Μια ημέρα στην Ακαδημία του Εργοτέλη – ΑΦΙΕΡΩΜΑ Α’ ΜΕΡΟΣ (VIDEO)

Το football-academies.gr ενισχύοντας τις προσπάθειες των ανθρώπων που αγωνιούν για τις υποδομές, βρέθηκε στο Ηράκλειο στις 26/07/2011 και στο προπονητικό κέντρο της ακαδημίας του Εργοτέλη το Μαρτινέγκο.

Ήδη οι ομάδες των Κ20 και των Κ17 έχουν ξεκινήσει την προετοιμασία τους για την νέα σεζόν. Βρήκαμε το τεχνικό επιτελείο της ακαδημίας, το οποίο με έκπληξη αντιληφθήκαμε ότι είναι μαζί για πάνω από μια δεκαετία. Μιλήσαμε μαζί τους και θα σας παρουσιάσουμε τις απαντήσεις, που μας έδωσαν στις συνεντεύξεις, που ευγενικά μας παραχώρησαν.

Το τεχνικό team

Συναντήσαμε τον επικεφαλής της ακαδημίας, τον τεχνικό Διευθυντή κ. Μιχάλη Επιτροπάκη, τον προπονητή της ομάδας Κ20 κ. Βασίλη Πλεσίτη,  τον προπονητή της ομάδας Κ17 κ. Σταύρο Πρωτογεράκη, τον προπονητή τερματοφυλάκων και μεγάλη δόξα του ελληνικού ποδοσφαίρου κ. Λευτέρη Πουπάκη καθώς και τον γυμναστή των ομάδων κ. Δημήτρη Τριβιζαδάκη.

Το ιστορικό της ακαδημίας

Η πρότυπη ακαδημία Εργοτέλη, είναι η μεγαλύτερη ακαδημία της Κρήτης και διατηρεί, εκτός από τα αγωνιστικά τμήματα, τις μεγαλύτερες σε αριθμό παιδιών ακαδημίες ποδοσφαίρου στο νησί και από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα,  έχοντας εγγεγραμμένα περίπου 800 παιδιά ηλικίας από 6 έως 21 ετών, απασχολεί 26 άτομα προσωπικό (18 προπονητές, 1 τεχνικό διευθυντή, 1 ιατρό, 2 γραμματείς, 3 φροντιστές και 1 φύλακα) και διοικείται από 20μελές διοικητικό συμβούλιο.

Ο Εργοτέλης, είναι συνυφασμένος εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα με το Μαρτινέγκο, την ιστορική του έδρα. Ένα γήπεδο που όσοι το επισκέπτονται πρώτη φορά, όπως εμείς, εντυπωσιάζονται από τη θέση στην οποία βρίσκεται, καθώς είναι σκαρφαλωμένο πάνω στα ενετικά τείχη της πόλης του Ηρακλείου και από κάτω βρίσκεται η τάφρος…

Από το 1929, που ιδρύθηκε ο Εργοτέλης έως σήμερα, το «Μαρτινέγκο», είναι πηγή δύναμης και έμπνευσης όλων όσων συμμετέχουν και παρακολουθούν τις δραστηριότητες του συλλόγου.

Εκεί ο Εργοτέλης έζησε επιτυχίες αλλά και δύσκολα χρόνια. Εκεί αναγεννήθηκε και εκεί χτίζει το μέλλον του. Με μεγάλες προσπάθειες και ξεπερνώντας σημαντικά εμπόδια δημιουργήθηκε στο Μαρτινέγκο το Πρότυπο Αθλητικό Κέντρο με τέσσερα γήπεδα ποδοσφαίρου, ένα κεντρικό 11×11 και τρία 5×5.

Εκεί τα τελευταία χρόνια δημιουργείται μια από τις πιο ζωντανές φωλιές για τη νεολαία του Ηρακλείου και όχι μόνο. Ποδοσφαιριστές από ολόκληρη την Κρήτη, αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα εντάσσονται κατόπιν δοκιμαστικών στα αγωνιστικά τμήματα της Ακαδημίας.

