«Χάλασε» η μεταγραφή 19χρονου παίκτη επειδή ήταν μαύρος!

Μία ομάδα με βεβαρημένο παρελθόν, μία ρατσιστική επιστολή στη Μόσχα και μία λύση συμβολαίου, λίγες μόνο μέρες μετά το Μουντιάλ της Ρωσίας.

Το όνομα του δεν το έχεις ακούσει ποτέ ξανά και ίσως να μην τύχει να παρουσιαστεί άλλη φορά μπροστά σου. Ωστόσο, η ιστορία του Ερβινγκ Μποτάκα-Γιαμπόμα είναι η πιο ξεχωριστή των τελευταίων ημερών στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Ο εν λόγω 19χρονος παίκτης γεννήθηκε στη Μόσχα, αλλά για τους Ρώσους δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι ένα δικό τους παιδί. Το πρόβλημα του πιτσιρικά ήταν, είναι και θα είναι μεγάλο για το ρωσικό ποδόσφαιρο και έχει να κάνει με το ότι είναι μισός Κονγκολέζος.

Αυτή η μισή καταγωγή του του δίνει και ένα μιγάδικο χρώμα, κάτι που στον σκληρό κόσμο του «Εντουάρντ Στρέλτσοβ», του γηπέδου της Τορπέντο Μόσχας δηλαδή, δεν είναι επιτρεπτό. Ο εν λόγω σύλλογος πριν από μία βδομάδα αποφάσισε ότι ο νεαρός αμυντικός έκανε εξαιρετική χρονιά με την Καζάνσκα και κατάφερε να του δώσει συμβόλαιο. Μόνο που αφότου έπεσαν οι υπογραφές, οι οπαδοί του club αντέδρασαν.

Για την ακρίβεια, ήταν μία συγκεκριμένη ομάδα οπαδών με την ονομασία «Zapad-5 Ultras». Αυτοί έστειλαν αμέσως ανοικτή επιστολή προς τη διοίκηση, ζητώντας ξεκάθαρα και με τον πιο ρατσιστικό τρόπο, να μην αγωνιστεί στην Τορπέντο ο Μποτάκα-Γιαμπόμα επειδή δεν ήταν Αριος: «Το μαύρο χρώμα μπορεί να υπάρχει στην εμφάνισή της ομάδας, αλλά στην εξέδρα είμαστε όλοι λευκοί», έγραφε η απαράδεκτη επιστολή.

Το χειρότερο όμως ήταν ότι παρά τις πρώτες δηλώσεις από το σύλλογο, ότι δεν επρόκειτο να υποκύψει στον εκβιασμό των οπαδών, λίγες μέρες αργότερα ανακοίνωσε ότι έλυσε το συμβόλαιο του Μποτάκα-Γιαμπόμα. Μάλιστα σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη της Τορπέντο, Ρομάν Αβντέγιεβ, αυτό συνέβη μόνο για οικονομικούς λόγους που είχαν να κάνουν με την πρώην ομάδα του, κάτι που φυσικά δεν έπεισε κανέναν.

Η ανακοίνωση για τη λύση του συμβολαίου μεταξύ άλλων εξηγούσε ότι: «Η μεταγραφική πολιτική μας δεν επηρεάζεται από το χρώμα του δέρματος και κάθε μορφή διακρίσεων και ομοφοβίας μας βρίσκει αντίθετους. Ωστόσο, λάβαμε ένα έγγραφο από την πρώην ομάδα του ποδοσφαιριστή, που αξίωνε περισσότερα χρήματα και έτσι αποφασίσαμε να μην προχωρήσουμε την υπόθεση».

Βέβαια το φοβερό σε όλο αυτό το ζήτημα είναι ότι ο Μποτάκα-Γιαμπόμα είχε ήδη αρκετές μέρες που είχε υπογράψει και η περίπτωσή του δεν ήταν μία μεταγραφή υπό διαπραγμάτευση. Για όσους πάντως γνωρίζουν για την Τορπέντο και τους οπαδούς της, στις εξέδρες της επικρατεί απόλυτος ρατσισμός και η ομάδα έχει τιμωρηθεί πολλάκις από την Ομοσπονδία για το ίδιο θέμα. Και όλα αυτά στη χώρα που λίγες μέρες νωρίτερα φιλοξενούσε τη γιορτή του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Σχόλια