«Τα παιδιά προτιμούν τον ΠΑΣ σε σχέση με ιδιωτικές ακαδημίες ή ακαδημίες ομάδων του κέντρου»

Καλεσμένος στην πρώτη εκπομπή του Θύμιου Μάντζιου “Behind the Brand” στο Studio E 103 fm ήταν ο πρόεδρος του ερασιτέχνη ΠΑΣ Γιάννινα, Χρίστος Τσάγκας που αναφέρθηκε στη λειτουργία των ακαδημιών, τη συντήρηση των εγκαταστάσεων, τη χρηματοδότηση του σωματείου, τις σχέσεις με τα υπόλοιπα ερασιτεχνικά σωματεία αλλά και την ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα ενώ εξέφρασε την άποψη του για την ηγεσία της ΕΠΣΗΠ και τη νέα Επιτροπή Διοίκησης Σταδίων.

Αναλυτικά η συνέντευξη που παραχώρησε ο πρόεδρος του ερασιτέχνη ΠΑΣ Γιάννινα στο νέο αθλητικό ραδιόφωνο:

Πως έγινες πρόεδρος του ερασιτέχνη ΠΑΣ Γιάννινα; «Μέσα από εκλογικές διαδικασίες όπως γίνεται άλλωστε σε κάθε ερασιτεχνικό σωματείο. Είμαι από τα παλιότερα μέλη του ερασιτέχνη, υπάρχει μόνο ένας που είναι παλιότερος από μενα. Είχα κατέβει υποψήφιος αρκετές φορές στο παρεθλόν και δεν είχα καταφέρει να εκλεγώ. Τελικά πριν από 10 χρόνια εκλέχθηκα με την απόλυτη πλειοψηφία και έκτοτε επανεκλέγομαι κάθε 2 χρόνια που είναι οι εκλογές του σωματείου. Έχουμε κάνει κάποιο έργο και αναγνωρίζεται η προσπάθεια μας».

Ποια τμήματα έχει ο ερασιτέχνης ΠΑΣ; «Αυτή τη στιγμή ο ερασιτέχνης έχει 4 τμήματα: ποδοσφαίρου, μπάσκετ, κολύμβησης και ξιφασκίας. Τα πιο πολυπληθή είναι τα τμήματα ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Είναι και το μπάσκετ αρκετά προσφιλές λόγω των κλειστών χώρων που υπάρχουν και προσελκύει τους γονείς να πάνε τα παιδιά τους λόγω των ειδικών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στα Γιάννενα. Το τμήμα του μπάσκετ σε χρονικό διάστημα 2 ετών κατάφερε να φιλοξενήσει το final 4 γυναικών, φιλικό με τους βετεράνους της Μπαρτσελόνα αλλά και η άνοδος του τμήματος των γυναικών. Όλα αυτά δείχνουν ότι το γιαννιώτικο μπάσκετ έχει κάνει άλματα προόδου».

Η καθιέρωση της επαγγελματικής ομάδας του ΠΑΣ Γιάννινε έχει αποτελέσει κίνητρο για να έρθουν περισσότεροι πιτσιρικάδες στις ακαδημίες; «Στα Γιάννενα ανέκαθεν πρώτη επιλογή ακαδημίας για ένα παιδί ήταν ο ΠΑΣ Γιάννινα. Πρόκεται για τη μεγαλύτερη ακαδημία της Βορειοδυτικής Ελλάδας. Έχουμε ένα βαρύ όνομα και τα παιδιά προτιμούν τον ΠΑΣ σε σχέση με ιδιωτικές ακαδημίες ή ακαδημίες ομάδων του κέντρου. Στα Γιάννενα λειτουργούν ακαδημίες του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού, του ΠΑΟΚ αλλά ο μεγάλος όγκος παιδιών καταλήγει στον ΠΑΣ. Υπάρχουν παιδιά που βρίσκονταν σε αυτές τις ακαδημίες και ήρθαν σε μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα παιδιά του κ.Παπαγεωργίου, του σημερινού υπεύθυνου της ΠΑΕ για τα τμήματα υποδομής, που ήταν στις ακαδημίες του ΠΑΟΚ».

