Το ποδόσφαιρο υποφέρει από τον παγκόσμιο οικονομικό βραχνά. Ομάδες σβήνονται από τον χάρτη αφού οδηγούνται στην πτώχευση, ποδοσφαιριστές μειώνουν τα συμβόλαιά τους, για να συνεχίσουν να έχουν δουλειά.
Αυτή είναι η νέα ποδοσφαιρική πραγματικότητα. Είναι όμως μια πραγματικότητα που αφορά όλους; Όχι βέβαια. Γιατί όπως και σε όλους τους άλλους τομείς της ζωής, έτσι και στο ποδόσφαιρο υπάρχουν εκείνες οι αγορές που δεν τις αγγίζει η κρίση. Ποιες είναι αυτές;
Απλή η απάντηση. Οι χώρες που δεν έχουν ουσιαστικό πρόβλημα στον ποδοσφαιρικό τομέα, είναι αυτές που δεν έχουν γενικά πρόβλημα και στους άλλους τομείς της κοινωνικής και εμπορικής ζωής.
Αυτό το συμπέρασμα βγάζει η οικονομική έκθεση της πασίγνωστης σύμπραξης εταιρειών Deloitte, που είναι πλήρως αξιόπιστη αφού αποτελεί έναν από τους πιο σοβαρούς λογιστικούς οίκους του πλανήτη.
Η οικονομική έκθεση της Delloite δημοσιοποιείται κάθε χρόνο στις 31 Μαΐου και αποτελεί οδηγό για τη χρονιά που ολοκληρώθηκε αλλά και για αυτήν που ακολουθεί.
Στα 16,9 δισ. η ευρωπαϊκή αγορά
Η «Annual Review of Football Finance 2011» της Deloitte δείχνει, λοιπόν, ότι παρά τις οικονομικές αντιξοότητες της εποχής η ευρωπαϊκή αγορά ποδοσφαίρου συνεχίζει την ανοδική της πορεία. Και μέσα στο 2011 παρουσιάζει μιαν αύξηση της τάξης του 4%, φθάνοντας στα 16,9 δισεκατομμύρια ευρώ.
Αν πάρουμε επιμέρους και κοιτάξουμε με περισσότερη λεπτομέρεια από πού προέρχεται αυτή η αύξηση, θα καταλήξουμε βεβαίως στο λογικό συμπέρασμα. Τα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα αποτελούν και τον ελκυστικότερο «προορισμό» για εκατοντάδες εκατομμύρια τηλεθεατές.
Και οι εταιρείες-κολοσσοί που δραστηριοποιούνται στον τομέα του ποδοσφαίρου, βλέποντας το ενδιαφέρον να αυξάνεται, επενδύουν όλο και περισσότερα κονδύλια, σε διαφημιστική προβολή.
Στα 8,4 δισ. οι «big five»
Τα έσοδα των 5 μεγαλύτερων πρωταθλημάτων της Ευρώπης αυξήθηκαν κατά 5% φθάνοντας την περίοδο 2009-10 στα 8,4 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ και τα 5 πρωταθλήματα σημείωσαν αύξηση των εσόδων τους.
Τα δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων αποτέλεσαν τη βασική αιτία αύξησης των εσόδων και τώρα ξεπερνούν τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι ομάδες της Premier League συγκέντρωσαν τα μεγαλύτερα έσοδα (σχεδόν 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ) ενώ ακολουθούν οι γερμανικές ομάδες (1,66 δισεκατομμύριο ευρώ), οι οποίες πέτυχαν εντυπωσιακά εμπορικά έσοδα και τη μεγαλύτερη μέση παρακολούθηση αγώνων (42.700) στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.
Τα έσοδα της La Liga αυξήθηκαν κατά 8% στο 1,62 δισεκατομμύριο ευρώ, παρουσιάζοντας τη σημαντικότερη σχετική αύξηση σε σχέση με τα υπόλοιπα μεγάλα 5 πρωταθλήματα. Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης αυτής στην Ισπανία οφείλεται στη Ρεάλ Μαδρίτης και στην Μπαρσελόνα.
Τα έσοδα του ιταλικού πρωταθλήματος (Series A) αυξήθηκαν κατά 3% στο 1,53 δισεκατομμύριο ευρώ, φέρνοντάς το στην τέταρτη θέση μπροστά από το γαλλικό πρωτάθλημα (Ligue 1), τα έσοδα του οποίου σημείωσαν αύξηση 2% για να αγγίξουν το 1,07 δισεκατομμύριο ευρώ.
Ωστόσο, η απόφαση της UEFA να πραγματοποιήσει το Euro 2016 στη Γαλλία αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την ανακαίνιση των σταδίων προκειμένου να αυξηθεί η παρακολούθηση των αγώνων.
