ΑΕΚ – Τ. Στασινόπουλος: «Περισσότερο βάρος στην Ακαδημία, ώστε να βγάλουμε περισσότερους παίκτες για την πρώτη ομάδα!»

Ο τεχνικός διευθυντής των τμημάτων υποδομής της «Ένωσης», Τάσος Στασινόπουλος, μιλώντας στην ιστοσελίδα balletο.gr  τόνισε ότι οι αρκετοί νέοι ποδοσφαιριστές που προωθήθηκαν από τις ακαδημίες του «Δικεφάλου» πλάι στους επαγγελματίες, έχουν το ταλέντο ώστε να σταθούν στην πρώτη ομάδα, ωστόσο θα πρέπει να στηριχθούν από όλους μέσα στον σύλλογο και από τον κόσμο και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ως παιδιά που βρίσκονται στη φάση εξέλιξης και βελτίωσής τους και όχι ως έτοιμοι παίκτες.

Παράλληλα, δήλωσε μεν ικανοποιημένος από τη δουλειά που γίνεται στις ακαδημίες της ΑΕΚ, επεσήμανε δε πως η δημιουργία ενός αθλητικού κέντρου θα ανέβαζε κατακόρυφα την ποιότητά της. Τέλος, κατέθεσε την άποψή του για το πώς μπορούν να εκμεταλλευθούν καλύτερα οι ελληνικές ομάδες τα νέα ταλέντα του ποδοσφαίρου μας.

Αναλυτικά, ο Τάσος Στασινόπουλος μίλησε στο balletο.gr για:

Το αν είναι ικανοποιημένος από τη δουλειά που γίνεται στις ακαδημίες της ΑΕΚ: «Ναι. Μπορώ να πω είναι μια εποχή που στην ΑΕΚ γίνεται καλή δουλειά, ωστόσο σίγουρα υπάρχουν πράγματα που θα μπορούσαν να γίνουν πολύ καλύτερα. Υστερούμε σε υποδομές. Δεν υπάρχει αθλητικό κέντρο για τις ακαδημίες, τα τμήματά μας προπονούνται σε διάφορα γήπεδα της βορειοανατολικής Αττικής. Τώρα γίνεται μία προσπάθεια από τους Supporters να βρεθεί χώρος ώστε να δημιουργηθεί ένα αθλητικό κέντρο, και θεωρώ ότι αν γίνει αυτό θα έχουμε κάνει ένα πολύ μεγάλο βήμα ώστε να γίνεται πολύ καλύτερη δουλειά. Μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι από το 2004, όταν και ξεκίνησε η νέα φάση των τμημάτων υποδομής της ΑΕΚ, έχουν προωθηθεί πάρα πολλοί παίκτες στην πρώτη ομάδα του συλλόγου».

Τους στόχους της ακαδημίες στο άμεσο μέλλον: «Έτσι όπως έχουν τώρα γίνει τα πράγματα οι στόχοι μας αλλάζουν λίγο. Μέχρι τώρα επιδίωξή μας ήταν να μπορέσουμε να αναδείξουμε κάποιον παίκτη που να μπορεί να στελεχώσει την πρώτη ομάδα. Και λέω “κάποιον παίκτη” γιατί όπως ήταν παλιά τα πράγματα έναν και δύο ποδοσφαιριστές να βγάζαμε ήμασταν ικανοποιημένοι από την άποψη ότι υπήρχαν τα χρήματα, η κατάσταση του σωματείου ήταν καλύτερη, μπορούσαμε να πούμε ότι είμαστε καλά με 1-2 παίκτες.

Τώρα, αν δεν βρεθεί κάτι που να αλλάξει την κατάσταση του συλλόγου, θα πρέπει να ρίξουμε πολύ περισσότερο βάρος ώστε να είναι περισσότεροι οι παίκτες που να μπορούν να σταθούν στην πρώτη ομάδα. Επίσης, ίσως να είναι η ώρα να αλλάξουμε και τη φιλοσοφία μας, από την άποψη ότι τα τελευταία χρόνια στα πρωταθλήματα των τμημάτων Κ-17 και Κ-20 “κατεβάζαμε” πολύ μικρότερης ηλικίας παίκτες, γιατί θέλαμε να τους βάζουμε νωρίτερα στα βαθιά. Τώρα που η ομάδα χρειάστηκε να έχει τέτοιους ποδοσφαιριστές πλάι στους επαγγελματίες της, ανέβηκαν μικρά σχετικά παιδιά (γεννηθέντα το 1994 ή το 1995) στην πρώτη ομάδα, και αυτό είναι δύσκολο. Γι’ αυτό τώρα στην Κ-20 κυρίως, ίσως να στραφούμε στο ανέβασμα του μέσου όρου ηλικίας ώστε τα παιδιά σωματικά και από θέμα δυνάμεων τουλάχιστον να είναι πιο έτοιμα ώστε να είναι κοντά στην πρώτη ομάδα».

