Δοκιμαστικά νεαρών ποδοσφαιριστών

Το ποδόσφαιρο έχει γίνει το οξυγόνο για εκατομμύρια ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο, από τότε που οργανώνονται ποδοσφαιρικά παιχνίδια.

Οι δοκιμές που διεξάγονται στο ποδόσφαιρο, πραγματοποιούνται για να επιλεχθούν οι καλύτεροι παίκτες από ένα πλήθος υποψηφίων.

Γράφει ο Γιάννης Βαλμάς

Συνήθως ένας νεαρός παίκτης θέλει να δοκιμάσει τις δυνάμεις του, να ζήσει το όνειρο, να ξεχωρίσει. Ας μην ξεχνάμε ότι τα όνειρα των παιδιών δεν έχουν περιορισμούς. Αναπτύσσεται λοιπόν η προσδοκία, να τον επιλέξουν από μια μεγάλη ομάδα και να του κάνουν μια επαγγελματική πρόταση από το εξωτερικό.

Ωστόσο υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός νεαρών ποδοσφαιριστών, που επιθυμούν να ενσωματωθούν σε μια πολύ καλή ευρωπαϊκή ακαδημία ποδοσφαίρου, οι οποίοι προέρχονται από όλο τον κόσμο. Οι ακαδημίες αυτές βέβαια, θα επιλέξουν μόνο τους πιο πολύ υποσχόμενους και χαρισματικούς παίκτες.

Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο απαιτεί ποιότητα, αφοσίωση και πολλή πρακτική. Οι φημισμένες ακαδημίες ποδοσφαίρου, “ψάχνουν” να βρουν ποδοσφαιριστές (σε δοκιμές που κάνουν περιοδικά), τους οποίους κάτω από ελεγχόμενες καταστάσεις να τους “κοσκινίσουν”, ώστε να βρουν τους καλύτερους και τους καταλληλότερους, που θα εντάξουν στις υποδομές τους.

Δοκιμές ποδοσφαιριστών γίνονται σε αρκετές ευρωπαϊκές ακαδημίες ομάδων και θα μπορούσε κάποιος εκκολαπτόμενος ποδοσφαιριστής να συμμετάσχει σε κάποιες από αυτές.

Ωστόσο, δεν μπορεί κάποιος από μόνος του να ζητήσει μια δοκιμή σε μια ευρωπαϊκή ακαδημία. Συνήθως αυτό γίνεται όταν ο νεαρός παίκτης, προταθεί από κατάλληλο άνθρωπο, ο οποίος τον έχει αξιολογήσει. Φυσικά ο άνθρωπος αυτός πρέπει να γνωρίζει και τους ιθύνοντες της ακαδημίας-ομάδας, στους οποίους θα απευθύνει την πρόταση για δοκιμαστικό, για τον προς δοκιμή ποδοσφαιριστή.

Θα ήταν μεγάλο επίτευγμα, αν ένας υποψήφιος θα μπορούσε να επιτύχει την συμμετοχή δοκιμαζόμενος σε προπόνηση, με το αντίστοιχο ηλικιακό τμήμα της ακαδημίας της ομάδας.

Ένα παιχνίδι, όπως είναι το ποδόσφαιρο, απαιτεί από τους υψηλού επιπέδου παίκτες, να είναι ευέλικτοι και πρακτικά ενεργοί, να παίζουν και να απολαμβάνουν το παιχνίδι και οι δυνατότητές τους να είναι τέτοιες, που δεν συναντάμε καθημερινά.

Προσωπικότητα, εξυπνάδα, ταχύτητα μυαλού και ποδιών, τεχνική, ντρίμπλα με την μπάλα, μεταβίβαση κοντινή και μακρινή, αντιμετώπιση του αντιπάλου, κλέψιμο της μπάλας, ανάπτυξη του παιχνιδιού κ.λ.π. είναι κάποια βασικά συστατικά που πρέπει να διαθέτει ένας προς δοκιμή ποδοσφαιριστής, βέβαια, σε τέτοιο ποσοστό και βαθμό, ανάλογα με την ηλικία του.

Ένας ποδοσφαιριστής που θα ενταχθεί σε μια υψηλού επιπέδου ακαδημία, θα διαπιστώσει ότι αυτές παρέχουν αυστηρή καθοδήγηση σε όλες τις πτυχές του παιχνιδιού και διευκολύνσεις, για την καλή και τακτική σωματική άσκηση. Θα γνωρίσει προπονητές, ιατρούς, φυσιοθεραπευτές, ψυχολόγο και διατροφολόγο, οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί να δίδουν τις κατάλληλες συμβουλές και κατευθύνσεις. Η σωστή τακτική άσκηση διατηρεί επίσης το μυαλό φρέσκο και η ψυχολογική και η διατροφολογική καθοδήγηση είναι απαραίτητα στοιχεία, για τους παίκτες υψηλού επιπέδου σε μια τέτοια ακαδημία.

Οι δοκιμές ποδοσφαίρου στοχεύουν στην αξιολόγηση της ποδοσφαιρικής, σωματικής και διανοητικής ικανότητας, εκείνων που φιλοδοξούν να γίνουν επαγγελματίες ποδοσφαιριστές.

Δοκιμάζουμε και δοκιμαζόμαστε

Δοκιμάζουμε και δοκιμαζόμαστε: σωματικά, ψυχικά, πνευματικά. Δεχόμαστε κριτική για να βελτιωθούμε στα σημεία που υστερούμε. Δεν πρέπει η κριτική να μας σταματήσει από το κυνήγι στο όνειρο, αλλά να τη δούμε ως μεγάλη ευκαιρία να νικήσουμε τον εαυτό μας και να ξαναδοκιμάσουμε.

Πολλές φορές, ο γονιός δεν καταφέρνει να στηρίξει το παιδί του σε αυτή τη διαδικασία. Και αυτό γίνεται από την υπερβολική του αγάπη: Η μη επιλογή του παιδιού μας στα δοκιμαστικά δεν ισοδυναμεί με απόρριψη. Δεν θέλει κανένας να πληγώσει ή να μειώσει το παιδί μας. Αντιθέτως, ο στόχος είναι να μάθει και να γίνει καλύτερο.

Επίσης, συχνό φαινόμενο είναι η προσπάθεια του γονιού να ζήσει τα δικά του όνειρα, απωθημένα πια, μέσα από το παιδί του. Εδώ γεννιέται ο κίνδυνος να βιώσει ο γονιός τη μη επιλογή του παιδιού του ως διπλή απόρριψη. Κάποιοι γονείς πιέζουν το παιδί τους να δώσει τον καλύτερο εαυτό του στα δοκιμαστικά, επειδή είναι όντως μια μεγάλη ευκαιρία.

Όμως στην ηλικία των παιδιών οι ευκαιρίες είναι πολλές και δεν πρέπει να προκαλούμε στα παιδιά μας πρόσθετο άγχος. Ήδη είναι φορτισμένα από μόνα τους από το γεγονός ότι κρίνονται από ειδικούς, για κάτι που τα ενδιαφέρει πάρα πολύ. Εξάλλου, το άγχος λειτουργεί ανασταλτικά στην ανάδειξη του ταλαντούχου παίκτη.

Εάν ο νεαρός ποδοσφαιριστής είναι ήδη έτοιμος, τότε μπορεί  πράγματι ΤΩΡΑ, να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Αν όχι, θα το κάνει αργότερα.

Γιάννης Βαλμάς, για το Football-Academies.gr

Σχόλια