Ρότσα: «ο Παναθηναϊκός είναι πολύ τυχερός, καθώς ο Γιάννης Σαμαράς κάνει ένα πολύ καλό πρόγραμμα, το οποίο φαίνεται και θα φανεί και στο μέλλον»

Ο Χουάν Ραμόν Ρότσα προπονητής Νέων του Παναθηναϊκού μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό NovaSport FM, για την μεταμόρφωση του Παναθηναϊκού από το καλοκαίρι μέχρι τώρα, τον Φερέιρα, τους Λέτο – Καπίνο – Κουίνσι, αλλά και την επολύ καλή δουλειά που κάνει στις ακαδημίες ο Γιάννης Σαμαράς.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο προπονητής της ομάδας Νέων Κ20 του Παναθηναϊκού, Χουάν Ραμόν Ρότσα:

Για την «μεταμόρφωση» του Παναθηναϊκού από το καλοκαίρι μέχρι τώρα:

«Πέρασε από μία μεγάλη δοκιμασία με τους δύο αποκλεισμούς στην Ευρώπη από νωρίς. Ίσως η συγκυρία που ήταν σε μία μεταβατική περίοδο με τη διοίκηση.

Όμως, το καλό ότι έμεινε ένας έμπειρος προπονητής στην ομάδα και διατήρησε ένα πιο ρεαλιστικό το σενάριο. Ο Φερέιρα με την εμπειρία που έχει και το ρόστερ που έχει, έκανε ένα ανακάτεμα της τράπουλας και βρήκε μία φόρμουλα, που ο Παναθηναϊκός να παίρνει τα αποτελέσματα και να παίζει καλό ποδόσφαιρο. Αυτό είχαμε να το δούμε πολλά χρόνια.

Είναι το ποδόσφαιρο που περιμένει ο κόσμος για να έρθει στο γήπεδο. Όπως είναι η ζωή στην Ελλάδα, έτσι είχε γίνει και το ποδόσφαιρο. Φτωχό και μίζερο, αλλά ο Παναθηναϊκός είναι μία “όαση” σε αυτό».

Για τον Λέτο:

«Όσο περνούν τα χρόνια γίνεται πιο σοφός. Ο Φερέιρα του βρήκε μία άλλη θέση. Μία θέση που μπορεί να κινηθεί πιο ελεύθερα και να κάνει πιο πολλά πράγματα. Δεν το περίμενα να είναι τόσο καλός. Όλα αυτά οφείλονται στην καθημερινότητα, στις ομιλίες.

Γενικά είναι πολλά πράγματα και αυτό το κατάφερε ο προπονητής. Ο Παναθηναϊκός είχε μόνο μία επιλογή στην επίθεση τότε με Σισέ, αλλά τώρα παίζει με άλλον τρόπο. Πλέον παίζει πιο κοντά στις γραμμές, ενώ έχει και την κατοχή της μπάλας. Παιχνίδι με υπομονή, με κάθετες μπαλιές».

Για το ντέρμπι:

«Παίχτηκε καλό ποδόσφαιρο και σε πολύ καλό περιβάλλον. Σε αυτό πρέπει να σταθούμε περισσότερο. Είναι μία μεγάλη βελτίωση όλα αυτά που είδαμε στο ντέρμπι. Έγινε κάπως πιο ανθρώπινο το ντέρμπι. Ένα από τα καλύτερα ντέρμπι όλα αυτά τα χρόνια.

Ο Παναθηναϊκός έφτασε σε ένα σημείο να πάρει τη νίκη. Μπορεί να είχαν κερδίσει και οι δύο, καθώς μπήκαν και οι δύο νικήσουν και όχι να αμύνονται».

Τα καλά αποτελέσματα που έχει πάρει ο Παναθηναϊκός μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα:

«Τα πιο επικίνδυνα έρχονται τώρα. Τώρα είναι τα επικίνδυνα παιχνίδια που υποτίθεται ότι είναι πιο εύκολα. Εκεί, η ομάδα θα πρέπει να είναι δυνατή. Το παιχνίδι με τον ΟΦΗ είναι πολύ δύσκολο. Μας έχει δυσκολέψει τα τελευταία χρόνια. Σε αυτό το κομμάτι θα λειτουργήσει σωστά ο κ. Φερέιρα, καθώς έχει δώσει ρυθμό ηρεμία και έναν πολύ καλό τρόπο παιχνιδιού».

