Δεν χάνω ποτέ. ‘Η κερδίζω ή μαθαίνω: Η αξία του ρίσκου για τα παιδιά

Είναι αυτό το σουτ που δεν έκανες γιατί φοβήθηκες ότι θα το χάσεις, η ευκαιρία που δεν πήρες γιατί δεν ήσουν σίγουρος αν είσαι έτοιμος, το ένστικτό σου που δεν το ακολούθησες παρ’ ότι αποδείχθηκε σωστό.

Οτι και να είναι, σε κρατάει πίσω, σε εμποδίζει να γίνεις καλύτερος, να προχωρήσεις ένα βήμα μπροστά. Ότι και να σημαίνει για τον καθένα αυτό το βήμα.

Στις μέρες μας τα παιδιά μεγαλώνουν με ένα «τοίχο προστασίας» γύρω τους, πάντα με τις καλύτερες προθέσεις από τους γονείς, που τα εμποδίζει, όμως, να αντιληφθούν πως το λάθος και η αποτυχία είναι μέρος του παιχνιδιού.

«Αν δεν κάνεις λάθος δεν θα μάθεις» μας έλεγαν οι γονείς μας, ενώ τώρα ακούω γονείς να λένε «θα σου πω εγώ παιδί μου τι πρέπει να κάνεις», αποδυναμώνοντας το στοιχείο της πρωτοβουλίας στα παιδιά.

Αυτό έχει ως συνέπεια τα παιδιά να διστάζουν, να μην παίρνουν ρίσκα και να κρατάνε αμυντική στάση σε ένα άθλημα που θα σε «καταπιεί» αν δεν είσαι ηγέτης.

Έτσι, λοιπόν, παιδιά με πολλές δυνατότητες και αναμφισβήτητο ταλέντο μένουν «στάσιμα» ή αν θέλετε δεν εξελίσσονται με τους ρυθμούς που θα μπορούσαν να το κάνουν, επειδή δεν έχουν μάθει να ρισκάρουν.

Οσο σημαντικό, λοιπόν, είναι να καθοδηγούμε τα παιδιά και να τα νουθετούμε, άλλο τόσο είναι να τα μάθουμε να εκφράζονται ελεύθερα, να ρισκάρουν και να επομίζονται τις ευθύνες των επιλογών τους.

Κι αν κάνουν λάθος να τους πούμε «δεν πειράζει, θα τα καταφέρεις την επόμενη φορά, σημασία έχει ότι προσπάθησες» και όχι «στα έλεγα εγώ». Η αξία της προσωπικής ευθύνης είναι ανεκτίμητη καθώς κάνει πιο σημαντική την κάθε νίκη και υποβαθμίζει τη σημασία της εκάστοτε αποτυχίας.

Κανείς δεν έχασε επειδή ρίσκαρε. Στην καλύτερη περίπτωση κέρδισε, στη χειρότερη κάτι έμαθε!

*Για το Γιάννη, τον Κων/νο και το Γιώργο που ρίσκαραν και άφησαν τα σίγουρα, για να πάνε εκεί, που τα πόδια τους τρέμουν.

Ηλιάνα Χρυσικάκου

Ψυχολόγος – Αθλητική Σύμβουλος

Επιστημονικός Συνεργάτης UK Trials Hellas

Tηλ. 2105200418, 6938420855

Email: ilianachrys@hotmail.com


Σχόλια