Κριστόφ Βαζέχα : Οι παράγοντες του ποδοσφαίρου, είναι ανασταλτικός παράγοντας στην χρησιμοποίηση των ταλέντων και χρειάζονται εκπαίδευση

Το football-academies.gr, συνομίλησε στο περιθώριο του παιδικού τουρνουά PORTO HYDRA 2011, με τον Κριστόφ Βαζέχα, τον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή- ίνδαλμα του Παναθηναϊκού, αλλά και τον εξαιρετικού ήθους άνθρωπο, κάτι που διαπιστώσαμε ιδίοις όμασι…

Ο Κριστόφ Βαζέχα, διευθύνει την πολύ καλή ακαδημία ποδοσφαίρου «Μάχη Βαζέχα», που στο συγκεκριμένο τουρνουά, κέρδισε την πρώτη θέση στην κατηγορία των τζούνιορ, με πιτσιρίκια «που σκίζουν», αφού τα ίδια, φέτος, κατέκτησαν άλλα δυο τουρνουά!

Κύριε Βαζέχα, πείτε μας δυο λόγια για την ακαδημία σας.

Η ακαδημία λειτουργεί 8 χρόνια και αυτή τη στιγμή έχουμε 150 παιδιά ηλικίας 5 ως 16 χρονών. Πιστεύω ότι κάνουμε καλή δουλειά. Σήμερα πήραμε την πρώτη θέση στην ηλικία 2000 και τα παιδιά παίξανε πάρα πολύ καλό ποδόσφαιρο. Πιστεύω είμαστε σε καλό δρόμο και θα συνεχίσουμε αυτήν την προσπάθεια.

Γενικά, έχουμε δει στην ακαδημία σας, αυτή η συγκεκριμένη ηλικία των 2000, να πηγαίνει σε πολλά τουρνουά, να διακρίνεται και να παίρνει και την πρώτη θέση!

Εδώ πρέπει να πω για τον προπονητή των τζούνιορ, τον Παύλο Μπεκιάρη, που κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά. Αυτά τα  παιδιά του 2000, δουλεύουν 3 χρόνια μαζί και βλέπουμε ότι κάθε χρόνο είναι καλύτεροι. Αξίζουν συγχαρητήρια στα παιδιά. Θα χαρώ πολύ αν ένας απ΄αυτούς φτάσει στην Α’ Εθνική, σε μεγάλη ομάδα, σε μια ομάδα που να παίζει καλό ποδόσφαιρο! Θα χαρώ πάρα πολύ!

Πρώτοι οι τζούνιορ της Ακαδημίας ΒΑΖΕΧΑ

Οι στόχοι για την ακαδημία σας ποιοι είναι;

Αυτή  τη στιγμή θέλουμε να μπούμε στο πρωτάθλημα ΕΠΣΑ ή ΕΠΣΑΝΑ. Κάναμε το σύλλογό μας. Ισχύει από φέτος.

Έχουμε ένα μικρό…τι μικρό μεγάλο πρόβλημα με το γήπεδο. Δεν έχουμε δικό μας μεγάλο γήπεδο. Κάνω κάποιες  ενέργειες, κάποιες  προσπάθειες και θα ήθελα να βρούμε σύντομα το δικό μας χώρο. Θέλω εγώ, σαν Κριστόφ Βαζέχα, να έχω το δικό μου αθλητικό κέντρο, για να έχουμε το δικό μας σπίτι να το πω έτσι. Από κει και πέρα πιστεύω θα είναι πιο εύκολο, γιατί τώρα βρισκόμαστε σ΄ένα χώρο, που νοικιάζουμε τα γήπεδα και δεν είναι εύκολο.

Βλέπετε στην Ελλάδα, να υπάρχει ταλέντο κι αν ναι, γιατί χάνονται αυτά τα παιδιά στην ηλικία των 18, 19 χρονών;

Εγώ θα πω κάτι άλλο. Να πω ότι μήπως η κρίση που περνάμε εδώ στην Ελλάδα, μήπως είναι για καλό τουλάχιστο για τα νέα παιδιά. Μέχρι τώρα τα παιδιά παίζανε μέχρι κάποια ηλικία. Δεν μπορούσαν να περάσουν κάποιο όριο. Δεν  είχαν ευκαιρίες, δεν τους έδιναν οι προπονητές και οι ομάδες, ευκαιρίες  να παίξουν ποδόσφαιρο.

