Ο σημαντικός ρόλος του full-back στον αγώνα (Θέσεις 2-3)

Ο Θάνος Κιουπκιόλης, προπονητής με δίπλωμα UEFA A’, αναλύει παρακάτω τον σημαντικό ρόλο του full-back στο παιχνίδι μιας ομάδας και υποστηρίζει ότι οι προπονητές θα πρέπει να στηρίζονται πλέον στα ατομικά  τεχνικοτακτικά  χαρακτηριστικά των ποδοσφαιριστών τους.

Η ανάλυση έχει βασιστεί στο ντέρμπι της περασμένης εβδομάδας στην Αγγλία Manchester City – Chelsea.

Δείτε παρακάτω την ανάλυση:

Match Analysis
by Kioupkiolis Thanos
DIPLOMA UEFA A’ AND CERTIFICATE KNVB HOLLAND
Match Analysis επιλεγμένων ευρωπαϊκών παιχνιδιών με συμβουλές σε θέματα τεχνικής και τακτικής. Δηλαδή σε λάθος ή σωστές κινήσεις που θα πρέπει να αντιγράφουν ή να αποφεύγουν ποδοσφαιριστές ή προπονητές.

Στη σημερινή ανάλυση βλέπουμε:

1. Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του fullback και
2. Πως οι προπονητές θα πρέπει να στηρίζονται πλέον στα ατομικά  τεχνικοτακτικά  χαρακτηριστικά των ποδοσφαιριστών τους και να μην ‘’κολλάνε’’ αποκλειστικά στα συστήματα (π.χ. 4-3-3 κτλ.) δίνοντάς τους την ανάλογη ελευθερία κινήσεων την ώρα του παιχνιδιού.

Ανάλυση Αγώνα Manchester City-Chelsea

Οι ομάδες ξεκίνησαν με τον ακόλουθο σχηματισμό:
Manchester City (1-4-2-3-1)
Chelsea (1-4-2-3-1)

…….
(Κάντε κλικ επάνω στις εικόνες για να τις δείτε μεγαλύτερες)

Βέβαια εδώ να αναφέρουμε ότι τα συστήματα είναι μόνο μια τυπική αναφορά. Οι ομάδες στο σύγχρονο ποδόσφαιρο στηρίζονται στα ατομικά ποδοσφαιρικά χαρακτηριστικά του κάθε παίκτη και αυτό απεικονίζεται και στην παρακάτω θερμική απεικόνιση

(Κάντε κλικ επάνω στην εικόνα για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Η θερμική απεικόνιση παραπάνω δείχνει που κινήθηκε ο πιο επικίνδυνος παίκτης της Chelsea  (No17 Hazard αριστερό χαφ-εξτρέμ) στο παιχνίδι, εκμεταλλευόμενος τις ατομικές επιθετικές του ικανότητες με αποτέλεσμα ο Mourinho να του δώσει την ανάλογη ελευθερία μέσα στο γήπεδο.

……
………………………………………….(Κάντε κλικ επάνω στις εικόνες για να τις δείτε μεγαλύτερες)

Όταν οι Full-back (No2 Ivanovic) στο σύγχρονο ποδόσφαιρο έχουν επιθετικές αρετές, μπορούν να αναλάβουν όλη την πλευρά. Σε αυτή την φάση του παιχνιδιού (αριστερή εικόνα), φαίνεται ξεκάθαρα ότι έχουν δοθεί εντολές από τον Mourinho για “ανέβασμα” του Ivanovic με αποτέλεσμα ο No7 Ramirez να συγκλίνει προς τα μέσα και να μένουν πίσω 3 παίκτες για ασφάλεια.

Η φάση του γκολ της Chelsea που κέρδισε το ντέρμπι

Φανταστική η κίνηση του MVP (No17 Hazard) και η προώθηση του (No2 Ivanovic) σαν full-back και γκολ με εκπληκτικό σουτ, με το αριστερό “αδύναμο” πόδι του!

(Κάντε κλικ επάνω στην εικόνα για να τη δείτε μεγαλύτερη)

Σχόλια