Μαραγκός: «Οι Ακαδημίες υπάρχουν όχι για να κερδίζουν πρωταθλήματα, αλλά για να βγάζουν παίκτες για την πρώτη ομάδα»

Ένας παλιός γνώριμος του ΠΑΟΚ θα ήταν χθες αντίπαλος στο ντέρμπι του πρωταθλήματος Κ20 μεταξύ του Δικέφαλου και του Παναθηναϊκού. Ο λόγος για τον Σπύρο Μαραγκό, ο οποίος είναι προπονητής της ομάδας Κ20 των πρασίνων.

Ο βετεράνος και του ΠΑΟΚ (έπαιξε στον Δικέφαλο για 3,5 χρόνια από τα μέσα της σεζόν 1996-97 μέχρι τις αρχές της περιόδου 2000-01) μίλησε στα ΣΠΟΡ πριν την έναρξη της αναμέτρησης των δύο μεγάλων Ακαδημιών (του ΠΑΟΚ και του Παναθηναϊκού) αλλά αναφέρθηκε και γενικότερα στην κατάσταση που επικρατεί στον ελληνικό ποδόσφαιρο και σχολίασε με τα καλύτερα λόγια την παρουσία του Ιβάν Σαββίδη στο Δικέφαλο.

-Ως αντίπαλος πώς βλέπετε τις Ακαδημίες του ΠΑΟΚ;

«Τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύ καλή δουλειά στα τμήματα υποδομής του ΠΑΟΚ. Η ομάδα έχει δώσει μεγάλη σημασία στα νέα παιδιά και αρκετοί παίκτες έχουν φτάσει στην πρώτη ομάδα. Δείχνει ότι ακολουθεί το σωστό δρόμο. Κάθε χρόνο κάποια παιδιά από τις Ακαδημίες του μπαίνουν στην πρώτη ομάδα. Αυτός δεν είναι απλά ο σωστός δρόμος, είναι μονόδρομος».

-Την αναγέννηση του ΠΑΟΚ με την παρουσία του Ιβάν Σαββίδη πώς την βλέπετε;

«Διαπιστώνω ότι ο κ. Σαββίδης κάνει πράγματα που δεν έκαναν άλλοι πρόεδροι και ιδιοκτήτες του ΠΑΟΚ. Όλοι κοίταζαν να εντυπωσιάσουν με μεταγραφικές κινήσεις αλλά κανείς δεν είχε ασχοληθεί σοβαρά με το γήπεδο, το προπονητικό κέντρο, τις Ακαδημίες κτλ. Το ιδεατό είναι να μπορείς να δημιουργήσεις μία ομάδα που να μη χρειάζεται τα χρήματα κάποιου μεγαλομετόχου. Να μπορεί να είναι αυτόνομη. Ο κ. Σαββίδης οδηγεί τον ΠΑΟΚ πιο γρήγορα προς αυτήν την κατεύθυνση με τα χρήματα που έχει βάλει. Κέρδισε χρόνο έτσι η ομάδα.  Βελτίωσε αισθητά το ρόστερ της ομάδας και κάνει βήματα σταθερά σε όλα τα επίπεδα. Ο ΠΑΟΚ του κ. Σαββίδη βγάζει μία πολύ καλή εικόνα. Φαίνεται να έχει προγραμματισμό, δεν παρασύρεται και δείχνει ότι ξέρει τι κάνει και τι θέλει να πετύχει. Ο ΠΑΟΚ είναι μία μεγάλη ομάδα και βρίσκεται πλέον στο σωστό δρόμο…».

