ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Για να καταφέρεις κάτι πρέπει να αγωνιστείς!

Ο συνεργάτης του προπονητή μας Σάκη Τσιώλη, Γιώργος Γεωργουλόπουλος, μίλησε στο pasgiannina.gr, για την φετινή παρουσία του ΠΑΣ στο πρωτάθλημα, τις ομάδες που θεωρεί φαβορί για την πρώτη πεντάδα, τον Σάκη Τσιώλη αλλά και τον Σάββα Παντελίδη, τον πρόεδρο Γιώργο Χρηστοβασίλη, την φιλοσοφία του σαν προπονητής, τις επιπτώσεις της κρίσης στο ποδόσφαιρο, τις υποδομές  τις σχέσεις του με τους ανθρώπους που επηρέασαν την μέχρι σήμερα καριέρα του και τον Κυριακάτικο αγώνα με τον Παναθηναϊκό στην Λεωφόρο.

Πόσο δύσκολο ήταν  για τον ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ,  που βρέθηκε το καλοκαίρι  να μην γνωρίζει αν θα μπορεί να αγωνισθεί στην Ευρώπη, να προσαρμόσει ανάλογα, σωστά, την προετοιμασία του;

Η ομάδα τελείωσε με επιτυχία τις υποχρεώσεις της αρχές Ιουνίου. Η προετοιμασία ξεκίνησε 25 Ιουνίου, με γνώμονα την πιθανή συμμετοχή στην Ευρώπη. Το μεταβατικό στάδιο ήταν μικρό για τους ποδοσφαιριστές, ειδικά για αυτούς που είχαν σηκώσει το βάρος της προηγούμενης χρονιάς. Μετά την απόφαση, της μη συμμετοχής στην Ευρώπη,  προσαρμόσαμε το πρόγραμμα γνωρίζοντας ότι σε βάθος χρόνου 2 μηνών η ομάδα θα είχε αγωνιστική κάμψη και αυτό που προσπαθήσαμε ήταν να μειώσουμε τον χρόνο της αρνητικής καμπύλης.

Υπάρχουν σημαντικές διαφορές στο φετινό   από  το περσυνό πρωτάθλημα, αλλά και στην ομάδα του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ;

Το φετινό πρωτάθλημα κατά γενική ομολογία είναι πιο δυνατό και πιο ισορροπημένο σε αντίθεση με την προηγούμενη χρονιά. Οι ομάδες που είναι χαμηλά στην βαθμολογία σε καμία περίπτωση δεν θεωρούνται καταδικασμένες, γιατί διαθέτουν ποιοτικά ρόστερ και έχουν δυνατότητα ανάκαμψης. Ο   Π.Α.Σ ΓΙΑΝΝΙΝΑ, έχοντας παρακαταθήκη την προηγούμενη χρονιά και με την προσθήκη αξιόλογων ποδοσφαιριστών το προηγούμενο καλοκαίρι,  έχει πλέον την εμπειρία να διαχειριστεί και να διεκδικήσει αυτό που του αξίζει.

Τι άλλαξε, με τον ερχομό  του Σάκη Τσιώλη,  στην ομάδα;  Ποια  η αγωνιστική του φιλοσοφία, που θέλει να «περάσει» σ τον ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ ;

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο κ.  Τσιώλης  ανήκει δίκαια στους καλύτερους Έλληνες προπονητές. Οι γνώσεις του και η εμπειρία του θα βοηθήσουν την ομάδα. Η ψυχολογία του περνάει στην ομάδα και όλοι νιώθουμε δυνατοί. Η ποδοσφαιρική φιλοσοφία του είναι ότι πρέπει να εκμεταλλευόμαστε και να δουλεύουμε πάνω στα ποιοτικά στοιχεία της ομάδας και να τα βγάζουμε κάθε Κυριακή. Ο συνδυασμός όλων αυτών με το πάθος των ποδοσφαιριστών θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ποια η άποψή σας για τον προηγούμενο προπονητή της ομάδας  Σάββα Παντελίδη;

Δεν είναι τυχαίο που όλο το ποδοσφαιρικό τμήμα μιλάει με τα καλύτερα λόγια. Υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες που διαμορφώνουν το κλίμα σε μια ομάδα. Αυτό όμως δεν μειώνει την αξία. Άριστος γνώστης της προπονητικής και ηθικός άνθρωπος.

