Είναι αδιανόητο! Η ακαδημία του Παναθηναϊκού, δεν θα προπονείται στην Παιανία, για 60.000 ευρώ!

Πραγματικά δεν το χωράει ανθρώπου νους. Ακατονόητη στάση του Γιάννη Αλαφούζου.

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει στο gazzetta.gr για την φυγή του Παναθηναϊκού από την Παιανία για 60.000 ευρώ, την ακατανόητη στάση του Γιάννη Αλαφούζου και τα ζωτικής σημασίας προβλήματα που φέρνει η απόφαση αυτή στα τμήματα υποδομής του Τριφυλλιού.

Ας ξεκινήσουμε από τα αυτονόητα που πάντα στην ποδοσφαιρική Ελλάδα και ειδικά στο Τριφύλλι, είναι και τα πιο δύσκολα. Είναι τραγικό που το 2020 είμαστε αναγκασμένοι να συζητάμε για τέτοια θέματα, θέματα τα οποία στην προηγμένη ποδοσφαιρική Ευρώπη έχουν λύσει εδώ και δύο δεκαετίες, ζητήματα που ο Παναθηναϊκός θα έπρεπε να έχει λυμένα και θα τα είχε λυμένα αν εδώ και οκτώ χρόνια η διοίκηση Αλαφούζου είχε ένα σοβαρό ποδοσφαιρικό πλάνο, δεν πετούσε λεφτά από το… παράθυρο και είχε σαν ευαγγέλιο το ράβε-ξήλωνε της κάθε χρονιάς, είτε αυτό αφορούσε την ομάδα, είτε τα στελέχη της.

Για να μπορέσει μία ακαδημία να λειτουργήσει στον καλύτερο δυνατό βαθμό, απρόσκοπτα και με τις περισσότερες δυνατές ανέσεις, ώστε σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα να είναι σε θέση να εξάγει προς την πρώτη ομάδα ικανούς νεαρούς ποδοσφαιριστές θα πρέπει να έχει το δικό της προπονητικό κέντρο. Συνθήκες αντίστοιχες με την πρώτη ομάδα, γιατί όσο σημαντική είναι η πορεία της first squad άλλα τόσο σημαντική είναι η δουλειά και οι υποδομές στο φυτώριο. Στην ιστορία του παγκοσμίου και του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, έχει αποδειχθεί το πόσο σημαντικό είναι για κάθε σύλλογο να έχει τις κατάλληλες δομές.

Αποτελεί το Α και το Ω το προπονητικό κέντρο και έχει μεγαλύτερη αξία από κάθε μεταγραφή, είναι το στοιχείο εκείνο που σε βάθος χρόνου προσφέρει τα μέγιστα σε κάθε ποδοσφαιρικό σύλλογο.  Η Μασία και η φιλοσοφία των Καταλανών άλλαξε την ιστορία της Μπαρτσελόνα, η Καντέρα της Μπόκα το ίδιο, η Παιανία τον  Παναθηναϊκό και πόσα ακόμα παραδείγματα. Όσο μεγάλα ταλέντα και αν υπάρχουν σε ένα φυτώριο, όσο σπουδαία και αν είναι η φιλοσοφία και οι άνθρωποι που την μεταλαμπαδεύουν στους νεαρούς ποδοσφαιριστές, αν δεν υπάρχουν οι ιδανικές συνθήκες δουλειάς, το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι το ίδιο.

Ο Παναθηναϊκός, για να περάσουμε στο θέμα μας, την τελευταία τριετία δηλώνει(κυρίως δηλώνει και λιγότερο ενεργεί) ομάδα που έχει ως προτεραιότητα την ακαδημία του. Αυτός ο σύλλογος, λοιπόν, το 2020 αναγκάζει τα τμήματα υποδομής να λειτουργούν ως… νομάς και να χωριστούν σε τρία σημεία! Στην Λεωφόρο(Κ19), στο πλαστικό γήπεδο στο Κορωπί(Κ17, Κ16, 15) και στα γηπεδάκια της Βάρης(Κ11 έως Κ14)! Επαναλαμβάνουμε: Η ακαδημία του Παναθηναϊκού αναγκάζεται να κάνει προπονήσεις σε τρία διαφορετικά σημεία. Το 2020!

Ας ξετυλίξουμε το κουβάρι για να δούμε πως φτάσαμε μέχρι εδώ και στην συνέχεια να καταγράψουμε το ποδοσφαιρικό ´´έγκλημα᾽᾽, στο οποίο έχει υποπέσει ο Παναθηναϊκός.

