Γράφει η Ιωάννα Σκυλίτση, Ψυχολόγος
Το παιδί σας ζητάει να λάβει μέρος σε δοκιμαστικά ποδοσφαίρου και εσείς σαν γονιός συμφωνείτε. Ο προβληματισμός που ανακύπτει είναι για ποιο λόγο θέλησε ο νέος παίκτης τη συμμετοχή του στα δοκιμαστικά και για ποιο λόγο συναίνεσε ο γονιός του…
Τα ερωτήματα φαίνονται απλά, αλλά δυστυχώς η πραγματικότητα είναι συχνά διαφορετική από την αυτονόητη απάντηση. Και αυτό συμβαίνει γιατί το αυτονόητο είναι για τον καθένα μας διαφορετικό.
Συνήθως ο νέος παίκτης θέλει να δοκιμάσει τις δυνάμεις του, να ζήσει το όνειρο, να ξεχωρίσει. Ας μην ξεχνάμε ότι τα όνειρα του εφήβου δεν έχουν περιορισμούς.
Αναπτύσσεται λοιπόν η προσδοκία του να τον επιλέξουν από μια μεγάλη ομάδα, να του κάνουν – γιατί όχι – ακόμη και επαγγελματική πρόταση από το εξωτερικό.
Σε περίπτωση μη επίτευξης αυτού του στόχου, ο νέος παίκτης απογοητεύεται. Ομως η διαδικασία επιλογής έχει πάντα αυτόν τον κίνδυνο και είναι κάτι που καλό θα ήταν να το αποδεχτεί κάθε νέος στη ζωή του, όχι μόνο σε σχέση με το ποδόσφαιρο αλλά και γενικότερα.
Δοκιμάζουμε και δοκιμαζόμαστε: σωματικά, ψυχικά, πνευματικά. Δεχόμαστε κριτική για να βελτιωθούμε στα σημεία που υστερούμε. Δεν πρέπει η κριτική να μας σταματήσει από το κυνήγι στο όνειρο, αλλά να τη δούμε ως μεγάλη ευκαιρία να νικήσουμε τον εαυτό μας και να ξαναδοκιμάσουμε.
Πολλές φορές, ο γονιός δεν καταφέρνει να στηρίξει το παιδί του σε αυτή τη διαδικασία. Και αυτό γίνεται από την υπερβολική του αγάπη: Η μη επιλογή του παιδιού μας στα δοκιμαστικά δεν ισοδυναμεί με απόρριψη. Δεν θέλει κανένας να πληγώσει ή να μειώσει το παιδί μας. Αντιθέτως, ο στόχος είναι να μάθει και να γίνει καλύτερο.
Επίσης, συχνό φαινόμενο είναι η προσπάθεια του γονιού να ζήσει τα δικά του όνειρα, απωθημένα πια, μέσα από το παιδί του. Εδώ γεννιέται ο κίνδυνος να βιώσει ο γονιός τη μη επιλογή του παιδιού του ως διπλή απόρριψη.
Κάποιοι γονείς πιέζουν το παιδί τους να δώσει τον καλύτερο εαυτό του στα δοκιμαστικά, επειδή είναι όντως μια μεγάλη ευκαιρία. Ομως στην ηλικία των παιδιών οι ευκαιρίες είναι πολλές και δεν πρέπει να προκαλούμε στα παιδιά μας πρόσθετο άγχος. Ηδη είναι φορτισμένα από μόνα τους από το γεγονός ότι κρίνονται από ειδικούς για κάτι που τα ενδιαφέρει πάρα πολύ. Εξάλλου, το άγχος λειτουργεί ανασταλτικά στην ανάδειξη του ταλαντούχου παίκτη.
Επομένως, τι πρέπει να περιμένει ένας νέος παίκτης από δοκιμαστικά;
– Να περάσει καλά, να ζήσει την εμπειρία στον υπερθετικό βαθμό
– Να μάθει ένα άλλο μοντέλο προπόνησης και να εμπλουτίσει τις γνώσεις του στο ποδόσφαιρο
– Να αξιολογηθεί για την απόδοσή του ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ και όχι γενικά
– Να δεχτεί κριτική και να μάθει πού υστερεί και πρέπει να βελτιωθεί
Αξίζει να το ζήσει, να δουλέψει στις αδυναμίες του και να επανέλθει όταν νιώσει και πάλι έτοιμος.
Εάν είναι ήδη έτοιμος, τότε μπορεί πράγματι να κάνει το όνειρο πραγματικότητα ΤΩΡΑ. Αν όχι, θα το κάνει αργότερα.