Για τον Καπίνο:

«Έχουν ειπωθεί πάρα πολλά για τον Στέφανο, αλλά καμιά φορά γινόμαστε υπερβολικοί. Είναι ένα παιδί που έχει τα σωματικά προσόντα. Βλέπω από το πρόσωπό του ότι δεν επηρεάζεται. Έχει μία δυνατή προσωπικότητα. Αυτοί που τον ζουν τον συμβουλεύουν.

Ο καλός ποδοσφαιριστής είναι αυτός που έχει διάρκεια και αυτό το καταφέρνεις μόνο με τη δουλειά. Πρέπει να είσαι σε ετοιμότητα, ειδικά εάν είσαι τερματοφύλακας και παίζεις σε μία μεγάλη ομάδα. Έχει όλα τα προσόντα να γίνει πολύ καλός, καθώς έχει πολλά να μάθει ακόμα. Οι δάσκαλοι που είναι δίπλα του ξέρουν πώς να τον δουλέψουν. Τα τελευταία χρόνια ο Παναθηναϊκός βασίζεται στους τερματοφύλακες από την ακαδημία και έχει δημιουργήσει μία παράδοση».

Για τις ακαδημίες του Παναθηναϊκού και του Νέους:

«Όταν ένα ποσοστό πέντε έξι παικτών αγωνίζεται στην πρώτη ομάδα, είναι μία πολύ μεγάλη επιτυχία. Θα πρέπει να προσέχουν την ακαδημία, όλοι στον Παναθηναϊκό. Αυτή την ώρα ο Παναθηναϊκός είναι πολύ τυχερός, καθώς ο Γιάννης Σαμαράς κάνει ένα πολύ καλό πρόγραμμα, το οποίο φαίνεται και θα φανεί και στο μέλλον. Μπορεί ο Παναθηναϊκός μπορεί να βγάλει πολλούς ποδοσφαιριστές σε μία αγορά που είναι μικρή. Χρειαζόμαστε να βλέπει ο κόσμος Έλληνες ποδοσφαιριστές».

Για τον Κουίνσι:

«Ο Κουίνσι έχει να δώσει παραπάνω στον Παναθηναϊκό με τα προσόντα που έχει. Τον είδα με τον Ολυμπιακό. Με την ταχύτητα που έχει είναι αδύνατο να τον σταματήσει κάποιος. Είναι σημαντικός παίκτης, όπως ο Ζέκα. Και οι δύο έχουν προσαρμοστεί σε αυτό που θέλει ο προπονητής».

Για τον Σαντιάγκο Ντίας, ο οποίος αγωνίζεται στην ομάδα Κ20:

«Πρέπει να του δώσουμε χρόνο. Το παιδί ήθελε τον Παναθηναϊκό, καθώς είχε και άλλες προτάσεις. Είναι ένα μοντέρνο χαφ που μπορεί να αμύνεται και να επιτίθεται εξίσου καλά».

Για τον Φερέιρα και τη συνεργασία που έχει μαζί του για την ακαδημία:

«Ο Γιάννης Σαμαράς που είναι επικεφαλής στην ακαδημία, έχει μία πολύ καλή συνεργασία με τον Φερέιρα. Ο κ. Φερέιρα είναι ένας σοφός άνθρωπος, με μεγάλη εμπειρία όπου έχει καταφέρει αυτά που βλέπουμε τώρα μετά από δύο αποκλεισμούς στην Ευρώπη. Δείχνει να έχει το ενδιαφέρον να αφήσει ένα έργο στον Παναθηναϊκό. Δεν είναι προπονητής που θα προσπαθήσει να μη ρισκάρει καθόλου και αυτό είναι ένα μεγάλο προτέρημα που έχει. Ο Παναθηναϊκός είναι τυχερός που κράτησε τον Φερέιρα. Νομίζω ότι έχει δώσει ήδη αλλά έχει να δώσει και άλλο στην ομάδα. Βλέπουμε καθημερινά την καλή συνεργασία που υπάρχει. Θα πρέπει ο Παναθηναϊκός να φτιάξει την περιουσία του. Ο στόχος για εμάς είναι να φτιάξουμε ποδοσφαιριστές για την πρώτη ομάδα. Εμείς στην ακαδημία θέλουμε να φτιάξουμε ποδοσφαιριστές που να αντέχουν στον πρωταθλητισμό».

Σχόλια