Η κορυφαία Ακαδημία Ποδοσφαίρου στην Ευρώπη – Ποιες ακολουθούν

Η νέα ετήσια έρευνα του διεθνούς κέντρου αθλητικών σπουδών, του CIES Football Observatory, που εδρεύει στο Νοσατέλ και δημιουργήθηκε σε συνεργασία της FIFA και το Πανεπιστήμιο της ελβετικής πόλης, κατατάσσει τις Ακαδημίες των συλλόγων.

Η σχετική κατάταξη γίνεται ανάλογα με τους πόσους παίκτες έχουν προπονήσει και πλέον αγωνίζονται στις 31 κορυφαίες κατηγορίες των ομοσπονδιών της UEFA.

Η Παρτιζάν είναι η ομάδα με το κορυφαίο «φυτώριο» παικτών στην Ευρώπη. Με 85 ποδοσφαιριστές, η ομάδα της Σερβίας βρίσκεται στην κορυφή του πίνακα μπροστά από τον Άγιαξ (77) και την Ντιναμό Ζάγκρεμπ (71).

Όσον αφορά τους παίκτες στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα (big-5), το βάθρο αποτελείται από τη Ρεάλ Μαδρίτης (43), τη Μπαρτσελόνα (32) και τη Λιόν (31).

Σύμφωνα με την UEFA, υπολογίζονται οι παίκτες που βρίσκονται στην ομάδα τουλάχιστον τρεις σεζόν μεταξύ 15 και 21 ετών.

Ανάμεσα στις 52 πρώτες ομάδες της κατάταξης, δεν υπάρχει κάποια από την Ελλάδα.

Επίσης για πρώτη φορά, για κάθε ποδοσφαιριστή, εξετάστηκε στην σχετική έρευνα ο αριθμός των εγχώριων αγώνων πρωταθλήματος που αγωνίστηκε τον τελευταίο χρόνο, το επίπεδο των συλλόγων, καθώς και η ηλικία του.

Έτσι δημιουργήθηκε μία βαθμολογία που αντικατοπτρίζει την προπονητική εργασία που πραγματοποιείται από συλλόγους επίσης από ποιοτική και χρονική άποψη.

Η Μπενφίκα, ο Άγιαξ και η Μπαρτσελόνα κατέγραψαν τα καλύτερα αποτελέσματα στις 31 κορυφαίες κατηγορίες της Ευρώπης, ενώ η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα και η Παρί ΣΖ, βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης σε σχέση με τους ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται σήμερα στα πέντε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια