδιά κάνουν τρείς. Η διάρκεια είναι 75 με 80 λεπτά, ενώ τα πιο μικρά κάνουν λιγότερη προπόνηση, όχι όμως κάτω από μια ώρα.

Κύριε Αποστόλου σας ευχαριστούμε γι αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη.

Και εγώ σας ευχαριστώ.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΑΤΡΟΜΗΤΟΥ

Αθλητικό κέντρο Ακαδημιών Ατρόμητου

Καθημερινά 18:00 – 21:00

Χρυσανθέμων (τέρμα) και Ρέας, Κηπούπολη, Περιστέρι

Τηλ. 697 488 61 22


Δείτε το φυλλάδιο του Ατρόμητου για την Ακαδημία του (Για να το δείτε μεγαλύτερο κάντε κλικ πάνω σε αυτό)

Δείτε το εβδομαδιαίο πρόγραμμα προπόνησης όλων των τμημάτων των υποδομών του Ατρόμητου (Για να το δείτε μεγαλύτερο κάντε κλικ πάνω σε αυτό)

Σχόλια