Έρχονταν οι ξένοι – όχι πάρα πολύ καλοί – τώρα τα τελευταία χρόνια, ειδικά. Βεβαίως σε κάθε χώρα πρέπει να υπάρχουν ξένοι παίκτες, αλλά αυτοί που αξίζουν, που είναι καλύτεροι από τα δικά μας παιδιά. Κι εμείς πρέπει να δώσουμε χρόνο συμμετοχής στα δικά μας παιδιά και να μην φοβόμαστε να δώσουμε ευκαιρίες σε παιδιά 18, 19 χρονών…

Όταν εγώ ήμουν μικρός στην Πολωνία, ήταν πάρα πολύ δύσκολο να παίξεις  στην Εθνική – είχαμε τότε πολύ καλή εθνική ομάδα – όμως οι προπονητές δεν φοβόντουσαν και έδιναν ευκαιρίες στα παιδιά 18, 19 χρονών. Εμείς εδώ (γι΄αυτήν την ηλικία) λέμε ότι «είναι ταλέντο» ! Πιστεύω ότι 18 χρονών είναι κάποιος ολόκληρος άντρας και άμα αξίζει, πρέπει να παίζει στην Α’ Εθνική…

Αυτό πιστεύετε ότι γίνεται, λόγω της πίεσης της εξέδρας;

Υπάρχει μεγάλη πίεση στους ποδοσφαιριστές, στους προπονητές, ότι πρέπει κάθε ομάδα να πάρει το πρωτάθλημα, κάτι που βέβαια δε γίνεται, γιατί μια θα το πάρει. Και πιστεύω εκεί είναι το λάθος. Υπάρχει πίεση στους προπονητές και στα παιδιά, γι΄ αυτό κάθε προπονητής φοβάται να ρισκάρει να δώσει ευκαιρία στον μικρό, γιατί άμα χάσει το παιχνίδι, την άλλη μέρα ο προπονητής, φεύγει!

Στην Ελλάδα δυστυχώς τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να τελειώνει η αγωνιστική και φεύγουν 3-4 προπονητές. Την άλλη εβδομάδα άλλοι 3-4! Δεν πάμε έτσι πουθενά!

Υπήρξατε βοηθός προπονητή στον Παναθηναϊκό και με Έλληνα προπονητή, θα το είδατε από κοντά αυτό. Όταν ήσασταν σε αυτή τη θέση, δεν υπήρχαν ταλέντα για να παίξουν στην πρώτη ομάδα;  Είδαμε βέβαια τον Χάρη Μαυρία.

Αυτό ήθελα να σας πω, για το Χάρη Μαυρία, που του δώσαμε ευκαιρίες. Παίρναμε και αρκετά παιδιά από τους νέους και στις προπονήσεις της πρώτης ομάδας. Εννοείται ότι δεν μπορείς να δώσεις ευκαιρίες σε κάθε παιχνίδι.

Όταν έπαιζα εγώ στην Πολωνία μικρός, ο προπονητής  μου έδινε την ευκαιρία να παίξω 15 λεπτά, μετά μισή ώρα, μετά ένα 45άλεπτο. Μετά λίγο παραπάνω. Σταδιακά. Όχι αμέσως να τους βάλουμε όλους τους μικρούς να παίζουν και κατ’ ευθείαν  να είναι ο …Μέσι!

Θέλει υπομονή, θέλει καλή διαχείριση στις μικρές ηλικίες. Κι όλα θα γίνουν!

Τι άλλο νομίζετε ότι φταίει και δεν χρησιμοποιούνται τα ταλέντα από τις ομάδες τους;

Οι παράγοντες του ποδοσφαίρου. Είναι ανασταλτικός παράγοντας με την ελλειπή γνώση τους. Όπως εκπαιδεύονται οι προπονητές και παίρνουν τα διπλώματα UEFA Β’, UEFA Α’, UEFA PRO και μπορούν να προπονούν αναλογικά ομάδες,το ίδιο θα έπρεπε να ισχύει και για τους παράγοντες. Θα πρέπει να εκπαιδεύονται, να παίρνουν διπλώματα και μετά να μπορούν να είναι παράγοντες σε μια ομάδα.

Κύριε Βαζέχα σας ευχαριστούμε πολύ και σας ευχόμαστε πάντα νίκες και καλή επιτυχία στους στόχους σας.

Κι εγώ σας ευχαριστώ κι εύχομαι για το site σας πολλές επιτυχίες!

Σχόλια