Ελληνοελβετός μάνατζερ μιλά στο football-academies.gr για το πως βλέπουν οι Ευρωπαίοι τους νεαρούς Έλληνες ποδοσφαιριστές

Ο  Αναστάσιος Σαλονίδης είναι ο μοναδικός Έλληνας Fifa Agent στην Ελβετία, όπου ζει και  δραστηριοποιείται επαγγελματικά και ο agent  που διαμεσολάβησε στο να δοκιμαστεί ο ποδοσφαιριστής της Κ-17 του ΠΑΟΚ, Τάσος Στεφανίδης, στην γερμανική Χοφενχάιμ, από τις 27 Φεβρουαρίου έως και την 1η Μαρτίου.

Το football-academies.gr επικοινώνησε με τον κ. Σαλονίδη στην Ελβετία και του ζήτησε να μας μιλήσει για τη συγκεκριμένο δοκιμαστικό του νεαρού ποδοσφαιριστή στη γερμανική ομάδα, καθώς και το πώς βλέπουν οι Ευρωπαίοι τους Έλληνες ποδοσφαιριστές.

Κύριε Σαλονίδη για πείτε μας, πως έγινε η επαφή και η δοκιμή του Τάσου Στεφανίδη στην Χοφεμχάιμ;

Σ’ ότι αφορά τον Τάσο το Στεφανίδη, τον είχαν δει (άνθρωποι της Χοφεμχάιμ) στο Rimini Cup στην Ιταλία, ένα τουρνουά, που έλαβε μέρος ο ΠΑΟΚ το καλοκαίρι και τον είχαν σημειώσει στο μπλοκάκι τους. Είχαν αρκετές πληροφορίες για το παιδί.

Στην πορεία έκανα κι εγώ την επαφή, γιατί έχω σχέσεις στην Χοφενχάιμ και εκεί αποφάσισαν ότι τους ενδιαφέρει να το ξαναδούν το παιδί και να δουν και την εξέλιξή του.

Έτσι έκαναν και την επίσημη πρόσκληση στον ΠΑΟΚ, να πάει το παιδί να δοκιμαστεί στη Γερμανία και να το δουν από κοντά.

Ο ΠΑΟΚ δεν έφερε αντίρρηση κι έτσι το παιδί πήγε και δοκιμάστηκε.

Το παιδί έχει μικρό χρόνο συμμετοχής στον ΠΑΟΚ, παρ’ όλα αυτά στη Χόφενχάιμ, είπαν ότι το παιδί έχει ταλέντο και πολλές δυνατότητες. Η Χόφενχάιμ δεν είναι μια τυχαία ομάδα. Έχει πολύ καλές ακαδημίες και μεγάλη πείρα στις υποδομές. Ίσως πρέπει κι ο ΠΑΟΚ να δώσει παραπάνω προσοχή…

Ποια ήταν η γνώμη της Χόφενχάιμ για τον Τάσο;

Κατ’ αρχήν απόρησαν γιατί το παιδί δεν παίζει στην Εθνική. Δεν ήξερα τι να πω. Η άποψή τους για τον παίκτη ήταν καλή και είχαν ενδιαφέρον και για τώρα, για να τον αποκτήσουν.

Δηλαδή τον θεωρούν καλό παίκτη και ότι για την ηλικία του, είναι σε καλό δρόμο. Είδαν αρκετά καλά στοιχεία, βέβαια είδαν και κάποιες αδυναμίες. Φυσιολογικό είναι. Ένα παιδί 16 χρονών δεν μπορεί να είναι ολοκληρωμένος παίκτης.

Προσωπικά φρενάρησα τη διαδικασία, γιατί πιστεύω ότι ένα παιδί στη ηλικία 14, 15, 16 χρονών, είναι ακόμα λίγο νωρίς, έτσι πιστεύω…

Για να κάνει το άλμα για το εξωτερικό;

Ναι. Για να κάνεις αυτό το άλμα θα πρέπει μέσα σε ένα, ενάμιση το πολύ δύο χρόνια το παιδί να είναι έτοιμο, ώστε να υπογράψει και να παίξει στην πρώτη ομάδα. Νομίζω ότι πλέον και ο ΠΑΟΚ πρέπει να προσέξει και τον Τάσο και τα άλλα ταλέντα που διαθέτει.

