Επάγγελμα Ποδοσφαιριστής: Ουτοπία ή Πραγματικότητα;

Δεν μένει γήπεδο άδειο τα πρωινά του Σαββάτου στα γήπεδα όλης της Ελλάδας, αφού χιλιάδες είναι οι πιτσιρικάδες μάγοι της μπάλας που τα κατακλύζουν ζώντας το απόλυτο ποδοσφαιρικό τους όνειρο! Ένα ποδοσφαιρικό όνειρο που στις μέρες μας μοιάζει πιο πολύ  με ουτοπία!

Αυτό όμως δεν πολύ-ενδιαφέρει τους μικρούς αστέρες του ποδοσφαίρου αφού το μόνο τους μέλημα είναι το παιχνίδι και η διασκέδαση. Ωστόσο, τα χρόνια περνούν, τα ταλέντα που αναδεικνύονται είναι λίγα συγκριτικά με το συνολικό αριθμό, και προκύπτουν μετά από “κοσκίνισμα”.

Μετά την ηλικία των 12 τα παιδιά θα πρέπει να προσανατολιστούν σε ένα στόχο, δηλαδή τη διεκδίκηση μιας θέσης στα αγωνιστικά κλιμάκια κάποιας ομάδας.

Σε αυτή την ηλικία ο ανταγωνισμός ενισχύεται λόγω των μεγάλων απαιτήσεων και της διαφοροποίησης της προπόνησης. Το ποδόσφαιρο πλέον παύει να είναι απλά ένα παιχνίδι και ο συναγωνισμός μεγαλώνει καθώς η προσπάθεια επικεντρώνεται στην κατάληψη μιας θέσης στην αρχική εντεκάδα.

Στη συνέχεια της καριέρας του ο νεαρός ποδοσφαιριστής θα περάσει και από άλλα κοσκινίσματα μέχρι να φτάσει στα σκαλιά της πρώτης ομάδας. Σκαλοπάτια τα οποία πλέον δύσκολα ανεβαίνεις αφού η πληθώρα ξένων ποδοσφαιριστών που συμμετέχουν στο Πρωτάθλημα περιορίζουν στο ελάχιστο τις ευκαιρίες.

Εκεί σε αυτό το σκαλοπάτι πολλές φορές τα όνειρα γκρεμίζονται μαζί με όλες τις θυσίες, τις στερήσεις και την προσπάθεια που ξεκίνησε πολλές φορές από τα πρώτα χρόνια ζωής του παιδιού, το οποίο μεγάλωσε γαλουχημένο με τέτοιο τρόπο, έχοντας ως μοναδικό κίνητρό του την αγάπη του για τη «στρογγυλή θεά». Στη συνέχεια έρχεται και η στρατιωτική θητεία σαν κερασάκι στην τούρτα και σαν μια οδός απόσβεσης του ποδοσφαιρικού παρελθόντος.

Οι πιο τυχεροί συνεχίζουν την καριέρα τους σε άλλες ομάδες και σε άλλες κατηγορίες με το ποδοσφαιρικό όνειρο να μοιάζει μακρινό. Οι περισσότερο τυχεροί αγωνίζονται σε ομάδες εκτός Ελλάδος αφού κάποιοι αναγνώρισαν το ταλέντο τους και τους πήραν μακριά από την ταλαιπωρία της Ελληνικής πραγματικότητας!

Στην τελική όμως είτε παίξεις είτε δεν παίξεις στην πρώτη ομάδα σκέψου πως το ποδόσφαιρο τόσα χρόνια γαλούχησε την προσωπικότητα σου, σε ολοκλήρωσε ως χαρακτήρα και σε έκανε άνθρωπο με αξίες και ιδανικά. Αυτό είναι το ποιο σημαντικό απ’ όλα γιατί το ποδόσφαιρο συμβολίζει τη διαρκή προσπάθεια για επιβίωση όπως ακριβώς και στη ζωή! Μπορεί κάποτε τα όνειρα μας και η μπάλα μας να μένουν κλειδωμένα στο ντουλάπι αλλά η μάχη πλέον καθημερινά δίνεται στα γήπεδα της ζωής όπου η πραγματικότητα ορίζεται από τις τάσεις και της συνθήκες της κάθε εποχής!

Σχόλια