Πείτε «ΟΧΙ» στο δελτίο αορίστου χρόνου – Υπογράψτε δελτίο συγκεκριμένου χρόνου

…για να αποφύγετε δυσάρεστες καταστάσεις

«Απείρου κάλους» καταστάσεις, έχουν δημιουργηθεί κατά καιρούς με τα δελτία των ερασιτεχνών και των εκπαιδευομένων ΠΑΕ ποδοσφαιριστών.

Ποδοσφαιριστές και γονείς που βρήκαν μια άλλη ομάδα, καλύτερη κατά τη γνώμη τους, φθάνουν κάποιες φορές μπροστά σε ένα πρόεδρο ή παράγοντα του συλλόγου που αγωνίζονται, για να ζητήσουν το δελτίο τους. Αυτός τις περισσότερες φορές με περιφρονητικό τρόπο αρχίζει τις φωνές, τους χλευάζει και δίνει άμεσα μια αρνητική απάντηση.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να πάρεις το δελτίο, η ομάδα ξόδεψε χρόνο και χρήμα για να σε εκπαιδεύσει κι εδώ θα μείνεις» ξεκινά τη ρήση του…  και συνεχίζει… «εκτός αν βρεις ομάδα που θα μας δώσει ….. ευρώ» καταλήγει. (Το ποσό στις τελίτσες συμπληρώνεται κατά το δοκούν…)

Σε σχετικό άρθρο στο Football-Academies.gr ο Τάκης Γιαννόπουλος γράφει:

“…Αναγκάζεται λοιπόν ο γονιός, από 9 χρονών να «φυλακίσει» το παιδί του, σ’ ένα σωματείο το οποίο δεσμεύεται απέναντί τους με υποσχέσεις και φούμαρα, ότι όποτε θελήσουν να φύγουν, φυσικά και θα τους δώσουν το Δελτίο, να πάνε όπου θελήσουν! Αμ δε! Αν είσαι τυχερός και το σωματείο διοικείται από σωστούς «ανθρώπους – παράγοντες», πράγμα σπάνιο, μέσα από έναν υγιές διάλογο, θα υπάρξει και το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αν όμως το σωματείο αποτελείται από ανίκανα πονηρά αρπακτικά, πράγμα σύνηθες στην Ελλάδα, τότε φθάνουμε σε διαπληκτισμούς, σε απειλές και σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και σε οικονομικά παζαρέματα! Μια τέτοια περίπτωση έζησα ως προπονητής, το 2008 στο σωματείο που εργάζομαι. Ο μπαμπάς λοιπόν πήρε το γιο του από το χέρι σε ηλικία 10 χρονών και επιλέγοντας ένα σωματείο, θαμπωμένος από το όνομα του παλιού ΠΑΙΚΤΗ – ΚΡΑΧΤΗ, που φερόταν ως επικεφαλής ΔΑΣΚΑΛΟΣ – ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ και επηρεαζόμενος από τα ωραία λόγια που έρεαν άφθονα, υπέγραψε φυσικά στα γρήγορα και δελτίο. Πολύ σύντομα όμως κατάλαβε, ότι όλα ήταν μια «ΒΙΤΡΙΝΑ» και πίσω απ’ αυτή, όλα κινούνταν γύρω από το χρήμα!

Μπαμπάς και γιος, έκαναν υπομονή, πέρασε η σαιζόν κι αποφάσισαν να αλλάξουν σωματείο. Κατέληξαν λοιπόν εκεί που εργάζομαι εγώ και αρχίζοντας μια πολύ καλή συνεργασία, έφθασε η έναρξη του πρωταθλήματος, όπου όπως προείπαμε, υποχρεούται το παιδί να έχει δελτίο! Ενημέρωσα λοιπόν τον μπαμπά, ότι χωρίς δελτίο δυστυχώς, δεν θα μπορεί να συμμετέχει στους αγώνες ο μικρός και έτσι πήγε στο σωματείο «ΒΙΤΡΙΝΑ» που ανήκε επίσημα το παιδί, για να ζητήσει την αποδέσμευσή του! Κι εδώ κολλάει γάντι το “δεν ήξερες, δεν ρώταγες;” ο μπαμπάς ανακάλυψε απότομα, το πραγματικό πρόσωπο του ΓΥΦΤΟΥ – ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ, ο οποίος χωρίς ενδοιασμούς, ευθέως του ζήτησε 3000 ευρώ για να αποδεσμεύσει ένα 10χρονο παιδί!! Έγιναν πάρα πολλά, που δεν χρειάζεται να αναφέρω, αλλά ευτυχώς είχαμε αίσιο τέλος!

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα αντιδικίας, μεταξύ γονέα και σωματείου, όπου εύκολα ρίχνεις το φταίξιμο, στην μια ή στην άλλη πλευρά και μπορεί εύκολα – όπως  συμβαίνει συχνά άλλωστε – ο αδικημένος μπαμπάς που προανέφερα ως παράδειγμα, σήμερα να είναι αυτός ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ και να αδικεί κάποιο παιδί, όπως αδίκησε το δικό του παιδί, ο ΓΥΦΤΟΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ του σωματείου «ΒΙΤΡΙΝΑ»!

Έτσι κάπως έχουν τα πράγματα, όπως παραστατικά τα γράφει ο Τάκης Γιαννόπουλος στο άρθρο του στο Football-Academies.gr ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ;;;

Τι κάνει ο γονιός και το παιδί, όταν δεν τους δίνει η ομάδα το δελτίο; Απόγνωση, αναθεματίζουν την ώρα και τη στιγμή που υπέγραψαν δελτίο σ’ αυτό τον σύλλογο και ίσως τότε να τους είχαν πει ότι «όποτε ζητήσετε το δελτίο η ομάδα θα σας το δώσει…»

Τι μπορούμε να κάνουμε, υπάρχει λύση;

Η λύση

Υπήρχε πρόβλεψη, τώρα είναι και φθηνότερη…

Ο ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής κάθε ηλικίας, έχει το δικαίωμα να μη «φυλακιστεί» και να διαπραγματευτεί με το σωματείο, να υπογράψει για μια ορισμένη διάρκεια δελτίο, ΕΝΟΣ, ΔΥΟ ή ΤΡΙΩΝ ετών διάρκειας, καταβάλλοντας το ανάλογο οικονομικό αντίτιμο.

Το αντίτιμο αυτό ήταν στα 300, 200, 100 ευρώ αντίστοιχα για 1,2,3 χρόνια ισχύος του δελτίου, αλλά πλέον οι τιμές …έχουν μειωθεί.

Όπως σας έχουμε ενημερώσει έγκαιρα από το Football-Academies.gr το σχετικό παράβολο, που πληρώνει κάποιος ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής, οποιασδήποτε ηλικίας, για δελτίο ορισμένου χρόνου, έχει ως εξής:

Δελτία τριών (3) ετών: Πενήντα (50,00) ευρώ

Δελτία δύο (2) ετών: Εξήντα (60,00) ευρώ

Δελτία ενός (1) έτους: Ογδόντα (80,00) ευρώ.

Σε σωματεία της Γ΄Εθνικής έχουν διαμορφωθεί ως εξής:

Δελτίο αθλητικής ιδιότητας για τρία (3) χρόνια : εβδομήντα (70) ευρώ

Δελτίο αθλητικής ιδιότητας για δύο (2) χρόνια : ογδόντα (80) ευρώ

Δελτίο αθλητικής ιδιότητας για ένα (1) χρόνο : εκατό (100) ευρώ

Γιάννης Βαλμάς, για το Football-Academies.gr

Σχόλια