Καλοί οι ακαδημαϊκοί, αλλά η ΑΕΚ δεν έχει ακόμη ακαδημία!

Είναι κάτι παραπάνω από «ψαγμένη» η επιλογή της ΑΕΚ για τη θέση του τεχνικού διευθυντή της ακαδημίας της.

Ο Μιχάλης Μητροτάσιος είναι ένας από τους πιο μορφωμένους στο ποδόσφαιρο Ελληνες. Εδώ και χρόνια δημοφιλής, αποδεκτός και σεβαστός από τη συντριπτική πλειονότητα των προπονητών της νέας γενιάς, των οποίων υπήρξε δάσκαλος στα σχολεία της ΕΠΟ. Σπουδαγμένος κι αναθρεμμένος στη Γερμανία, ένας θεωρητικός με μεγάλη κατάρτιση, που έχει εντρυφήσει στο ποδόσφαιρο, που έχει εκπαιδεύσει όχι μόνο ποδοσφαιριστές, αλλά και προπονητές.

Καλές και ψαγμένες μοιάζουν και αρκετές εκ των άλλων επιλογών για την επάνδρωση της ακαδημίας. Για τον χρόνο που είχαν να τα σκεφτούν και να τα εκτελέσουν, οι άνθρωποι που λειτουργούν για την ΑΕΚ μοιάζει να έχουν κάνει μια σειρά από ώριμες, για τις συνθήκες, επιλογές.

Όλα αυτά είναι καλά. Τα είχε όμως και στο παρελθόν η ΑΕΚ και δεν της έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Είχε σημαντικό κι αρκετά βαθύ, για τις συνθήκες, οργανόγραμμα στην ακαδημία της για χρόνια, από το 2004 μέχρι τουλάχιστον το 2009, για τουλάχιστον μια πενταετία δηλαδή, αλλά αυτή η δουλειά δεν βγήκε ποτέ, δεν έφτασε μέχρι τα αποδυτήρια της πρώτης ομάδας.

Διότι η κατάλληλη επάνδρωση της ακαδημίας δεν ήταν και δεν θα γίνει ποτέ αρκετή για να γεννήσει ποδοσφαιριστές. Χωρίς το δικό της σπίτι, δηλαδή αν παραμείνει Τσιγγάνα, η ακαδημία της ΑΕΚ δεν θα γεννήσει ποδοσφαιριστές προδιαγραφών ΑΕΚ. Όχι επειδή δεν θα είναι αρκετό το ταλέντο που θα συγκεντρώνεται, αλλά επειδή δεν θα μεγαλώνει σωστά, δεν θα εξελίσσεται σωστά και θα πηγαίνει χαμένο.

Όπως πήγαν χαμένα ένα σωρό ταλέντα που συγκέντρωνε για χρόνια ο Τόνι Σαβέφσκι με τους συνεργάτες του. Ταλέντα που δεν αξιοποιήθηκαν, δεν εκπαιδεύτηκαν όσο και όπως έπρεπε επειδή δεν υπήρξαν ποτέ οι συνθήκες, ποτέ το κατάλληλο έδαφος για να καλλιεργηθούν και να ανθίσουν. Επειδή φυτεύονταν στην κινούμενη άμμο της ακαδημίας της ΑΕΚ, που μεταφερόταν από το ένα ακατάλληλο γήπεδο στο άλλο.

Το ξέρουν πολύ καλά οι άνθρωποι που στελεχώνουν την ακαδημία, όπως και όλοι οι ποδοσφαιράνθρωποι που συγκεντρώνονται αυτή την εποχή για να εργαστούν για την επανεκκίνηση της ΑΕΚ. Δεν τα γράφω όλα αυτά γι’ αυτούς, αλλά για τον κόσμο, την πλατιά μάζα που αρχίζει πάλι να ζει με ψευδαισθήσεις επειδή ψευδαισθήσεις καλλιεργούν όλα αυτά τα δημοσιεύματα που παρουσιάζουν μια ΑΕΚ που έχει μπει σε άλλη διάσταση.

Όχι, η ΑΕΚ δεν έφτιαξε ακόμη τη «Μασία», όπως σε κάνουν να νομίζεις όσα ακούς και διαβάζεις. Με την αλφαβήτα της οργάνωσης μιας ακαδημίας έχει ξεκινήσει, δίχως να έχει καν το αλφαβητάριο, δηλαδή το σπίτι που θα στεγάσει την ακαδημία της. Οι επιστήμονες που συγκεντρώνονται είναι επαρκείς. Οσο όμως δεν θα υπάρχει η κατάλληλη βάση, η στέγη, η ΑΕΚ θα ζει με ανεπάρκεια.

Πηγή:SPORTDAY, άρθρο του ΒΑΣΙΛΗ ΣΑΜΠΡΑΚΟΥ

Σχόλια