Οι αθλητές δεν πρέπει να κάνουν σεξ πριν τον αγώνα. Μύθος ή αλήθεια;

Πως επιδρά το σεξ στην αθλητική απόδοση – επίδοση όταν συμβαίνει λίγες ώρες ή ήμερες πριν τον αγώνα; Λειτουργεί θετικά, αρνητικά ή αδιάφορα; Τι πρέπει να προσέχει ο ποδοσφαιριστής;

Η άποψη ότι το σεξ επηρεάζει αρνητικά την αθλητική απόδοση οφείλεται στην πεποίθηση ότι το σεξ μειώνει τα επίπεδα τεστοστερόνης (κύρια ανδρική ορμόνη, υπεύθυνη της σεξουαλικής επιθυμίας και της επιθετικότητα σε αθλήματα σωματικής επαφής κ.α.). Η άποψη ότι μια μεγάλη απόδοση στο κρεβάτι το βράδυ πριν από ένα μεγάλο αγώνα θα μεταφραστεί σε μια κακή απόδοση είναι πιθανώς τόσο παλιά όσο και ο ανταγωνισμός ο ίδιος. Οι προπονητές και οι υποστηρικτές της πεποίθησης θα πουν ότι ένας άνθρωπος χάνει τη ζωτική ενέργεια του και μειώνει την μαχητικότητα του κάθε φορά που εκσπερματώνει. Έτσι, πολλοί αθλητές απέχουν από το σεξ για ημέρες ή ακόμα και εβδομάδες.

Τα σύγχρονα ερευνητικά ευρήματα όμως, έρχονται να καταρρίψουν το  μύθο δείχνοντας πως η σεξουαλική δραστηριότητα πριν από έναν αθλητικό αγώνα δε μειώνει την επίδοση ούτε στο ελάχιστο.

Ο βασικός μηχανισμός πίσω από την πεποίθηση ότι το σεξ βλάπτει την αθλητική επίδοση σχετιζόταν με την υποτιθέμενη μείωση των επίπεδων της τεστοστερόνης που προκαλείται από τη σεξουαλική πράξη, η οποία όμως σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα δεν υφίσταται. Ήδη από το 1995, μια ερευνητική ομάδα δε βρήκε  στατιστικά σημαντικές διαφορές στην αερόβια ισχύ, την αρτηριακή πίεση και τη επίδοση ανάμεσα σε δυο ομάδες ανδρών. Στην πρώτη, οι άνδρες δεν είχαν σεξουαλική δραστηριότητα 12 ώρες πριν τον αγώνα, ενώ στη δεύτερη είχαν.

Σε μια μελέτη που διεξάχθηκε σε ποδηλάτες το 2000, βρέθηκε ότι η σεξουαλική πράξη όταν έλαβε χώρα το βράδυ πριν από την αθλητική δραστηριότητα δεν επηρέασε την επίδοση των αθλητών, βρέθηκε όμως να τη μειώνει όταν έλαβε χώρα δύο ώρες πριν.

Σε μια πρόσφατη δημοσίευση σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό οι ειδικοί αναφέρουν ρητά πως η σεξουαλική δραστηριότητα δεν επηρεάζει κανένα φυσιολογικό κριτήριο που να σχετίζεται με την επίδοση του αθλητή και ότι είναι προσωπική του επιλογή ο τρόπος που θα περάσει το προηγούμενο βράδυ από τον αγώνα. Πολλές φορές όταν υπάρχει άγχος επίδοσης η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει τη χαλάρωση του ατόμου. Από την άλλη, εάν ένας αθλητής είναι χαλαρός και δεν ενδιαφέρεται στην παρούσα φάση για τη σεξουαλική πράξη, μπορεί να επωφεληθεί από έναν καλό ύπνο.

