Γιώργος Σπανουδάκης: «Στη Μπαρτσελόνα δεν ξεχωρίζουν κανέναν ανάλογα με το εάν είναι κοντός ή ψηλός, οκτώ ή δεκαοκτώ ετών! Δεν τους ενδιαφέρει το εάν έχεις «γνωριμίες». Δουλεύουν με όλους το ίδιο!» (VIDEO)

Στην ηλικία των 13 ετών, ο Γιώργος Σπανουδάκης αποτελεί μία από τις μεγάλες ελπίδες της Barcelona για τα χρόνια που έρχονται. Ο Γιώργος γεννήθηκε στις 25 Νοεμβρίου του 1998 στη Θεσσαλονίκη. Γρήγορα όμως βρέθηκε με τους γονείς του στη Γερμανία.

Από τα 6 του ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στη Χάσλοκ, την ομάδα της πόλης όπου κατοικούσε. Ακολούθησαν η Όπελ Ρούσενχαϊμ και στη συνέχεια η Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Οι εμφανίσεις του στα διάφορα τουρνουά και το αναμφισβήτητο ταλέντο του κέντρισαν το ενδιαφέρον πολλών ευρωπαϊκών συλλόγων, όπως η Τσέλσι, η Σπόρτινγκ Λισσαβόνας, η Barcelona. Ο Γιώργος μίλησε στην Penya Barcelonista d’ Atenes για το πώς βρέθηκε στη Βαρκελώνη, για την παλιά και τη νέα Masia,  τον τρόπο δουλειάς των εκκολαπτόμενων άσων της Barça,  για τον Xavi, τον Iniesta, τις φιλοδοξίες και τα όνειρά του.

Γιώργο, θα θέλαμε κατ’ αρχάς να σου ευχηθούμε χρόνια πολλά για τα πρόσφατα γενέθλιά σου! Αφού σε ευχαριστήσουμε για το χρόνο που μας διαθέτεις και για την τιμή που μας κάνεις, θα θέλαμε να μας διηγηθείς το πώς προέκυψε η Barça στο δρόμο σου.

Με πρόσεξε πρώτος ο εκ των υπευθύνων των Ακαδημιών της Barcelona, Albert Benaiges, όταν βρέθηκα στη Βαρκελώνη για κάποιο τουρνουά. Μου είπε χαρακτηριστικά ότι δεν θα έπρεπε να γυρίσω στη Γερμανία – αντιθέτως, θα έπρεπε να έρθω στη Masia!

Ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που διδάχθηκες όταν βρέθηκες στην Barça; Τι σου έκανε περισσότερο εντύπωση τις πρώτες μέρες σου εκεί;

Με εντυπωσίασαν η οργάνωση και ο επαγγελματικός τρόπος με τον οποίο δουλεύουν με τα μικρά παιδιά. Δεν ξεχωρίζουν κανέναν ανάλογα με το εάν είναι κοντός ή ψηλός, οκτώ ή δεκαοκτώ ετών! Δεν τους ενδιαφέρει το εάν έχεις «γνωριμίες». Δουλεύουν με όλους το ίδιο!

Από τους τωρινούς παίχτες της πρώτης ομάδας στην Barça, ποιος είναι αυτός τον οποίο θαυμάζεις περισσότερο και θα ήθελες να του μοιάσεις; Τι είναι εκείνο που εκτιμάς σε αυτόν και θα ήθελες να χαρακτηρίζει και το δικό σου στυλ;

Τους Xavi και Iniesta! Διαθέτουν πολύ καλό χαρακτήρα και συμπεριφέρονται σαν φίλοι μαζί μας. Τους βλέπουμε πολύ συχνά στη Masia, καθώς τώρα και αυτή βρίσκεται μέσα στο προπονητικό κέντρο της ομάδας. Θα ήθελα πολύ να τους μοιάσω, πράγμα που απαιτεί πολλή δουλειά, τύχη και πάνω απ’ όλα υγεία.

Στα 13 σου χρόνια, εκτός από το ποδόσφαιρο υπάρχουν για σένα και οι λεγόμενες «σχολικές υποχρεώσεις». Πόσο δύσκολο είναι να βρεις την ισορροπία; Ο σύλλογος πώς σε βοηθά σε αυτό;

Όλα είναι πολύ καλά! Πρώτα έρχεται το σχολείο και μετά η μπάλα. Σε περίπτωση που δεν τα πας καλά στα μαθήματα ή δημιουργείς προβλήματα και φασαρίες, δεν σου επιτρέπεται να πας στην προπόνηση, ούτε να συμμετάσχεις στο πρωτάθλημα!

Προτού βρεθείς στην Barcelona, αγωνιζόσουν στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Πόσο σε δυσκόλεψε αυτή η αλλαγή; Υπάρχει ουσιαστική διαφορά στον τρόπο που δουλεύουν με τα παιδιά οι δύο σύλλογοι;

Υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά! Στη Γερμανία δουλεύουν περισσότερο πάνω στη φυσική κατάσταση, ήδη από τις μικρές ηλικίες, ενώ στην Barcelona δουλεύεται μόνον η τεχνική μέχρι τα 15 χρόνια. Εδώ δουλεύουν πολύ επαγγελματικά ήδη από τις μικρές ηλικίες.

