Αχ. Χατζηνικολάου: «Λάθος η απόφαση της FIFA, για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των μάνατζερ»

Με μια απόφαση τομή στο διεθνές ποδόσφαιρο η FIFA απελευθερώνει το επάγγελμα των διαμεσολαβητών μεταγραφών ποδοσφαιριστών, κατά το ελληνικό μάνατζερ.

Με βάση την απόφαση αυτή η οποία δημοσιοποιήθηκε στις 30 Απριλίου 2014 και ψηφίστηκε από όλες τις ομοσπονδίες πριν την έναρξη του μουντιάλ στις 11 Ιουνίου 2014,  ουσιαστικά γίνεται ελεύθερο το επάγγελμα από την 1 Απριλίου του 2015 και ο οποιοσδήποτε θα μπορεί να εκπροσωπεί ποδοσφαιριστές. (Για να δείτε την απόφαση της FIFA κάντε κλικ εδώ).

Για το θέμα μίλησε στο football-academies.gr ο Αχιλλέας Χατζηνικολάου, ο οποίος είναι επίσημος μάνατζερ από την Γερμανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου.

Κύριε Χατζηνικολάου πέστε μας πως είδατε την απόφαση της FIFA για την απελευθέρωση του επαγγέλματός σας.

Η απόφαση αυτή της ΦΙΦΑ την θεωρώ πολύ άσχημη έως απαράδεκτη από πλευράς της. Δεν μπορεί αυτό που τόσα χρόνια πολεμούσαν, δηλαδή να μην υπάρχουν μη αδειοδοτημένοι ατζέντηδες ή όπως τους αποκαλούμε μαύρα πρόβατα και οι μεταγραφές να γίνονται από νόμιμους, οι όποιοι έδιναν  επίσημες και πολύ δύσκολες γραπτές εξετάσεις, έχοντας μόνον λευκό ποινικό μητρώο, ξαφνικά να αναιρούν τον ίδιο τους τον εαυτό!

Είναι άλλο ένα αρνητικό γεγονός μέσα στα πολλά που συμβαίνουν γύρω από την ΦΙΦΑ, η οποία δέχεται σ’ όλες τις χώρες έντονη κριτική και ο πρόεδρός της, για τις κακές και «πονηρές» αποφάσεις της, με τελευταία τις ψηφοφορίες της ανάληψης των διοργανώσεων του παγκοσμίου κυπέλλου του 2018 και 2022 από Ρωσία και Κατάρ.

Επειδή προέρχεστε από τη Γερμανική ομοσπονδία, πείτε μας τι γίνεται στη Γερμανία;

Στην Γερμανία γίνεται προσπάθεια εδώ και ένα χρόνο, από τη Γερμανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (DFB) μαζί με την Γερμανική Λίγκα (DFL) και την ομοσπονδία των Αναγνωρισμένων Μάνατζερ της Γερμανίας, να βρεθεί μια λύση που να προστατεύει τα δικαιώματα και τις ενέργειες αυτών, που τόσα χρόνια εξασκούσαν ΝΟΜΙΜΑ ( FIAFA PLAYERS AGENT) το επάγγελμα αυτό. Στο πλευρό όλων αυτών, είναι και οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές, που αγωνίζονται στα Γερμανικά πρωταθλήματα.

Σίγουρα θα υπάρξουν εξελίξεις στους επόμενους μήνες και θέλω να πιστεύω και με βάση την εμπειρία μου, ότι είναι σίγουρο πως στην Γερμανία, άλλα και σε χώρες που έχω δυνατές σχέσεις όπως Αυστρία, Ισπανία, Ελβετία, αλλά και στην Βόρεια Ευρώπη, θα βρεθεί λύση, που θα κατοχυρώνει το επάγγελμα του επίσημου μάνατζερ.

Όπως έχει πει σε δηλώσεις του ο επίτιμος πρόεδρος της Μπάγερν Μονάχου FRANZ BECKENBAUER , άλλα και ο τεχνικός διευθυντής της Λεβερκούζεν RUDI VOELLER , είναι ΑΔΙΚΟ και ΚΡΙΜΑ για όλους τους επίσημους ατζέντηδες, να προσπαθούν τόσα χρόνια να πετύχουν στις δύσκολες γραπτές εξετάσεις (σε όλο τον κόσμο υπάρχουν περίπου 7.000 επίσημοι ατζέντηδες) και με μια απόφαση χωρίς σκέψη και λογική να ανατρέπονται όλα… Από τον επόμενο Απρίλιο, θα μπορεί ο καθένας, χωρίς γνώσεις και ασφάλεια, να έχει το δικαίωμα μιας μεταγραφής, δηλαδή ο περιπτεράς της διπλανής πόρτας να έχει δικαίωμα να εκπροσωπεί ποδοσφαιριστές και να κάνει μεταγραφές, δήλωσε ο υπεύθυνος ακαδημιών της RED BULL SALZBURG, ERNST TANNER.

