Συνδυάζεται σχολείο και ποδόσφαιρο; Άγγελος Χαρμάνας: «Το ποδόσφαιρο δεν είναι για πάντα. Θα παίξεις μέχρι τα 35, το πολύ. Και μετά;»

Αποκλειστικό

Μαθαίνοντας προχθές, για την επιτυχία του 19χρονου Άγγελου Χαρμάνα, ποδοσφαιριστή της ομάδας Νέων Κ-20 του ΠΑΟΚ, να υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο, χαρήκαμε όλοι.

Ένα νέο παιδί από την ακαδημία του ΠΑΟΚ, ανοίγει τα φτερά του και υπολογίζεται για την πρώτη ομάδα. Γνωρίζοντας, όμως ότι  ταυτόχρονα ο Άγγελος είναι και πρωτοετής φοιτητής στο ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης, στο football-academies.gr σκεφτήκαμε να επικοινωνήσουμε μαζί του και να τον ρωτήσουμε, αυτό που θα σκέφτονταν όλοι οι γονείς ποδοσφαιριστών!

Συνδυάζεται σχολείο και ποδόσφαιρο;

Δείτε, τι μας είπε:

Άγγελε, καλημέρα και συγχαρητήρια. Θα μας πεις δυο λόγια για την επιτυχία σου να υπογράψεις επαγγελματικό συμβόλαιο, με τον ΠΑΟΚ, αλλά κυρίως  για το πως κατάφερες να συνδυάσεις  τον πρωταθλητισμό και το σχολείο, αφού εκτός από επαγγελματίας πλέον ποδοσφαιριστής, είσαι και πρωτοετής φοιτητής των ΤΕΦΑΑ…

Πρώτα απ’ όλα χρειάζεται  πραγματική θέληση, πολλές θυσίες και σωστός προγραμματισμός. Είναι δυο τομείς που είναι εντελώς διαφορετικοί…

Ήσουν αριστούχος μαθητής;

Αριστούχος δεν ήμουν ποτέ… Είχα όμως πάντα πολύ καλές βάσεις, πράγμα που με βοήθησε στις πανελλήνιες.

Σε βοήθησαν κάποιοι στην προσπάθεια σου;

Με στήριξαν οι γονείς  μου! Μερικές φορές ένιωθα ότι ζουν κι αυτοί την ίδια εμπειρία, μέσα από μένα. Επίσης με βοήθησαν πολύ οι καθηγητές μου.

Τι στάση κράτησαν οι γονείς σου;

Δεν κράτησαν καμιά στάση. Προσαρμόστηκαν ουσιαστικά στο δικό μου πρόγραμμα. Μου έδωσαν το δικαίωμα να επιλέξω να κάνω ότι θέλω. Η επιλογή για το πανεπιστήμιο ήταν δική  μου.

Δεν θα είχαν πρόβλημα, αν δε ακολουθούσες σπουδές;

Σίγουρα δεν θα ήταν τόσο χαρούμενοι, αλλά και πάλι θα με στήριζαν στην όποια επιλογή μου!

Υπάρχει το δίλημμα «ή μπάλα ή σχολείο;»

Σίγουρα, πάντα υπάρχει αυτό το δίλημμα, όταν ακολουθείς παράλληλα και τα δυο. Τώρα που πέρασα στα ΤΕΦΦΑ, ουσιαστικά θα αφιερωθώ στο ποδόσφαιρο και όποτε μπορώ να τα συνδυάσω θα παρακολουθώ και τη σχολή μου.

Άρα τι θα έλεγες σ’ έναν μικρό που παραμελεί το σχολείο, γιατί είναι “παιχτούρα”;

Θα του έλεγα, ότι το ποδόσφαιρο δεν είναι για πάντα. Θα παίξεις μέχρι τα 35, το πολύ. Και μετά;

Άσχετα αν εγώ πιστεύω ότι οι σπουδές δεν είναι μόνο ένα εφόδιο για επαγγελματική αποκατάσταση. Εγώ σπουδάζω γιατί θέλω να ανοίξω τους ορίζοντές μου και να μορφωθώ, να έχω άποψη…

Εμένα μ’ ενοχλεί που οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές είναι  «αμόρφωτοι», δεν έχουν κάτι άλλο να πουν, δεν έχουν άποψη για κάποιο θέμα, εκτός από το ποδόσφαιρο και τις …γκόμενες.

Αυτό με στεναχωρεί πολύ…

Πες μου πως πέρυσι συνδύασες,  το τόσο διάβασμα με τις αγωνιστικές υποχρεώσεις και …τις προπονήσεις;

Στις προπονήσεις πήγαινα κανονικά, απλά η κούραση ήταν μεγάλη και θα έλεγα ότι δεν ήταν και τόσο καλή χρονιά για μένα.

Τους δύο τελευταίους μήνες πήρα άδεια από την ομάδα για να ασχοληθώ περισσότερο με τις πανελλήνιες. Αυτό ήταν όλο.

Πού έμενες τον τελευταίο χρόνο, όταν έδινες πανελλαδικές, στη Θεσσαλονίκη ή στα Γιαννιτσά;

Κανονικά στο σπίτι μου, στα Γιαννιτσά και πηγαινοερχόμουν…

Θέλεις να ευχαριστήσεις κάποιον ειδικά;

Θέλω να ευχαριστήσω τον μπαμπά μου και τον Σάββα τον Παπαδόπουλο, από την ακαδημία στα Γιαννιτσά, που ήταν πάντα δίπλα μου!

Ποδοσφαιρικά τώρα: θα πας δανεικός στον Αετό Σκύδρας;

Ναι. Υπέγραψα με τον ΠΑΟΚ, μέχρι το καλοκαίρι του 2016 και μέχρι το φετινό καλοκαίρι θα πάω στη Σκύδρα δανεικός. Ήταν δικιά μου επιλογή για να πάρω παιχνίδια.

Το ποδοσφαιρικό σου μέλλον πως το φαντάζεσαι;

Εύχομαι να μην έχω τραυματισμούς και μετά όλα τα άλλα είναι στο χέρι μου. Η δουλειά και η υπομονή είναι το παν!

Σ’ ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σου και σου ευχόμαστε επιτυχίες σ’ όλους τους τομείς της ζωής σου!

Κι εγώ σας ευχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία να μιλήσω για κάτι που για μένα είναι πολύ σημαντικό: Το σχολείο σε σχέση με το ποδόσφαιρο.

Σχόλια