Κάν’ το όπως ο Μάριο Γκέτσε! – Η τακτική του μεσοεπιθετικού παίκτη!

Ο μεγάλος τεχνίτης της Bayern και της Εθνικής Γερμανίας συμβουλεύει πώς να ανοίγεις τις άμυνες των αντιπάλων.

Θα πρέπει να ερωτευτείς τη μπάλα

Έχω δυο αδέλφια και μεγαλώνοντας παίζαμε ποδόσφαιρο όπου μπορούσαμε για όσο πιο πολύ ώρα ήταν δυνατόν. Δουλεύω πάντοτε επάνω στην πρώτη επαφή και αμέσως μετά κοιτάζω να βρω την ευκαιρία να δημιουργήσω χώρο για την επόμενη πάσα. Στην προπόνηση χρησιμοποιούσα πάντα και τα δύο πόδια. Εάν είσαι άνετος με τη μπάλα στα πόδια σου μπορείς να αλλάξεις κατεύθυνση ξαφνικά και να απαλλαγείς από τον αντίπαλο. Εάν είσαι πλειμέικερ χρειάζεσαι να έχεις φαντασία την οποία να εκφράζεις στο παιχνίδι σου για να μπορείς να είσαι δημιουργικός στην περιοχή του αντιπάλου.

Φύλαγε ενέργεια

Κοιμάμαι πολύ. Η ανάνηψη είναι πολύ σημαντική διότι αγωνιζόμαστε δυο φορές την εβδομάδα και ο προπονητής μας δίνει μεγάλη έμφαση στην προετοιμασία πριν τον αγώνα. Ζω στο Μόναχο με τον αδελφό μου και η παρουσία του με βοηθάει πολύ να έχω ηρεμία. Η Γιόγκα μαζί με άλλες ασκήσεις τις οποίες κάνω με κρατούν ήρεμο και συγκεντρωμένο. Ακούω μουσική ΧΙΠ-ΧΟΠ πριν τον αγώνα η οποία με βοηθάει να είμαι συγκεντρωμένος σε αυτά που πρέπει να κάνω. Στα αποδυτήρια πριν από τον αγώνα δεν συζητάμε ποτέ την τακτική που θα ακολουθήσουμε γιατί είμαστε όλοι έτοιμοι και ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε.

Βρες τη δική σου ζώνη.

Ο κάθε παίκτης πρέπει να είναι πάντοτε στη δική του ζώνη για να δημιουργήσει τα μαγικά του κάτω από οποιαδήποτε κατάσταση ηρεμίας ή άγχους στην οποία βρίσκεται. Όταν είμαι σε ένταση τα πράγματα δεν μου πανε καλά. Πριν τον αγώνα φαντάζομαι τον εαυτό μου να παίξει καλά. Αυτό πάντα με βοηθάει να είμαι άνετος και συγκεντρωμένος μέσα στο παιχνίδι. Εάν μπορείς να ελέγξεις τα συναισθήματα σου και να κατευθύνεις όλη σου την ενέργεια στο καθήκον σου αυτό θα βοηθήσει πολύ την απόδοσή σου. Συγκεντρώσου σε αυτό που θέλεις να επιτύχεις και βρες την ηρεμία η οποία σου πάει.

Παίξε το παιχνίδι σου.

Το ποδόσφαιρο είναι γρήγορο άθλημα. Για να κρατήσεις ένα ρυθμό το κλειδί είναι η ομαδική προετοιμασία στην προπόνηση. Αλλά υπάρχουν στιγμές που χρειάζεσαι να χρησιμοποιήσεις τη δική σου φαντασία και την εμπιστοσύνη που έχεις στο δικό σου παιχνίδι. Πάνω και πριν απ’ όλα να μη σε νοιάζει ο αντίπαλος. Εάν αλλάξεις το παιχνίδι σου τότε δεν είσαι αληθινός με τον εαυτό σου και τον τύπο του παίκτη που είσαι. Και όταν αυτό συμβεί τότε χάνεις τη συγκέντρωση σου και μπαίνεις σε προβλήματα.

Ακινητοποίησε τη μπάλα

Η πρώτη κίνηση είναι το υπ’ αριθμόν ένα στο ποδόσφαιρο, ειδικά σε τύπους ποδοσφαιριστή όπως είμαι εγώ. Όταν την ώρα που κάνεις το πρώτο κοντρόλ σκέφτεσαι ταυτοχρόνως την επόμενη κίνησή σου τότε αυτό θα κάνει τη διαφορά στο παιχνίδι σου. Το παιχνίδι εξελίσσετε τόσο γρήγορα που κάθε δευτερόλεπτο μετράει όταν θέλεις να κάνεις κάτι εξαιρετικό. Οι αμυντικοί στο σύγχρονο ποδόσφαιρο είναι τόσο γρήγοροι όσο είναι και οι μεσαίοι και οι επιθετικοί. Έτσι η γρήγορη απόφαση και η επιτυχημένη πρώτη επαφή μπορεί να αποφασίσει ακόμα και την έκβαση του αγώνα.

Τόλμησε να είσαι διαφορετικός

Η κατοχή της μπάλας είναι κλειδί για να κερδίσεις το παιχνίδι αλλά υπάρχουν φορές που πρέπει να ρισκάρεις για να δημιουργήσεις ευκαιρίες και να σκοράρεις. Κάποιος θα πρέπει να τολμήσει να βγάλει την πάσα που θα «σκοτώσει» τον αντίπαλο.

Ένα μεγάλο προσόν που πρέπει να έχει ο πλειμέικερ είναι να έχει τη φαντασία να αλλάξει το παιχνίδι. Τράβηξε τους αμυντικούς εκτός θέσεως για να βρουν οι επιθετικοί σου χώρους. Κύλησε τη μπάλα γρήγορα και μην επιτρέπεις στον αντίπαλο να αμύνεται χωρίς να βάλει καθόλου σε κίνδυνο της θέσεις των παικτών του και να μην αλλάξει σχήμα. Οι παίκτες της ομάδας σου πρέπει συνεχώς να αλλάζουν θέσεις μεταξύ τους.

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Σταύρου  
Juventus Athens Soccer school Head Coach, gazzetta.gr

Σχόλια