«Ν’ αφήσουν τους προπονητές να κοουτσάρουν. Η προπονητική δεν είναι για τους γονείς»

Εννέα χρόνια έχουν περάσει από τότε που δημιουργήθηκαν τα τμήματα υποδομής του ΟΦΗ, με τη σημερινή τους μορφή, το καλοκαίρι του 2005.

Ένας από τους  ανθρώπους που ξεκίνησαν τότε τη νέα αυτή προσπάθεια, στο προπονητικό και οργανωτικό μέρος, είναι ο Τεχνικός Διευθυντής και προπονητής της ομάδος Κ17 του ΟΦΗ, Λεωνίδας Τιτομιχελάκης.

Ο κ. Τιτομιχελάκης μίλησε σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο omilitis.gr για το ευαίσθητο κομμάτι των υποδομών και για όλους όσους εμπλέκονται σε αυτό.

Αναλυτικά:

-Μετά από 9 χρόνια παρουσίας στα τμήματα υποδομής του συλλόγου μας, κάντε μια αναδρομή στο χρόνο και τις δυσκολίες που αντιμετωπίσατε.

Ήταν μια νέα αρχή αφού ουσιαστικά δεν υπήρχαν αρκετά παιδιά στα τμήματα υποδομής. Αξέχαστα, στην προσπάθεια που ξεκίνησε ο ερασιτέχνης ΟΦΗ, στο Γεντί Κουλέ, με επικεφαλή το κ. Σερπετσιδάκη Μιχάλη και το Ρεπανάκη Κώστα, παραλάβαμε μόλις 20 παιδιά.

Στόχος ήταν να δημιουργήσουμε μια «κυψέλη» αθλητισμού στα Καμίνια, δημιουργώντας όχι μόνο αγωνιστικά, αλλά και προαγωνιστικά τμήματα που μέχρι τότε δεν υπήρχαν στην ομάδα μας. Το όραμα των παραπάνω ανθρώπων ήταν ο ΟΦΗ να ανοίξει την αγκαλιά του σε όλα τα παιδιά τησ πόλης μας και να σταματήσει να είναι ένα «κλειστό club» με αυστηρές και μόνο επιλογές.

Μέσα από τη διαδικασία αυτή ο στόχος ήταν να δημιουργήσουμε μια νέα γενιά φιλάθλων του ΟΦΗ και παράλληλα να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά με ταλέντο, ώστε στο μέλλον να επανδρώσουν την αντρική ομάδα με παιδιά από τα σπλάχνα της. Την πρώτη χρονιά φτάσαμε τα 400 παιδιά, γιατί την προσπάθεια την αγκάλιασαν όλοι οι ομιλίτες.

Τις πρώτες δυσκολίες τις αντιμετωπίσαμε, όταν η ομάδα επέστρεψε στο Γεντί Κουλέ που αναγκαστικά έπρεπε να βρούμε ένα καινούργιο σπίτι για τα παιδιά μας. Από τότε φιλοξενούμαστε σε άλλα γήπεδα, με βάση πάντα το Βαρδινογιάννειο Αθλητικό Κέντρο. Όλα αυτά τα χρόνια και επειδή η ομάδα αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα (κυρίως οικονομικά), προσπαθούμε να λύνουμε τα προβλήματα που προκύπτουν, και να τα ξεπερνάμε, γιατί αγαπάμε αυτό που ξεκινήσαμε ένα team ανθρώπων με το ίδιο όραμα.

Ποια είναι η φιλοσοφία των τμημάτων υποδομής του ΟΦΗ και ποιος ο σχεδιασμός;

Η φιλοσοφία μας είναι σχεδιασμένη και προσαρμοσμένη στα διεθνή δεδομένα του παιδικού ποδόσφαιρου και υποβάλετε αναλυτικά στην ΕΠΟ και στην UEFA, μέσα από τον κανονισμό αδειοδότησης που υποβάλουμε κάθε χρόνο. Φανταστείτε ότι μιλάμε για ένα εγχειρίδιο 200 και πλέον σελίδων, που επισυνάπτουμε τα πάντα (Εκθέσεις προπονητών – χώροι άθλησης – Οικονομικοί πόροι – Αξιολόγηση παιδιών και προπονητών – Προπονητικά προγράμματα), τα οποία ελέγχονται αυστηρά όλο το χρόνο από την ομοσπονδία. Η UEFA δίνει μεγάλη έμφαση στο πρόγραμμα ανάπτυξης των «φυτωρίων», και για αυτό άλλωστε σε μερικά χρόνια θα επιβληθεί σε όλες τις ομάδες να χρησιμοποιούν «γηγενείς», ποδοσφαιριστές.

