Μπορεί το όνειρο να γίνει πραγματικότητα; Μπορεί…

Δύο παιδιά από τη Βόρεια Ελλάδα, ζουν αυτές τις μέρες το όνειρό τους στη Μαδρίτη, προσπαθώντας και ελπίζοντας για το μεγάλο άλμα, από τα γήπεδα των τοπικών στα σαλόνια της Πριμέρα Ντιβιζιόν.

Παναγιώτης Μυλιόρδος και Κώστας Μαλέσιος, είναι οι πρωταγωνιστές της ιστορίας, αμφότεροι Θεσσαλονικείς, έχουν περάσει μέχρι τώρα (στα 19 ο πρώτος, στα 22 ο δεύτερος) από αρκετές ομάδες μικρών κατηγοριών. 

Από τις 5 Ιουλίου οι δύο ημιεπαγγελματίες ποδοσφαιριστές, βρίσκονται σε προπονητικό καμπ της Μαδρίτη, όπου βιώνουν μία εντελώς διαφορετική εμπειρία σε σχέση με όσα ήδη γνώριζαν.

«Τα πάντα είναι διαφορετικά. Τα πράγματα είναι πιο οργανωμένα, οι προπονήσεις είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο» θα πει ο Παναγιώτης Μυλιόρδος που έχει ξεκινήσει εδώ και δέκα ημέρες δοκιμαστικά, ενώ θα έρθει να τον επιβεβαιώσει ο Κώστας Μαλέσιος: «Η δουλειά που γίνεται είναι πολύ εξειδικευμένη, καμία σχέση με ότι ξέραμε μέχρι τώρα».

Στα 19 του, ο Παναγιώτης ξεκίνησε από τις ακαδημίες του Γιώργου Κούδα, για να περάσει στη συνέχεια από την Κ20 αλλά και την πρώτη ομάδα του Αγροτικού Αστέρα, ενώ η περασμένη σεζόν τον βρήκε στην Α1 Θεσσαλονίκης με τη φανέλα του Ποσειδώνα Καλαμαριάς (22 συμμετοχές, 6 γκολ). Αγωνίζεται δεξί και αριστερό εξτρέμ.

«Οι προπονήσεις περιλαμβάνουν συνεχώς μπάλα. Είναι προτεραιότητα των Ισπανών να υπάρχει η μπάλα σε όσο το δυνατόν περισσότερα κομμάτια της προπόνησης. Θέλουν να πασάρεις με τη μία και να παίζεις πολύ με το μυαλό σου. Σε συμβουλεύουν συνέχεια για το πώς και που πρέπει να κινηθείς μέσα στο γήπεδο, η ανάπτυξη πρέπει να ξεκινά από πίσω, από την άμυνα. Δείχνουν τεράστιο ενδιαφέρον για μας οι άνθρωποι, εντελώς άλλη νοοτροπία σε σχέση με ότι ξέραμε μέχρι τώρα» θα παρατηρήσει για το τακτικό και τεχνικό κομμάτι, ωστόσο, δεν στέκεται μόνο εκεί.

«Προσεγγίζουν τον ποδοσφαιριστή όχι μόνο σαν αθλητή αλλά και σαν άνθρωπο. Υπάρχουν ψυχολόγοι στους οποίους μπορείς να απευθυνθείς, η συμπεριφορά του ποδοσφαιριστή μέσα στον αγωνιστικό χώρο είναι σε πρώτο πλάνο» θα προσθέσει. 

«Με τον Παναγιώτη γνωριζόμαστε από τη Θεσσαλονίκη» θα πάρει το λόγο ο Κώστας Μαλέσιος. Με πλούσια προσόντα (1.93) για τη θέση που επέλεξε (τερματοφύλακας), ο 22χρονος Κώστας έχει περάσει τα τελευταία χρόνια σε τοπικές ομάδες της Βέροιας, αγωνιζόμενος σε μικρές κατηγορίες. 

«Γίνεται μεγάλη εξειδίκευση στη δουλειά, προσέχουν πολύ το passing game. Ακόμα και με εμάς (σ.σ. τερματοφύλακες) δουλεύουν πολύ στο κομμάτι της τεχνικής, πρέπει να ξέρεις τα βασικά και ακόμα παραπάνω, ανεξαρτήτου θέσης που αγωνίζεσαι» θα προσθέσει κι αυτός, στο ίδιο μήκος κύματος με τον Παναγιώτη. 

Όσον αφορά στην οργάνωση του καμπ; 

«Μας τα παρέχουν όλα, νοικιάζουν ξενοδοχείο αλλά και τα γήπεδα της Μαδρίτης στα οποία πραγματοποιούμε τις προπονήσεις. Θέλουν να είμαστε απόλυτα αφοσιωμένοι μόνο στο ποδοσφαιρικό κομμάτι και για αυτό επιθυμούν να προσαρμοστείς απόλυτα στο περιβάλλον, σε προσέχουν». 

Μαζί με τους δύο Έλληνες, το «παρών» στην ακαδημία δίνουν ποδοσφαιριστές από όλο τον κόσμο, όπως Κολομβιανοί, Βόσνιοι, Σκοπιανοί, Κροάτες, Νιγηριανοί. Όλοι αυστηρά μέχρι 22 ετών. Τελικά σε τι διαφέρει ο Έλληνας ποδοσφαιριστής από τους υπόλοιπους;

«Σίγουρα όχι στο ταλέντο» θα δώσει την απάντηση ο Κώστας Μαλέσιος. «Οι Έλληνες ποδοσφαιριστές δεν υστερούν στο ταλέντο. Η πειθαρχία είναι το μεγάλο πρόβλημα. Οι ξένοι -τουλάχιστον οι Ισπανοί- δουλεύουν καλύτερα σε όλους τους τομείς, αυτό είναι που τους κάνει και ξεχωρίζουν».

Έως τις 5 Αυγούστου, θα διαρκέσει η περίοδος προσαρμογής με την πολύ δουλειά να γίνεται με τη μπάλα στα πόδια. Από εκεί και πέρα και μέχρι τις 20-25 του ίδιου μήνα, σειρά παίρνουν οι διπλές προπονήσεις (πρωί, απόγευμα). 

«Υπάρχουν άνθρωποι από Χετάφε, Μάλαγα, Σεβίλλη αλλά και ομάδων μικρότερων κατηγοριών φυσικά που παρακολουθούν τις προπονήσεις. Ήρθαμε για έναν σκοπό, δεν θέλουμε να φύγουμε!» θα πουν με ένα στόμα ο Παναγιώτης και ο Κώστας.

Αυθόρμητη ευχή, τα δύο παιδιά να τα καταφέρουν και να βγουν σοφότεροι όπως και να χει από αυτή την εμπειρία.

Επιμέλεια: Αλέξης Περδίκης – novasports.gr

Σχόλια