Οι εγκαταστάσεις του ερασιτέχνη ΠΑΣ; «Πρόκειται για μια έκταση 17 στρεμμάτων με 5 γήπεδα, όλα με φυσικό χόρτο. Τα 2 είναι κανονικών διαστάσεων και τα υπόλοιπα βοηθητικά. Δεν είναι υπερβολή να πω ότι το γήπεδο του ερασιτέχνη είναι από άποψης χόρτου το καλύτερο της περιοχής μας. Κάποτε ήταν της Ανατολής αλλά κάποιοι φρόντισαν να μην είναι πλέον. Ίσως ακουστεί εγωιστικό αλλά ο αγωνιστικός χώρος του γηπέδου του ερασιτέχνη είναι καλύτερος από αυτόν στους Ζωσιμάδες. Ξεκινήσαμε στις πέτρες και σήμερα είμαστε στο χόρτο, ήταν ένα γήπεδο και τώρα είναι πέντε. Αποδυτήρια για 5 ομάδες και πλήρες γυμναστήρια με όλα τα όργανα. Ένα μικρό μεν αθλητικό κέντρο αλλά δυστυχώς και το μοναδικό στα Γιάννενα. Σκετείτε πως η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα δεν έχει ούτε ένα δοκάρι ή αποδυτήρια δικά της, είναι νοικισμένα».

Η συντήρηση των εγκαταστάσεων πως γίνεται; «Έχουμε ένα πλεονέκτημα στον ΠΑΣ: το αγαπάμε αυτό που κάνουμε και δεν πάμε σαν επαγγελματίες για να βγάλουμε χρήματα. Εκτός από τα μέλη του Δ.Σ και οι προπονητές προσφέρουν στη συντήρηση των χώρων. Ακόμη και οι γονείς συνεισφέρουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα σήμερα χάλασε ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας και ένας γονιός έκατσε και τον έφτιαξε. Προσφέρουν όλοι στον ΠΑΣ Γιάννινα».

Πόσα περίπου παιδιά αποτελούν τις ακαδημίες του ερασιτέχνη ΠΑΣ; «Κατά την περσινή σεζόν ήταν περίπου 200 παιδιά στα 5 τμήματα. Οι εγγραφές ξεκίνησαν από τη Δευτέρα και είναι περίπου 20 παιδιά για κάθε τμήματα. Θα θέσουμε ως όριο τα 25 ανά τμήμα γιατί πιστεύω ότι ένας προπονητής δεν μπορεί να ελέγξει μεγαλύτερο αριθμό παιδιών σε μια προπόνηση».

Απο που χρηματοδοτούνται τα τμήματα του ερασιτέχνη; «Τα τμήματα είναι σε ένα μεγάλο βαθμό αυτοδιοικούμενα. Ο ερασιτέχνης ΠΑΣ Γιάννινα δικαιούται βάσει νόμου το 10% των καθαρών εισπράξεων των εισιτηρίων από τους εντός έδρας αγώνες. Οι εκάστοτε πρόεδροι των ΠΑΕ όταν έρχονται είναι συνεπείς στην καταβολή του ποσού. Στην πορεία όμως κάπου είτε το αμελούν είτε δεν τους το επιτρέπουν τα οικονομικά τους προβλήματα. Επίσης στηριζόμαστε στις εισφορές των μελών, των αθλούμενων και των τακτικών. Συνολικά έχουμε 800 μέλη αυτή τη στιγμή».