Γενικά θα έλεγα ότι η φιλοσοφία μας, είναι συγκεκριμένη και αυστηρή. Στόχος μας είναι η τεχνική εξέλιξη – βελτίωση των αθλητών μας στα αγωνιστικά τμήματα, με εξειδικευμένα- εξατομικευμένα  προπονητικά προγράμματα και είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στον τρόπο παιχνιδιού μας, αφού επιμένουμε οι ομάδες μας να προσπαθούν να παίξουν ποδόσφαιρο ανεξαρτήτου δυναμικής του αντιπάλου και φυσικά χωρίς να αγχώνουμε τα παιδιά με το αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα θέλουμε να έρθει μέσα από σωστό ποδόσφαιρο και όχι να κερδίσουμε ανορθόδοξα κάτι που στις μικρές ηλικίες αν το επιδιώξεις, μπορεί εύκολα να επιτευχθεί.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, ήταν πριν λίγες μέρες που η ομάδα Κ15 έχασε από τον Ολυμπιακό με σκορ 7-0, αλλά στο τέλος ο συνάδελφος προπονητής δέχτηκε συγχαρητήρια από τον αντίπαλο, γιατί προσπαθήσαμε να παίξουμε ποδόσφαιρο και όχι να κλειστούμε, όπως κάνουν  άλλες ομάδες με τη συγκεκριμένη ομάδα που έχει υψηλή ποιότητα και  μεγαλύτερο μπάτζετ από εμάς. Αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα, που αναγνωρίζετε από όλους τους αντιπάλους μας, ειδικά στις ομάδες των Κ15, Κ17, Κ20.

Ένα άλλο παράδειγμα ήταν πριν από 14 περίπου χρόνια που ο ερασιτέχνης ΟΦΗ, είχε πάρει το πρωτάθλημα στους ερασιτέχνες, αλλά κανένα από αυτά τα παιδιά δεν προχώρησε σε επαγγελματικό επίπεδο, ενώ πέρσι από την Κ20 που τερμάτισε στις τελευταίες θέσεις, ο Δαμιανάκης, ο Γιαγκίοζης, ο Φαζός και ο Κολλιακουδάκης έγιναν επαγγελματίες και είμαι σίγουρος ότι κάποια στιγμή σύντομα θα τους δούμε να παίζουν στην ομάδα μας. Ο στόχος λοιπόν, είναι διαφορετικός.

Υπάρχουν ταλέντα στα τμήματα υποδομής, να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον;

Η προσπάθεια στα τμήματα υποδομής θέλει υπομονή και επιμονή. Στην Ελλάδα υπάρχει βιασύνη, και πίεση για να επιτευχθούν  οι στόχοι. Μια ακαδημία θέλει στατιστικά 13-14 χρόνια για να αρχίσει να παράγει έτοιμους ποδοσφαιριστές, με τη λογική ότι πρέπει να εκπαιδεύσεις ένα παιδί από ηλικία 5 ετών.

Η πρώτη γενιά, τέτοιων ποδοσφαιριστών που περιμένουμε αρκετά πράγματα είναι οι γεννηθέντες των 1999 (η τωρινή Κ15) και κάτω, διότι ξεκίνησαν την εκπαίδευση τους σε εμάς από μικρή ηλικία. Μας χαροποιεί όμως το γεγονός ότι υπάρχει μια πολύ καλή «φουρνιά» παικτών γεννηθέντων το 1996-1997-1998, που πολλά από αυτά έχουν κληθεί κατά καιρούς στις εθνικές ομάδες. Είμαι πολύ αισιόδοξος για το μέλλον.

Οι γονείς παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή και στην εξέλιξη του νεαρού ποδοσφαιριστή;

Ναι αυτό είναι σίγουρο. Έχουμε πολλά παραδείγματα που οι γονείς, με τη συμπεριφορά και τη στάση τους δημιουργούν προβλήματα στη εξέλιξη του παιδιού. Εμείς προσπαθούμε κάθε φορά να εκπαιδεύσουμε τους γονείς, ώστε να είναι κοντά στα παιδιά τους, σε άλλα θέματα σημαντικά, όπως το σχολείο, και να αφήνουν σε εμάς τα παιδιά τους σε ότι έχει να κάνει με το ποδόσφαιρο.

