H LIVERPOOL στην Ελλάδα – Πρώτος σταθμός η Ακαδημία του Πανερυθραικού (ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ)

Το football-academies.gr ήταν το πρωί του Σαββάτου 2 Απριλίου 2011 στην Ακαδημία του Πανερυθραικού. Εκεί βρήκαμε τον Τεχνικό Υπεύθυνο της Liverpool για την Ελλάδα Mr Ben Parsonage, και τον επόπτη Τεχνικό Υπεύθυνο προπονητών προγράμματος LFC/IDA Soccer Schools κ. Γιάννη Δημητρίου. Μαζί μας ήταν και ο πρόεδρος του Πανερυθραικού κ. Τόνι Αχαρονιάν καθώς και εκπρόσωπος της Agenda, η οποία εκπροσωπεί την Liverpool στην πατρίδα μας.

 

Δείτε την συνέντευξη

{japopup type=”youtube” content=”http://www.youtube.com/v/6bLGciXEfi0?hl=en&fs=1″ width=”640″ height=”380″ title=”football academies”}{/japopup}

 

 

Ο κ. Μπεν Περσονάιτς μίλησε και αυτός στην κάμερα του football-academies.gr. Δείτε τι μας δήλωσε:

{japopup type=”youtube” content=”http://www.youtube.com/v/umH4z7lLXjA?hl=en&fs=1″ width=”640″ height=”380″ title=”football academies”}{/japopup}

 

Κύριε Πέρσονειτζ καλωσορίσατε στην Ελλάδα. Πιστεύουμε στο διάστημα που θα μείνετε εδώ να απολαύσετε την ελληνική φιλοξενία.

Σκέφτεστε η Λίβερπουλ να δημιουργήσει και άλλες σχολές ποδοσφαίρου στην Ευρώπη;

Αυτή τη στιγμή έχουμε υπογράψει με την Νορβηγία, την Βόρεια Ιρλανδία την Ελλάδα και είμαστε βασικά προς το  τέλος  συμφωνίας  με μια ομάδα στην Ινδονησία, για να ξεκινήσουμε συνεργασία για ένα χρόνο από φέτος τον Ιούνιο ως τον  Ιούνιο 2012. Επεκτεινόμαστε  διεθνώς…

Πως σκέφτεστε να μεταδώσετε τη φιλοσοφία της  Λίβερπουλ στους  προπονητές και  κατ’ επέκταση στους ποδοσφαιριστές;

Νομίζω ότι η μοναδικότητα των διεθνών ακαδημιών της Λίβερπουλ, είναι ότι δεν δίνουμε απλώς ένα εγχειρίδιο προπονητικής στους συλλόγους της Ελλάδας και τους λέμε κάντε το. Πάμε εμείς οι ίδιοι και το εφαρμόζουμε. Στην πραγματικότητα στέλνουμε προπονητές σαν εμένα, ώστε να βρεθούν με τα παιδιά, να βρεθούν με την τοπική κοινωνία να βρεθούν με τους συλλόγους και να τους δώσουμε την εμπειρία, να δουν τον τρόπο της Λίβερπουλ, να έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν μια καλή εμπειρία.  Έτσι συμμετάσχουν με αυτόν τον τρόπο στο σύλλογο της Λίβερπουλ.

Υπάρχει η τάση πολλές ξένες ομάδες, όπως η Άρσεναλ , η Γιουβέντους, εσείς τώρα και ο Άγιαξ, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα, να ξεκινούν συνεργασίες με ελληνικούς συλλόγους. Πρόκειται για μια διεθνή τάση; Πως η Λίβερπουλ θα κάνει τη διαφορά;

Έχουμε αυτό το πρόβλημα σ’ όλο τον κόσμο, στην Ινδονησία στη Νορβηγία, όπου άλλες ομάδες έχουν δημιουργήσει  (θυγατρικούς) συλλόγους , διότι όπως ξέρετε, αυτό που συμβαίνει  τώρα, είναι ότι όλα έχουν μετατραπεί σε μια επιχείρηση και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, που θέλουν να δημιουργήσουν  πράγματα σε διεθνές επίπεδο.

Η πρόθεσή μας είναι να ξεχωρίζουμε από τους άλλους συλλόγους.

Αφήστε αυτό που  κάνουμε στο γήπεδο και στο σύλλογο να δείξει την διαφορά μας από τους άλλους. Αυτό που κάνουμε είναι στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και το κυριότερο για μας είναι τα παιδιά. Όχι οι γονείς , όχι οι σύλλογοι. Οι  πιο σημαντικοί  άνθρωποι είναι τα παιδιά. Τα παιδιά θα παίρνουν ό,τι καλύτερο μπορούμε να τους προσφέρουμε και ελπίζουμε σε μερικά χρόνια από τώρα, να μπορούμε να δώσουμε σε ένα από τα παιδιά αυτά την ευκαιρία να φτάσει στην κορυφή.

