Κάτι αλλάζει στο χώρο των ακαδημιών στην Κύπρο

Στους δυο μήνες ζωής του το Πρωτάθλημα «Φούρνοι Ζορπάς» και η ΠΟΑΠ έχουν επιφέρει σημαντικές καινοτομίες στα αναπτυξιακά πρωταθλήματα.

Αρκετές καινοτομίες έβαλε στην καθημερινότητα των ακαδημιών η Παγκύπρια Ομοσπονδία Ακαδημιών Ποδοσφαίρου, η οποία, παρότι διανύει τους πρώτους μήνες δραστηριοποίησής της, εντούτοις, έχει επιφέρει δραστικές αλλαγές στο χώρο των διοργανώσεων αγώνων των τμημάτων υποδομής, οι οποίες εφαρμόζονται ήδη στο Πρωτάθλημα «Φούρνοι Ζορπάς».

Το μεγαλύτερο πρωτάθλημα ακαδημιών στην Κύπρο, με τη συμμετοχή 148 ομάδων και 2.000 ποδοσφαιριστών, 6-14 χρόνων, μπαίνει σε μερικές μέρες στον τρίτο μήνα ζωής του. Έχουν διεξαχθεί ήδη οι πρώτες έξι αγωνιστικές, ενώ η δράση επαναρχίζει το Σάββατο, 12 Ιανουαρίου.

Η φάση των Ομίλων ολοκληρώνεται εντός Μαρτίου και θα ακολουθήσουν τα νοκ άουτ παιχνίδια και οι τελικοί, δύο εβδομάδες πριν το Πάσχα. Μετά το Πάσχα θα γίνουν οι τελικοί παγκύπρια για την ανάδειξη των πρωταθλητών Κύπρου. Ήδη διεξάγονται τοπικά πρωταθλήματα σε Λεμεσό και Πάφο, με 70 και 40 ομάδες αντίστοιχα, υπό την αιγίδα της ΠΟΑΠ, ενώ υπάρχει συνεννόηση και με ακαδημίες στην ελεύθερη Αμμόχωστο, για τη διεξαγωγή και εκεί πρωταθλήματος ακαδημιών.

 

«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι όμως δεν εφησυχάζουμε, ψάχνουμε να διορθώσουμε και την παραμικρή λεπτομέρεια» σημειώνει ο Κώστας Ευθυμιάδης, Πρόεδρος της ΠΟΑΠ, η οποία απαρτίζεται από 26 ακαδημίες και διοικείται από 13μελες Διοικητικό Συμβούλιο. Το οργανωτικό κομμάτι του πρωταθλήματος έχει περάσει στα χέρια της ASC Sports Innovation Ltd, εταιρείας με άτομα καταρτισμένα στην αθλητική διοίκηση, που εξειδικεύεται σε αθλητικές διοργανώσεις.

Οι 148 ομάδες της επαρχίας Λευκωσίας είναι χωρισμένες στους Ομίλους Premiership και Championship, ώστε να δίνεται η ευκαιρία να αγωνίζονται όλα τα παιδιά, αφού κύριο μέλημα της Ομοσπονδίας είναι η προσπάθεια και η συμμετοχή. Στην Championship δεν υπάρχει βαθμολογία, ενώ στα παιχνίδια και των δύο Ομίλων η ομάδα που ηττάται με διαφορά πέραν των τριών γκολ μπορεί να χρησιμοποιήσει έξτρα παίκτη, μέχρι να πέσει πάλι η διαφορά στα τρία γκολ. Σε όλα τα γήπεδα διεξαγωγής των αγώνων υπάρχει διασώστης με γνώση πρώτων βοηθειών, καθώς η υγεία και η ασφάλεια των νεαρών αθλητών είναι πάνω απ’ όλα.

Σημαντική για την ΠΟΑΠ είναι η επιμόρφωση τόσο των διαιτητών όσο και των προπονητών, γι αυτό έχουν γίνει και θα ξαναγίνουν εξειδικευμένα σεμινάρια. Για τους πρώτους μήνες του 2013 προγραμματίζεται ψυχαγωγική φιέστα για όλα τα παιδιά των ακαδημιών αλλά και τουρνουά με φιλανθρωπικό χαρακτήρα, στο οποίο θα παίξουν μπάλας οι γονείς των νεαρών ποδοσφαιριστών. Καταβάλλεται προσπάθεια ώστε οι γονείς να εμπεδώσουν ότι πρέπει να χειροκροτούν τη συμμετοχή και όχι το αποτέλεσμα, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα αποδίδεται στο Fair Play μεταξύ των ποδοσφαιριστών και στο σεβασμό των διαιτητών.

Μέγας χορηγός του Πρωταθλήματος είναι οι Φούρνοι Ζορπάς, ενώ χορηγεί η ιδιωτική σχολή Φόρουμ και η Puma. Υποστηρικτές είναι τα βιβλιοπωλεία Parga, η M&M Printings και τα τρόπαια Vandex.

«Με την ευκαιρία των γιορτών και της Πρωτοχρονιάς θα θέλαμε να ευχηθούμε στους ποδοσφαιριστές, στους γονείς, στους προπονητές και στα στελέχη των ακαδημιών, αλλά και σε όλο τον κόσμο, καλό νέο έτος, με υγεία πάνω απ’ όλα» τονίζει ο Πρόεδρος της ΠΟΑΠ Κώστας Ευθυμιάδης και προσθέτει πως «με τη νέα χρονιά είναι σημαντικό να καταφέρουμε να κρατήσουμε τα παιδιά μας στον αθλητισμό, παρά τη γενικότερη οικονομική αναστάτωση, διότι η άθληση είναι το σημαντικότερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στα παιδιά μας».

Περισσότερες πληροφορίες στο www.poap.com.cy και βίντεο στο επίσημο κανάλι στο Youtube στο www.youtube.com/protathlimazorpas.

Σχόλια