Πως να ντυθείς για μια προπόνηση στο κρύο

Τους χειμερινούς μήνες, με κρύο, είναι σημαντικό να προφυλάσσεσαι, όσον αφορά τα ρούχα που φοράς, για να κρατήσεις το κρύο μακριά από το σώμα σου.

Ένας καλός κανόνας είναι να ντύνεσαι, είναι να σκέφτεσαι, σαν να είναι έξω 10 βαθμούς πιο ζεστά απ ότι πραγματικά είναι. Από την στιγμή που θα αρχίσεις να κινείσαι, θα ζεσταθείς αρκετά.

Αν ο υδράργυρος είναι πιο ψηλός από τους 0 ºC και δεν έχει αέρα, ένα μετρίου βάρους μακρύ μπλουζάκι και ένα ελαφρύ κολάν αποτελούν μια καλή πρόταση ένδυσης.

Αν έχει δυνατό αέρα, ή κρυώνεις πιο εύκολα, βάλε ένα ελαφρύ μπουφάν (αντιανεμικό), ώστε να προσθέσεις μια ακόμα στρώση προστασίας και να κρατήσεις το κρύο μακριά από το σώμα σου. Για τα χέρια σου και το κεφάλι σου, ένα ζευγάρι γάντια και ένα ελαφρύ καπέλο ή μια μπαντάνα είναι αρκετά.

Όσον αφορά τα παπούτσια και τις κάλτσες, δεν χρειάζεται να κάνεις μεγάλες αλλαγές αν η θερμοκρασία είναι πάνω από 0 ºC. Αν φοράς λεπτές ή κοντές κάλτσες, μπορείς να πειραματιστείς με κάτι πιο χοντρό και πιο μακρύ, αν παγώνουν τα πόδια σου.

Αν ο υδράργυρος πέσει κάτω από τους 0 ºC, οι στρώσεις ενδυμάτων γύρω από τον κορμό σου γίνονται πιο σημαντικές όταν προπονείσαι στον εξωτερικό χώρο. Βάλε ρούχα που κρατάνε την υγρασία μακριά από το σώμα σου, τόσο στα πόδια σου όσο και γύρω από τον κορμό σου. Φόρεσε από πάνω ένα χοντρό μακρύ μπλουζάκι και/ή ένα αδιάβροχο μπουφάν.

Τα ίδια ισχύουν και για τα πόδια σου: Φόρεσε μακρύ κολάν και αν είναι απαραίτητο, φόρεσε από πάνω ένα αντιανεμικό παντελόνι. Πρέπει να σιγουρευτείς πως τα ρούχα σου και ειδικά οι κάλτσες σου είναι κατασκευασμένα από ύφασμα με τεχνολογία που διώχνει την υγρασία, ώστε να μην παγώσεις όταν ιδρώσεις. Τα μάλλινα μείγματα στα ρούχα γίνονται όλο και περισσότερο δημοφιλή, γιατί κάνουν πολύ καλή δουλειά στο να σε κρατάνε ζεστό τους χειμερινούς μήνες.

Όσον αφορά τα παπούτσια σου, αυτά που φοράς συνήθως φαντάζουν να είναι καλά, αλλά ένας παγωμένος αέρας μπορεί να εισχωρήσει στο ύφασμα του παπουτσιού και να σου παγώσει το πόδι. Πολλές εταιρίες τον τελευταίο καιρό κατασκευάζουν παραλλαγές all-weather των δημοφιλών μοντέλων τους, τα οποία έχουν ύφασμα που δεν αφήνει το κρύο να περάσει μέσα στο πόδι και τα οποία μπορούν να σε βοηθήσουν να μην παγώσουν τα πόδια σου όταν κάνει κρύο.

Τέλος κάλυψε το κεφάλι σου. Πάρε ένα πιο ζεστό καπέλο και/ή μια μπαντάνα που να καλύπτουν τα αυτιά σου και το κεφάλι σου. Αν έχει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια μάσκα προσώπου-λαιμού ώστε να καλύψεις το εκτεθειμένο δέρμα το οποία μπορεί εύκολα να παγώσει.

Να θυμάσαι: Από την στιγμή που θα αρχίσεις να κινείσαι θα ζεσταθείς! Πειραματίσου με διάφορες επιλογές ρούχων και βρες το συνδυασμό που να είσαι πιο άνετος και ζεστός, για τις καιρικές συνθήκες της ημέρας, στις οποίες προπονείσαι.

Συγγραφέας: Mario Fraioli

Σχόλια