Σε κατηγορούν ότι είσαι…αιώνιος και ακούνητος πρόεδρος. Τι απαντάς; «Δεν ήμουν εγώ αυτός που έφτιαξε το καταστατικό του σωματείου. Ο νόμος προβλέπει επακριβώς τις προυποθέσεις που χρειάζονται για να συσταθεί ένα αθλητικό σωματείο. Ο ΠΑΣ Γιάννινα λειτουργεί βάσει του καταστατικού του όπως και όλα τα αθλητικά σωματεία της Ελλάδας. Το καταστατικό προβλέπει ποιος μπορεί να είναι διοίκηση, τακτικό μέλος, αθλούμενο μέλος. Ευπρόσδεκτος θα είναι όποιος γίνει μέλος του ερασιτέχνη και θελήσει να διεκδικήσει τη διοίκηση του σωματείου. Όσο περισσότεροι είμαστε, τόσο καλύτερα»

Η εφηβική Κ-17 που θα συμμετάσχει στο εφηβικό πρωτάθλημα θα στελεχωθεί κυρίως από παιδιά του ερασιτέχνη; «Παρότι η προκήρυξη του πρωταθλήματος δημοσιεύτηκε στις 18 Αυγούστου, εντούτοις η ομάδα συγκροτείται και όχι μόνο με παίχτες του ερασιτέχνη αλλά παιδιά από την ευρύτερη περιοχή. Ήδη εκδίδουμε νέα δελτία και πιστεύω στο επόμενο πενθήμερο θα έχει ολοκληρωθεί το ρόστερ».

Ποια η σχέση του ΠΑΣ με τα υπόλοιπα ερασιτεχνικά σωματεία; «Θα παραπέμψω σε μια παλαιότερη δήλωση του Νίκου Αναστόπουλου που είχε πει ότι ο ΠΑΣ είναι ο Ολυμπιακός της Βορειοδυτικής Ελλάδας και όλοι εδώ θέλουν να κερδίζουν τον καλύτερο καθώς αποτελεί τιμή τους. Δεν είναι ούτε αντίπαλοι ούτε φίλοι. Υπάρχουν συμφέροντα στη μέση καθώς πολλές ακαδημίες εκπροσωπούν επαγγελματικές ομάδες. Εκ των πραγμάτων δεν μπορείς να έχεις καλές σχέσεις με κάποιον που προωθεί παίχτες πχ στον ΠΑΟΚ και όχι στον ΠΑΣ».

Ποια η διαδικασία που υπάρχει όταν ένας παίχτης θέλει να φύγει από τον ερασιτέχνη; «Ο παίχτης που θέλει να φύγει έρχεται και παίρνει το δελτίο του χωρίς να πληρώσει ούτε ένα ευρώ. Είναι ένα σημείο που θέλω να το διευκρινίσω: όποιος παίχτης δεν επιλέγεται στην Κ-17 παίρνει τζάμπα την ελευθέρας του και όχι όπως γίνεται αλλού με αντάλλαγμα. Υπάρχει Γιαννιώτης παίχτης που έδωσε 10.000 ευρώ για να πάρει το δελτίο του. Αυτά τα λεφτά είναι παράνομα. Εμείς δεν έχουμε κάτω από το τραπέζι. Όποιος θέλει να πάρει το δελτίο του, το παίρνει».

Ποιες οι σχέσεις με την ΠΑΕ; Υπάρχει εξομάλυνση; «Ποτέ δεν ήταν άσχημες οι σχέσεις. Υπήρξαν όντως εντάσεις αλλά σε όλα τα σπίτια υπάρχουν καβγαδάκια. Ο ΠΑΣ είναι μια οικογένεια και δεν έχουμε πάρει διαζύγιο από την ΠΑΕ».