Μείωση μισθών 60% στην Ισπανία
Μεγάλο ενδιαφέρον περιέχει και το κομμάτι της έκθεσης που αφορά στην αυξομείωση των μισθών των ποδοσφαιριστών. Και αποδεικνύει και την τάση της αγοράς που επηρεάζει και την Ελλάδα και τη σχέση της με την ισπανική αγορά.
Γιατί όπως θα δείτε από τους αριθμούς που ακολουθούν, η μείωση των συμβολαίων στην ιβηρική χώρα, αναγκάζει τους παίκτες να ψάξουν άλλους ποδοσφαιρικούς προορισμούς και η χώρα μας αποτελεί τη συγκεκριμένη περίοδο μια πολύ καλή λύση.
Σύμφωνα λοιπόν με την έκθεση της Deloitte, η μεγαλύτερη επιχειρηματική πρόκληση για τις ποδοσφαιρικές ομάδες παραμένει ο έλεγχος του κόστους. Πράγματι, οι αμοιβές των ποδοσφαιριστών στα 5 μεγαλύτερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα αυξήθηκαν κατά 8%, ξεπερνώντας τα 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Στην Ιταλία και τη Γαλλία, η αύξηση των αμοιβών ξεπέρασε το επίπεδο της αύξησης των εσόδων, ενώ στην Αγγλία και τη Γερμανία παρατηρήθηκε ισόποση αύξηση των αμοιβών και των εσόδων. Στην Ισπανία, με την εξαίρεση της Μπαρσελόνα και της Ρεάλ Μαδρίτης, η αναλογία αμοιβών/εσόδων σημείωσε πτώση και βρέθηκε στο 60%, ποσοστό που αποτελεί ιστορικό χαμηλό δεκαετίας.
Άρα, να και ο βασικός λόγος που όλο και περισσότεροι ποδοσφαιριστές που προέρχονται από την πρώτη, τη δεύτερη ή ακόμα και την τρίτη κατηγορία της Ισπανίας «κατηφορίζουν» πλέον στη μικρή Ελλάδα.
Πιο «εμπορικοί» Άγγλοι και Γερμανοί
Η Premier League και η Bundesliga ήταν τα μόνα πρωταθλήματα από τα 5 μεγαλύτερα της Ευρώπης που πέτυχαν λειτουργικά κέρδη κατά το οικονομικό έτος 2009-2010, με την Bundesliga να εξακολουθεί να προηγείται.
Εκτός των «big five», τα πρωταθλήματα της Ολλανδίας με 420 εκατομμύρια ευρώ, της Τουρκίας με 378 εκατομμύρια ευρώ και της Ρωσίας με 368 εκατομμύρια ευρώ είναι αυτά με τα μεγαλύτερα έσοδα που ακολουθούν.
Σύμφωνα με την αναφορά της Deloitte, τα εμπορικά έσοδα αποτελούν την πιο επικερδή περιοχή για τα πρωταθλήματα που δεν ανήκουν στα κορυφαία 5 της κατάταξης.
Η επιστροφή στις ρίζες
Για πολλά χρόνια ήταν προφανές ότι η πρόκληση της επένδυσης σε ποδοσφαιριστές-ταλέντα με στόχο να βελτιωθεί η απόδοση των ομάδων στο γήπεδο υπερτερούσε της ανάγκης εξισορρόπησης του προϋπολογισμού.
Αυτήν τη στιγμή, όμως, η πίεση της UEFA σε πανευρωπαϊκό επίπεδο προσφέρει την ευκαιρία για την πολυπόθητη βελτίωση της ικανότητας του ποδοσφαίρου να ελέγχει τα έξοδα με βιώσιμο τρόπο. Και βοηθά επίσης και στην «επιστροφή στις ρίζες». Δηλαδή στις ακαδημίες των συλλόγων. Ειδικά σε πρωταθλήματα που δεν ανήκουν στην ελίτ κατηγορία, που μπορούν τα έσοδά τους να είναι περισσότερα από τα έξοδα, φαντάζει και ως η μόνη λύση.
Κοιτάζοντας τα πραγματικά γεγονότα του 2012 και όχι απλά τους αριθμούς της Deloitte, διαπιστώνουμε -με καλύτερο το παράδειγμα της Ελλάδας- ότι ο μόνος τρόπος επιβίωσης τη συγκεκριμένη στιγμή, ειδικά για τους μικρούς συλλόγους, είναι η αξιοποίηση των ταλέντων τους. Είτε το θέλουν είτε όχι, αυτούς θα χρησιμοποιήσουν, αν θέλουν να συνεχίσουν να υπάρχουν…