XXΠιστεύετε ότι υπάρχουν ταλαντούχοι έλληνες ποδοσφαιριστές; Ποιά η γνώμη σας για τις υποδομές στην Ελλάδα;

Παρακολούθησα ένα τουρνουά στο Σοφικό, όπου ο ρόλος μου ήταν να κοιτάξω πέρα από το τουρνουά. Ουσιαστικά να δω τους καλύτερους παίχτες και να διαπιστώσω αν υπάρχουν κάποια ταλέντα. Εντυπωσιάστηκα από το υψηλό επίπεδο που είδα.

Πιστεύω αυτό που κάνουν οι εδώ σύλλογοι, όπως ο Γιάννης (Δημητρίου) κάνει με το σύλλογό του και οι άλλοι με τους οποίους είμαστε σε συνεργασία, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.  Αν ίσως με μια μικρή βοήθεια απ’ την ακαδημία της Λίβερπουλ πάρουν λίγο από τη φιλοσοφία μας, θα κάνει καλό στα παιδιά αυτά.

Στη θεωρία όλοι πιστεύουν στη σπουδαιότητα των ακαδημιών  για την παραγωγή παιχτών. Ωστόσο βλέπουμε ότι αυτό στην πράξη δεν γίνεται. Οι ομάδες ξοδεύουν υπέρογκα ποσά για να αγοράσουν παίχτες. Γιατί πιστεύετε συμβαίνει αυτό;

Αυτό συμβαίνει γιατί  π.χ κοιτάζοντας πίσω (τη Λίβερπουλ) πριν 5-6 μήνες, χάσαμε τον πρώτο διευθυντή της ομάδας μας,  διότι δεν κερδίζαμε τα παιχνίδια. Το πρόβλημα στην Αγγλία τώρα, είναι ότι έχουμε ένα τόσο  ανταγωνιστικό πρωτάθλημα . Οι κορυφαίες ομάδες όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ , η Τσέλσι, η Άρσεναλ και η Μάντσεστερ  Σίτι  χρειάζονται  άμεση επιτυχία. Δεν μπορούν να περιμένουν 6 μήνες , δεν μπορούν να περιμένουν 12 μήνες,  έναν παίχτη να εξελιχθεί, έτσι πρέπει να βρουν και ίσως να αγοράσουν παίχτες. Οι σύλλογοι που δεχόμαστε αυτή την πρόκληση, βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση, διότι οι άνθρωποι μας  ρωτούν γιατί η Λίβερπουλ δεν είναι ανταγωνιστική στο πρωτάθλημα, γιατί η Λίβερπουλ δεν κερδίζει πρωταθλήματα και εμείς λέμε ότι οι παίχτες που έχουμε δεν είναι αρκετά  καλοί . Οπότε αν χρειαστεί θα βγούμε έξω και θα αγοράσουμε παίχτες, γι αυτό το χρονικό διάστημα, που παίζουμε στο πρωτάθλημα. Στη συνέχεια, ίσως του χρόνου οι παίχτες, που έρχονται μέσα από την ακαδημία, να είναι έτοιμοι. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Αγγλία με το ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, είναι ότι όλοι θέλουν στιγμιαία επιτυχία και δεν μπορούν να περιμένουν την εξέλιξη ενός παίχτη.

Ποια τα κριτήρια επιλογής της Λίβερπουλ για την ανίχνευση ταλέντων;

Έχουμε τεράστιο πρόβλημα στην Αγγλία με την ανίχνευση ταλέντων και το πρόγραμμα scouting, διότι στην περιοχή γύρω από τη Λίβερπουλ, έχουμε κι άλλους μεγάλους συλλόγους, όπως η Μάντσεστερ Σίτι, η Τράνμιρ, και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα (για τη Λίβερπουλ), γιατί θα πρέπει να παίρνουμε παίχτες πραγματικά πολύ μικρούς. Έχουμε ήδη ξεκινήσει επιλογή από παιδιά 5 χρονών, όταν είναι πραγματικά μικρά. Το πρόβλημα είναι, ότι αν δεν τους επιλέξουμε, όταν είναι 5 χρονών και τους αφήσουμε να φύγουν, θα χάσουμε την  ευκαιρία να υπογράψουν όσο είναι μικροί. Στη συνέχεια, όταν (οι παίχτες) γίνουν 12-13 χρονών, χρειάζεται οι σύλλογοι να καταλήγουν να καταβάλουν  τεράστια ποσά,  για να τους αγοράσουν. Έτσι τα κριτήρια επιλογής που προσπαθούμε να έχουμε (και δεν υπάρχει άλλος τρόπος) είναι στην πραγματικότητα να πάρουμε τον παίχτη πολύ μικρό, να τον φέρουμε στα προγράμματα μας και να του δώσουμε την καλύτερη  ευκαιρία, από πολύ μικρή ηλικία έτσι ώστε να προσαρμοστεί στο πρόγραμμά μας και να βελτιωθεί τεχνικά και όχι μόνο τεχνικά, αλλά να ταυτιστεί με την Λίβερπουλ, να είναι μια προσωπικότητα της Λίβερπουλ, να σκέφτεται όπως ο σύλλογος. Η νοοτροπία αυτή είναι ένα τεράστιο κομμάτι για εμάς. Δεν μπορούμε να σε κάνουμε έναν φανταστικό παίχτη, οπωσδήποτε όμως μπορούμε όμως να σε κάνουμε καλύτερο άνθρωπο και αυτό είναι που μας ξεχωρίζει από τους άλλους.