Δυστυχώς οι γονείς πολλές φορές αγχώνουν τα παιδιά για το αποτέλεσμα, τους κάνουν αυστηρή κριτική, παρακολουθούν προπονήσεις και αγώνες κάνοντας υποδείξεις, δηλαδή ουσιαστικά αντικαθιστούν το ρόλο του προπονητή. Το παράλογο είναι ότι στο σχολείο δεν μπορούν να μπουν στην τάξη και να κάνουν υποδείξεις ως προς το μάθημα. Στο χώρο όμως της προπόνησης και του αγώνα ειδικά στην Ελλάδα γίνεται συχνά.

– Τι θα συμβουλεύατε λοιπόν τους γονείς ώστε τα παιδιά να δουλεύουν απερίσπαστα στην ομάδα τους;

Να αφήσουν τους προπονητές να κοουτσάρουν. Η προπονητική δεν είναι για τους γονείς. Πρέπει αντιθέτως να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους, να διαβάζουν να έχουν επαγγελματικό προσανατολισμό, να προσέχουν τη διατροφή τους, τον ύπνο τους.

Αν ένας μικρός αθλητής έχει πολλούς προπονητές (πατέρα- μητέρα- παππού κτλ) το μόνο σίγουρο είναι ότι θα μπερδευτεί και θα μειωθεί σημαντικά η απόδοση του. Οι γονείς για παράδειγμα στο σχολείο όταν τα παιδιά τους κάνουν μάθημα, δε βρίσκονται στην τάξη και φυσικά δεν κάνουν κριτική στη δασκάλα, στο ποδόσφαιρο όμως δυστυχώς στην ΕΛΛΆΔΑ συμβαίνει πολύ συχνά.

Ειδικά είναι πολύ αρνητικό οι γονείς να εκφράζονται με απαξιωτικό τρόπο για τους προπονητές (πχ, είναι άχρηστος και σ’ έβαλε σε λάθος θέση σήμερα) και ακόμη χειρότερα να εκφράζονται άσχημα για συμπαίκτες του παιδιού τους. Οι συμπαίκτες τους δεν είναι εχθροί, και όταν ο αντίπαλος παίζει καλύτερα είναι μια καλή ευκαιρία τα παιδιά τους να μάθουν περισσότερα.

Τέλος θα συμβούλευα τους γονείς να υποστηρίζουν το παιδί τους χωρίς όρους και να μην αλλάζουν συμπεριφορά ανάλογα με την νίκη ή την ήττα, και την καλή η κακή απόδοση των παιδιών στον αγώνα.

Τι θα συμβουλεύατε ένα ταλέντο που ξεκινάει τώρα το ποδόσφαιρο να κάνει για να πετύχει το στόχο του;

Θα τον συμβούλευα σίγουρα να είναι συνεπής στις σχολικές του υποχρεώσεις. Αυτό άλλωστε το απαιτούμε στον ΟΦΗ και ελέγχουμε την πρόοδο των αθλητών στο σχολείο, είτε με τους ελέγχους τους, είτε με το να μιλάμε με τους διευθυντές των σχολείων που φοιτούν.

Η παιδεία και η κουλτούρα που θα αποκτήσει είναι τα απαραίτητα εφόδια ακόμη και αν φτάσει σε υψηλό επίπεδο ποδοσφαιρικά.

Ένα άλλο σημαντικό που θα του έλεγα είναι να είναι αφοσιωμένος την ώρα της προπόνησης και του αγώνα και φυσικά να προσέχει τη διατροφή και τον ύπνο του, καθώς και τη χρήση του διαδικτύου. Η πολύωρη χρήση αποτελεί “μάστιγα” της εποχής για του νέους.

