Λεβαντόφσκι, Γκουντογκάν, Χούμελς, Μπλασικόφκσι, Καγκάβα και όχι μόνο αυτοί. Το τμήμα σκάουτινγκ της Ντόρτμουντ είναι το καλύτερο στην Ευρώπη και αυτά τα ονόματα είναι η απόδειξη.
Ο Αλεξάντερ Ισάκ, ο «μαύρος Ιμπραΐμοβιτς» όπως τον αποκαλούν στη Σουηδία, ήταν στο στόχαστρο της Ρεάλ Μαδρίτης και της Μπαρτσελόνα. Ο 17χρονος ταλαντούχος ποδοσφαιριστής είχε ταξιδέψει, μάλιστα, πριν από μερικές εβδομάδες στην ισπανική πρωτεύουσα και συμμετείχε σε προπονήσεις των Μαδριλένων υπό τις οδηγίες του Ζινεντίν Ζιντάν. Οι Καταλανοί τον πολιόρκησαν στενά. Και τότε εμφανίστηκε ο Μίκαελ Ζορκ.
Πρόκειται για τον άνθρωπο, ο οποίος είναι κάτι περισσότερο από αθλητικός διευθυντής των Βεστφαλών σήμερα. Ως ποδοσφαιριστής έχει τις περισσότερες συμμετοχές από κάθε άλλον με τη φανέλα της Ντόρτμουντ, στην οποία αγωνίστηκε από το 1981 μέχρι το 1998. Εμβληματική μορφή της ομάδας την οποία υπηρετεί τα τελευταία χρόνια από το νευραλγικό πόστο του αθλητικού διευθυντή.
Είναι αυτός που έχει υπό την εποπτεία του το τμήμα σκάουτινγκ και αυτός που έχει «ανακαλύψει» από τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι και τον Ματς Χούμελς μέχρι τον Ράφαελ Γκερέιρο και τον Ιλκάι Γκουντογκάν.
Ο Ζορκ, λοιπόν, κατάφερε να «κλέψει» τον Ισάκ από τους δύο μεγάλους ισπανικούς συλλόγους, πείθοντας πρώτα τους γονείς και κατόπιν τον νεαρό ποδοσφαιριστή ότι η Ντόρτμουντ μπορεί να του προσφέρει σαφώς καλύτερη προοπτική εξέλιξης από ό,τι ίσως η Ρεάλ και Μπαρτσελόνα.
Είναι πιθανό, μάλιστα, ο Ζορκ να μην χρειάστηκε να πει πολλά. Απλά να παρουσιάσει την εξέλιξη που είχαν ποδοσφαιριστές τους οποίους ο ίδιος πήγε στη Ντόρτμουντ σε πολύ νεαρή ηλικία.
Ο Γκουντογκάν, για παράδειγμα, αποκτήθηκε το 2011 από τη Νυρεμβέργη έναντι 5,5 εκατομμυρίων ευρώ και πωλήθηκε στη Μάντσεστερ Σίτι για 27 εκατομμύρια ευρώ.
Οι Βετσφαλοί αγόρασαν τον 20χρονο Χούμελς από τη Μπάγερν για 4 εκατομμύρια ευρώ και τον πούλησαν στους Βαυαρούς έναντι 35 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο Λεβαντόφσκι αποκτήθηκε από τη Λεχ Πόζναν όταν ήταν 21 ετών, ο Καγκάβα από την Σερέζο Οζάκα στα 21 του, στην ίδια ηλικία ο Μπλασικόφσκι από την Βίσλα Κρακοβίας, μόλις στα 16 του ο Πούλισιτς. Αυτά είναι μερικά μόνο παραδείγματα.
Όλοι τους ήταν ταλαντούχοι νεαροί ποδοσφαιριστές. Σήμερα είναι περιζήτητοι, χάρη στη Ντόρτμουντ. Ακόμα και ο Πιέρ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ, ο οποίος αποκτήθηκε σε ηλικία 24 χρόνων, έχει καταφέρει σήμερα στα 27 του να αποτελεί μήλον της έριδος για τους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς συλλόγους.
Και επειδή συνήθως οι αριθμοί λένε την αλήθεια, είναι αξιοσημείωτο πως η Ντόρτουυντ έχει βάλει στα ταμεία της τις τελευταίες πέντε σεζόν σχεδόν 240 εκατομμύρια ευρώ από πωλήσεις παικτών. Περίπου τα μισά από αυτά (107 εκατομμύρια ευρώ) από τις πωλήσεις των Μχιταριάν, Χούμελς και Γκουντογκάν.
Η Μπάγερν έχει πλησιάσει αρκετές φορές τον Ζορκ προσπαθώντας να τον δελεάσει και να τον πείσει να πάρει ο ίδιος μεταγραφή. Ο ίδιος δηλώνει ότι δεν έχει λόγο να φύγει όσο λειτουργεί άψογα το πρότζεκτ του στη Ντόρτμουντ. Στο πλευρό του έχει έναν εξαιρετικό συνεργάτη, τον Σβεν Μίσλινταντ, επικεφαλής του τμήματος σκάουτινγκ.
Ο Ζορκ έχει να λέει για το… μάτι του Μίσλινταντ. Αυτός είναι που κάνει την αρχική δουλειά: εντοπίζει το ταλέντο. Στη συνέχεια, ο Ζορκ αναλαμβάνει να πείσει τον νεαρό ποδοσφαιριστή να μετακομίσει στη Ντόρτμουντ. Δουλειά η οποία γίνεται όλο και πιο εύκολη όσο όλοι βλέπουν τους παικταράδες που… δημιουργούνται στο «Σίγκνταλ Ιντούνα Παρκ».
Άρθρο της Βάσως Πρεβεζιάνου στο sdna.gr