Οι αθλίατροι μάλιστα σήμερα, αναφέρουν όλο και πιο συχνά τα οφέλη της σεξουαλικής δραστηριότητας για τους αθλητές. Ιδιαίτερα για τις γυναίκες, φαίνεται ότι η σεξουαλική διέγερση μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση χημικών ουσιών που μπλοκάρουν τον πόνο, μειώνουν τη συνολική μυϊκή ένταση που νιώθει η αθλήτρια και επιτρέπουν ένα πιο έντονο επίπεδο φυσικής δραστηριότητας.

Φυσικά διευκρινίζεται ότι μπορεί η σεξουαλική δραστηριότητα ως τέτοια να είναι ωφέλιμη για τους αθλητές, πολλές άλλες δραστηριότητες που τη συνοδεύουν όμως, όπως είναι η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και η στέρηση ύπνου , δεν είναι. Αντιθέτως, μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση, έλλειψη συγκέντρωσης  και μειωμένη χωρητικότητα στους πνεύμονες με καταστροφική επίπτωση στην αθλητική επίδοση.

Προσωπικές θέσεις πρωταθλητών και προπονητών σχετικά με το θέμα

Κατά το παρελθόν πολλά έχουν λεχθεί και γραφτεί σχετικά με το σημερινό μας θέμα. Πολλοί άνθρωποι (αθλητές, προπονητές, κ.α.) οι οποίοι ασχολούνται με τον αθλητισμό, είτε επαγγελματικά είτε ερασιτεχνικά, έχουν αρκετές και διαφορετικές απόψεις  σχετικά με το σεξ μια ημέρα ή ώρες πριν τον αγώνα ή την προπόνηση, όμως οι περισσότεροι καταλήγουν στο ότι «Το σεξ επηρεάζει αρνητικά την απόδοσή του αθλητή»

Rocky Marciano – πυγμάχος: Απείχε από το συζυγικό κρεβάτι για μήνες πριν από έναν αγώνα.

Mike Ditka – πρώην προπονητής των Chicago Bears: Είπε στους παίκτες του την παραμονή του Superbowl 1986: “Μπορείτε να παίξετε αυτό το παιχνίδι μόνο μία φορά. Εάν η σύζυγος σας ή η φίλη σας δεν μπορεί να περιμένει, να της πείτε να κάνει ένα κρύο ντους”.

George Best – ποδοσφαιριστής: Ποτέ μου δεν κατάλαβα εάν το σεξ είχε κάποια επίδραση στην απόδοση μου.

Muhammad Ali – πυγμάχος: Απείχε από το σεξ για δυο μήνες πριν από έναν μεγάλο αγώνα. Ισχυριζόταν ότι αυτό τον έκανε ανίκητο στο ρινγκ.

Fabio Capello – προπονητής ποδοσφαίρου: Επέτρεψε στους παίκτες του να συναντούν τις συζύγους και τις φίλες τους, κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, μόνο μία ημέρα μετά από κάθε παιχνίδι.

Manny Pacquiao – πυγμάχος: Έχει δηλώσει δημοσίως ότι, χωρίζει από την σύζυγο του όταν προπονείται για έναν αγώνα.

Oscar De La Hoya – πυγμάχος: Δήλωσε ότι στην αρχή της καριέρας του, έκανε σεξ με την φίλη του μια νύχτα πριν από έναν αγώνα. Ενώ είπε ότι ήταν ο καλύτερος αγώνας της καριέρας του, παραδέχτηκε ότι ήταν λάθος από μέρους του.

Τι τον έκανε να το πιστεύει αυτό;

Γενικά, όλοι σχεδόν οι αθλητές έχουν μια συγκεκριμένη ρουτίνα κατά την διάρκεια της προετοιμασία τους πριν από έναν αγώνα. Αυτό περιλαμβάνει την συγκέντρωση στον αγώνα και άφθονη ξεκούραση. Επιπλέον, είναι απομονωμένοι από τις συζύγους και τις φίλες τους, ως μέρος της προπονητικής διαδικασίας. Ο De La Hoya πίστευε ότι το λάθος του ήταν η διακοπή της πρωταγωνιστικής του ρουτίνας. Όπως κάθε επιτυχημένος αθλητής θα σας πει ότι η διατάραξη της προπονητικής ρουτίνας μπορεί να έχει αρνητικές ψυχολογικές επιπτώσεις. Όπως μπορείτε να καταλάβετε οι απόψεις των αθλητών και των προπονητών, σχετικά με το σεξ, διίστανται.

