«Ξέφυγε ο Ολυμπιακός» – «Απέχει πολύ από οποιαδήποτε άλλη ΠΑΕ με αυτά που παρέχει»!

Ο Θοδωρής Ελευθεριάδης εξηγεί τη δουλειά που γίνεται στον Ολυμπιακό, ώστε να είναι ανταγωνιστικός και στην Ευρώπη. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΟΥΛΗ.

Ήταν στις καλές ακαδημίες του Ηρακλή. Έχει περάσει από αυτές του ΠΑΟΚ. Ήταν προπονητής στις Εθνικές ομάδες. Ο Ολυμπιακός επέλεξε τον Θοδωρή Ελευθεριάδη για ν’ αναβαθμίσει κι άλλο την ακαδημία του, όπως ανέλυσε και ο Γρηγόρης Γεωργάτος.

Άνθρωπος ήπιων τόνων προτιμά τις πράξεις πάρα τα λόγια. Μαζί με τον Γεωργάτο, τον κύριο Παύλου αλλά και τους άλλους προπονητές τρώνε τη μισή και πλέον μέρα τους στου Ρέντη για να είναι δίπλα στα παιδιά…

Πώς ξεχωρίζει ένα ταλέντο από τις δεκάδες σχολές που έχει στην Ελλάδα ο Ολυμπιακός για να έρθει στου Ρέντη;

«Ο Ολυμπιακός έχει πάρα πολλά χρόνια που έχει ξεκινήσει τη διαδικασία των σχολών. Γι’ αυτό το πρότζεκτ είναι υπεύθυνος ο κύριος Νάνος. Το Δίκτυο Σχολών του Ολυμπιακού απαρτίζεται από 40 σχολές και πάνω στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αριθμώντας περίπου 6.500-7.000 αθλητές.

Ο σκοπός των σχολών είναι διττός. Αρχικά η αναγνώριση των ταλέντων και σε δεύτερο πλάνο η σωστή εκμάθηση του αθλήματος που αγαπούν -του ποδοσφαίρου- αλλά και η φιλοσοφία του ευ αγωνίζεσθαι.

Στου Ρέντη υπάρχουν τ’ αγωνιστικά γκρουπ. Από τις Κ-10 και πάνω. Φέτος και από τον Νοέμβριο θα έχουμε και τις Κ-9, Κ-8 αγωνιστικά γκρουπ που σημαίνει ότι θα εμποτίζουν τη φιλοσοφία του Ολυμπιακού, αλλά και την αγωνιστική φιλοσοφία από πιο μικρά γκρουπ. Τα βάζουμε φέτος για πρώτη φορά.

Στην ακαδημία φιλοξενούνται 40 παιδιά ηλικίας από 15 ετών και πάνω, από όλη την Ελλάδα από Αλεξανδρούπολη έως Κρήτη τα οποία διαμένουν στις εγκαταστάσεις μας και εμείς φροντίζουμε για τη διαμονή, διατροφή και την σχολική τους εκπαίδευση παράλληλα με μαθήματα ξένων γλωσσών».

Υπάρχει διαφορά από τις αντίστοιχες ομάδες στο Τσάμπιονς Λιγκ Νέων;

«Οι διαφορές είναι μεγαλύτερες στο Τσάμπιονς Λιγκ Νέων. Ενώ η μεγάλη ομάδα έχει φτάσει σ’ ένα επίπεδο επιτυχιών και σύγκρισης με τις ομάδες αυτές, στις ακαδημίες υπάρχουν ακόμα διαφορές, όπως σας είπε προηγουμένως και ο κύριος Παύλου.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο γενικά έχει θέμα σε αυτό το κομμάτι. Εκεί εστιάζουμε. Παράλληλα με τη μεγάλη ενέργεια που δίνουμε στην Κ-20 για να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί σε σχέση με πέρυσι, η μεγάλη προσοχή πέφτει στην Κ-15, Κ-16 και Κ-17 ώστε να μην έχουμε καμία δικαιολογία σε δύο χρόνια οι επόμενες φουρνιές να μην είναι άκρως ανταγωνιστικές».

Βλέπετε διαφορές σε σχέση με τις προηγούμενες εμπειρίες σας;

«Έχω περάσει και από τον Ηρακλή και από τον ΠΑΟΚ. Στον Ολυμπιακό οι απαιτήσεις πρέπει να είναι πολύ μεγάλες και για μένα ως τεχνικό διευθυντή. Γιατί αυτά που παρέχει ο Ολυμπιακός απέχουν πολύ από οποιαδήποτε άλλη ΠΑΕ.

Αυτό δεν είναι σχήμα λόγου επειδή είμαι επαγγελματίας ούτε επειδή ήρθα στον Ολυμπιακό. Είναι η πραγματικότητα. Υπάρχουν γονείς και παιδιά που επέλεξαν Ολυμπιακό μόλις ήρθαν στου Ρέντη. Ο,τι έχω ζητήσει από τον Ολυμπιακό δεν έχει πει ποτέ ο κύριος Παύλου “όχι”. Είναι σημαντικό κομμάτι αυτό. Το πώς θα εκπαιδευτούμε εμείς».

«ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ»

Τι ξεχωρίζετε σ’ ένα ταλέντο;

«Το πρώτο πράγμα είναι ο ποδοσφαιριστής να έχει τα τεχνικά χαρακτηριστικά σε μικρή ηλικία, αλλά όσο μεγαλώνει -επειδή δημιουργείται ένα μεγάλο πρόβλημα από το περιβάλλον έξω από τον Ολυμπιακό-, πρέπει να επενδύσουμε στο κομμάτι της προσωπικότητας.

Εκεί έρχεται η επιστήμη. Είτε με ψυχολόγους που ήδη συνεργάζεται κάποιος μαζί μας είτε με τους βετεράνους που ξέρουν τι σημαίνει Ολυμπιακός.

Δηλαδή μπορούμε να πάμε τώρα στην προπόνηση του Μαυρογενίδη, να είναι εκεί ο Πάντος και να παίζει με τα παιδιά. Ή και να παίζουν φιλικό με τα παιδιά… Η καθημερινότητα θα μας δώσει αυτό που θέλουμε».

Συνέντευξη στον Αντώνη Σαούλη στην εφημερίδα Sporday
Επιμέλεια football-academies.gr

Σχόλια