Το νούμερο ένα συστατικό της επιτυχίας

Μήπως είναι τα λεφτά; Όχι.
Μήπως είναι η εμφάνιση; Όχι.
Μήπως είναι η φήμη; Όχι.
Μήπως είναι μια καυτή σεξουαλική ζωή; ‘Οχι!

Σύμφωνα με μιαν έκθεση από το Journal of Personality and Social Psychology, όλοι αυτοί οι παράγοντες ξεπεράστηκαν εύκολα από έναν και μοναδικό παράγοντα: την ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ!

Η αυτονομία ορίζεται σαν «το συναίσθημα ότι εσύ είσαι εκείνος που διάλεξες και ενέκρινες τις δραστηριότητες σου, τις συνήθειες σου και τελικά τη ζωή σου».

Και πράγματι, αν το καλοσκεφτείς για λίγο, η αυτονομία όντως σου προσφέρει ένα υπέροχο συναίσθημα – αντίθετα η απουσία της μπορεί να σε κάνει να νοιώθεις λίγο πολύ σαν κακομοίρης.

Για παράδειγμα όταν νοιώθεις αναστατωμένος για κάτι στη ζωή σου όπως είναι ένας χωρισμός, ένα επαγγελματικό πρόβλημα ή το βάρος σου, είναι συνήθως επειδή νοιώθεις ότι δεν έχεις πλέον τον έλεγχο σε αυτό τον τομέα της ζωής σου και άρα, σου λείπει … αυτονομία. Έτσι το μεγαλύτερο ποσοστό από τις καταστάσεις που σου δημιουργούν μελαγχολία, θυμό, απογοήτευση ή λύπη, στην ουσία είναι το συναίσθημα της απώλειας του ελέγχου.

Ο ερευνητής Angus Cambell, επικροτώντας τα προνόμια της αυτονομίας αναφέρει: «Η αίσθηση ότι κάποιος έχει έλεγχο πάνω στη ζωή του είναι πιο αξιόπιστος δείκτης συναισθημάτων ευεξίας από οποιονδήποτε άλλη αντικειμενική κατάσταση ζωής που έχουμε εξετάσει».

Μια μελέτη του πανεπιστημίου του Michigan που έγινε σε εθνικό επίπεδο αναφέρει πώς το 15% των αμερικανών που ισχυρίζονταν ότι ένοιωθαν «να έχουν τη ζωή τους υπό έλεγχο», ένοιωθαν ταυτόχρονα ότι απολάμβαναν εξαιρετικά συναισθήματα ευτυχίας.

Ο Michael Argyle, ψυχολόγος του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, λέει ότι οι δυστυχισμένοι έχουν μπόλικο ελεύθερο χρόνο, πιο συχνά δεν τον δεσμεύουν με συγκεκριμένους στόχους, είναι αναβλητικοί και σε γενικές γραμμές μη αποτελεσματικοί. Οι ευτυχισμένοι είναι πάντα απασχολημένοι με κάτι, δεσμεύουν τον χρόνο τους με συγκεκριμένους στόχους, είναι συνεπείς στις δεσμεύσεις τους και αποτελεσματικοί.

Πώς μπορείς λοιπόν να επανέλθεις μετά από μια «αναποδιά» που σε οδήγησε να «χάσεις τον έλεγχο»;

Μπορείς να επανακτήσεις την εσωτερική αίσθηση ελέγχου, χρησιμοποιώντας τη δύναμη σου να προκαλείς μικρές και εύκολες αλλαγές με τέτοιον τρόπο που η αίσθηση ελέγχου που έχεις πάνω στη ζωή σου να αυξάνει αργά μεν αλλά σταθερά.

Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι μερικές απλές και εύκολες δραστηριότητες και αφού τις ολοκληρώσεις να επιλέγεις σταδιακά δραστηριότητες που να είναι ελαφρά δυσκολότερες από της προηγούμενης μέρας.

Πηγή:Ελληνική Γραμματεία Ομοιοπαθητικής

Σχόλια