Ποια η γνώμη σας γενικά για τα ταλέντα στην Ελλάδα γιατί στη χώρα μας οι γνώστες του ποδοσφαίρου λένε, ότι η Ελλάδα έχει αρκετά ταλέντα… Ισχύει κάτι τέτοιο λέτε;

Υπάρχει και υπήρχε πάντα ταλέντο στην Ελλάδα. Το θέμα είναι πως το διαχειρίζονται οι ομάδες. Δυστυχώς όμως  για να είμαι ειλικρινής εδώ στην Κεντρική Ευρώπη, θα στο πω έτσι ψυχρά, δεν τους ενδιαφέρει η Ελλάδα.

Οι σκάουτερ από τις ομάδες, πηγαίνουν και κοιτάνε μόνο τις Εθνικές της Ελλάδας. Την Εθνική Παίδων, την Εθνική Νέων, την Εθνική Ελπίδων. Αν ένα παιδί δεν είναι στην Εθνική είναι πολύ δύσκολο να το καλέσουν, να το δοκιμάσουν και να δούνε από κοντά αν τους κάνει. Γιατί οι σκάουτερ «κυνηγάνε» ποιο πολύ τα πρωταθλήματα της Ελβετίας Ολλανδίας, Γερμανίας, Γαλλίας, δηλαδή κεντρικά.

Στην Ελλάδα το ξέρουμε ότι υπάρχει ταλέντο. Αυτό πάντα υπήρχε. Όμως πρέπει να τα δουλέψουν τα ταλέντα και να έχουν ευκαιρίες. Εγώ δεν καταλαβαίνω πως μια ομάδα της Super League στην Ελλάδα, παίρνει 10 ξένους παίκτες και οι παίκτες αυτοί δεν είναι καλύτεροι από τους  Έλληνες παίκτες!

Αν θέλει ξένους παίκτες μια ομάδα στην Ελλάδα, να τους πάρει, να τους πληρώσει, αλλά όμως θα πρέπει να κάνουν τη διαφορά. Αν δεν είναι καλύτερος ο ξένος από τον Έλληνα, τότε πρέπει να πάρουν ένα νεαρό παιδί Έλληνα. Αυτή είναι η γνώμη μου. Έτσι πρέπει να λειτουργούν.

Εσείς γενικά ασχολείστε με την Ελλάδα, ως μάνατζερ ή περισσότερο με την κεντρική Ευρώπη;

Να σας πω την αλήθεια μου, την αποφεύγω την Ελλάδα, γιατί εγώ ζω απ’ αυτή τη δουλειά και αν είναι να πηγαίνω παίκτες στην Ελλάδα και να μην παίρνω την αμοιβή μου στην ώρα της και να τρέχω ένα και ενάμισι χρόνο πίσω από τα χρήματα που μου χρωστούν, με κουράζει και δεν αξίζει τον κόπο.

Γιατί δεν πληρώνουν οι ελληνικές ομάδες ;

Ε, καθυστερούν, αναβάλλουν… είναι κουραστικό. Βέβαια Έλληνας είμαι, γνωρίζω τους παίκτες, γνωρίζω και τις ομάδες, αλλά και την ελληνική πραγματικότητα και κάπου κάπου κάνω και ορισμένες δουλειές στην Ελλάδα παίρνοντας παίκτες για την Ευρώπη.

Κύριε Σαλονίδη σας ευχαριστούμε γι αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη.

Και εγώ σας ευχαριστώ, σας εύχομαι κάθε επιτυχία στο football-academies.gr, το οποίο είναι από τα πιο πλήρη site που έχω διαβάσει, για τις ηλικίες κάτω των είκοσι χρονών.

Σχόλια