Λογικό είναι, όντας ένας νεαρός που αγωνίζεται στις νεανικές ομάδες της Barça,  να έχεις ως όνειρο το να φτάσεις ως την πρώτη ομάδα. Εκτός από αυτό, σε απασχολεί κάτι άλλο για το μέλλον, όπως για παράδειγμα η Εθνική Ελλάδος;

Θα ήθελα να φτάσω ως την πρώτη ομάδα. Ξέρω πως είναι κάτι πολύ δύσκολο, αφού η Barça έχει τις καλύτερες Ακαδημίες στον κόσμο! Υπάρχουν πάρα πολύ καλοί παίχτες σε όλες τις ηλικίες, αλλά μόνο 11 θέσεις στην πρώτη ομάδα! Ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος, αλλά αυτό με βοηθά ώστε να γίνομαι καλύτερος. Προσωπικά, κοιτάζω πάντα την επόμενη σαιζόν. Θέλω μόνο να είμαι υγιής. Κάθε χρονιά που παραμένω εδώ με βοηθά να γίνομαι καλύτερος. Βλέπω τη Masia ως σχολείο, και νιώθω πολύ τυχερός που βρίσκομαι εδώ, γιατί η Barça δεν είναι απλά μια ομάδα, αλλά μια μεγάλη οικογένεια!

Είσαι ένα από τα παιδιά που μένουν στις εγκαταστάσεις της Masia. Πρόσφατα μετακομίσατε στις καινούργιες εγκαταστάσεις των Ακαδημιών. Πού σου άρεσε περισσότερο και για ποιο λόγο;

Για να πω την αλήθεια, δίπλα στο Camp Nou μού άρεσε πιο πολύ γιατί το γήπεδο ήταν δίπλα, όπως και το κέντρο με τα καταστήματα όπου μπορούσαμε να βγαίνουμε στον ελεύθερο χρόνο μας. Στις καινούργιες εγκαταστάσεις της Masia τα έχουμε όλα δίπλα μας: τα γήπεδα, το ιατρικό κέντρο, τους επαγγελματίες. Μόνο που δεν μπορούμε να βγαίνουμε έξω πιο συχνά, γιατί βρισκόμαστε μακριά από το κέντρο της πόλης.

Υπάρχει κάποιος συναθλητής σου με τον οποίο κάνεις πιο πολλή παρέα; Δώσε μας κάποιες πληροφορίες γι’ αυτόν.

Ναι, είναι ένας Κορεάτης, κατά ένα χρόνο μεγαλύτερός μου – είναι ο πιο καλός μου φίλος! Πολύ καλός παίκτης, παίζει στην Cadete B, στην ίδια θέση με μένα.

Υπάρχει κάποιο από τα παιδιά στο τμήμα σου που να ξεχωρίζει τόσο ώστε να του έχετε δώσει ως ψευδώνυμο το όνομα κάποιου εν ενεργεία παίχτη;

Όλα τα παιδιά, κατά τη γνώμη μου, είναι πάρα πολύ καλά! Πιστεύω πως όλα θα παίξουν κάποτε μπάλα ως επαγγελματίες.

Με τι άλλο σου αρέσει να ασχολείσαι στον ελεύθερο χρόνο σου;

Παίζουμε πινγκ-πονγκ στη Masia. Μου αρέσει πολύ!

Σε λίγες μέρες το 2011 φεύγει. Ποιους στόχους έχει βάλει ο Γιώργος για το 2012;

Υγεία, και να γίνομαι κάθε μέρα καλύτερος!

Η Barça έχει πολλούς φίλους στην Ελλάδα, και έτσι όλο και περισσότεροι ανακαλύπτουν με χαρά και περηφάνια ότι στις Ακαδημίες της ομάδας υπάρχει ο Γιώργος Σπανουδάκης. Σου μιλούν μέσω Facebook; Τι σου λένε συνήθως;

Έχω μεγάλη υποστήριξη μέσω του internet, από πολύ κόσμο! Από την Ελλάδα, αλλά πιο πολύ από τη Γερμανία, αφού εκεί πήγα σχολείο και όλοι μου οι φίλοι ζουν στη Φρανκφούρτη. Εκεί άλλωστε είναι και το σπίτι μας. Πολλοί γράφουν για μένα υπερβολικά πράγματα σε σχέση με την ηλικία μου. Δεν είμαι επαγγελματίας ακόμη, και έχω πολύ δρόμο να διανύσω. Τους ευχαριστώ όμως όλους, γιατί με βοηθούν να γίνω καλύτερος.

Θα ήθελα να σου κάνω μια τελευταία ερώτηση. Γιατί συνηθίζεις να παίζεις με μακρυμάνικη φανέλα, και μάλιστα να κρατάς τα μανίκια μέσα στη χούφτα σου σφιχτά;

Χα, χα, χα!!! Δεν ξέρω…

Γιώργο, σου ευχόμαστε να είσαι καλά, εσύ και η οικογένειά σου.  Συνέχισε την καλή δουλειά, και σύντομα θα έρθει η μέρα που o Σύνδεσμος Φίλων Μπαρσελόνα Αθήνας θα βρεθεί στο Camp Nou και θα έχει έναν λόγο παραπάνω για να δει την Barca!!! Καλά να περνάς!

 

Απολαύστε το ταλέντο και τις ικανότητες του Γιώργου Σπανουδάκη!

{youtube width=”615″ height=”400″}myuSDB7KlfM{/youtube}

Σχόλια