Τιτομιχελάκης: «Παιδιά που μεγαλώσαμε, στελεχώνουν τον ΟΦΗ και τις Εθνικές ομάδες»

Για το μεγάλο «στοίχημα» της ακαδημίας του ΟΦΗ μίλησε στην εφημερίδα Νέα Κρήτη και στον δημοσιογράφο Γιάννη Καλιακάκη. ο Λεωνίδας Τιτομιχελάκης, ο οποίος υπηρετεί πιστά το πλάνο εδώ και εννέα χρόνια στην ακαδημία του ΟΦΗ!

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο τα τμήματα υποδομής της εκάστοτε ομάδας, θεωρούνται το «Α και το Ω». Ο συγκεκριμένος τομέας ήταν σε… αδράνεια για τον ΟΦΗ, μετά τη διάλυση του ΟΦΗ ’94, όμως τα τελευταία εννέα χρόνια έχει γίνει μια σημαντική προσπάθεια. Μεταξύ των ανθρώπων που την υπηρετούν από την πρώτη μέρα, είναι οΛεωνίδας Τιτομιχελάκης, υπεύθυνος της ακαδημίας σήμερα και προπονητής της ομάδας Κ17. Ήταν μοιραίο ως εκπαιδευτικός στο «Παγκρήτιο Εκπαιδευτήριο» να δώσει εξ’ αρχής μεγάλη σημασία στη σωστή διαπαιδαγώγηση των νεαρών παικτών, ενώ ποδοσφαιρικά υπάρχει ένα συγκεκριμένο όραμα.

Αυτό προβλέπει την στελέχωση της πρώτης ομάδας, με ποδοσφαιριστές από τα… σπλάχνα της και για την προοπτική αυτή μίλησε σε μια εκ βαθέων συνέντευξη στην «Ν.Κ». Η οργάνωση, η στελέχωση του τεχνικού τιμ, το μάρκετινγκ και η σωστή δουλειά, ήταν τα βασικά βήματα, που έγιναν στο πέρασμα του χρόνου.

Εννέα χρόνια λειτουργίας για την Ακαδημία του ΟΦΗ, που έχει περάσει από πολλά στάδια, το σχόλιο σας;

«Ξεκινήσαμε ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα το 2005, με τον ερασιτέχνη ΟΦΗ, θέλοντας εκτός από αγωνιστικές ομάδες να ενσωματώσουμε και μαζικό αθλητισμό, πράγμα πρωτόγνωρο για τα δεδομένα του ΟΦΗ. Ο κόσμος του Ηρακλείου αγκάλιασε την προσπάθεια αυτή, με αποτέλεσμα στο πρώτο χρόνο λειτουργίας στην ιστορική έδρα του ΟΦΗ, το Γεντί Κουλέ , να έχουμε 500 παιδιά. Η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται μέχρι και σήμερα με πολύ σκληρή δουλειά από όλο το τεχνικό και βοηθητικό προσωπικό, και είμαστε χαρούμενοι, που παρά τις δεδομένες αντιξοότητες που αντιμετωπίζουμε (έλλειψη μόνιμης «στέγης»), βλέπουμε τους κόπους γονιών-παιδιών- προπονητών να ανταμείβονται καθημερινά».

Στο επίπεδο, που έχετε φτάσει τώρα είστε ικανοποιημένοι;

«Φυσικά και είμαστε ικανοποιημένη, δεδομένου ότι μια ποδοσφαιρική ακαδημία, για να έχει αποτελέσματα θα πρέπει να δουλέψει σε βάθος 12ετίας. Εμείς στα 9 χρόνια, είδαμε παιδιά που μεγαλώσαμε να στελεχώνουν την αγαπημένη μας ομάδα και τις Εθνικές ομάδες και με βάση το πλάνο της τωρινής διοίκησης και του πρόεδρου, Μάνθου Πουλινάκη που είναι υπεύθυνος και στις υποδομές του συλλόγου, στα επόμενα χρόνια θα δούμε και άλλα παιδιά στο ρόστερ της ΠΑΕ».

Ποιες είναι κατά τη γνώμη σας οι αναγκαίες κινήσεις, για να ανέβει ακόμη περισσότερο το επίπεδο οργανωτικά και γενικότερα σε όλους τους τομείς;

«Τα δυο τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα, που ήδη έχουν βοηθήσει πολύ την οργάνωση μας. Για παράδειγμα οι ξενώνες που φιλοξενούνται ποδοσφαιριστές από την υπόλοιπη Ελλάδα και τους άλλους νομούς της Κρήτης, το όποιο μας βοήθησε πάρα πολύ. Αυτό που πραγματικά λείπει στην οργάνωση μας είναι η δημιουργία γηπέδου με πλαστικό χλοοτάπητα, το οποίο θα γίνει και η «στέγη» όλων των ακαδημιών μας, ενώ ξέρω ότι είναι στα βασικά πλάνα της διοίκησης».

Οι στόχοι των τμημάτων υποδομής του ΟΦΗ;

«Οι στόχοι είναι πολύπλευροι, και έχουν να κάνουν με την  διαπαιδαγώγηση των μικρών αθλητών, την «μύηση» τους στους κανόνες του παιχνιδιού, την κοινωνικοποίηση τους με τα υπόλοιπα παιδιά, αλλά και η δημιουργία μιας νέας γενιάς φιλάθλων με κριτική ικανότητα και αγάπη στη μεγάλη ομάδα του τόπου μας, τον ΟΦΗ. Φυσικά για κάποια από τα παιδιά αυτά που έχουν το ταλέντο και ισχυρή προσωπικότητα να στελεχώσουν την ομάδα της ΠΑΕ στο προσεχές μέλλον».

Αποτελεί για την ομάδα δικαίωση, η παρουσία νεαρών ποδοσφαιριστών στα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα μετά από πολλά χρόνια;

«Φυσικά, αυτό είναι η μεγαλύτερη χαρά και δικαίωση όλων των προπονητών που τα παιδιά αυτά πήραν σημαντικά πράγματα από τον καθένα από μας. Φανταστείτε πόσο συγκινητικό για ένα δάσκαλο είναι να βλέπει παιδιά που ξεκίνησαν από 6 χρονών να φτάνουν σε υψηλό επίπεδο και να φορούν το εθνόσημο και το έμβλημα του ΟΦΗ. Το συναίσθημα αυτό δεν ανταλλάσσεται με τίποτα».

Υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την πλαισιώσει της πρώτης ομάδας, από ποδοσφαιριστές των τμημάτων υποδομής;

«Στόχος είναι κάθε χρόνο, παιδιά με ταλέντο να προωθούνται στην ομάδα μας, προοδευτικά και σε βάθος χρόνου να αγωνίζονται και να διεκδικούν επάξια θέση στην ενδεκάδα. Υπάρχει πλούσιο ταλέντο, στις μικρότερες ηλικίες, εκτός των παιδιών που ήταν στο φετινό ρόστερ (Γιαγκιόζης, Φαζός, Δαμιανάκης), που με σκληρή δουλειά και προσπάθεια πιστεύουμε ότι στα επόμενα χρόνια, θα επανδρώσουν επάξια την ομάδα μας. Χρειάζεται όμως  υπομονή για να το δούμε αυτό στην επόμενη τριετία».

Σχόλια