Τελικά τι έγινε με την υπόθεση Μάστορα; Αθέτησε υποσχέσεις ο κ.Χριστοβασίλης; «Εμείς δεν διεκδικήσαμε την κηδεμονία καμίας ομάδας από τις υποδομές όμως είναι λογικό οι ομάδες αυτές να αποτελούν συνέχεια της ακαδημίας. Από ιδρύσεως του ΠΑΣ όσες φορές ήμασταν Super League ή σε πρωταθλήματα υποδομών που τα έκανε η ΕΠΟ, ο ερασιτέχνης ΠΑΣ είχε τον βασικό λόγο γιατί οι ομάδες αποτελούνταν από δικά του παιδιά. Φέτος με κάλεσε ο κ.Χριστοβασίλης και μου ζήτησε να αναλάβω την Κ-17. Στη συζήτηση μας αναφέρθηκαν 4 ονόματα προπονητών, ανάμεσα τους και ο Μίλτος Μάστορας. Η επιλογή ήταν κοινή όπως και στην επιλογή του κ.Δεβελέγκα ως γενικού αρχηγού. Στη συνέχεια προβήκαμε στην ανακοίνωση. Αφού πέρασαν 15 μέρες και ο κ.Μάστορας είχε ήδη πάει στον αγιασμό και την επίσημη παρουσίαση του κ.Χριστόπουλου, η ΠΑΕ έβγαλε μια ανακοίνωση και έβαλε τον Λαδιά στη θέση του Μάστορα ως προπονητή της Κ-17. Νομίζω ότι η ΠΑΕ εκτέθηκε ανεπανόρθωτα».

Δέχτηκε πιέσεις ο πρόεδρος της ΠΑΕ για να αλλάξει την απόφασή του; «Ασφαλώς και δέχτηκε. Ήταν σε πολύ δύσκολη οικονομική θέση και βρέθηκαν χρήματα. Αυτοί που δίνουν χρήματα έχουν και απαιτήσεις. Άλλος θέλει να γίνει να γίνει προπονητής, άλλος παράγοντας κι άλλος θέλει να τον δείχνει η τηλεόραση. Έτσι όμως αλλοιώνεται η αθλητική φύση των ερασιτεχνικών ομάδων όπως είναι η Κ-17».

Έχει συρρικνωθεί ο κόσμος του ΠΑΣ και αν ναι τι φταίει; «Κάποιοι “φρόντισαν” με τις αποφάσεις τους να συρρικνωθεί ο κόσμος του ΠΑΣ, τουλάχιστον αυτός που έρχεται στο γήπεδο. Θεωρώ ότι τη μεγαλύτερη ευθύνη έχει η διοίκηση καθώς όλα εξαρτώνται από τις κινήσεις της. Για να φύγει ο κόσμος από το γήπεδο κάποιες αποφάσεις δεν ήταν σωστές. Λίγη σημασία έχει αν οι αποφάσεις αφορούν το αγωνιστικό ή εμπορικό τμήμα καθώς έχουμε ένα δεδομένο αποτέλεσμα, ότι ο κόσμος έφυγε από το γήπεδο. Λένε ότι το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι. Εγώ θα βάλω και λίγο από τα πτερύγια που είναι πιο κάτω από το κεφάλι. Υπάρχουν πτερύγια στην ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα».

Αισθάνεσαι συνένοχος για τη δημιουργία αυτών των πτερυγίων; «H αλήθεια είναι πως έχω μερίδιο ευθύνης. Στη διαδρομή μου την αθλητική και τη δημοσιογραφική δημιούργησα έργο, είχα όμως και τερατογεννήσεις. Ανάμεσα σε αυτές τις τερατογεννήσεις ανήκουν και πτερύγια που παρεπιδημούν στην ΠΑΕ».

Ποιος ο ρόλος του ερασιτέχνη στο ΔΣ της ΠΑΕ; «Εμείς ορίζουμε ένα μέλος στο συμβούλιο. Η ΠΑΕπροσπάθησε να κάνει το ΔΣ 7μελές από 11μελές για να είναι πιο ευέλικτο. Κάτι τέτοιο δεν εγκρίθηκε όμως και πάμε πάλι για 11μελές όπου ο ερασιτέχνης θα έχει ένα άτομο ως εκπρόσωπο. Σε σχέση με τις αποφάσεις, έχουμε τα δικαιώματα της μειοψηφίας. Μπορούμε να κάνουμε διαχειριστικό έλεγχο, να ελέγξουμε τις πληρωμές και τη νομιμότητα των μεταγραφών. Τα δικαιώματα της μειοψηφίας αναφέρονται στο καταστατικό της ΠΑΕ και τον αθλητικό νόμο»

