Ο Φόβος Αποτυχίας του αθλητή και πώς να τον διαχειριστούμε

Γράφει η Σκούρα Γλυκερία, Ψυχολόγος *

Φοβάσαι πως θα κάνεις λάθη; Φοβάσαι ότι θα απογοητεύσεις τον προπονητή σου και τους συμπαίκτες σου αν δεν έχεις καλή απόδοση ή αν δεν σκοράρεις; Ο φόβος της αποτυχίας του αθλητή απασχολεί πολύ το χώρο της αθλητικής ψυχολογίας καθώς παρατηρείται το φαινόμενο πολλοί αθλητές λόγω αυτού να μην αποδίδουν τα αναμενόμενα.

Συνήθως ο φόβος της αποτυχίας δημιουργείται στον αθλητή όταν ανησυχεί υπερβολικά μήπως κάνει προσωπικά λάθη ή μήπως η ομάδα του χάσει.Τα συναισθήματα που συνοδεύουν την κατάσταση αυτή είναι έντονο άγχος, αγωνία, ανησυχία, ένταση κ.α.  Οι πιο συχνοί φόβοι που συνδέονται με την έννοια της αποτυχίας είναι οι εξής:

  • Φοβάσαι πως δε βρίσκεσαι στα πλάνα του προπονητή
  • Φοβάσαι πως θα ντροπιαστείς λόγω της απόδοσής σου
  • Φοβάσαι πως θα απογοητεύσεις τον προπονητή, τους συμπαίκτες σου, τους γονείς σου
  • Φοβάσαι πως δε θα μπορέσεις να δείξεις στο γήπεδο τις ικανότητές σου
  • Φοβάσαι πως ενώ προσπαθείς πολύ δε θα ανταμοιφθεί η προσπάθειά σου

Υπάρχει λοιπόν κάποια στρατηγική που θα μπορέσει να βοηθήσει στο να αποβάλλει ο αθλητής  τους φόβους αυτούς; Ρίξτε μια ματιά στα παρακάτω βήματα.

Βήμα Πρώτο: Αυτό που μπορείς να κάνεις σε πρώτη φάση είναι να αναγνωρίσεις την πηγή από την οποία προέρχεται ο φόβος σου. Εφόσον το καταφέρεις, θα είσαι σε θέση να απαλλαχθείς από δυσλειτουργικές σκέψεις που δρουν αποδιοργανωτικά στην απόδοσή σου και να επαναπροσδιορίσεις τον τρόπο σκέψης σου.Πρέπει να καταλάβεις πως οι σκέψεις που σαμποτάρουν την απόδοσή σου δεν έχουν πραγματική βάση.

Βήμα Δεύτερο: Ξεκαθάρισε στο μυαλό σου κάποια βασικά πράγματα. Για ποιο λόγο παίζεις ποδόσφαιρο; Ποια είναι τα κίνητρά σου; Πόσο συχνά σε απασχολεί τι σκέφτονται οι άλλοι για σένα, ποια είναι η άποψή τους για τις ικανότητές σου; Είσαι ευχαριστημένος με τον εαυτό σου;

Βήμα Τρίτο: Δούλεψε την αυτοπεποίθησή σου.Υπάρχουν διάφορες τεχνικές για να αυξήσεις την αυτοπεποίθηση σου όπως το self-talk, δηλαδή λέξεις/φράσεις-κλειδιά που μπορείς να χρησιμοποιείς ανά πάσα στιγμή και που μπορούν να σου τονώσουν την πίστη στις ικανότητές σου.

Βήμα Τέταρτο: Η συγκέντρωση είναι απαραίτητη! Συνήθως σε περιπτώσεις φόβου αποτυχίας οι αθλητές κάνουν αρνητικές σκέψεις, αφαιρούνται από εξωτερικά ερεθίσματα και καταλήγουν να χάνουν την συγκέντρωσή τους. Προσπάθησε να σγκεντρωθείς αυστηρά σε αυτό που κάνεις.

Βήμα Πέμπτο: Τα λάθη είναι αναπόφευκτα, ωστόσο το θέμα είναι να μην “καθηλώνεσαι” σε αυτά. Ξεπέρασε το γρήγορα, και μάθε από αυτά μετά το πέρας του αγώνα.

Βήμα Έκτο: Να έχεις πάντα στο μυαλό σου πως η αυτοεκτίμηση σου δεν θα πρέπει να εξαρτάται από ένα σκορ ή μία εμφάνιση. Το ποδόσφαιρο αποτελεί ένα μέρος της ζωής σου και δε θα πρέπει να κρίνεις τον εαυτό σου μόνο βάσει αυτού. Είσαι πολλά περισσότερα!


Ψυχολόγος κα Γλυκερία Σκούρα, γράφει για το Football-Academies.gr

Σκούρα Γλυκερία, Ψυχολόγος

glykeriaskoura@gmail.com

Τηλ : 6944870304


 

 

 

 

Σχόλια