Πώς μπορεί να βοηθήσει ο ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ τον ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗ και την ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ;

.

Γράφει η Γλυκερία Σκούρα, Ψυχολόγος

Τι είναι η Αθλητική Ψυχολογία;

Η Αθλητική Ψυχολογία αφορά στην επιστημονική μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς στα πλαίσια του αθλητισμού και της άσκησης καθώς και στην πρακτική εφαρμογή εξειδικευμένων τεχνικών που μπορούν να βοηθήσουν τόσο τους αθλητές όσο και τους ασκούμενους στους παρακάτω τομείς:

* Βελτίωση της απόδοσης

* Επίτευξη και διατήρηση της συγκέντρωσης

* Μείωση των επιπέδων του άγχους

* Δυνατότητα διαχείρισης της πίεσης

* Βελτιστοποίηση της πνευματικής και ψυχικής κατάστασης

* Δυνατότητα διαχείρισης ενός ανεπιτυχούς αποτελέσματος

* Ψυχολογική ανάκαμψη μετά από τραυματισμό

* Αύξηση της αυτοπεποίθησης και της ευχαρίστησης

    Γιατί είναι σημαντική η συμβολή ενός αθλητικού ψυχολόγου σε μια ποδοσφαιρική ακαδημία;

    • Οι αθλητές/ασκούμενοι δεν έχουν έμφυτα ανεπτυγμένες τις ψυχολογικές τεχνικές που καλούνται να χρησιμοποιήσουν στο πλαίσιο του αθλητισμού.
    • Οι επιστημονικές έρευνες δείχνουν πως από τον μικρότερο σε ηλικία αθλητή/ασκούμενο και ανεξαρτήτως επιπέδου, η εξάσκηση των ψυχολογικών τεχνικών έχει μεγάλα οφέλη με τις μεγαλύτερες ακαδημίες στην Ελλάδα και σχεδόν τις περισσότερες στο εξωτερικό να εμπιστεύονται το έργο του αθλητικού ψυχολόγου.
    • Οι μικροί αθλητές μέσω ομαδικών συναντήσεων μπορούν να μάθουν χρήσιμες μεθόδους τις οποίες θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν σε όλη την αθλητική τους πορεία.
    • Παράλληλα με εξατομικευμένη προσέγγιση μπορούν να προταθούν λύσεις σε κοινά ζητήματα που απασχολούν τους νεαρούς αθλητές και μέσω της συμβουλευτικής να αποκτήσουν περισσότερα ψυχολογικά “εφόδια”.
    • Δεν επεμβαίνει αλλά ενισχύει το έργο των προπονητών.
    • Δίνεται η δυνατότητα στους γονείς των νεαρών αθλητών, παροχής συμβουλευτικής για καθημερινά ζητήματα που τους απασχολούν.
    • Βοηθά τους νεότερους αθλητές να μεταβούν στο επόμενο στάδιο της αθλητικής τους πορείας με περισσότερα εφόδια.
    • Λαμβάνει υπόψην τις ατομικές διαφορές που έχουν οι συμμετέχοντες και στοχεύει στη δημιουργία σχέσης εμπιστοσύνης με τον αθλητικό τους ψυχολόγο.
    • Τα χρόνια που θεωρούσαμε πως το μόνο που χρειάζεται είναι να λέμε στους παίκτες «Συγκεντρώσου!», «Χαλάρωσε», έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Πλέον οι παγκόσμιας κλάσης αθλητές αναφέρονται στη δουλειά των αθλητικών ψυχολόγων.

    H ψυχολόγος κα Γλυκερία Σκούρα (φωτο), γράφει για το Football-Academies.gr
    glykeriaskoura@gmail.com

    Σχόλια