Ο ύπνος επηρεάζει την αθλητική απόδοση – Συμβουλές

Γράφει η Σκούρα Γλυκερία, Ψυχολόγος/Αθλητική Ψυχολόγος*

Είναι γνωστό πως ο ύπνος είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο στη ζωή του ανθρώπου. Επίσης έρευνες έχουν αποδείξει πως ο ύπνος επηρεάζει άμεσα την απόδοση ενός αθλητή.

Πολύ συχνά η ποιότητα αλλά και η ποσότητα ύπνου διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο στην καλή ή στην κακή απόδοσή του αθλητή. Παραδείγματος χάριν έχει βρεθεί πως η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει τον αθλητή σε διάφορους τομείς, όπως τους πιο αργούς χρόνους αντίδρασης, τους πιο συχνούς τραυματισμούς, την έλλειψη συγκέντρωσης, τα συχνά λάθη κ.α.

Ωστόσο, αν και σε γενικές γραμμές όλοι αναφέρονται στα οφέλη του ύπνου, πολύ συχνά βλέπουμε αθλητές κυρίως σε νεαρές ηλικίες είτε να μη δίνουν την απαραίτητη σημασία, είτε να δυσκολεύονται στο να έχουν έναν ποιοτικό, καλό ύπνο.

Αν όμως μάθαιναν πως υπάρχει ένας τρόπος για να μειώσουν το άγχος τους, να βελτιώσουν την απόδοσή τους σε θέματα ευστοχίας, ταχύτητας, ενέργειας, να επιταχύνουν τη διαδικασία ανάρρωσης μετά από τραυματισμό, πιθανόν όλοι να ήθελαν να κάνουν αυτό που χρειάζεται.

Στην ουσία ο ποιοτικός και επαρκής σε ώρες ύπνος μπορεί να τα κάνει όλα αυτά, και το σώμα ενός αθλητή που κάνει έντονη σωματική προσπάθεια τον έχει απόλυτη ανάγκη.

Κάποιες συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν για να αποκομίσετε όλα τα οφέλη του ύπνου είναι οι εξής:

  • Δημιουργήστε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Είναι πολύ σημαντικό να προσπαθείτε να πηγαίνετε για ύπνο περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα, έτσι ώστε να «μπει σε πρόγραμμα» ο οργανισμός σας.
  • Προσπαθήστε να κοιμάστε τουλάχιστον 8 ώρες ή και παραπάνω. Συνήθως οι ανάγκες ενός αθλητή για ύπνο μπορεί να είναι υψηλότερες, όπως μπορεί να είναι παραδείγματος χάριν και στις θερμίδες.
  • Δημιουργήστε ένα ήσυχο και χαλαρωτικό περιβάλλον στο δωμάτιό σας.
  • Οι βαθιές αναπνοές πριν κοιμηθείτε μπορούν να βοηθήσουν ακόμη περισσότερο τη διαδικασία.
  • Προσέξτε την κατανάλωση καφεϊνης και φαγητού που μπορεί να σας κάνει να νιώθετε «βαρύ» το στομάχι σας.
  • Προσπαθήστε να αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε τηλεόραση, laptops και κινητό τηλέφωνο πριν κοιμηθείτε, το φως που έχουν μπορεί να δυσκολέψει τον ύπνο σας.

Ψυχολόγος κα Γλυκερία Σκούρα, γράφει για το Football-Academies.gr

Σκούρα Γλυκερία, Ψυχολόγος/Αθλητική Ψυχολόγος

glykeriaskoura@gmail.com

Τηλ. επικ. : 6944870304


 

 

Σχόλια