«ΟΙ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ…»

-Πώς βλέπετε το ντέρμπι της ομάδας σας με τον ΠΑΟΚ;

«Είναι η μάχη δύο σπουδαίων Ακαδημιών. Στόχος μας ως Ακαδημία είναι να βγάζουμε παίκτες που θα μπορούν να ενισχύσουν την πρώτη ομάδα. Ο Παναθηναϊκός πιέστηκε πολύ οικονομικά τα τελευταία χρόνια και φέτος έχει στην πρώτη ομάδα περισσότερα παιδιά από τις Ακαδημίες από ποτέ! Αλλά αυτό είναι χαρά για μας. Ο στόχος είναι να μπορέσουν όσο περισσότερα παιδιά γίνεται να παίξουν στην πρώτη ομάδα. Φέτος θα μπορούσα να έχω στην Κ20 τους Τριανταφυλλόπουλο, Ρισβάνη, Λαγό, Μαρινάκη, Χουχούμη, Καπίνο, Μουζακίτη, Δώνη και ακόμη τους Σταματάκη, Αναστασόπουλο, Κουσίδη και Ταμπάκη. Όλοι αυτοί έχουν γίνει επαγγελματίες και αρκετοί ήδη παίζουν στην πρώτη ομάδα. Οι Ακαδημίες υπάρχουν όχι για να κερδίζουν πρωταθλήματα, αλλά για να βγάζουν παίκτες για την πρώτη ομάδα. Είναι κίνητρο οι νίκες και οι τίτλοι για τα παιδιά, αλλά το πιο σημαντικό είναι να ανδρωθούν ποδοσφαιρικά για να παίξουν στους μεγάλους».

-Η δυναμική του Παναθηναϊκού δεν είναι αυτή των προηγούμενων χρόνων. Ήταν λίγο περίεργη εικόνα να ψάχνουμε στο πρόσφατο ντέρμπι να βρούμε ποιοι ήταν κάποιοι παίκτες που παίζουν στην πρώτη ομάδα…

«Αυτή είναι η εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου σήμερα. Η ΑΕΚ είναι στη Γ’ Εθνική, ο Παναθηναϊκός μία ομάδα με χαμηλό μπάτζετ… Αυτό βυθίζει όλο το ελληνικό ποδόσφαιρο και αποτυπώνεται στη βουτιά της Ελλάδας στη βαθμολογία της ΟΥΕΦΑ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Το ελληνικό πρωτάθλημα πρέπει να γίνει ξανά πιο ανταγωνιστικό για να πάρουμε τα πάνω μας ως χώρα. Ο ΠΑΟΚ πλέον είναι ισχυρός όπως και ο Ολυμπιακός, αλλά θα ήταν πιο ωραίο το πρωτάθλημα αν είχε έναν πιο δυνατό Παναθηναϊκό, μία ισχυρή ΑΕΚ, έναν πιο ανταγωνιστικό Άρη κτλ».

-Φταίει και η οικονομική κρίση ή είναι δικαιολογία;

«Σίγουρα φταίει και η κρίση, αλλά εκεί μέσα κρύβεται και η ανοργανωσιά των ομάδων. Δεν μπορείς να ανεβάζεις το μπάτζετ στα 40-50 εκ. το χρόνο στην Ελλάδα. Έγιναν πολλά λάθη…»

-Μήπως είναι ευκαιρία να μπουν καλύτερα θεμέλια για ένα καλύτερο μέλλον;

«Οι ευκαιρίες για το ελληνικό ποδόσφαιρο έχουν γίνει πλέον κάτι το τετριμμένο. Υπήρχε μεγαλύτερη ευκαιρία από την κατάκτηση του Euro του 2004; Κι όμως μετά οι ομάδες πήγαν προς το χειρότερο! Μόνο η Εθνική στέκεται σε ένα υψηλό επίπεδο, καθώς εκεί βρίσκονται πολλά παιδιά με εικόνες από μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Στην Ελλάδα ακόμη οι ομάδες δεν δίνουν τη δέουσα προσοχή στα τμήματα υποδομής. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι αυτό πρέπει να γίνει υποχρεωτικά για να υπάρξει καλύτερο μέλλον».

Η συνέντευξη δόθηκε στα ΣΠΟΡ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ

Σχόλια