Στο Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ φιλοξενήθηκε ο Γιάννης Βονόρτας. Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού και προπονητής της ομάδας Κ20, μίλησε για τη σημασία των ακαδημιών στην Ελλάδα.
Αναλυτικά τα όσα δήλωσε:
«Με μεγάλη χαρά δέχθηκα αυτή την πρόσκληση να έρθω να ανταλλάξουμε απόψεις και να ακούσω τις ερωτήσεις σας, γιατί πιστεύω ότι σε όλο αυτό το οικοδόμημα που εμείς προσπαθούμε, είστε και εσείς ένα σημαντικό κομμάτι, το οποίο θα κάνει γνωστά αυτά τα παιδιά, τους εκκολαπτόμενους ποδοσφαιριστές και σ’ όλη τη διαδικασία και πορεία που θα έχουν στο ποδόσφαιρο, εσείς θα είστε αυτοί που θα περνάτε σε όλο τον κόσμο όλα αυτά που αφορούν την πορεία τους και όλα όσα αφορούν το ποδοσφαιρικό τους κομμάτι.
Είναι μεγάλη η προσπάθεια που πρέπει να γίνει στο παιδικό ποδόσφαιρο στην Ελλάδα, έτσι ώστε να έχουμε επιτέλους ελληνικό ποδόσφαιρο. Γιατί με όλα αυτά που γίνονται την τελευταία εικοσαετία έχουμε φτάσει στη σημερινή εικόνα, με την οποία νομίζω ότι κανένας μας δεν είναι ευχαριστημένος.
Πιστεύω ότι θα υπάρχουν και εδώ άτομα που πιθανόν με άλλες συνθήκες να ήταν και πρωταγωνιστές σήμερα στο ποδόσφαιρό μας. Κάποιοι και από σας πιστεύω έχετε κλωτσήσει μπάλα, γι αυτό και ήσαστε εδώ τώρα, λόγω ότι σας αρέσει το ποδόσφαιρο.
Όμως όλη αυτή η εισροή ξένων, συν ότι παραμελήσαμε τις ακαδημίες στην Ελλάδα δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Ο Παναθηναϊκός είναι μια ομάδα η οποία έχει δώσει αρκετούς παίκτες στο Ελληνικό ποδόσφαιρο και στην Εθνική ομάδα, από την εποχή που και εγώ έπαιζα στην ομάδα και εγώ είμαι γέννημα του Παναθηναϊκού. Ο τότε πρόεδρος πίστευε στις ακαδημίες και έτσι, για να μην πω αναγκάστηκε, γιατί τα λεφτά υπήρχαν, για να κάνει μεταγραφές , μετά τα πρώτα χρόνια των μεταγραφών, στράφηκε προς τις ακαδημίες.
Έτσι λοιπόν πολλά παιδιά που έπαιξαν στον Παναθηναϊκό και στην εθνική ομάδα προήλθαν από τις ακαδημίες.
Βέβαια πρέπει να γίνουν σημαντικά βήματα προς όλες τις κατευθύνσεις γιατί αν αυτό το κάνει μόνο ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ και ίσως κάποιες άλλες ομάδες ακόμα, δεν είναι αρκετό. Πρέπει να το κάνουν και οι ομάδες της Β’, Γ’ και Δ’ Εθνικής.
Το επίπεδο είναι υψηλό για τα νέα παιδιά. Ναι μεν κάποια παιδιά παίζουν στον Παναθηναϊκό από τις ακαδημίες, αλλά δεν σημαίνει ότι είναι έτοιμα ή όπως θα ‘πρεπε να είναι έτοιμα.
Υπάρχει η δυνατότητα όταν ένα παιδί διδαχθεί σωστά, να ανέβει σταδιακά και να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο, γιατί όλοι αυτοί οι Έλληνες παίκτες που παίζουν αυτή τη στιγμή, δεν προήλθαν από τις ακαδημίες των μεγάλων ομάδων τους και μόνο, αλλά από μικρότερες ομάδες. Είτε επειδή ήταν ταλέντα, είτε επειδή μπήκαν από νωρίς στο παιχνίδι (κατάφεραν να παίξουν).
Γενικά υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις, τόσο στο τεχνικό και στο τακτικό κομμάτι, όσο και στη φυσική κατάσταση, στις φυσικές δυνατότητές. Ίσως φταίει η επιλογή, δεν επιλέξαμε παίκτες με την κατάλληλη αντίληψη, με τα κατάλληλα χαρακτηριστικά, τα σωματικά, με την κατάλληλη τεχνική;
Ωστόσο εγώ πιστεύω ότι ο καθένας από το 3 μπορεί να φτάσει στο 5 ή στο 6 ή στο 7 ανάλογα με την εκπαίδευσή του. Απ’ το 4 θα πάει στο 8, απ’ το 6 μπορεί κάποιος να πάει στο 9, άρα να πάει σε ποιο υψηλό επίπεδο.
Δεν υπάρχει σκάουτινγκ στην Ελλάδα. Συνήθως λέει κάποιος ξέρω ένα παιδάκι εκεί, άκουσα για ένα παιδάκι εκεί, ένας φίλος λέει για κάποιο άλλο από κει… θα το δούμε, θα το πάρουμε. Δομημένο σκάουτινγκ όμως δεν υπάρχει. Δομημένο τι σημαίνει; Από μικρή ηλικία να αναγνωρίσουμε τα χαρακτηριστικά και αμέσως να τον εντάξουμε σε μια οργανωμένη προπόνηση. Το σκάουτινγκ είναι όχι να βρούμε τον έτοιμο παίκτη, αλλά να πάμε να βρούμε το ακατέργαστο διαμαντάκι, που είναι μέσα στο χώμα, το οποίο θα γίνει μετά λαμπερό.
Σίγουρα όμως χρειάζεται προσπάθεια από την πολιτεία, πρέπει να δοθούν κίνητρα, γιατί αυτή τη στιγμή όσες ομάδες έχουν ακαδημίες, τις έχουν από ανάγκη επειδή έτσι λέει ο νόμος. Δεν έχουν πιστέψει ακόμα ότι το μέλλον είναι στις ακαδημίες και γι αυτό γίνονται αυτά τα οικονομικά εγκλήματα, τα οποία διαλύουν τελικά τις ομάδες. Τεράστια μπάτζετ ξοδεύονται, χρήμα ελληνικό φεύγει προς τα έξω, η ποιότητα αμφίβολη (και πολλές φορές δεν υπάρχει) και έτσι όλο το οικοδόμημα αυτό καταστρέφεται και το ποδόσφαιρο παραμένει στάσιμο»
Επιμέλεια Γιάννης Βαλμάς