Ποιες ομάδες θεωρείς ότι θα «παλέψουν» για την πρώτη πεντάδα;

Ο.Σ.Φ.Π. , Π.Α.Ο.Κ. ,ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ , ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ , Π.Α.Ο. , ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ, εάν βρει γρήγορα λύσεις,  ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ, έχει πολύ καλή ομάδα μεσοεπιθετικά και  ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ, που δείχνει δεμένος και δυνατός. Αυτός που θα έχει διάρκεια στην υψηλή απόδοση θα τα καταφέρει.

Πως αισθάνεστε στην  πρώτη σας, προπονητική χρονιά στην super league;

Πρέπει να θυμάσαι το παρελθόν σου και να αγωνίζεσαι για το μέλλον. Ασκώ αυτό το επάγγελμα 14 χρόνια. Έχω ξεκινήσει από τις ερασιτεχνικές κατηγορίες και για να ανέβω επίπεδο κάθε φορά πέρναγα εξετάσεις. Η προσπάθεια ήταν μεγάλη. Αυτό με γεμίζει με ικανοποίηση και αυτοπεποίθηση. Έχω μάθει ότι για να  καταφέρεις κάτι πρέπει να αγωνιστείς. Τώρα η προσπάθεια μεγαλώνει ώστε να καθιερωθώ και να αφήσω το στίγμα μου στην SUPER LEAGUE.

Ποια είναι η φιλοσοφία πού έχετε ως προπονητής και πώς  μεταδίδεται γενικότερα η φιλοσοφία ενός προπονητή στους ποδοσφαιριστές;

Το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει. Δίνουμε έμφαση στο θέαμα. Αυτή είναι η φιλοσοφία μου: η ταχύτητα, οι αυτοματισμοί σε υψηλό ρυθμό και η δύναμη,  το σύγχρονο ποδόσφαιρο. Οι σκέψεις του προπονητή περνάνε άμεσα στους ποδοσφαιριστές με την πρακτική εξάσκηση και με την θεωρία. Το επίπεδο των ποδοσφαιριστών έχει ανέβει. Οι αθλητές αντιλαμβάνονται και πρέπει να αποκτάς την εμπιστοσύνη τους μέσα από την τεκμηριωμένη γνώση.

Είσαστε ευχαριστημένος από τις συνθήκες που επικρατούν στον χώρο του ποδοσφαίρου σε σχέση με το επάγγελμά σας;

Στην διαμορφωμένη εικόνα στο ποδόσφαιρο παίζουν ρόλο όλοι, παράγοντες, προπονητές, αθλητές, φίλαθλοι. Στην Ελλάδα ο προπονητής δεν έχει την αντιμετώπιση που πρέπει. Είναι ένα σύνθετο επάγγελμα που πρέπει να συνδυάζεις πολλές ικανότητες. Τα κριτήρια όμως πολλές φορές δεν έχουν να κάνουν με τις δυνατότητες. Το μόνο που θέλει ο Έλληνας προπονητής είναι εμπιστοσύνη.

Χρησιμοποιείτε στη δουλειά σας ηλεκτρονικό υπολογιστή και εν γένει τις νέες τεχνολογίες;

Όπως προανέφερα η εξέλιξη στο ποδόσφαιρο είναι καθημερινή. Οι νέες τεχνολογίες είναι απαραίτητες για την επιμόρφωση και την πληροφόρηση. Έχουν μπει στην καθημερινότητα μας και κανείς δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς την αρωγή αυτών των μέσων.

Υπάρχει κάτι που θα θέλατε ν’ αλλάξετε στο σημερινό ποδόσφαιρο αν σας δινόταν η δυνατότητα; Τι σας απασχολεί περισσότερο στο σημερινό ποδόσφαιρο;

Το ποδόσφαιρο είναι κοινωνικό φαινόμενο, πρέπει να ψυχαγωγεί, να συναρπάζει και να διασκεδάζει τους φιλάθλους. Έχουμε μεγάλες  απαιτήσεις από τους ποδοσφαιριστές και πολλές φορές ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις συνεχόμενες καταπονήσεις, έτσι έχουμε κρούσματα χρήσης απαγορευμένων ουσιών, που έχουν επιπτώσεις ειδικά για τους αθλητές. Πρέπει να επαναπροσδιοριστεί ο στόχος και να δοθεί βάση στο άθλημα.