Σε αγωνιστικό επίπεδο η Πρότυπη Ακαδημία Εργοτέλη πρωταγωνιστεί σε όλες τις κατηγορίες στα παιδικά πρωταθλήματα της Κρήτης αλλά και συναγωνίζεται τις ακαδημίες των μεγαλύτερων συλλόγων της Ελλάδας.

Για πληροφορίες: Τηλ. & Fax: 2810 222 246 • www.ergotelis.gr • info@ergotelis.gr

Τεράστιο έργο

Τεράστιο έργο επιτελείται από αυτή την ομάδα ανθρώπων των ακαδημιών τα τελευταία χρόνια και αυτό αποδεικνύεται από το ότι κάθε χρόνο 2-3 παίκτες από την ακαδημία ενισχύουν το ρόστερ της 1ης ομάδας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια προωθήθηκαν δέκα ποδοσφαιριστές στην ΠΑΕ Εργοτέλης και έγιναν επαγγελματίες. Αυτοί είναι οι Δερμιτζάκης, Τζανακάκης, Πρωτογεράκης την φετινή σεζόν,οι Μπουχαλάκης, Μπρούνο Χαλκιαδάκης την περσινή, ενώ οι Χριστοφάκης, Κανδυλάκης, Καρέλης, Σαρρής, Καβουσάκης τις προηγούμενες.

Το αφιέρωμα σε τρία μέρη

Το αφιέρωμα στην ακαδημία του Εργοτέλη, λόγω μεγάλου όγκου θα σας το παρουσιάσουμε σε τρία μέρη. Σήμερα σας παρουσιάζουμε το Α’ Μέρος με την ενδιαφέρουσα συνέντευξη (και σε βίντεο), του τεχνικού Διευθυντή της Ακαδημίας κ. Μιχάλη Επιτροπάκη που ακολουθεί.

Στο Β’ Μέρος θα δείτε ένα βίντεο-αφιέρωμα, στις ομάδες Κ20 και Κ17, τις μεταγραφές και τα ρόστερ των ομάδων, και στο Γ’ Μέρος τις συνεντεύξεις των προπονητών της ακαδημίας και όλες τις φωτογραφίες.

Μιχάλης Επιτροπάκης : «10 παιδιά από την ακαδημία, επανδρώνουν την 1η ομάδα»

Κύριε Επιτροπάκη είστε αρκετά χρόνια στο χώρο και στα τμήματα υποδομής του Εργοτέλη; Πότε ξεκινήσατε και πως ήταν η πορεία αυτής της διαδρομής;

Καλώς ήλθατε κατ’ αρχήν στον Εργοτέλη. Είναι τιμή για μας, που έρχεστε να παρουσιάσετε τη δουλειά μας. Στον Εργοτέλη ξεκίνησα πριν από 12 χρόνια.

Ξεκίνησα, με την ανοδική  πορεία  που  παρουσίασε ο Εργοτέλης ανεβαίνοντας κατηγορίες σε όλη αυτή  τη δεκαετία και από τη Δ’ εθνική βρέθηκε στα σαλόνια του ελληνικού ποδόσφαιρου στην Α΄ εθνική και καθιερώθηκε την τελευταία  εξαετία ως μια σταθερή δύναμη στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Έτσι ξεκινήσαμε την δουλειά μας, στα τμήματα υποδομής, πριν από 12 χρόνια από το μηδέν, με την δημιουργία του αθλητικού κέντρου εδώ στο Μαρτινέγκο.

Ποια είναι η φιλοσοφία και οι στόχοι της δουλειάς σας;

Έχουμε δύο άξονες δραστηριότητας. Πρώτα απ’ όλα, θέλουμε να προσφέρουμε άθληση σε όλα τα παιδιά της πόλης, δεν απορρίπτουμε κανένα παιδί, για εμάς η μαζική άθληση είναι 1ης προτεραιότητας, γι αυτό έχουμε μια πολύ μεγάλη ακαδημία που αριθμεί 800 παιδιά από τα οποία τα 600 είναι της μαζικής άθλησης, από 6 χρονών έως και 16 και βέβαια έχουμε την 2η ενότητα τα αγωνιστικά μας τμήματα, που επιβάλετε μια ομάδα της Σουπερλίγκ, να έχει αυτά τα τμήματα υποδομής, με στόχο να αντλήσει και να δημιουργήσει παίκτες για την επαγγελματική ομάδα.