Ποίοι ποδοσφαιριστές έκαναν σεξ στο Μουντιάλ και ποίοι όχι

Αν και οι ερευνητές έχουν καταλήξει πως το σεξ δεν μειώνει την επίδοση των αθλητών, οι προπονητές είναι διχασμένοι ως προς αυτό εξ’ου και ο καθένας έχει τις δικές του μεθόδους για να βελτιώσει την απόδοση των παιχτών του.

Κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ήταν στο χέρι του προπονητικού επιτελείου το αν θα επιτρέψει στους παίκτες να έχουν σεξουαλικές επαφές ή όχι.

Σύμφωνα με το Quartz είναι προφανές, ότι ομάδες που επιτρέπουν σε συζύγους και συντρόφους να μένουν ή να επισκέπτονται τους παίκτες στα δωμάτια τους, όπως η Ιταλία επιτρέπουν το σεξ.

Για την ομάδα της Ρωσίας αντίθετα που ταξιδεύουν χωρίς συζύγους ή φίλες, απαγορεύεται.

Υπάρχουν και ομάδες που βάζουν περιορισμούς, όπως η Ισπανία και η Γερμανία, που απαγορεύουν τις επισκέψεις μόνο τη νύχτα πριν από τον εκάστοτε αγώνα.

Ορισμένοι προπονητές καταστρώνουν πιο περίπλοκα σχέδια για τις ομάδες τους. Όπως για παράδειγμα στην ομάδα της Κόστα Ρίκα απαγορεύεται το σεξ μέχρι το δεύτερο γύρο (κατά πάσα πιθανότητα δηλαδή μέχρι τον αποκλεισμό τους).

Για τους Γάλλους το σεξ ή η αποχή από αυτό εξαρτάται από την συχνότητα, τον τύπο και το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει ο προπονητής.

Στην ομάδα της Νιγηρίας επιτρέπονται οι σύζυγοι, αλλά όχι τυχόν σύντροφοι, ενώ στην ομάδα της Βραζιλίας μπορούν να κάνουν όσο σεξ θέλουν αλλά να αποφεύγουν τα… ακροβατικά!

Επιστημονικές απόψεις σχετικά με το σεξ και την επίδραση του στην απόδοση;

Αθλητές που χρειάζεται να είναι, κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, πιο ενεργητικοί και επιθετικοί, ίσως να έχουν καλύτερη απόδοση αν κάνουν σεξ πριν από αυτόν. Αυτό είναι το αποτέλεσμα έρευνας που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Clinical Journal of Sports Medicine, και έρχεται σε αντίθεση με την μέχρι τώρα θεωρία, που θέλει τους αθλητές να απέχουν από το σεξ πριν από σημαντικούς αγώνες.

Ερευνητές ασχολούνται σε μόνιμη βάση με τον αν η ερωτική επαφή είναι ικανή να ανεβάσει την απόδοση ενός αθλητή. Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου McGill στο Μόντρεαλ, διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο, το οποίο να ενοχοποιεί το σεξ που γίνεται πριν από το παιχνίδι, ως επιβαρυντικό παράγοντα για την φυσική κατάσταση του αθλητή. Πολλοί αθλητές δεν κάνουν έρωτα πριν από κάποιον κρίσιμο αγώνα, πιστεύοντας ότι θα επηρεαστεί αρνητικά η απόδοση τους, τόσο εξαιτίας αυτής καθ΄αυτής της πράξης, όσο και εκ του γεγονότος ότι θα μείνουν ξάγρυπνοι.