Η οικονομική κρίση επηρεάζει και τις ομάδες. Ποιες οι συνέπειες στην ποιότητα των ομάδων και κατά πόσο είναι αναγκαία και ωφέλιμη, λόγω αυτής, η  στροφή προς τους Έλληνες ποδοσφαιριστές;

Είμαι της άποψης ότι η οικονομική κρίση έχει αρνητική επίδραση σε όλους τους τομείς εκτός από το ποδόσφαιρο. Οι παράγοντες έδωσαν χώρο στους Έλληνες ποδοσφαιριστές και προπονητές. Ασχολήθηκαν με το αναπτυξιακό ποδόσφαιρο και ξαναγέμισαν οι επαγγελματικές κατηγορίες με ελληνόπουλα. Οι καταστάσεις μας δείχνουν ότι πρέπει να ρίξουμε το βάρος σε αυτούς και τα αποτελέσματα θα φανούν.

Παρακολουθείτε, πολύ συχνά τις ομάδες Κ17, Κ20.  Κατ αρχάς γίνεται σωστή δουλειά στην Ελλάδα στον τομέα των υποδομών και της προώθησης των ταλέντων; Στον ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ υπάρχουν νεαροί ποδοσφαιριστές, από τις υποδομές,  που θα μπορούσαν  να προωθηθούν στην πρώτη ομάδα ;

Η ενασχόληση μου με το αναπτυξιακό ποδόσφαιρο κρατάει χρόνια. Θεωρώ κομμάτι της ομάδας τις ακαδημίες και πρέπει να παρακολουθούμε την εξέλιξη των αθλητών. Στην επαγγελματική ομάδα ανήκουν 8 ποδοσφαιριστές από τα Ιωάννινα που έχουν γαλουχηθεί στις ακαδημίες του νομού. Αυτό λέει πολλά στο πως βλέπει η διοίκηση το μέλλον της ομάδας και πως πρέπει να πορευόμαστε εμείς. Η λειτουργία των ακαδημιών άλλαξε τα τελευταία χρόνια, ακολουθούμε μοντέλα ευρωπαϊκών ομάδων με επιτυχίες σε αυτόν τον τομέα. Η ανάδειξη ταλέντων είναι πολύ σημαντική διαδικασία για έναν προπονητή. Όλοι θυμούνται τους προπονητές για τις επιτυχίες τους. Οι ίδιοι προπονητές  θυμούνται  τους ποδοσφαιριστές που ανέδειξαν και περηφανεύονται γι’ αυτούς.

Ποια στοιχεία θεωρείτε ότι πρέπει να βελτιώσει ο Έλληνας ποδοσφαιριστής;

Παρακολούθησα το καλοκαίρι έναν αγώνα της εθνικής παίδων και συνομιλούσα με τον σκάουτερ της MANCHESTER CITY, αναφερόταν με καλά λόγια για την αξία των ποδοσφαιριστών μας. Τον ρώτησα: «Αφού είναι τόσο καλοί, γιατί δεν επιλέγετε ΄Eλληνες ποδοσφαιριστές;». Η απάντηση του ήταν ότι: «είναι καλοί ποδοσφαιριστές, αλλά όχι τόσο καλοί αθλητές». Σε αυτό το επίπεδο ο ρυθμός είναι ψηλός, η διατήρηση υψηλής απόδοσης για μεγάλο χρονικό διάστημα και η ανάγκη μεγιστοποίησης της αθλητικής ικανότητας είναι αναγκαία. Ο πρωταθλητισμός θέλει δουλειά και καθημερινή προσπάθεια.

Πως βλέπετε  το μοντέλο διοίκησης που έχει εφαρμόσει στην ομάδα ο κος Χριστοβασίλης- κατανομή αρμοδιοτήτων και ρόλων χωρίς παρεμβάσεις από τον ίδιο – αλλά και την  επιλογή του να είναι μακριά από το να είναι αυτός πρωταγωνιστής στα Μ.Μ.Ε. Ποια η σχέση σας μ αυτόν;

Το μοντέλο διοίκησης του κ. Χριστοβασίλη είναι ο κατεξοχήν τρόπος λειτουργίας μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων. Κανείς μας δεν ξέρει τον μεγαλομέτοχο της BARCA ή της BAYERN οι οποίοι έχουν μοιράσει σε καταξιωμένους στον κλάδο τους ανθρώπους αρμοδιότητες κι έχουν την υψηλή εποπτεία. Πρόκειται για έναν τεχνοκράτη επιχειρηματία που δεν είχε ανάγκη το ποδόσφαιρο για να καταξιωθεί. Η προσωπική μου σχέση κρατάει χρόνια, είχαμε συνεργαστεί και στις άλλες ομάδες που διοικούσε και πάντα υπήρχε αμοιβαίος σεβασμός κι εκτίμηση. Η σχέση μου με την οικογένεια Χριστοβασίλη είναι σίγουρα κάτι παραπάνω από επαγγελματική.