Από το καλοκαιρινό καμπ δοκιμών που διοργανώσατε τον Ιούνιο, εντοπίσατε κάποια ταλέντα που θα ενισχύσουν τα αγωνιστικά τμήματα της Ακαδημίας του Εργοτέλη;

Βεβαίως και δεν είναι μόνο το καμπ είναι η οργανωμένη δουλειά που κάνουμε όλο το χρόνο με το οργανωμένο σκάουτινγκ, που έχουμε με τους δύο ανθρώπους που κάνουν αυτή τη δουλειά στην Κρήτη, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το καμπ είναι το αποκορύφωμα αυτής της δουλειάς. Εκεί με όλο το προπονητικό team, αξιολογούμε τα παιδιά μέσα από μετρήσεις αλλά βλέπουμε και την ολοκληρωμένη εικόνα που δείχνουν οι παίκτες και καταλήγουμε στα παιδιά που θέλουμε για να ενισχύσουμε τις ομάδες μας. Τα καμπ αυτά γίνονται το Πάσχα και στο τέλος της χρονιάς.

O πρόεδρος του Εργοτέλη κος Παπουτσάκης, σε δηλώσεις του έχει αναφέρει ότι θέλει η ομάδα του Εργοτέλη, να αποτελείται από παίκτες προερχόμενους από την ακαδημία. Πως υλοποιείτε εσείς αυτή του την επιθυμία;

Νομίζω πως μετά από 10-12 χρόνια, είμαστε πολύ κοντά στο να υλοποιούμε αυτό το όραμα της διοίκησης, αυτό που λέμε ότι στο ποδόσφαιρο χρειάζεται υπομονή και δουλειά σε βάθος χρόνου, μετά από 12 χρόνια δουλειάς λοιπόν, τώρα μπορούμε να πούμε ότι υλοποιούμε αυτό το στόχο.

Αυτή τη στιγμή στην επαγγελματική ομάδα έχουμε 10 παιδιά, τα οποία προέρχονται από τα τμήματα υποδομής. Στο ρόστερ της ΠΑΕ σε 28 παίκτες, 10 παιδιά από 17 ως  21 χρονών, προέρχονται από τα τμήματα υποδομής. Και βέβαια νομίζω ότι τώρα έχουν ωριμάσει και οι συνθήκες και το επίπεδο των παιδιών, ώστε τα  παιδιά αυτά, όχι μόνο να βρίσκονται στο ρόστερ της ΠΑΕ, αλλά από τη φετινή χρονιά να πάρουν ενεργό ρόλο και να στελεχώσουν την ομάδα και τα επόμενα χρόνια να γίνουν ακόμα περισσότερα και βέβαια να παίρνουν και ποιο μάχιμο ρόλο στην ενδεκάδα της ομάδας.

Είδαμε την περσινή χρονιά 3 παιδιά τα οποία ανέβηκαν. Τα υπόλοιπα ήταν των προηγούμενων χρόνων;

Ακριβώς. Περίπου 2 με 3 παιδιά κάθε χρόνο από τα τμήματα της ομάδας Κ-20 περνάνε στην επαγγελματική ομάδα . Κι αν πάρουμε τα τελευταία 4 χρόνια, περίπου 2 με 3 παιδιά κάθε χρόνο. Έχουμε λοιπόν 10 παιδιά σύνολο, που νομίζω  ότι είναι σε επίπεδο  και σε αξία να ανταποκριθούν και να εξελιχθούν για την ομάδα μας.