ΕΚΤΟΣ ΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΟΧΗΣ Η ΑΥΞΗΣΗ ΠΟΥ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ

Από το 2016 και έπειτα η ακαδημία χρησιμοποιούσε το προπονητικό κέντρο της Παιανίας, πληρώνοντας 120.000 ευρώ ετησίως στον ιδιοκτήτη των εγκαταστάσεων, Γιώργο Βαρδινογιάννη. Η σύμβαση ολοκληρώθηκε αυτό το καλοκαίρι. Σε μία εποχή όπου στα πάντα υπάρχουν μειώσεις λόγω της πανδημίας, ο ᾽᾽Καπετάνιος᾽᾽ ζήτησε αύξηση 60.000 ευρώ! Συνολικά 180.000 ευρώ τον χρόνο. Μιλάμε για έναν άνθρωπο που έχει συνδέσει το όνομά του τόσο με τον σύλλογο όσο και με την ακαδημία και θα μπορούσε να έχει μία πιο συνεργάσιμη συμπεριφορά απέναντι στον Παναθηναϊκό.

Από την άλλη,  σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς ζούμε, μπορεί να ζητάει ό,τι θέλει και πραγματικά το θέμα του κειμένου δεν έχει να κάνει με τον Βαρδινογιάννη και τον τρόπο διοίκησης του συλλόγου από την οικογένεια αλλά με τον Παναθηναϊκό και την ακαδημία του. Στο σήμερα. Σε τούτη την γωνιά το έχουμε εξαντλήσει το θέμα με το παρελθόν και δεν έχει πλέον, κανένα απολύτως νόημα να ξαναλέμε τα ίδια.

Οι διοικούντες την ΠΑΕ έχουν κάθε λόγο να είναι ενοχλημένοι και να νιώθουν πως σχεδόν εκβιάζονται, ωστόσο, αυτό που μετρά στο τέλος της ημέρας είναι η ουσία και το αποτέλεσμα. Ποιο είναι αυτό;

ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ Η ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΝΑ ΓΥΡΙΖΕΙ ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, η ακαδημία του Παναθηναϊκού χωρίζεται σε τρία σημεία. Στην Λεωφόρο, στο Κορωπί και σε γηπεδάκια στην Βάρη.

  • Η Κ19 θα κάνει προπονήσεις στην Λεωφόρο.
  • Τα τμήματα Κ17, Κ16 και Κ15 στο πλαστικό γήπεδο στο Κορωπί, το οποίο δεν είναι και στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Μάλιστα δύο τμήματα είναι αναγκασμένα να κάνουν την ίδια ώρα και να μοιράζονται το ίδιο γήπεδο! Μισό-μισό. Είναι δυνατόν τμήματα του Παναθηναϊκού να μην έχουν ολόκληρο γήπεδο στην διάθεσή τους για να δουλέψουν;
  • Οι ομάδες από την Κ14 μέχρι την Κ11 θα κάνουν προπονήσεις σε γηπεδάκια, σε ένα αθλητικό κέντρο στην Βάρη, όπου μπορεί ο καθένας να παρακολουθεί το πρόγραμμα και δεν υπάρχει η απαραίτητη ιδιωτικότητα, ώστε οι γονείς να μένουν μακριά και το περιβάλλον να είναι όσο προστατευμένο χρειάζεται.

Εκτός από το μεγάλο λειτουργικό πρόβλημα, είναι και καθαρά θέμα πρεστίζ. Και ξέχωρα από τις εντυπώσεις, όταν αύριο-μεθαύριο ο Παναθηναϊκός κληθεί να ψήσει την οικογένεια ενός έφηβου ποδοσφαιριστή να διαλέξει το Τριφύλλι αντί για τον ΠΑΟΚ ή τον Ολυμπιακό, ποιο προπονητικό κέντρο ακριβώς θα παρουσιάσει και ποιες συνθήκες; ‘’Ξέρετε νοικιάζουμε κάτι γηπεδάκια στην Βάρη και μοιράζονται τρία αγωνιστικά τμήματα, ένα πλαστικό στο Κορωπί᾽᾽; Αυτό θα πουν οι υπεύθυνοι;

Όπως και να το κάνουμε, η Παιανία ήταν πάντα ένα ισχυρό διαπραγματευτικό ατού και φυσικά αποτελούσε έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες για την ακαδημία του συλλόγου που για αρκετά χρόνια αποτέλεσε πρότυπο στην Ελλάδα.