Πόσοι είναι οι συνεργάτες στα τμήματα υποδομής;

Στα τμήματα υποδομής του συλλόγου μας υπάρχουν 11 προπονητές με εμπειρία στο παιδικό ποδόσφαιρο και τα ανάλογα διπλώματα που απαιτούνται. Από την πρώτη στιγμή είχα την τιμή και τη χαρά να συνεργαστώ με τον υπεύθυνο αγωνιστικών τμημάτων και προπονητή των Κ15 κ. Κώστα Παντζαρίδη, που μαζί ουσιαστικά ξεκινήσαμε την προσπάθεια το 2005, αλλά και τον κ. Γιάννη Μύτη, που κάνει καταπληκτική δουλειά στην προπόνηση εξειδικευμένης τεχνικής. Από πέρσι μαζί μας είναι στο ρόλο του Διευθυντή των ακαδημίων ο κ. Παύλος Αδάμος, που όλοι γνωρίζουμε την προσφορά του στην ομάδα, ενώ εκτός τους προπονητές, υπάρχει διαιτολόγος, παιδοψυχολόγος , 3 γιατροί, 2 φυσιοθεραπευτές και προπονητής τερ/κων.

Ποιοι είναι οι στόχοι για τα επόμενα χρόνια;

Ανά τρία χρόνια μπαίνουν συγκεκριμένοι στόχοι σε βάθος χρόνου. Πριν τρία χρόνια δημιουργήσαμε τις συνεργασίες με άλλους νομούς και ακαδημίες. Αυτό μας έχει βοηθήσει πολύ στην αναζήτηση παικτών και ήδη έχουμε 15 παιδιά στις ομάδες μας από την περιφέρεια.

Πέρσι με τον κ. Πουλινάκη, που έχει συμβάλει τα μέγιστα αυτά τα χρόνια, στην ανάπτυξη των υποδομών, καταφέραμε με προσωπικές του ενέργειες, να βρούμε χώρο φιλοξενίας παικτών από όλη την Ελλάδα παρέχοντας σπίτι και φαγητό.

Αυτό ήταν κάτι πολύ σπουδαίο και σημαντικό.  Επίσης ο κόσμος θα πρέπει να γνωρίζει ότι παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ομάδα (οικονομικές κυρίως), η διοίκηση της ΠΑΕ ΟΦΗ, δέχτηκε θετικά την εισήγηση μας για τη συμμετοχή της ομάδος Κ15 στο πρωτάθλημα, το οποίο ήταν προαιρετικό και δε συμμετέχουν όλες οι ομάδες, γιατί τα έξοδα παρακρατούνται από τη SUPERLEAGUE.

Αυτό δείχνει ότι πραγματικά η ομάδα επενδύει ίσως για πρώτη φορά στις υποδομές της και αυτό μας γεμίζει χαρά.

Στόχος βέβαια εδώ και πολλά χρόνια είναι η ομάδα να αποκτήσει ένα γήπεδο με συνθετικό τάπητα για να μας λύσει τα περισσότερα προβλήματα στην προπόνηση και τους αγώνες.

-Για την φετινή Κ17;

Η ομάδα αυτή κάθε χρόνο είναι μια νέα ομάδα, ενώ παράλληλα έχει πολλές ιδιαιτερότητες λόγο των ψυχοσωματικών αλλαγών που συντελούνται στην ευαίσθητη εφηβική ηλικία.

Δυστυχώς πέρσι για διάφορους λόγους, δεν υπήρχε ικανός αριθμός παικτών γεννηθέντων 1997 για να τη στελεχώσει. Πραγματοποιήσαμε 13 μεταγραφές νέων παικτών που θέλουν χρόνο για να «δέσουν» και να «βρεθούν» μεταξύ τους.

Τα παιδιά έχουν ταλέντο και προσπαθούν πολύ, άσχετα με το γεγονός ότι τα αποτελέσματα μας αδικούν. Είμαστε αρκετά ανταγωνιστικοί και είναι θέμα χρόνου, να έρθουν και τα θετικά αποτελέσματα, πράγμα που έρχεται σε δεύτερη μοίρα με βάση τη συνολική μας φιλοσοφία. Στόχος όπως πέρσι είναι να ανέβουν στους Κ20, ένας ικανός αριθμός παικτών για να  στελεχώσουν τους Κ20 (πέρσι ανέβηκαν 10 παίκτες από την Κ17).

Για τον ΟΦΗ;

Η ομάδα είχε πρόβλημα με το δέσιμο των νέων παικτών, που ήρθαν στην ομάδα. Βλέπω σημαντική βελτίωση στα τελευταία παιχνίδια και μια διαφορετική προσέγγιση του νέου προπονητή, στην προπόνηση και τους αγώνες πράγμα που με γεμίζει αισιοδοξία για το μέλλον. Θεωρώ ότι η ομάδα σύντομα θα ανακάμψει και θα βρει το δρόμο της.

Πηγή:omilitis.gr

Σχόλια