Λέγεται από όλους ότι υπάρχει πολύ ταλέντο στην Ελλάδα. Τι γίνεται όμως στην κρίσιμη ηλικία των 19 – 20 χρονών και τα ταλέντα χάνονται;=

Η αλήθεια είναι ότι το πρόβλημα αυτό είναι πολυσύνθετο. Έχει να κάνει σίγουρα και με τις συνθήκες δουλειάς. Δεν μπορούμε να πούμε ότι η δουλειά μας και  εμάς αλλά και στο ελληνικό ποδόσφαιρο γενικά, ότι  είναι αυτό που απαιτείται σαν επαγγελματική δουλειά, σαν μπάτζετ, σαν υποδομές. Σίγουρα έχει να κάνει και με τέτοια προβλήματα και με την ποιότητα της δουλειάς μας βέβαια. Τα τελευταία χρόνια  έχει ανέβει πάρα πολύ  νομίζω η ποιότητα της δουλειάς όλων των ομάδων και έχουμε κάνει σημαντικά βήματα.

Σίγουρα έχει να κάνει και με θεσμούς και με νοοτροπίες και με την πίεση που έχουν οι προπονητές. Οι προπονητές συνήθως στην Ελλάδα, είναι 6μήνου και ενός χρόνου και έτσι δεν μπορεί ένας προπονητής ούτε να ρισκάρει, ούτε να σχεδιάσει.

Ένα σοβαρό πρόβλημα είναι, ότι είναι χαώδης η διαφορά της Super League με τη Β’ εθνική, σε επίπεδο οργάνωσης, σε επίπεδο μπάτζετ. Και είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα για μια διοίκηση το φάσμα του υποβιβασμού στη Β’ Εθνική και δεν παίρνει το ρίσκο.

Το «υπ΄αριθμόν ένα» όμως  πρόβλημα, νομίζω από την εμπειρία μου και από  επισκέψεις στην Ευρώπη και από ανταλλαγές που κάνουμε,  είναι η δουλειά που γίνεται στην ηλικία των 19, 20 και 21 χρονών. Εκεί νομίζω βρίσκεται  το κενό σε παιχνίδια. Ενώ δηλαδή έχουμε τα πρωταθλήματα των Κ-17 και κάτω των 20, που νομίζω ότι ένας πολύ καλός θεσμός και ειδικά με τη δημιουργία και του κάτω των 17. Σ΄ αυτά τα επίπεδα λοιπόν 16, 17, 18 ετών νομίζω ότι είναι καλή η δουλειά που γίνεται  και η δημιουργία και αυτών των δύο πρωταθλημάτων.

Το μεγάλο κενό είναι το ότι δεν έχουν παιχνίδια τα παιδιά των 19, 20 και 21 χρονών. Δεν είναι τυχαίο ότι στην Ευρώπη έχουμε στις αντίστοιχες ηλικίες υπάρχουν αυτό που λέμε πρωταθλήματα Β’ ομάδων, στα οποία παίζουν παίκτες, οι οποίοι είναι επαγγελματίες με μικρό θα έλεγα κόστος σε αμοιβές, σαν επαγγελματίες.

Δεν είναι τυχαίο το παράδειγμα σε επίσκεψη που κάναμε στην Ολλανδία, όπου  οι παίκτες αυτοί, είναι ας πούμε με ένα μισθό της τάξεως των 600 ευρώ με 1000 ευρώ. Έχουν όμως τη νοοτροπία, ότι είναι επαγγελματίες, παίζουν παιχνίδια άλλωστε κάθε Κυριακή και αυτό νομίζω ότι είναι το πιο σημαντικό.

Κι έτσι μ’ αυτόν τον τρόπο (δε χάνεται το ταλέντο) και με την εξειδικευμένη δουλειά, που κάνεις στον κάθε παίκτη ανάλογα με τις ανάγκες του, ώστε να ολοκληρωθεί.

Αυτό νομίζω ότι είναι το μεγάλο κενό που υπάρχει και η μεγαλύτερη αδυναμία μας, αλλά νομίζω ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες, για να ξεκινήσει, με όλες τις δυσκολίες το πρωτάθλημα και Β’ ομάδων και στην Ελλάδα.

