Η μεγάλη Μίλαν στα τέλη της δεκαετίας του ’80 παραμένει μία από τις καλύτερες ομάδες όλων των εποχών. Με μπροστάρηδες τους Ολλανδούς Γκούλιτ, Ράικαρντ και Φαν Μπάστεν οι ροσονέρι κυριάρχησαν, κατακτώντας δύο σερί κύπελλα πρωταθλητριών.
Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί εκπληκτικές ομάδες όπως η Ρεάλ, η Μπαρτσελόνα και η Μπάγερν, οι Μιλανέζοι παραμένουν οι τελευταίοι που κέρδισαν απανωτούς τίτλους. Τότε, οι Ολλανδοί είχαν συμπαίκτες τα μεγαλύτερα ιταλικά ταλέντα, ενώ φέτος στο Derby della Madonnina τον περασμένο Νοέμβριο για παράδειγμα, στην 11άδα των ροσονέρι βρέθηκαν μόλις 3 Ιταλοί… Παρόλα αυτά, ήταν 2 περισσότεροι από την 11άδα των νερατζούρι.
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι πλέον δεν μπορεί ή δε θέλει να αποκτά ακριβούς παίκτες και ο σύλλογος είναι σκιά του εαυτού του. Η ιστορία είναι παρόμοια με της Ίντερ. Οι δύο σύλλογοι του Μιλάνου θα πρέπει να αναρωτηθούν όχι μόνο για τη δική τους εξέλιξη, αλλά και του ιταλικού ποδοσφαίρου γενικότερα.
Ενώ για την Ίντερ δεν είναι έκπληξη το γεγονός να μην βλέπεις πολλούς Ιταλούς στην 11άδα, αναδεικνύεται ένα μεγάλο πρόβλημα στο ιταλικό ποδόσφαιρο. Το περασμένο φθινόπωρο το BBC έκανε μία έρευνα, που έδειξε ότι τα λεπτά που έχουν παίξει οι Ιταλοί στη Serie A είναι μόλις 45,4%, τη στιγμή που το 2007 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις στο 19%.
Το νούμερο σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης είναι το μικρότερο μετά από την Αγγλία. Στην La Liga το ποσοστό είναι στο 59%, στην Ligue 1 στο 51,1%, στην Bundesliga στο 50% και στην Premier League στο 32,26%.
Η έλλειψη Ιταλών στο ιταλικό ποδόσφαιρο αναγκάζει την ομοσπονδία να αντιδράσει. Όπως η αγγλική ομοσπονδία πρόσφατα ανακοίνωσε προτάσεις για αλλαγές, έτσι και ιταλική αποφάσισε να λάβει τα μέτρα της. Το καμπανάκι χτύπησε και η FIGC αποφάσισε από το 2016 κάθε σύλλογος να έχει ρόστερ 25 παικτών, το οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνει 4 «homegrown» παίκτες (θα πρέπει να είναι στη χώρα για τουλάχιστον 3 χρόνια από την ηλικία 18 έως 21 ετών) και 4 παίκτες από τις ακαδημίες (ισχύει το ίδιο κριτήριο με την προηγούμενη περίπτωση).
Με τις μνήμες από την αποτυχία της Ιταλίας στο Μουντιάλ να είναι πρόσφατες, ο Αντόνιο Κόντε μίλησε ανοιχτά για την έλλειψη ταλέντου σε νεαρές ηλικίες. «Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Δεν παράγουμε πλέον παίκτες. Περνάμε από δύσκολη αλλαγή στη νέα γενιά», είχε πει μετά το ματς με την Αλβανία.
Ο Κιελίνι έσπευσε να στηρίξει τον προπονητή του, λέγοντας ότι υπάρχει «χάσμα γενεών στην ομάδα» και σημείωσε την έλλειψη παικτών ηλικίας 20 έως 27 ετών στο ρόστερ. Όταν ανακοινώθηκαν οι νέοι κανόνες, μόλις 8 ομάδες πληρούσαν τα κριτήρια, οι Αταλάντα, Κάλιαρι, Έμπολι, Τζένοα, Γιουβέντους, Μίλαν, Ρόμα και Σαμπντόρια. Οι υπόλοιπες 12 έχουν πολλή δουλειά να κάνουν, με την Ίντερ για παράδειγμα να έχει μόλις έναν παίκτη, τον Όμπι. Η Φιορεντίνα έχει στο ρόστερ της 27 μη Ιταλούς, η Ουντινέζε 26, η Λάτσιο 23 και η Νάπολι 19. Ακόμη και η Σασουόλο, που έχει μόλις 2 μη Ιταλούς στο ρόστερ της, μπορεί να δηλώσει μόλις 2 παίκτες από τις ακαδημίες της.
Ο Λουίτζι Ντι Μπιάτζιο, προπονητής της U21 της Ιταλίας, άσκησε κριτική για το γεγονός ότι οι νεαροί παίκτες δεν παίρνουν εύκολα ευκαιρίες σε συλλόγους της πρώτης κατηγορίας. Μιλώντας στη La Repubblica, τόνισε ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί φέτος, όμως ακόμη δεν γίνεται αυτό που πρέπει. «Οι σύλλογοι της Serie A δεν έχουν το θάρρος», σχολίασε χαρακτηριστικά.
Μεγάλο ρόλο σε αυτό τα τελευταία χρόνια έπαιξε και το καθεστώς της συνιδιοκτησίας, το οποίο από το ερχόμενο καλοκαίρι θα αποτελέσει οριστικά παρελθόν. Οι σύλλογοι δεν έχουν πλέον άλλη επιλογή. Θα πρέπει να αλλάξουν και οι νέοι κανονισμοί αναμένεται επιτέλους να αναβιώσουν και το ιταλικό ποδόσφαιρο.
Πηγή:gazzetta.gr