Στην Ελλάδα τι γίνεται;

Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έχουν ενημερωθεί από την Ποδοσφαιρική ομοσπονδία οι επίσημοι ατζέντηδες και οι ομάδες, αλλά και οι ποδοσφαιριστές, για τις εξελίξεις αυτές. Μάλλον συμβαίνει, επειδή οι υπεύθυνοι δεν γνωρίζουν ή δεν θέλουν να γνωρίζουν αυτό το θέμα, για τους δικούς τους λόγους. Μάλλον τα ρολόγια στην χώρα μας λειτουργούν αλλιώς…

Τι πιστεύετε ότι θα γίνει μετά την 1η Απριλίου του 2015;

Γενικά ο νέος νόμος της ΦΙΦΑ λέει ότι από 1 Απριλίου 2015 παύει να ισχύει το υπάρχον καθεστώς των επίσημων μάνατζερς. Με λίγα λόγια το επάγγελμα ελευθερώνεται και θα μπορεί να το κάνει ο καθένας, χωρίς εμπειρία, γνώσεις, άλλα και ασφαλιστικές δικλίδες. Αντί να τεθεί ένα στοπ στα σκάνδαλα των μαύρων χρημάτων και των ανήλικων μεταγραφών, πράγμα που χρειάζεται βέβαια συγκρούσεις, αποφάσισαν να κάνουν το ποδόσφαιρο ξέφραγο αμπέλι, το οποίο πιστεύω ότι θα έχει έναν μεγάλο χαμένο, ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗ.

Εσείς γνωρίζουμε ότι συνεργάζεστε με την εταιρία DONY Management, του Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς και Ανδρέα Νινιάδη. Τι σκοπεύετε να κάνετε;

Επειδή οι εξελίξεις  τρέχουν και δεν έχουν παρθεί οριστικές αποφάσεις, θα πρέπει να περιμένουμε. Τον Φεβρουάριο 2015 θα υπάρξει μια τελική συνάντηση της Γερμανικής Ομοσπονδίας, της Γερμανικής Λίγκας, αλλά και της Ομοσπονδίας των Επίσημων Γερμανών ατζέντηδων, όπου και θα αποφασιστεί το πως θα πορευτούν και θα δρουν οι ατζέντηδες στον Γερμανικό χώρο. Το πιο πιθανό είναι, όσοι είχαν την επίσημη άδεια να την διατηρήσουν και να αναγνωρίζονται μόνον αυτοί από τις ομάδες, αλλά και τους ποδοσφαιριστές. Έτσι θα διατηρηθεί το υπάρχον υψηλό επίπεδο στον χώρο των ατζέντηδων. Στο ίδιο μήκος απ’ ότι μαθαίνω από τις συνομιλίες που έχω με επίσημους ατζέντηδες στην Ευρώπη, θα κυμανθούν και οι άλλες  Ευρωπαϊκές Ομοσπονδίες Ποδοσφαίρου.

Τι συμβουλή θα δίνατε στους Έλληνες ποδοσφαιριστές για το συγκεκριμένο θέμα;

Η συμβουλή είναι η ίδια που δίνω όλα αυτά τα χρόνια στους ποδοσφαιριστές αλλά και τους …γονείς τους. Πριν κάνουν την οριστική τους επιλογή (γιατί καλώς η κακώς στο σύγχρονο ποδόσφαιρο χρειάζεσαι έναν ατζέντη σύμβουλο), θα πρέπει να τον γνωρίσουν από κοντά, να ακούσουν τις προθέσεις του, να ψαχτούν και μετά να κρίνουν με ηρεμία και ωριμότητα, και όχι με ενθουσιασμό. Γιατί τελικά οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές, αλλά και οι  γονείς τους, θα είναι υπεύθυνοι και υπόλογοι στην επιλογή τους. Καλό θα είναι λοιπόν να διαλέγουν έναν αναγνωρισμένο με επίσημη άδεια ατζέντη και να τον εμπιστευτούν και ο οποίος θα είναι υπόλογος στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας του, ενώ ένας μη αναγνωρισμένος δεν είναι υπόλογος πουθενά και έτσι μπορεί να δρα κακόβουλα και πονηρά.

Βρείτε τον Αχιλλέα Χατζηνικολάου στο facebook κάνοντας κλικ εδώ


Σχόλια