Επικοινωνία Προπονητή – Αθλητή: Εσύ ακούς πραγματικά τους άλλους;

Γράφει η Σκούρα Γλυκερία, Ψυχολόγος *

Είναι γνωστό το πόσο σημαντική είναι η επικοινωνία σε μία ομάδα και το πόσο σημαντικό είναι να μπορούν οι προπονητές να μεταδώσουν αποτελεσματικά τα μηνύματά τους. Ωστόσο εξίσου σημαντικό είναι και να μπορούν να «ακούνε» τους αθλητές τους και να ανταποκρίνονται κατάλληλα.

Κατά τη διαδικασία της επικοινωνίας οι άνθρωποι ξοδεύουν το 40% του χρόνου στο να ακούνε. Όπως έχει βρεθεί και σε σχετικές έρευνες, το να ακούμε τους άλλους ουσιαστικά, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες δεξιότητες που καλούνται να αναπτύξουν όλοι όσοι εμπλέκονται στο πλαίσιο του αθλητισμού.

Μία φράση που περιγράφει καλύτερα το θέμα μας είναι η εξής: “It’snotwhatyoutellthem- it’swhattheyhear” (Red Auerbach), η οποία σημαίνει πως δεν έχει σημασία το τι λες στους άλλους, αλλά το τι ακούνε αυτοί.

Επομένως είναι πολύ σημαντικό όχι απλά να ακούμε τους αθλητές μας, αλλά να τους ακούμε ενεργά. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει να παρακολουθούμε προσεκτικά τις ιδέες που εκφράζουν και να ανταποκρινόμαστε σε αυτές, δείχνοντας πραγματικό ενδιαφέρον τόσο για το περιεχόμενο όσο και για τον σκοπό του μηνύματος.

Παράλληλα το να ακούμε ενεργά τον αθλητή μας περιλαμβάνει και τη μη λεκτική επικοινωνία, όπως την άμεση οπτική επαφή ή ένα νεύμα που επιβεβαιώνει ότι κατανοούμε αυτά που μας λέει.

Καθώς η επικοινωνία σε μια ομάδα είναι αναπόσπαστο στοιχείο και διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο στην επιτυχία της, γίνεται αντιληπτό πως αν επιθυμείτε οι άλλοι να σας εμπιστεύονται και να μπορούν να σας μιλήσουν ανοιχτά, είναι εξαιρετικά σημαντικό να τους ακούτε.

Κατ’ αυτό τον τρόπο είναι δυνατόν να ενθαρρύνετε την ανταλλαγή ιδεών, απόψεων και συναισθημάτων στο πλαίσιο της ομάδας. Επίσης είναι δυνατόν να αποφεύγονται οι συγκρούσεις και να επιλύονται ζητήματα που μπορεί να προκύπτουν.

Κάποιες συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση είναι οι εξής:

  • Προσπαθήστε να είστε υποστηρικτικοί όταν κάποιος προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί σας
  • Προσπαθήστε να μην είστε επικριτικοί ή επιθετικοί όταν κάποιος προσπαθεί να εκφράσει την αποψή του, είναι προτιμότερο να του δώσετε λίγο χρόνο για να την αιτιολογήσει
  • Προσπαθήστε να μην είστε αδιάφοροι για τις ανησυχίες και τα ερωτήματα των αθλητών σας
  • Είναι χρήσιμο να χρησιμοποιείτε ανοιχτού τύπου ερωτήσεις και να ενθαρρύνετε τον αθλητή να εκφράσει ελεύθερα τη σκέψη του
  • Διατηρήστε μία καλή βλεμματική επαφή με τον αθλητή σας και δείξτε του με την στάση του σώματός σας και ένα νεύμα σας πως τον παρακολουθείτε
  • Προσπαθήστε να είστε ευέλικτοι. Να μην ξεχνάτε ότι ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και συμπεριφερθείτε με τρόπο που να ταιριάζει στην προσωπικότητά του.
  • Προσπαθήστε να κάνετε μία αυτοαξιολόγηση και αναρωτηθείτε αν πραγματικά είστε ανοιχτοί στην επικοινωνία και αν ακούτε προσεκτικά και ουσιαστικά τους γύρω σας

 

Ψυχολόγος κα Γλυκερία Σκούρα, γράφει για το Football-Academies.gr

Σκούρα Γλυκερία, Ψυχολόγος

glykeriaskoura@gmail.com

Τηλ : 6944870304


 

 

 

 

 

Σχόλια