Ωστόσο, επιστημονικές έρευνες που έγιναν σχετικά με το εάν το σεξ εμποδίζει και μειώνει την φυσική δύναμη και την καλή κατάσταση του αθλητή, κατέληξαν σε αρνητική απάντηση, καθώς δεν υπήρξαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το σεξ επηρεάζει την δύναμη, την αντοχή, την ισορροπία ή το χρόνο αντίδρασης του αθλητή ή κάποια άλλη αθλητική παράμετρο.

Επιπλέον η αποχή από το σεξ για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να μειώσει ακόμη και τα επίπεδα της τεστοστερόνης σας λέει ο Α. Emmanuele Jannini, καθηγητής ενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο της Λ ‘Ακουίλα στην Ιταλία. Ο οποίος απορρίπτει τον ισχυρισμό ότι το σεξ το βράδυ πριν από έναν αγώνα έχει μια κουραστική επίδραση στον αθλητή.

Τα αποτελέσματα των ερευνών οδήγησαν τους επιστήμονες να συμπεράνουν πως η αποχή ή όχι από το sex πριν από αγώνα, εξαρτάται μερικώς από τη φύση του αθλήματος και τον χαρακτήρα του αθλητή. Στην πραγματικότητα, το σεξ μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πράγμα το οποίο με τη σειρά του θα βοηθήσει τη βελτίωση των επιδόσεών σας.

Το Σεξ αν μη τι άλλο είναι άσκηση. Εάν έχετε μια ισχυρή όρεξη για σεξ και τη σωματική ικανότητα να την ικανοποιήσετε, τότε είστε στην κατεύθυνση για να απαλλαγείτε από το άγχος και να βελτιώσετε την υγεία σας.

Τι πρέπει να ξέρετε:

 • Η πρακτική της αποχής πριν από ένα αγώνα χρονολογείται από την Αρχαία Ελλάδα και Ρώμη.
 • Η έλλειψη ανάπαυσης είναι η μόνη αποδεδειγμένη αρνητική επίδραση στον οργανισμό μας από το σεξ πριν από τον αγώνα.
 • Υπάρχουν αρνητικές ψυχολογικές συνέπειες ειδικά αν διαταραχτεί η προ-αγωνιστική ρουτίνα σας, για να κάνετε σεξ.
 • Το σεξ θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλυτέρα. Ο ύπνος θα σας βοηθήσει να έχετε μια καλύτερη απόδοση.
 • Μην στερήσετε από το οργανισμό σας ώρες ύπνου για να κάνετε σεξ.
 • Εάν αποφασίσετε να κάνετε σεξ την νύχτα πριν από αγώνα ή προπόνηση, αποφύγετε την μεγάλη διάρκεια και τις στάσεις που προκαλούν κόπωση στο σώμα σας.
 • Το σεξ βοηθάει στην μακροζωία.
 • Κάντε σεξ με την συνηθισμένη/ο σας σύντροφο, το καινούργιο ταίρι απαιτεί πάντα περισσότερο χρόνο.
 • Εάν μόνο ο ένας από εσάς έχει αγώνα η προπόνηση, αφήστε αυτόν που δεν αγωνίζεται την επόμενη ημέρα από πάνω.
 • Πηγαίνετε στο κρεβάτι νωρίς. Χρειάζεται να κοιμηθείτε καλά.
 • Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΥΠΝΟΥ ΕΠΙΔΡΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΑΣ  ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΣΕΞ.

Συμπέρασμα

ΤΟ ΣΕΞ ΕΧΕΙ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ = ΜΥΘΟΣ

Τμήμα Ειδήσεων football-academies.gr
Πηγές: Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr, Γιάννη Κωνσταντίνος Προπονητής Φυσικής Κατάστασης – Α.Σ.Α. Παρνασσός Προπονητής Ποδοσφαίρου UEFA B’, Οικονόμου Τριαντάφυλλος Καθ. Φυσ. Αγ – Προπονητής Φυσικής Κατάστασης, muscleprodigy.com, tighthams.wordpress.com, uk.askmen.com, marathontraining.co, newmoney.gr, ygeianews.gr

Σχόλια