Το γιατί στο 2020 έφτασε ο Παναθηναϊκός να έχει ανάγκη ακόμη την Παιανία και να πληρώνει ενοίκιο, είναι μια άλλη συζήτηση, την ώρα που θα μπορούσε να έχει μετατρέψει στο Γεώργιος Καλαφάτης σε πραγματικό στολίδι. Είπαμε, όμως, και παραπάνω. Όταν δεν υπάρχει πλάνο και ποδοσφαιρική λογική, αυτά είναι τα αποτελέσματα…

ΞΕΣΠΙΤΩΝΕΤΑΙ Η ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΓΙΑ 60.000, Η ΕΥΘΥΝΗ ΑΛΑΦΟΥΖΟΥ ΚΑΙ ΡΟΚΑ

Από κει και πέρα, προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση η διαχείριση του θέματος από τον Γιάννη Αλαφούζο σε πρώτο βαθμό και από τον Τσάβι Ρόκα σε δεύτερο. Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ μετά από μια τριετία ανεβάζει το μπάτζετ, δίνει την δυνατότητα στον τεχνικό διευθυντή να υπογράφει συμβόλαια 400, 500 και 600.000 ευρώ και είναι πιο ενεργός από ποτέ. Σε σημείο να κάνει και… δικές του μεταγραφές, όπως ο Ιωαννίδης.  Δεν βρισκόμαστε στο τράβηγμα της πρίζας του 2017, χωρίς αυτό να σημαίνει πως και τότε θα έπρεπε να ξεσπιτωθεί η ακαδημία για 60.000 τον χρόνο!

Ο Αλαφούζος, λοιπόν, το καλοκαίρι που λόγω της μείωσης στην φορολογία και των δικών του οικονομικών δεδομένων, αποφασίζει να διπλασιαστούν οι οικονομικοί πόροι της πρώτης ομάδας, επιτρέπει για 60.000 ευρώ να γίνει… νομάς η ακαδημία και ο Παναθηναϊκός να δεχθεί ένα ισχυρό πλήγμα στην λειτουργία και το πρεστίζ της ακαδημίας του. Και επαναλαμβάνουμε της ακαδημίας που αποτελεί ᾽᾽προτεραιότητα και πυλώνα ολόκληρου του συλλόγου᾽᾽…

Ευθύνη στην όλη ιστορία έχει και ο Τσάβι Ρόκα. Ο Καταλανός τεχνικός διευθυντής, είναι αυτή την στιγμή ο άνθρωπος με την μεγαλύτερη επιρροή στον Αλαφούζο. Το νούμερο 2 της ΠΑΕ. Ο Ρόκα έχει ανδρωθεί στην Μπαρτσελόνα, ξέρει πόσο σημαντική είναι η εύρυθμη λειτουργία της ακαδημίας μέσα σε ένα προπονητικό κέντρο. Ο Ρόκα έπεισε τον Αλαφούζο να ᾽᾽φουσκώσει᾽᾽ το πορτοφόλι, τον έπεισε για το ρίσκο με τον Πογιάτος και για ακόμη μια σειρά από θέματα. Δεν κατάφερε, λοιπόν, να τον πείσει για κάτι τόσο σημαντικό; Κανονικά θα έπρεπε να θέσει βέτο για να παραμείνει η ακαδημία στην Παιανία. Είναι από τα πράγματα που θα έπρεπε να λογίζονται ως αυτονόητα. Όπως και το τμήμα scouting που αγνοείται μέχρι και σήμερα στον Παναθηναϊκό…

MONOΔΡΟΜΟΣ Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΟΡΩΠΙ, ΠΙΘΑΝΗ Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Η αγωνιστική περίοδος για τα αγωνιστικά τμήματα του Παναθηναϊκού ξεκίνησε σε τρία διαφορετικά σημεία, ωστόσο, δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε την ανατροπή στην υπόθεση και να πρυτανεύσει στο τέλος η λογική και το καλό του συλλόγου και η ακαδημία να επιστρέψει στην Παιανία.

Από την άλλη, το κλαμπ έχει μπροστά του έναν μονόδρομο. Να επεκτείνει το προπονητικό κέντρο στο Κορωπί, να δημιουργήσει (τουλάχιστον) ακόμη ένα γήπεδο για την ακαδημία και να πάψει να εξαρτάται από τον Καπετάνιο για την Παιανία. Το κόστος δεν είναι μικρό αλλά είναι σίγουρα μία επιλογή πολύ πιο σημαντικό από ακόμη ένα συμβόλαιο για την πρώτη ομάδα…

Πηγή gazzetta.gr

Σχόλια