Το αν μπορεί η ΑΕΚ να στηριχθεί στους (αρκετούς) παίκτες που προωθήθηκαν λόγω των συγκυριών στην πρώτη ομάδα της από τις ακαδημίες: «Πιστεύω ότι τα παιδιά αυτά έχουν το ταλέντο ώστε να μπορέσουν να σταθούν. Το αρνητικό όμως είναι ότι παλαιότερα οι παίκτες που ανέβαιναν στην πρώτη ομάδα είχαν δίπλα τους έναν κορμό εμπειρότερων ποδοσφαιριστών που μπορούσε να τους στηρίξει και να τους βοηθήσει.

Ανησυχώ λοιπόν, διότι ανέβηκαν πάρα πολλά παιδιά και δυστυχώς από την ομάδα μας έφυγαν πάρα πολλοί παίκτες. Δεν ξέρω λοιπόν κατά πόσο όλα αυτά τα νέα παιδιά θα μπορέσουν να προσαρμοστούν, καθώς δεν υπάρχουν οι “κολόνες”, οι έμπειροι “παλιοί”, να τα καθοδηγήσουν και να τα στηρίξουν, πράγμα που βέβαια παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στον ψυχολογικό τομέα. Γιατί η ΑΕΚ δεν παύει να είναι μία μεγάλη ομάδα, και οι απαιτήσεις της είναι μεγάλες, ασχέτως της κατάστασης στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή».

Και πρόσθεσε ο κ. Στασινόπουλος: «Εάν αυτοί οι νέοι παίκτες δεν είναι μέσα σε ένα υγιές περιβάλλον και πάνω απ’ όλα δεν έχουν τη στήριξη του κόσμου και όλων μέσα στην ομάδα, δεν θα μπορέσουν να βγάλουν ποτέ αυτό που πραγματικά μπορούν. Είναι πολύ σημαντικό το ψυχολογικό κομμάτι. Και μην ξεχνάμε ότι δεν πρόκειται για ολοκληρωμένους ποδοσφαιριστές αλλά για παιδιά, που βρίσκονται στη φάση εξέλιξης και βελτίωσής τους, και ως τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Εάν εμείς και ο κόσμος πάμε να τους αντιμετωπίσουμε ως έτοιμους παίκτες που πρέπει το βάρος να πέσει πάνω τους ώστε η ΑΕΚ να βρει πάλι τον δρόμο της πιστεύω ότι μπορεί να έχουμε αρνητικά αποτελέσματα, και σε μικρή ηλικία να τους μπει ταμπέλα ότι “δεν κάνουν”, ή οτιδήποτε παρόμοιο».

Το πώς μπορούμε να εκμεταλλευθούμε τα νέα ταλέντα του ποδοσφαίρου μας: «Πολλές φορές το συζητάμε αυτό, και οι προπονητές μεταξύ μας. Άλλα σωματεία έχουν ως στόχο πράγματι να αναδείξουν νεαρούς παίκτες, όμως κάποια άλλα δεν τους αξιοποιούν. Άρα εξαρτάται από τους στόχους που έχει θέσει η κάθε ομάδα. Εμείς εκ των πραγμάτων δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε άλλο δρόμο.

Στην Ελλάδα όμως, γενικά, υπάρχει ταλέντο. Το θέμα είναι ότι όπως είναι δομημένο το ελληνικό ποδόσφαιρο υπάρχει μία “νεκρή” ηλικία, από 18 έως 21 ετών. Εάν αυτό το πρόβλημα δεν δουν οι παράγοντες του ποδοσφαίρου μας πώς θα το λύσουν θεσμικά, και προτάσεις έχουν πέσει στο τραπέζι πολλές φορές, εμείς δεν θα μπορούμε να εκμεταλλευόμαστε τα νέα ταλέντα. Θα φτάνουν τα παιδιά στην κρίσιμη ηλικία που προανέφερα, κι εκεί όλα θα νεκρώνουν, γιατί δεν θα τους δίνεται η ευκαιρία να μπουν στην πρώτη ομάδα, κι αφού δεν μπαίνουν εκεί μετά πως να δουλευτούν;

Εκεί θα πρέπει να γίνουν δραστικές αλλαγές που θα μας βοηθήσουν. Είτε καλύτερο πρωτάθλημα β’ ομάδων είτε να έχουν όλοι οι σύλλογοι β’ ομάδα που θα παίζει κανονικά σε επαγγελματικές κατηγορίες και θα φθάνει μέχρι Γ’ ή Β’ εθνική.

