Καλές οι μεταγραφές, καλύτερες οι ακαδημίες…

Με αφορμή την μεταγραφή ενός φίλου μου σε ομάδα της Γ’ κατηγορίας της Γερμανίας σε συνδυασμό με την κυριαρχία της Μπαρτσελόνα τα τελευταία χρόνια μου ήρθαν κάποιες σκόρπιες σκέψεις στο μυαλό για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Θα ασχοληθώ περισσότερο με τον Ολυμπιακό για δύο λόγους, πρώτον γιατί πολύ απλά είναι η ομάδα που υποστηρίζω, με αποτέλεσμα να παρακολουθώ καθημερινά την ειδησεογραφία της, και δεύτερον γιατί πιστεύω ότι είναι η πιο υγιής ομάδα (οικονομικώς τουλάχιστον) στην Ελλάδα.

Το φιλαράκι μου έχει περάσει από ομάδα του κέντρου, από μικρομεσαία ιστορική ομάδα της Αθήνας, στα παιδικά τους και εφηβικά τους τμήματα και τώρα που μεγάλωσε είπε να δοκιμάσει την τύχη του στο προηγμένο πρωτάθλημα της Γερμανίας.

Το πρώτο πράγμα που μου σχολίασε ήταν οι εγκαταστάσεις. Λογικό να παθαίνεις πλάκα αν εδώ κάνεις προπονήσεις στα ξερά. Η ομάδα της Γ’ κατηγορίας Γερμανίας, όχι μόνο είχε εγκαταστάσεις αλλά ήταν και αστεράτες. Γυμναστήρια, αίθουσες αποθεραπείας, πισίνες και φυσικά δικό της ιδιόκτητο γήπεδο για τα κυριακάτικα παιχνίδια της.

Το κυριότερο όμως και αυτό που με εντυπωσίασε κι εμένα πιο πολύ από όλα, ήταν ότι η ομάδα λειτούργει υπό την εποπτεία μεγάλης ομάδας της Bundesliga. Την χρηματοδοτεί και φυσικά η ομάδα αποτελεί φυτώριο. Οι προπονητές είναι και σκάουτερ της μεγάλης ομάδας και φυσικά ψαρεύουν ταλέντα από όλον τον κόσμο. Η ομάδα αποτελείται από πιτσιρικάδες, οι οποίοι φυσικά στο χρονικό διάστημα που θα μείνουν σε αυτή σκυλιάζουν για μια θέση στην μεγάλη ομάδα. Η μικρή ομάδα, λειτουργεί άψογα χωρίς να είναι ομάδα-ασανσέρ. Για σκεφτείτε να γινόταν αυτό στην Ελλάδα και κάποιος να το ανακάλυπτε τι θα γινόταν. Θα γέμιζαν οι φυλλάδες με το παράρτημα του Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού-ΠΑΟΚ κτλ., θα μιλούσαμε για σκάνδαλα και άλλες τέτοιες γελοιότητες στις οποίες είμαστε τόσο καλοί όσο ο Τσακ Νόρρις στο να δέρνει 20 με το ένα του χέρι.

Ο Ολυμπιακός εδώ και καιρό έχει κάνει μια προσπάθεια και έχει γεμίσει όλη την Ελλάδα με ακαδημίες. Τι να το κάνεις; Έκανε το τεράστιο λάθος να διώξει τον κατάλληλο άνθρωπο. Τον Χερμαν Βερμιούλεν. Τον Σεπτέμβριο του 2010 ο κ. Μαρινάκης είχε μια συνάντηση μαζί του για εκ νέου συνεργασία, αλλά δεν τα βρήκαν. Φυσικά ο λόγος ήταν τα χρήματα. Ο Βερμιούλεν είχε δουλέψει πραγματικά τις ακαδημίες, να σας θυμίσω ότι είχε φέρει στον Ολυμπιακό τον Κυριάκο Παπαδόπουλο τον οποίο πουλήσαμε για μόλις 2 εκ. Αυτό είναι και το ποσό που ζήτησε ο Βερμιούλεν αλλά φυσικά δεν το σπατάλησε ο Ολυμπιακός γιατί θα το θεώρησε περιττό. Πόσο περιττό μπορεί να θεωρηθεί αυτό το ποσό σε μια ομάδα που θέλει να βαδίζει σε ευρωπαϊκά πρότυπα; Δεν θα κάνω κουμάντο στα οικονομικά του προέδρου αλλά πιστεύω ότι σπαταλάμε μεγαλύτερα ποσά σε άστοχες μεταγραφές. Καλός ο Νινιάδης και ο Κοβάσεβιτς σαν ποδοσφαιριστές, σαν σκάουτερ όμως δεν κάνουν. Έκτος από τον Παπαδόπουλο ο Βερμιουλεν ανάδειξε και τους Νηκλιτσιώτη, Σοιλέδη και Βαλεριάνο, μπορεί μέχρι τώρα να μην έχουν καθιερωθεί αλλά πείτε μου έναν που έχει εμφανιστεί από τότε.

Πως συνδέεται η Μπαρτσελόνα με όλα αυτά; Είναι πολύ απλό. Δείτε την ενδεκάδα της. Οι Πουγιόλ, Βαλντέζ, Πικέ, Τσάβι, Ινιέστα,Μπουσκετς,Μέσσι και ο Φαμπρεγκας (εξαιρώντας τα χρόνια στο Λονδίνο) έχουν έναν τρομερό κοινό παρονομαστή. Παίζουν μαζί από τις ακαδημίες. Και όταν λέμε παίζουνε εννοούμε την ίδια θέση, το ίδιο σύστημα και με την ίδια νοοτροπία. Γιατί πολύ απλά εδώ και χρόνια νοιάζονται για τις ακαδημίες τους και προπάντων επενδύουν σε αυτές, χρόνο και χρήμα. Ο Ο Γκουαρντιόλα ο οποίος είναι γνώστης του ποδοσφαίρου και έχει την δική του φιλοσοφία για το άθλημα στηρίζει ακόμα περισσότερο τις ακαδημίες.

Για αυτό ας πλαισιώσουμε τον Βαλβέρδε με σωστούς ανθρώπους, γνώστες του ποδοσφαίρου που γουστάρουν να δουλεύουν γι αυτό και να κοιτάξουμε το δάσος και όχι το δέντρο, επενδύοντας στο μέλλον. Με απλά ελληνικά πρέπει να κατανοήσουμε το ποδόσφαιρο, το οποίο είναι πολύ απλό. Όποιοι δεν μπορούν να βοηθήσουν να φύγουν, το έχει πει ο Επίκτητος χιλιάδες χρόνια πριν

«Αν αναλάβεις μια θέση που ξεπερνά τις δυνάμεις σου, αφενός θα ρεζιλευτείς αφετέρου θα παραλείψεις να κάνεις αυτό που μπορείς.»

Nικόλαος Ματζάνας από το theinsiders.gr

Σχόλια