Η νέα ποδοσφαιρική πραγματικότητα σχετικά με τα ταλέντα στο ποδόσφαιρο

Παρά το ισχυρό πλήγμα που έχει δεχτεί το ελληνικό ποδόσφαιρο λόγω της νέας οικονομικής τάξης πραγμάτων, οι περισσότερες ομάδες αν και πραγματοποιούν περικοπές στα έξοδα τους, συνεχίζουν συστηματικά στις ακαδημίες τους επενδύοντας σημαντικά ποσά.

Κάποτε ήταν μόνο ο Παναθηναϊκός που από τις αρχές της δεκαετία του 1980 έθετε τις βάσεις για την δημιουργία εγχώριας σχολής ποδοσφαίρου , η οποία αργότερα πρόσφερε σημαντικούς διεθνείς ποδοσφαιριστές στο ελληνικό ποδόσφαιρο, όπως οι Γιώργος Καραγκούνης, Άγγελος Μπασινάς,  Γιάννης Γκούμας , μεταγενέστερα ο Σωτήρης Νίνης και επί του παρόντος ο Χάρης Μαυρίας.

Πλέον όμως όλες οι ελληνικές ομάδες επενδύουν στο ελληνικό ποδοσφαιρικό προϊόν, προσδοκώντας αφενός μεν στην προώθηση παιδιών από τις ακαδημίες  και στην ενίσχυση της πρώτης ομάδας , αφετέρου δε στην απόσβεση χρημάτων που θα επέλθει με την πώληση των καλύτερων παιχτώ τους, όπως είναι η περίπτωση του διεθνούς πλάγιου μπακ Κώστα Σταφυλίδη, ο οποίος μεταγράφηκε στην γερμανική Μπάγερ Λεβερκούζεν αντί 1,5 εκ. ευρώ.

Ο ΠΑΟΚ  στην ομάδα κάτω  των 17 ετών κατέκτησε το εθνικό πρωτάθλημα, πράγμα που οδηγεί τα στελέχη του να καταρτίσουν ένα μακρόπνοο πλάνο που έχουν για την περαιτέρω ανάπτυξη των ακαδημιών τους. Σε αυτό, παίζει ρόλο και η παρουσία του Ιβαν Σαββίδη, μεγαλομετόχου της ομάδας οποίος  σύμφωνα με πληροφορίες σκοπεύει να αυξήσει το μπάτζετ στα τμήματα υποδομής από τις 600.000 ευρώ στο 1 εκατ. Ευρώ.

Στο ίδιο ποσό  κυμαίνεται και ο προϋπολογισμός στις ακαδημίες του Ολυμπιακού, και ο πρόεδρος της Βαγγέλης Μαρινάκης δίνει μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη των τμημάτων υποδομής του συλλόγου και στην επάνδρωση της πρώτης ομάδας με παίχτες από τις ακαδημίες του Ρέντη.

Σε ιδιαίτερο υψηλό επίπεδο κινούνται και οι ακαδημίες του Αστέρα Τρίπολης, του Ατρομήτου και της Ξάνθης. Και αν οι ακρίτες έχουν μακρά παράδοση, προσφέροντας κατά καιρούς αρκετούς και σημαντικούς ποδοσφαιριστές, οι ομάδες της Αρκαδίας και του Περιστερίου αποτελόυν ανερχόμενες δυνάμεις καθώς οι διοικήσεις τους επενδύουν στις ακαδημίες τους περίπου 700.00 και 300.000 ευρώ, αντιστοίχως.

 

Πηγή: olathessaloniki.com

Σχόλια