 

Πώς μπορεί ένας νέος παίκτης 12 – 17 χρονών να δοκιμαστεί στην Ακαδημία της Λίβερπουλ στο Κέρκμπι;

Το πρόβλημα διεθνώς για τους παίχτες, που έρχονται από το εξωτερικό  στην Αγγλία είναι τεράστιο, διότι υπάρχει προφανώς η δέσμευση του σχολείου. Αλλά υπάρχει και κάτι άλλο, υπάρχει μεγάλη διαφορά στο να είναι ένας παίκτης αρκετά καλός στην Ελλάδα και να είναι αρκετά καλός και στην Αγγλία στην ακαδημία μας. Οι παίκτες στην ακαδημία μας είναι ελίτ, όχι μόνο στην Λίβερπουλ, είναι ελίτ σε όλη την Αγγλία και έχουμε πάρει παίκτες από όλη την Αγγλία. Όταν γίνουν 16 ετών και τελειώσουν το σχολείο, έρχονται στην ακαδημία μας και είναι εκεί εκπαιδευόμενοι με πλήρη απασχόληση.  Έτσι για τους παίκτες από την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Νορβηγία και την Ινδονησία αυτό είναι το πρόβλημά τους. Είναι τεράστιο και υψηλό το επίπεδο ώστε να πετύχει να φτάσει κανείς στην ακαδημία, αλλά αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι ήρθαμε εδώ και θα δώσουμε στα παιδιά την καλύτερη ευκαιρία, επειδή όπως είπα δεν είμαστε εδώ για τους γονείς, δεν είμαστε εδώ για τους συλλόγους, είμαστε εδώ για τα παιδιά. Θέλουμε να τους δώσουμε την καλύτερη ευκαιρία και γι’ αυτό είμαστε εδώ σήμερα.

Πόσο πρέπει να ξεκουράζονται τα παιδιά ηλικίας 10 – 16 χρονών κατά την διάρκεια μιας χρονιάς; Τι ισχύει στην Λίβερπουλ;

Το πρόγραμμα της Λίβερπουλ διαιρείται σε τρία διαφορετικά τμήματα. 9-12 ετών ακολουθούν το ίδιο πρόγραμμα : Έρχονται δηλαδή στην ακαδημία τρείς φορές την εβδομάδα π.χ Δευτέρα, Τρίτη και Πέμπτη και στην συνέχεια έχουν ένα παιχνίδι την Κυριακή. Τις άλλες μέρες ξεκουράζονται, αλλά όπως γνωρίζετε αυτά τα παιδιά πάντα παίζουν ποδόσφαιρο. Οι ηλικίες 12-14 ετών κάνουν τέσσερις προπονήσεις την εβδομάδα. Όσο μεγαλώνουν θα προπονούνται συχνότερα. Αλλά στη συνέχεια, όπως ξέρετε τα παιδιά παίζουν και στο σχολείο και είναι σημαντικό για τα παιδιά να ξεκουράζονται. Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι, όταν τα παιδιά παίζουν πάρα πολύ ποδόσφαιρο σε πολύ νεαρή ηλικία, από την στιγμή που πάνε 16-17 ετών δεν αγαπούν πια το παιχνίδι. Δεν θέλουν να παίξουν πια. Ανακαλύπτουν τα άλλα πράγματα στη ζωή, όπως ξέρουμε υπάρχουν πολλά πράγματα που τους αποσπούν την προσοχή. Γι’ αυτό νομίζω ότι αυτό που κάνουμε στην Λίβερπουλ, είναι να προσπαθούμε να βρούμε μια ισορροπία με τα παιδιά. Πρέπει να υπάρχει ισορροπία στην ζωή, στην προσωπική ζωή, την ποδοσφαιρική ζωή, αλλά εάν θέλουν να φτάσουν στην κορυφή, πρέπει να αφοσιωθούν ολοκληρωτικά, θα πρέπει να αφιερώσουν εκεί τη ζωή τους, θα πρέπει να αφιερώσουν τα πάντα στο άθλημα, στη Λίβερπουλ και στην συνέχεια ελπίζω να μπορέσουν να φτάσουν στην κορυφή.

Κύριε Πέρσονειτζ σας ευχαριστούμε πολύ για την συνέντευξη. Σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία στην προσπάθειά σας.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Σχόλια