Ποιοι έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην καριέρα σου;

Οι άνθρωποι που με βοήθησαν είναι πολλοί και δεν τους ξεχνώ ποτέ. Οι γονείς μου που μου έδωσαν τα εφόδια και με βοήθησαν να σπουδάσω αυτό που αγαπούσα. Προπονητές που με βοήθησαν στο ξεκίνημα μου, προπονητές και παράγοντες που με ανέβασαν επίπεδο, συνεργάτες και φίλοι που στηρίζουν την προσπάθεια μου. Η οικογένεια μου που μου δίνει θετική ενέργεια ό,τι κι αν συμβεί. Είναι πολλοί αυτοί που έπαιξαν μεγάλο ρόλο. Τους ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου.

Πως αντιμετωπίζει τη δουλειά σας η οικογένειά σας;

Η  οικογένεια μου με κάνει πραγματικά ευτυχισμένο. Είναι δύσκολο να είσαι μακριά τους, όμως όταν διάλεξα αυτό το επάγγελμα ήξερα ότι πολλές φορές πράγματα που πολλοί θεωρούν αυτονόητα για εμένα θα είναι δύσκολα. Είμαι τυχερός που έχω κάνει οικογένεια με έναν αξιόλογο άνθρωπο,  που μου έχει χαρίσει ένα εξαιρετικό παιδί, που ξέρει τι θέλω και τι με κάνει ευτυχισμένο. Υπάρχει αλληλοσεβασμός κι αγάπη και πάνω απ’ όλα εκτιμώ τις θυσίες τους.

Πως βλέπετε τον αγώνα με τον Παναθηναϊκό;… Είναι θετικό το ότι δεν θα υπάρχουν οπαδοί στην Λεωφόρο, λόγω τιμωρίας του Παναθηναϊκού;

Οι δύο αγώνες που ακολουθούν με Π.Α.Ο. και Π.Α.Ο.Κ. μπορούν να μας προσφέρουν πολλά σε βαθμολογικό και ψυχολογικό επίπεδο. Η ομάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιονδήποτε αντίπαλο και με τις αγωνιστικές κατευθύνσεις του κ. Τσιώλη θα πάμε για θετικό αποτέλεσμα στον Παναθηναϊκό. Όσον αφορά τους οπαδούς είναι άσχημο να παίζεις σε άδεια γήπεδα και κανείς δεν είναι ευχαριστημένος με αυτήν την κατάσταση. Είμαστε επαγγελματίες και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε γεμάτα γήπεδα, άλλωστε γι’ αυτό προσπαθούμε και αυτή είναι η επιτυχία μας.

Θα θέλατε να στείλετε ένα μήνυμα στον κόσμο του ΠΑΣ για την συνέχεια του πρωταθλήματος;

Ο ΠΑΣ έχει δυναμική και αυτό οφείλεται στην εμπιστοσύνη των φιλάθλων προς την ομάδα. Όλοι πιστεύουμε ότι θα ανταπεξέλθουμε στις προσδοκίες τους και με την βοήθεια τους που έχουμε μεγάλη ανάγκη, να είναι βέβαιοι ότι θα τα καταφέρουμε.

*Ο Γιώργος Γεωργουλόπουλος είναι απόφοιτος Τ.Ε.Φ.Α.Α. Αθηνών και επιστημονικός συνεργάτης του τμήματος ποδοσφαίρου Τ.Ε.Φ.Α.Α. Αθηνών.Πριν έρθει στο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ εργάσθηκε ως προπονητής στις ομάδες: Καλλιθέα, Πεύκη, Ηλιούπολη, Ηλυσιακό, Λεωνίδιο, Κεραυνό Κερατέας, Σούρμενα, Σαρωνικό  Αίγινας, Θρίαμβο Αθηνών, Προοδευτική, Ιάσωνα, Α.Ο.Βύρωνα, Α.Ο. Θεμιστοκλης, Γ.Σ Καισαριανής.

Σχόλια