Για την ακρίβεια δηλαδή, πρόκειται για παιδιά που θα είναι ηλικίας άνω των 20 δηλαδή 21, 22 χρονών και ουσιαστικά προτείνεται να δημιουργηθεί μια «δική τους» λίγκα, ώστε να παίζουν τα παιδιά αυτών των ηλικιών και ταυτόχρονα να είναι έτοιμα και για την 1η ομάδα.

Ακριβώς. Η ομάδα των Κ-20 στην ουσία δεν αποτελείται από παιδιά 20χρονα σε καμιά ομάδα. Έχει παιδιά μέχρι 19 ετών. Το κενό που δημιουργείται στις ηλικίες 20- 21, είναι νομίζω το μεγαλύτερο πρόβλημα. Η δημιουργία ενός πρωταθλήματος με αυτές τις δύο ηλικίες θα ήταν η πιο μεγάλη συμβολή στην εξέλιξη των νέων παιδιών.

Πριν μιλήσατε για τους προπονητές. Τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ο καλός προπονητής στο χώρο των υποδομών. Αρκεί να έχει παίξει ποδόσφαιρο ή χρειάζεται να έχει και κάποια άλλα στοιχεία;

Εδώ να σας πω ότι υπάρχει η εντύπωση, ότι είναι εύκολο να είναι κανείς προπονητής στις υποδομές. Μπορώ να πω όμως από την εμπειρία μου, ότι είναι πιο δύσκολο να βρεις καλό προπονητή για τα τμήματα υποδομής, απ’ ότι για το υπόλοιπο ποδόσφαιρο, ακόμα κι από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Οι προπονητές στα τμήματα υποδομής πρέπει να έχουν ένα πολυσύνθετο ρόλο. Πρώτα απ΄όλα να έχουν ποδοσφαιρικές γνώσεις και θα ήταν χρήσιμη και ποδοσφαιρική διαδρομή και η εμπειρία.

Απαραίτητη είναι η παιδαγωγική συγκρότηση. Απαραίτητο είναι να έχουν αγάπη και ενδιαφέρον για τα παιδιά και νομίζω ο συνδυασμός όλων αυτών δεν είναι και μια τόσο εύκολη υπόθεση.

Στο εξωτερικό λένε ότι τους καλύτερους προπονητές τους τοποθετούν στην ακαδημία…

Όντως δεν είναι τυχαίο αυτό που λέγεται. Έτσι πρέπει να γίνεται παντού και είναι τόσο σημαντικός ο ρόλος του καλού προπονητή για τα τμήματα υποδομής. Εμείς μπορώ να πω ότι δίνουμε πολύ μεγάλο βάρος στο να έχουμε καλούς προπονητές στα τμήματα υποδομής.

Στους 18 προπονητές που έχουμε στα τμήματα υποδομής οι 10 προπονητές έχουν δίπλωμα UEFA Α, 4 έχουν δίπλωμα UEFA B, 13 από αυτούς είναι και καθηγητές φυσικής αγωγής και 7 είναι και παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές.

Κύριε Επιτροπάκη πως βλέπετε την είσοδό του football-academies.gr στο χώρο της αθλητικής ενημέρωσης, ένα site που ασχολείται μόνο με τις υποδομές του ποδοσφαίρου;

Είναι πολύ μικρή η χρονική διαδρομή του site, όμως εγώ που μπορώ να πω ότι είμαι θιασώτης του site, από την πρώτη στιγμή που το ανακάλυψα, παρέχει και ενημέρωση και σε τρέχοντα ζητήματα αλλά και ενημέρωση σε επιστημονικά ζητήματα και σε αρθρογραφία που αναφέρεται σε θέματα που είναι χρήσιμα και για τους προπονητές. Νομίζω ότι είναι μια πολύ καλή δουλειά και να συνεχίσετε αυτή την προσπάθεια.

Κύριε Επιτροπάκη σας ευχαριστούμε πολύ και σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο έργο σας.

Και εγώ σας ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψή σας και εύχομαι ότι καλύτερο στη δουλειά σας.

Δείτε παρακάτω την συνέντευξη σε βίντεο:

{youtube width=”615″ height=”400″}uf5c5Q2fz6I{/youtube}

Σχόλια