Σε ποιο ύψος ανέρχονται οι οφειλές της ΠΑΕ προς τον ερασιτέχνη; «Υπάρχει μια δικαστική διεκδίκηση περίπου 120.000 ευρώ και ενδεχομένως να υπάρξει και άλλη μια για ποσό της τάξης των 100.000 ευρώ για οφειλές της τελευταίας τριετίας. Ειδικά με τον κ.Χριστοβασίλη ποτέ ο ερασιτέχνης δεν ζήτησε μετρητά και θέλαμε το ποσοστό από τα εισιτήρια να δοθεί σε έργα για τις εγκαταστάσεις. Δεν το έκαν όμως ούτε τα χρήματα έδωσε. Στα χαρτιά οι οφειλές είναι περίπου στα 200.000 ευρώ. Λέω στα χαρτιά γιατί γίνονται λογιστικές αλχημείες στην καταμέτρηση των εισιτηρίων. Είναι γνωστές αλλά ο ερασιτέχνης δεν θέλει να τις ψάξει».

Πιστεύεις ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη για τον κ.Χριστοβασίλη οικονομικά αλλά και σε σχέση με τον κόσμο; «Βρισκόμαστε σε οριακό σημείο. Το τραγικό δεν είναι μόνο η απώλεια του κόσμου από το γήπεδο αλλά και το γεγονός πως το 2008 πήρε ομάδα με μηδενικό χρέος και σήμερα η ομάδα είναι χρεωμένη με 3,5 εκατομμύρια ευρώ ίσως και 5. Το να φτάσει η ομάδα πάλι στο 2000 είναι οδυνηρό, τραγικό και δεν ξέρουμε που μπορεί να φτάσει. Η εμπιστοσύνη του κόσμου έχει χαθεί γιατί ο πρόεδρος αποκόπηκε από τον κοινωνικό ιστό της πόλης. Δεν είναι τυχαίες οι αποχωρήσεις των Καχριμάνη και Χήτου».

Πιστεύεις ότι υπάρχει μερίδα των οργανωμένων που έχει κάποιου είδους εμπλοκή στα διοικητικά του ΠΑΣ; « Σε διοικητικές θέσεις ίσως όχι αλλά δε νομίζω ότι είναι τυχαίο ότι οπαδοί πλαισιώνουν σήμερα την ΠΑΕ και έχουν έμμεσες υπαλληλικές σχέσεις. Θα είναι υποκρισία να το κρύψουμε αφού το ξέρει όλη η πόλη. Η αλήθεια είναι εμφανής και ας μην θέλει να την ομολογήσει ο κ.Χριστοβασίλης».

Ποια η άποψη σου για τους υποψηφίους της ΕΠΣΗΠ περίπου 1,5 χρόνο πριν τις εκλογές; «Εαν αποφασίσει ο Βασίλης Μάντζιος να εγκαταλείψει την ΕΠΣΗΠ, μονο τότε θα έχουν τύχει οι υπόιποι υποψήφιοι. Αρκετοί δοκίμασαν να κατεβούν στην εκλογική διαδικασία αλλά έμειναν τραγικά μόνοι στο τέλος. Είναι κοινό μυστικό ότι δεν λειτουργεί πολύ καλά η ΕΠΣΗΠ, θα μπορούσε να είναι και χειρότερα τα πράγματα όμως. Θεωρώ ότι ο κ.Μάντζιος είναι άνω του μέσου όρου».

Η άποψη σου για τη νέα Επιτροπή Διοίκησης Σταδίων; «Τα στελέχη που απαρτίζουν τη νέα Ε.Δ είναι αξιολογότατα. Ο Μιχάλης Μπίγγος που είναι γενικός γραμματέας είναι μέλος του ερασιτέχνη και ανέστειλε τη δραστηριότητά του με τον διορισμό. Βέβαια θεωρώ υπερβολή να βγαίνει ως είδηση ότι κόψαμε τα χορτάρια. Η νέα διοίκηση έχει πάρει μια καυτή πατάτα γιατί έχουν κοπεί πλήρως οι επιχορηγήσεις από την πολιτεία».

 

Πηγή: passports.gr

Σχόλια