Σε όλες τις προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες βλέπουμε ότι τα σωματεία έχουν β’ ομάδες με επαγγελματικό στάτους, οι οποίες παίζουν, π.χ., στην Ισπανία μέχρι Β’ Εθνική και στη Γερμανία μέχρι Γ’ εθνική. Άρα βάζουν τα παιδιά από νωρίς σε μεγάλο ανταγωνισμό, και έτσι αυτά είναι έτοιμα όταν προωθηθούν στην α’ ομάδα. Οι παίκτες της ΑΕΚ που ανέβηκαν τώρα στην α’ ομάδα μέχρι πέρυσι έπαιζαν στην Κ-17 και στην Κ-20 με αντιπάλους 18χρονους και 19χρονους ποδοσφαιριστές. Υπάρχει διαφορά. Και θα ήταν μεγάλη καινοτομία εάν αποφάσιζε κάποιος να κάνει κάτι τέτοιο, κατά την άποψή μου».

Το αν, κατά τη γνώμη του, ο Θωμάς Μαύρος θα καταφέρει να βγάλει την ΑΕΚ από το αδιέξοδο: «Γίνεται πραγματικά μία πολύ μεγάλη προσπάθεια, όχι μόνο από τον κ. Μαύρο, αλλά και από όλους που είτε είναι στο ΔΣ είτε είναι απ’ έξω και προσπαθούν να βοηθήσουν. Το θέμα είναι κατά πόσο, έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, θα αγκαλιάσει ο κόσμος αυτή την προσπάθεια. Μέχρι στιγμής βλέπω ότι ο κόσμος κρατάει μία απόσταση, και δεν ξέρω για ποιον λόγο γίνεται αυτό. Είναι ξεκάθαρο πλέον πως αν δεν βοηθήσει ο κόσμος όλες οι προσπάθειες που κάνουν ο κ. Μαύρος, ο κ. Δημητρέλος και οι υπόλοιποι που τρέχουν καθημερινά (και τους βλέπουμε ότι τρέχουν καθημερινά) δεν ξέρω κατά πόσο θα έχουν αποτέλεσμα. Πραγματικά όμως για την προσπάθεια που κάνουν πρέπει να στηριχθούν. Γιατί είναι κρίμα ειλικρινά για τις ώρες που τρέχουν για να καταφέρουν κάτι. Ελπίζω να πάνε όλα καλά και να φέρουν αποτέλεσμα οι προσπάθειές τους».

Το τι χρειάζεται η ΑΕΚ για να ορθοποδήσει: «Τα οικονομικά δεδομένα και τα ανοίγματα που έχει η ομάδα είναι πολύ μεγάλα. Εάν δεν ρυθμιστεί αυτό το πρόβλημα, θα το βρίσκουμε συνέχεια μπροστά μας. Τώρα έχουν φύγει πολλοί παίκτες ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα ή να έχουμε χρήματα, αυτό όμως κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσει, διότι δεν υπάρχει άλλο περιθώριο να δώσουμε ποδοσφαιριστές. Άρα αν δεν τακτοποιηθούν αυτά, και δεν μπούμε σε μία φάση που να μπορούμε να πούμε, “προχωράμε από εδώ και πέρα”, δεν μπορεί να αλλάξει κάτι.

Και η ακαδημία από την άλλη δεν μπορεί κάθε χρόνο να δίνει 5-6 παίκτες, όσο καλό και να είναι το υλικό της, ώστε να στελεχωθεί η πρώτη ομάδα. Αυτό είναι κάτι που θέλει χρόνο. Πρέπει να βοηθήσει ο κόσμος για να μπει μία τάξη στα οικονομικά του συλλόγου και να μπορέσει ο καθένας από το πόστο του μετά να δουλεύει χωρίς το άγχος του “τι γίνεται αύριο”».

Σχόλια