Γράφει η Σκούρα Γλυκερία, Ψυχολόγος/Αθλητική Ψυχολόγος*
Η καλοκαιρινή περίοδος είναι μία εξαιρετικά σημαντική περίοδος για έναν αθλητή και αν τη διαχειριστεί σωστά μπορεί να δει μεγάλη βελτίωση σε όλους τους τομείς και να κάνει τη διαφορά δουλεύοντας στα αδύναμα σημεία του.
Μιλώντας από τη σκοπιά της ψυχολογίας, οι σύλλογοι που έχουν στο δυναμικό τους αθλητικούς ψυχολόγους, αναγνωρίζοντας τη σημασία που έχει η βελτίωση του αθλητή σε αυτόν τον τομέα, εντάσσουν προγράμματα αυτή την περίοδο και καλούν τους αθλητές τους να εξασκούνται στη χρήση ψυχολογικών τεχνικών.
Άλλωστε έχει βρεθεί από σχετικές έρευνες πως τα προγράμματα ψυχολογικής προετοιμασίας «αποδίδουν» τα μεγάλα οφέλη off-season και preseason (Weinberg & Gould, 2011), όταν οι αθλητές μπορούν να αφιερώσουν χρόνο και δε νιώθουν την πίεση για άμεσα αποτελέσματα.
Για αυτούς τους λόγους θα ακολουθήσουν και άλλα άρθρα με ψυχολογικά tips για την περίοδο αυτή που μπορούν να σας βοηθήσουν!
Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που απασχολεί τους περισσότερους αθλητές είναι η αύξηση της συγκέντρωσης. Έχουμε μιλήσει σε προηγούμενο άρθρο για το συγκεκριμένο ζήτημα και έχουμε αναφέρει πως έρευνες έχουν δείξει πως ένα στοιχείο που φαίνεται να διαφοροποιεί τους επιτυχημένους αθλητές από τους υπόλοιπους είναι η δυνατότητα περιορισμού της προσοχής τους.
Μία εύκολη και αποτελεσματική άσκηση που μπορείτε να κάνετε λοιπόν για να δουλέψετε το κομμάτι της συγκέντρωσης από το … σπίτι σας είναι η ακόλουθη. Στον παρακάτω πίνακα υπάρχουν αριθμοί από το 1 έως το 99.
Μπορείτε να “παίξετε” με τον πίνακα με διάφορους τρόπους. Παραδείγματος χάριν, μπορείτε να επιλέξετε δέκα τυχαίους αριθμούς που θα έχετε γράψει σε ένα φύλλο χαρτί και να προσπαθήσετε να τους βρείτε όσο πιο γρήγορα μπορείτε, κρατώντας το χρόνο σας, ή να ξεκινήσετε από έναν τυχαίο αριθμό και μέσα σε 30 δευτερόλεπτα να βρείτε αυτούς που ακολουθούν (όσους περισσότερους τόσο καλύτερα).
Μπορείτε ακόμη να ξεκινήσετε από το 1 και να φτάσετε έως το 99 μετρώντας το χρόνο που θα χρειαστείτε και προσπαθώντας να σπάσετε το προηγούμενο ρεκόρ σας.
Το επίπεδο δυσκολίας μπορεί να ανέβει καθώς αρχικά συστήνεται να κάνετε την άσκηση χωρίς περισπασμούς σε ήσυχο περιβάλλον και κατόπιν με άλλα ερεθίσματα, π.χ. με μουσική, ανοιχτή τηλεόραση, κάποιον δίπλα σας να μιλάει κλπ.
(Για να δείτε μεγαλύτερο τον πίνακα, κάντε κλικ πάνω σε αυτόν)
H Ψυχολόγος κα Γλυκερία Σκούρα, γράφει για το Football-Academies.gr
Σκούρα Γλυκερία, Ψυχολόγος/Αθλητική Ψυχολόγος
Τηλ. επικ. : 6944870304