ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ – Πρωτογεράκης : Ταλέντο, είναι αυτός που έχει ποδοσφαιρική ευφυΐα και όχι αυτός που ξέρει να ντριπλάρει

Στην διάρκεια της περιοδίας του football-academies.gr στη Κρήτη και στον Νομό Ηρακλείου, συναντήσαμε τον προπονητή της ομάδας Κ-17 του ΕΡΓΟΤΕΛΗ, κ. Σταύρο Πρωτογεράκη.

Ο κ. Πρωτογεράκης είναι αρκετά χρόνια στην ακαδημία του ΕΡΓΟΤΕΛΗ και είναι ένας από τους πρωτεργάτες της ανάδειξης ταλέντων στην Κρητική ομάδα.

Ο έμπειρος τεχνικός μας παραχώρησε από καρδιάς συνέντευξη, η οποία έχει όπως παρακάτω:

Κύριε Πρωτογεράκη είστε προπονητής της ομάδας Κ-17. Λέγεται γενικά ότι σ’ αυτή την ηλικία φαίνεται αν ένα παιδί μπορεί αγωνιστεί σε υψηλό επίπεδο ή όχι. Συμφωνείται μ’ αυτή την άποψη;

Συμφωνώ εν μέρει. Πιστεύω ότι είναι ένα ταλέντο, διότι όλοι οι ποδοσφαιριστές που έρχονται σε ομάδα των Κ-17, σε όλους τους συλλόγους, είναι ταλέντα, για να μπουν στις ομάδες αυτές…

Πιστεύω λοιπόν ότι εκτός του ταλέντου, στην Κ-17 παρουσιάζεται μια ευκαιρία γι’ αυτά τα παιδιά, να δουλέψουν σκληρά και να φανεί αν μπορούν να ανεβάσουν επίπεδο, ώστε να περάσουν στην ομάδα των Κ-20.

Στην Κ-20, γίνεται περισσότερο προπόνηση σε θέματα τακτικής. Στους Κ-17 υπάρχει περισσότερο το παιχνίδι, ώστε να βγάλει ο ποδοσφαιριστής τα ατομικά του προσόντα περισσότερο.

Τι πρέπει να κάνει ένα ταλέντο για να φτάσει σε υψηλό επίπεδο και τι ρόλο παίζουν οι γονείς σ’ αυτό;

Όπως σε όλα τα θέματα (σ.σ των παιδιών) στην Ελλάδα, οι γονείς παίζουν ιδιαίτερο ρόλο. Δεν μπορούμε να τους αποφύγουμε… Δεν ξέρω αν είναι σωστό ή λάθος (σ.σ να επεμβαίνουν), απλώς θέλω να πω, ότι είναι καλύτερα οι γονείς να συμβουλεύουν το παιδί τους, χωρίς όμως, να κάνουν κακό στη δουλειά που γίνεται στα παιδιά.

Και με αυτό θέλω να πω, ότι είναι καλύτερα τα παιδιά να έχουν ένα προπονητή, παρά 4-5!

Τι είναι αυτό που κάνει τη διαφορά, ανάμεσα σ’ έναν καλό και σε έναν μέτριο ποδοσφαιριστή;

H διαφορά είναι, η δουλειά και πάλι η δουλειά…

Διότι αρκετές φορές, υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί ένας μέτριος ποδοσφαιριστής, να ξεπεράσει έναν ποδοσφαιριστή που ξεκίνησε ως ταλέντο από μικρή ηλικία, διότι το  ¨ταλέντο¨, έχει μάθει τις περισσότερες φορές να μη δουλεύει, οπότε σταματάει και η εξέλιξή του! Ενώ ένας μέτριος ποδοσφαιριστής, μπορεί να παίξει σε πολύ ανώτερο επίπεδο, παρ’ όλο που δεν είχε τα προσόντα ενός ¨ταλέντου¨, που λέμε.

Και ταλέντο στην Ελλάδα τουλάχιστο λέμε – γιατί εγώ έχω διαφορετική άποψη για τα ταλέντα – είναι αυτός που ξέρει να χτυπάει τη μπάλα και να κάνει ντρίπλα, αυτό λέμε εμείς ταλέντο…

Δηλαδή ποια είναι η γνώμη σας  για τα ταλέντα; Ποιο είναι το ¨ταλέντο¨ και πως αξιολογείται;

Εγώ θεωρώ ταλέντο, έναν που έχει ευφυΐα, ποδοσφαιρική. Και ευφυΐα ποδοσφαιρική για να το εξειδικεύσω, έχει αυτός που κάνει πρόβλεψη στο παιχνίδι του αντιπάλου, ενεργεί πιο γρήγορα από τον αντίπαλο, εκτελεί και επιθετικά και αμυντικά, πιο γρήγορα και πιο σωστά τις κατάλληλες κινήσεις, από τον αντίπαλο.

Αυτό για μένα είναι ταλέντο κι όχι να ξέρω να ντριπλάρω. Όλοι οι ποδοσφαιριστές πια ξέρουν να ντριπλάρουν και από κει και πέρα είναι η δουλειά. Δυστυχώς βέβαια ποδοσφαιρική ευφυΐα δεν υπάρχει σε όλα τα άτομα…

Κύριε Πρωτογεράκη, σας ευχαριστούμε πολύ και σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία σε εσάς και στους παίκτες σας.

Σας ευχαριστώ πολύ και ελπίζω να τα ξαναπούμε.

Δείτε το βίντεο της συνέντευξης

{youtube width=”615″ height=”400″}9jhZeW9FFfY{/youtube}

To footballacademies.gr δημοσιοποίησε αφιέρωμα για την ακαδημία ποδοσφαίρου του ΕΡΓΟΤΕΛΗ σε τρία μέρη.

Για να δείτε :

Το Α’ ΜΕΡΟΣ (Το τεχνικό team – Το ιστορικό της ακαδημίας του Εργοτέλη – Συνέντευξη του τεχνικού Διευθυντή κ. Μιχάλη Επιτροπάκη) πατήστε εδώ.

Το Β’ ΜΕΡΟΣ (Βίντεο-αφιέρωμα, στις ομάδες Κ20 και Κ17, οι μεταγραφές και τα ρόστερ των ομάδων ) πατήστε εδώ.

Το Γ΄ ΜΕΡΟΣ (φωτορεπορτάζ για τις ομάδες Κ17 και Κ20) πατήστε εδώ.

Σχόλια